Η ανάκαμψη της Οικονομίας.

Γ. Προβόπουλος:
Το 2014 θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει.
Πως ένας Τραπεζικός ξέρει πότε θα ανακάμψει μια οικονομία ένα χρόνο νωρίτερα;
Τι ξέρει που δεν ξέρουμε εμείς;
Τίποτε επιπλέον.
Με την συνταγή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο, φαινομενικά, ότι θα φέρει ανάκαμψη στα οικονομικά μεγέθη. Όχι στην χώρα.
Η νεοφιλελεύθερη συνταγή είναι πολύ απλοϊκή και δοκιμασμένη. Πέρα από τα καρυκεύματα που είναι μπόλικα γιατί το κύριο συστατικό βρωμάει,η συνταγή είναι:
Αυτά που έδινες σε δέκα και δεν έφταναν, τα δίνεις σε πέντε και φτάνουν.
Αλλιώς για να το καταλάβετε καλύτερα. Αν από μια οικονομία που καταναλώνει περισσότερο απ΄ ότι παράγει, περιορίσεις τους καταναλωτές και την κατανάλωση τότε τα οικονομικά μεγέθη διορθώνονται.
Πως τους περιορίζεις; Κλείνεις επιχειρήσεις εκτινάζοντας την ανεργία, μειώνεις στους εναπομείναντες το εισόδημα με περικοπές μισθών και αύξηση φορολογίας και περιορίζεις τα έξοδα του κοινωνικού κράτος. Τα οικονομικά μεγέθη θα διορθωθούν αμέσως.
Αυτό που δεν λύνεται είναι το πρόβλημα της οικονομίας. Παραμένει μια οικονομία που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό μιας χώρας. Αυτό που περνάμε, δεν είναι παρά ένα στάδιο προσαρμογής στην ιδέα. Αυτό για το οποίο εργάζεται τώρα η κυβέρνηση είναι ο διαχωρισμός της πορείας της οικονομίας της χώρας μας, από την πορεία του επίπεδου διαβίωσης του λαού αυτής της χώρας. Μόλις ολοκληρωθεί θα έχει πετύχει το σκοπό της. Η “οικονομία” θα έχει ανακάμψει και οι αριθμοί θα είναι αδιαμφισβήτητοι.
Το επιχείρημα ότι αν ανακάμψει η οικονομία θα αυξηθούν οι επιχειρήσεις άρα και οι επιχειρηματίες θα πάνε καλύτερα και προσωπικό θα χρειαστεί, είναι αίολο. Πόσο τοις % θα είναι η ετήσια ανάκαμψη; Όλες οι χώρες τις ευρωζώνης που έχουν θετικά πρόσημα είναι κάτω από 0.5% το χρόνο. Πόσο λοιπόν θα βελτιωθούν τα οικονομικά των επιχειρηματιών και πόσους άνεργους θα απορροφήσει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης;
Όλα αυτά τα εφιαλτικά είναι το καλό σενάριο. Που θα παραμείνει όνειρο απατηλό της κυβέρνησης.
Γιατί τα δάνεια συνεχίζουν και το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί ακόμη και με ρυθμούς ανάπτυξης δεκαπλάσιους της Ε.Ε.
Τι κρύβει λοιπόν ο κ. Προβόπουλος, προς τι το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη, με ποια αρμοδιότητα, ποιον προσπαθεί να προστατέψει, ποιους προσπαθεί να παραπλανήσει;
Η Ελλάδα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εξυπηρετήσει τα χρέη μιας επιχειρηματικής κοινότητας στην οποία πηγαίνουν όλα τα χρήματα των δανείων και ακούει στο όνομα Ελληνικά Τραπεζικά Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία διορθωτική ή διαρθρωτική κίνηση που θα μπορούσε να γίνει. Ο διαχωρισμός σε Good και Bad είναι κατ’ ευφημισμόν. Η πραγματικότητα είναι ότι στις Ελληνικές Τράπεζες υπάρχουν τμήματα Bad και τμήματα Worse.
Το σενάριο της καλύτερης εφικτής λύσης είναι η δωρεάν παραχώρηση (ξεχάστε το ξεπούλημα) του bad κομματιού σε ξένα Τραπεζικά Ιδρύματα αφού “εξυγιανθούν”. Το τμήμα Worse θα είναι ολόκληρο της Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό με την σειρά του; Ότι τα και τα πιο εφιαλτικά σενάρια χρεωκοπίας της χώρας και η κατάσταση που θα επικρατούσε, είναι πια άπιαστα όνειρα.
Το αν δικαιωθούν ή όχι οι παραπάνω γραμμές δεν έχει την παραμικρή αξία ή αντίκρυσμα.
Κάποια αξία είχαν οι προειδοποιήσεις, που χλευάζονταν και λοιδωρούνταν, πριν 5-6 χρόνια αν και τότε ήταν σχετικά αργά.
Το “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα” είναι η παροιμία των ηλιθίων. Οι καθημερινές επιλογές τους είναι αυτές που δίνουν λόγο ύπαρξης σε αυτό το κείμενο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.