Ψιλά Γράμματα

26/06/13.
Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών
Νέες προθεσμίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης:
– 8 Ιουλίου τα νομικά πρόσωπα
Για φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το ψηφίο που λήγει το ΑΦΜ του φορολογουμένου.
– 1,2:  22 Ιουλίου.
– 3,4:  29 Ιουλίου.
– 5,6:  5 Αυγούστου.
– 7,8:  12 Αυγούστου.
– 9:  26 Αυγούστου.
– 0:  30 Αυγούστου


01/03/12.

Παρατάσεις, νέες προθεσμίες από το Υπουργείο Οικονομικών
Παρατείνεται μέχρι 30/03 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έληγε στι 29/02.
Νέες προθεσμίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης:
– 30/4 δηλώσεις εισοδήματος ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λπ., όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα από κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν.
– 10/5 δηλώσεεις εισοδήματος από ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.
– 15/6 δηλώσεις εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.
– 31/7 για ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (ειδικό έντυπο Ε9 από φυσικά και νομικά πρόσωπα).


18/01/12.

Οργανισμός Εργατικής Εστίας
Η Εργατική Εστία καλεί τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους τουριστικών καταλυμάτων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2012 να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 29/02/12. Δείτε την απόφαση.


29/12/11.


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 υπέβαλε η PC Systems.
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υπέβαλε αίτηση ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης η PC Systems. Η συζήτηση ορίστηκε για 25/04/2012. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.


21/12/11.
Παράταση για το Ε9 και κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων εως 31/01/2012.
Επίσης παρατείνεται η υποβολή μέσω Internet της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης μέχρι 15/02/2012.


24/11/11.
Σε δημόσια διαβούλευση η νεα μορφή εταιρείας με 1 €
Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η νέα μορφή εταιρείας που μπορεί να δημιουργηθεί με αρχικό κεφάλαιο 1 €. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 7 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος της νέας μορφής εταιρείας που θα ονομάζεται «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία» (ΙΚΕ) είναι οι νομοθετικές αγγυλώσεις των ΕΠΕ αλλά και η αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών επιχειρηματικής δράσης, προβλέποντας συμμετοχή υπευθυνότητας, παραγωγικότητας, προώθησης (εξωκεφαλαιακές εισφορές), ή εγγυητικές. Δεν υπάρχουν άλλα έξοδα σύστασης ούτε συμβολαιογραφικά, ενώ το σχέδιο νόμου κινείται στα πλαίσια αντίστοιχων μορφών εταιρειών της ΕΕ. Δείτε τη ανάρτηση του Υπουργείου.


26/10/11.
Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας για πρότυπα πειραματικά σχολεία.
Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο τα 15 Δημοτικά, 15 Γυμνάσια και 15 Λύκεια που επελέγησαν να γίνουν πρότυπα πειραματικά σχολεία.
Αν και η λειτουργία των προτύπων ενώ σαν ιδέα είναι θαυμάσια, η πράξη η μεθοδολογία αξιολόγησης, αλλά κυρίως η παντελής έλλειψη τρόπου συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών για την διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των σχολείων καθιστά κάθε φορά αυτό το εγχείρημα τουλάχιστον ουτοπικό αν όχι αστείο αφού τα κριτήρια επιλογής που τίθενται (ικανότητα τυπική και ουσιαστική εκπαιδευτικού προσωπικού, αριθμός εκπαιδευτικών ανά σχολική μονάδα κλπ) δεν γίνεται να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σχολείο. Οι σύνδεσμοι με τα επιλεγέντα σχολεία, κριτήρια, εγκύκλιοι κλπ στο τέλος της σελίδας του Υπουργείου..


01/10/11.
Ανακοινώθηκε από την ΕΕΤ η διαγωνιστική διαδικασία για νέες άδειες κινητής τηλεφωνίας.
Από σήμερα ξεκινάει ο διαγωνισμός για νέους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι αρκεί να έχουν τουλάχιστον 15.5 εκ. € (τιμή εκκίνησης της φτηνότερης ραδιοσυχνότητας. Έχει και με 23.3 εκ. €) στη τσέπη και 2 εκ € εγγυητική επιστολή. Η προθεσμία είναι μέχρι 21/10 10 το πρωί.
Το τεύχος της προκύρηξης και τα έντυπα συμμετοχής είναι εδώ.


17/09/11.
Προσλήψεις αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την πρόσληψη 822 Δασκάλων ΕΑΕ και 187 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν από τη Δευτέρα 19/09/2011 έως και την Τετάρτη 21/09/2011. Δείτε τον πίνακα προσλήψεων.


16/09/11.
Ο τρόπος υπολογισμού για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση τύπου για τον τρόπο υπολογισμού για το ειδικό τέλος ακινήτων. Δείτε την.


13/09/11.
Η λίστα με τους οργανισμούς που περικόπτεται το 10% του προσωπικού με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Όπως αναφέρεται ρητά οι καταστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν το εργότερο μέχρι 26/09/2011 στην Ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του ΥΠΕΚΑ και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 10% του προσωπικού. Διαβάστε την εγκύκλιο με την λίστα.


30/08/11.
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι «ξεχασμένες» φορολογικές δηλώσεις.
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αναδρομικές ή διορθωτικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Διαβάστε την διευκρινιστική εγκύκλιο


18/08/11.
Μειώνεται η παράταση για ημιυπαίθριους.
Μειώνεται η παράταση προθεσμίας για υποβολή δικαιολογητικών, (για όσους είχαν υποβάλει ήδη τα δικαιολογητικά, η πληρωμή της πρώτης δόσης), για τους ημιυπαίθριους κατά δυο μήνες. Από 31 Δεκεμβρίου γίνεται 31 Οκτωβρίου.


17/08/11.
Αναστολή πόθεν έσχες.

Αναστέλεται μέχρι 31/12/2013 το πόθεν έσχες για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου. Σχετ. ΦΕΚ 152 01/07/2011, άρθρο 28 παρ. 6 υποπ. 1. Προσοχή το 2014 δεν είναι μακριά!!!


09/08/11.
Χάρτης εγκληματικότητας.

Τον χάρτη εγκληματικότητας για το Α εξάμηνο του 2011 δημοσιοποίησε η Αστυνομία. Έχει και συγκριτικά – στατιστικά στοιχεία με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, όπως και την κατανομή κατά περιφέρεια. Άξιο παρατήρησης είναι ότι, εκτός από τις ανθρωποκτονίες, αυτό που φαίνεται καθαρά στους πίνακες είναι προς τα που στρέφεται το ενδιαφέρον της αστυνομίας. Πχ δίνει πτώση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 40,75% και άνοδο του λαθρεμπορίου κατά 84,29%. Δεν είναι τα μοναδικά ποσοστά που προκαλούν εντύπωση. Επειδή κανένα από τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνει, μήπως μια πιο εξορθολογισμένη χρήση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων από μέρους της έφερνε λιγότερο παράλογα αποτελέσματα; Και μια αποριούλα. Υπάρχουν Περιφέρειες που αρνήθηκαν ή αρνούνται να δώσουν στοιχεία; Από μια πιο προσεκτική παρατήρηση των πινάκων φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτές με την συλλογή και δημοσίευση των στοιχείων.


09/08/11.
Τι αλλάζει στο ΦΠΑ από 01/09.

Υπάγονται στον ΦΠΑ 23%:
Αεριούχο νερό, αναψυκτικά, ροφήματα, χυμοί φρούτων και λαχανικών, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, υπηρεσία εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα. Εξαιρούνται μόνο οι παραδόσεις πακέτο. Δείτε το σχετικό ΦΕΚ 152Α/01.07.2011. Είναι το γενικό του μεσοπρόθεσμου και πηγαίνετε στη σελίδα με ένδειξη 3255.


06/08/11.
Παράταση προθεσμίας υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων από νέους.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχειρηματικών σχεδίων νέων για επιδότηση μέχρι και τις 30/09/2001.


04/08/11.
Από αύριο σε ισχύ οι νέες τιμές φαρμάκων

Το Υπουργείο υγείας δημοσίευσε την λίστα των φαρμάκων που αλλάζουν οι τιμές τους. Οι νέες τιμές ισχύουν από αύριο Παρασκευή.
Αν θέλετε την λίστα με τις τιμές είναι εδώ.


02/08/11.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Το εμφανές είναι ότι το χρέος θα πέσει (αν πέσει) κάτω από το 100% του ΑΕΠ μετά το 2035, όπως φαίνεται από τον επάνω αριστερά πίνακα. Όλα τα άλλα είναι λόγια πολτικών. Αν θέλετε να δείτε πιο αναλυτικά την έκθεση είναι εδώ.


30/07/11.
Καταργήσεις – συγχωνεύσεις Δημόσιων φορέων.
Με τροπολογία εισήχθη στην Βουλή η από καιρό και κατ’ επανάληψη εξαγγελμένη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα. Καταργούνται 8 φορείς, τίθενται υπό εκκαθάριση 3 και αρκετές δεκάδες συγχωνεύονται. Δείτε την τροπολογία όπως αυτή  κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


27/07/11.
Από 3 Οκτωβρίου η ισχύς της φοροκάρτας
Σύντομα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους δωρεάν η φοροκάρτα από τις Τράπεζες. Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορούν να έχουν και τα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν ΑΦΜ δικιά τους φοροκάρτα για τις αγορές τους. Για την ενεργοποίηση της πρἐπει να δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ο αριθμός της κάρτας, μέσω του Διαδικτύου ή με SMS από το κινητό. Η φοροκάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μηχανήματα ανάγνωσης πιστωτικών καρτών, άσχετα από τον τρόπο πληρωμής.


27/07/11. Καταργούνται οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών
Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου που πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι 15/08.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών που πρέπει μέχρι τέλους του έτους να γίνουν ή πρωτοβάθμια όργανα (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Το νομοσχέδιο δημιουργεί κλυδωνισμούς και τριβές και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ήδη παραιτήθηκε από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου το κόμματος ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.Τζανέτος Καραμίχας.
Δείτε το Σχέδιο Νόμου.


25/07/11. Λίστα ΒΑΕ.

Παραδόθηκε από την Διαρκή Επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στον υπουργό Εργασίας, η λίστα των νέων βαρέων και ανθυγιεινών με τις προτάσεις της.
Θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι και 31 Αυγούστου. Θ αρχίσει η εφαρμογή της από 01/09.
Παγίδες:
1)Αφορά το 80% των ΒΑΕ τα υπόλοιπα θα εξετασθούν αργότερα.
2)’Έχει πλαφόν ότι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ δεν θα ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων.
3)Από το 2010 έχουν αυξηθεί τα όρια ηλικίας των ΒΑΕ
Δεν χάνουν τίποτε όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι και το 2014.
Συμπεράσματα:
1)΄Οσο αυξάνεται η ανεργία και μεγαλώνει το ενδιαφέρον των εργαζομένων για τα μέχρι πρότινος ‘ανεπιθύμητα’ ΒΑΕ τόσο τα κόμματα θα χώνουν βαθύτερα τα νύχια τους σε αυτούς τους κλάδους μετατρέποντας τα σε δεξαμενές ψηφοφόρων.
2)Τα κριτήρια για τα ΒΑΕ είναι καθαρά πολιτικά (κομματικού ελέγχου των αντίστοιχων συνδικάτων). Δεν διαπραγματεύεται αν πράγματι ένα επάγγελμα είναι ΒΑΕ. Με το όριο του 10% βάζει σε αντιπαράθεση τον ένα κλάδο με τον άλλο (ποιος πρέπει να βγει για να μπει ο άλλος).
3) Αυξάνονται οι θέσεις για ανασφάλιστη εργασία στα ανεπιθύμητα ΒΑΕ.
Απορίες:
1)Η χώρα δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ βαριά βιομηχανία και ειδικά πρωτογενή (ορυχεία, πετρελαιοπηγές) γιατί δεν πρέπει να ξεπεράσει το πλαφόν (το 10% έχει οριστεί από την τρόικα);
2) Πρέπει να μειωθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα γιατί αρκετοί κλάδοι εργαζομένων σε αυτόν ανήκουν στα ΒΑΕ;
3) Μήπως όλη η ρύθμιση έχει τελικό στόχο την εξάλειψη της κατηγορίας ΒΑΕ και ένταξή της στην διαδικασία προσφοράς και ζήτησης λόγω κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας και της εισροής οικονομικών μεταναστών; Ας το σκεφτούν καλύτερα οι εργαζόμενοι που προς το παρόν παραμένουν, αλλά και οι επαγγελματίες για το επίπεδο (ποσοτικό και ποιοτικό) των νόμιμων εργαζομένουν που μπορούν να απασχολούν, οι άλλοι (κυβέρνηση και κόμματα) ξέρουν.

Κατεβάστε όλη τη λίστα με τις προτάσεις της επιτροπής.23/07/11.
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, (για όσους τα έχουν υποβάλει η πληρωμή της πρώτης δόσης), για τους ημιυπαίθριους μέχρι και 30 Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.