Σαν σήμερα 1 Ιανουαρίου

45 π.Χ.: Αρχίζει η ισχύς του Ιουλιανού ημερολογίου. Ήταν αναθεωρημένο και διορθωμένο το Ρωμαϊκό ημερολόγιο. Είχε 365 ημέρες χωρισμένες σε 12 μήνες και μια επιπλέον ημέρα τον Φεβρουάριο κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης για πρώτη φορά καθιερώνεται η εβδομάδα με επτά ημέρες, απ’ όπου πήρε το όνομά της. Μέχρι τότε οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον  σεληνιακό μήνα, ή τα δυο δεκαπενθήμερα της σελήνης (γέμισμα και χάσιμο). Το όνομά του το χρωστάει στον Ιούλιο Καίσαρα που το έκανε επίσημο ημερολόγιο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αντικαταστάθηκε το 1582 από το Γρηγοριανό ημερολόγιο σαν μεγαλύτερης ακρίβειας στον υπολογισμό του χρόνου. Η εφαρμογή του τελευταίου έγινε σταδιακά και πολλές χώρες το καθιέρωσαν τον εικοστό αιώνα (Μεταξύ αυτών, τελευταία στον Ευρωπαϊκό χώρο, η Ελλάδα το 1923). Σήμερα το Ιουλιανό ημερολόγιο υστερεί 13 ημέρες από το Γρηγοριανό. Για μετατροπή ημερομηνιών από το ένα ημερολόγιο στο άλλο χρησιμοποιείστε το Calendar Conversion.


379: Πεθαίνει στην Καισάρεια Καπαδοκίας (Τουρκικά Κάισερι) σε ηλικία 49 ετών ο Βασίλειος Καισαρείας, ή Μέγας Βασίλειος. Ο ένας από τους τρεις ιεράρχες, μαζί με τους Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη Χρυσόστομο. Καθηγητής της ρητορικής, με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο σ΄ όλο το Ανατολικό Θέμα του Βυζαντίου, σήμερα είναι ο αγαπημένος Άι Βασίλης των παιδιών.


1804: Η Αϊτή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τον Άγιο Δομίνικο. Είναι η μοναδική χώρα που έγινε ανεξάρτητη μετά από επανάσταση σκλάβων. Μετά την Ισπανική κυριαρχία σε όλο το νησί της Ισπανιόλας που είχε ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492, με την Συνθήκη του Ρίσβικ το 1697 το δυτικό τμήμα του παραχωρήθηκε στους Γάλλους. Αυτοί μετέφεραν σκλάβους από την Αφρική για τις φυτείες ζαχαροκάλαμου και καφεόδεντρων. Η απόδοση ήταν πολύ μεγάλη και ο πληθυσμός των σκλάβων αύξανε διαρκώς. Έφτασε να κατοικούν στην Γαλλική αποικία 25.000 Ευρωπαίοι, 22.000 ελεύθεροι έγχρωμοι και 700.000 σκλάβοι από την Αφρική. Για να έχουν τον έλεγχο των σκλάβων οι Γάλλοι εφάρμοσαν σκληρά τον Μαύρο Κώδικα (Code Noir) που είχε η αυτοκρατορική Γαλλία για τους σκλάβους. Με την Γαλλική Επανάσταση το 1789, ο Ροβεσπιέρος με τους Ιακωβίνους αποκήρυξαν την δουλεία. Ήταν το έναυσμα για την εξέγερση. Μετά από σκληρούς αγώνες εναντίον Γαλλικών και Ισπανικών στρατευμάτων που είχαν επανακάμψει βλέποντας την επανάσταση σαν ευκαιρία να πάρουν πίσω ότι είχαν δώσει. Οι απώλειες των Γάλλων ήταν 50.000 στρατιώτες και 18 στρατηγοί. Οι συνολικές απώλειες των Ευρωπαίων κατά την διάρκεια της επανάστασης κυμαίνονται από 60.000 έως 100.000 ενώ οι πρώην σκλάβοι είχαν 100.000 έως 350.000 νεκρούς. Οι Γάλλοι κατάφεραν μάλιστα να αιχμαλωτίσουν τον αρχηγό των επαναστατών Τουσάν Λουβερτύρ και να τον οδηγήσουν στο Παρίσι για δίκη εννοείται, αλλά εντωμεταξύ αυτός πέθανε από την καλοπέραση στην φυλακή. Ο νέος αρχηγός τους Ζαν Ζακ Ντεσαλέν ανακήρυξε από το λιμάνι του Γκοναΐβ την ανεξαρτησία της χώρας με το όνομα Αϊτή. Η λέξη προέρχεται από την γλώσσα των ντόπιων, που σχεδόν είχαν εξαλείψει οι Ισπανοί και σημαίνει η γη με τα ψηλά βουνά. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα το Ελληνικό κράτος μετά την Eπανάσταση του 21. Οι μαστιζόμενοι από την πείνα Αΐτινοί έστειλαν στον Αδαμάντιο Κοραή 25 τόνους καφέ προκειμένου να τους εκποίηση για ενίσχυση του αγώνα μας.


1822: Η 1η Εθνοσυνέλευση κηρύσσει την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδας και ψηφίζει το 1ο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”. Θα τροποποιηθεί στις λεπτομέρειες χωρίς καμία ανατροπή στις αρχές του από την Β’ Εθνοσυνέλευση του Άστρους.


1831: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Γιάννης Δυοβουνιώτης. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Ξύκης. Προτίμησε όμως κι ίδιος το παρατσούκλι Δυοβουνίωτης που ήταν τον όνομα της γενέτειράς του (χωριό Δυο Βουνά Φθιώτιδας). Το μίσος του για τους Τούρκους, όταν είδε σε ηλικία 13 χρονών να έχουν κρεμάσει τον πατέρα του, τον έκανε ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρά τους. Από το 1770 με την επανάσταση των Ορλώφ δεν σταμάτησε να τους πολεμάει. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του ’21. Με τον Πανουργιά και τον Διάκο προσπάθησαν χωρίς επιτυχία, με ελάχιστους άντρες, να αναχαιτίσουν την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ που κατέβαιναν από την Ήπειρο για να καταπνίξουν την Επανάσταση πρώτα στην Στερεά και μετά στην Πελοπόννησο. Η κορυφαία στιγμή του ήταν η συμμετοχή του στην μάχη των Βασιλικών που ήταν και η τελευταία που έδωσε λόγω ηλικίας.


1952: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Αντικαθιστά το Σύνταγμα του 1911. Το θνησιγενές Σύνταγμα του 1925 είχε καταργηθεί από το Σύνταγμα του 1927. Το τελευταίο είχε καταργηθεί με το πραξικόπημα Κονδύλη, που είχε επαναφέρει τη Βασιλεία και για να το κάνει είχε επαναφέρει σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911. Δεν είχε καμία απολύτως καινοτομία όντας αναμάσημα των Συνταγμάτων του 1864 και του 1911, ούτε όπως ψευδώς αναφέρεται στην Συνταγματική Ιστορία της Βουλής την καθιέρωση της ψήφου στις γυναίκες. Το μόνο που υπήρχε ήταν ερμηνευτική δήλωση (ανάμεσα στα άρθρα 70 και 71) ότι μπορούσε να εκδοθεί Νόμος που θα παραχωρούσε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και σε γυναίκες.   Το δικαίωμα αυτό δόθηκε μετά από προσωπικές επίμονες παρεμβάσεις και εισήγηση του Σοφοκλή Βενιζέλου με τον 2159/7.6.1952.


1959: O Μπατίστα φεύγει από τη Κούβα με 300 εκ $ μετρητά και 400 εκ $ σε έργα τέχνης (σύνολο 700εκ $, 6 δισ. $ σημερινά) για τον Άγιο Δομίνικο.Επτά μέρες αργότερα ο Φιντέλ Κάστρο, με την βοήθεια του Τσε Γκεβάρα, μπαίνει στην Αβάνα. Η επανάσταση των εξαθλιωμένων Κουβανών είχε νικήσει ένα σάπιο καθεστώς. Νέος πρόεδρος της χώρας γίνεται ο νομικός και πολιτικός Μανουέλ Ουρούτια, γνωστός παγκόσμια από τους αγώνες του κατά του Μπατίστα. Η Αμερική και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς άμεσα. Τον Οκτώβριο του 1960 οι ΗΠΑ θα κηρύξουν εμπάργκο στη Κούβα, που ισχύει μέχρι σήμερα. Την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ηγεσία της χώρας με την επιχείρηση – φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων.


1970: Ορίζεται το λίτρο σαν μονάδα μέτρησης των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα (αντί του γαλονιού), σε εφαρμογή των 3957/1959 και 293/1969 ν.δ. περί εναρμονισμού της χώρας με το δεκαδικό σύστημα.


1971: Αρχίζει να λειτουργεί ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Η ημερομηνία ήταν ορισμένη από το 192/19.9.1970 ιδρυτικό του Νομοθετικό Διάταγμα. Σύμφωνα με αυτό, ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αντικαθιστούσε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) που λειτουργούσε από το 1920. Το 2005 άρχισε ο τεμαχισμός του σε εταιρείες που θα εξειδικευόταν σε κάθε τομέα δραστηριότητάς του χωριστά. Έτσι, σύμφωνα με το ιδρυτικό Ν.Δ. που του έδινε την δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών και ανάθεση έργου του σε τρίτους, ιδρύθηκαν με απόφαση Νομάρχη (ΦΕΚ 12948/2005 τ. ΑΕ-ΕΠΕ) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. που αναλάμβανε το μεταφορικό έργο της εταιρείας και η ΕΔΙΣΥ Α.Ε. που θα διαχειριζόταν την σιδηροδρομική υποδομή. Στον οργανισμό ανήκουν και οι ΕΡΓΟΣΕ, που διαχειρίζεται την ανάληψη και εκτέλεση έργων και η ΓΑΙΑΟΣΕ που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του οργανισμού. Το 2017 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσια των όρων των δανειστών της Ελλάδας πουλήθηκε μέσω του ειδικού ταμείου που μας είχαν υποχρεώσει να δημιουργήσουμε, του ΤΑΙΠΕΔ, για 45€ εκ. στην κρατική Ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A.


H σημαία της ΕΕ1981: Η Ελλάδα γίνεται το 10O μέλος της ΕΟΚ.
Η συμφωνία πλήρους ένταξης είχε υπογραφεί από την 28η Μαΐου 1979.
Ήταν συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ από το 1961.


Τσεχοσλοβακία1993: Η Τσεχοσλοβακία διαλύεται σε δυο κράτη. Την Τσεχία και την Σλοβακία. Είχε γίνει ανεξάρτητο κράτος την 28η Οκτωβρίου 1918. Η διάλυσή της ήταν επακόλουθο της «Βελούδινης Επανάστασης» και προϊόν εξωγενών παραγόντων και ντόπιων πολιτικών. Δεν έγινε ποτέ δημοψήφισμα γιατί οι δημοσκοπήσεις το ευνοϊκότερο ποσοστό που είχαν δώσει σε αυτούς που ήθελαν την διάσπαση ήταν το 37% των Σλοβάκων και το 36% των Τσέχων. Ονομάστηκε βελούδινο διαζύγιο, σκόπιμα γιατί παραπλανητικά παραπέμπει σε ηθελημένο διαχωρισμό. Η δικαιολογία του χαρακτηρισμού που αποδίδει ότι δεν χύθηκε αίμα, άρα δεν υπήρξε βια, είναι γελοία. Ναι δεν χύθηκε αίμα. Αλλά η απειλή Γιουγκοσλαβοποίησης σε περίπτωση άρνησης ήταν δεδομένη. Ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και ηγέτης της Βελούδινης επανάστασης, Βάτσλαβ Χάβελ, είχε παραιτηθεί από την θέση του γιατί και αυτός ήταν αντίθετος με την διάσπαση. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας.


Το νόμισμα της ΕΕ1999: Ιδρύεται η Ευρωζώνη. Είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες, όταν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, στην Ευρωζώνη, εκτός αν με δημοψήφισμα οι πολίτες αυτών των χωρών αρνηθούν την ένταξη. Η μέχρι 31.12.1998 λογιστική μονάδα ECU, αντικαταστάθηκε με την λογιστική μονάδα EURO που το 2002 έγινε το επίσημο νόμισμα της ευρωζώνης. Πολιτικός φορέας είναι το Eurogroup και οικονομικός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ιδρυτικές χώρες είναι Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία και Φινλανδία.
2001: Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωζώνης
2002: Το Ευρώ γίνεται το επίσημο νόμισμα της ευρωζώνης.
2007: Ρουμανία και Βουλγαρία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Η Σλοβενία μπαίνει στην ευρωζώνη.
2008: Κύπρος και Μάλτα μπαίνουν και αυτές στην ευρωζώνη.
2009: Η Σλοβακία γίνεται μέλος της ευρωζώνης.
2011: Η Εσθονία γίνεται το 17ο μέλος της ευρωζώνης.
2014: Η Λετονία γίνεται το 18ο μέλος της ευρωζώνης.
2015: Η Λιθουανία γίνεται το 19ο μέλος της Ευρωζώνης


Το νόμισμα της ΕΕ2011: Ο «Καλλικράτης» ορίζει το νέο γεωγραφικό χάρτη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και επαναπροσδιορίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής εξουσίας και των περιφερειακών κέντρων της. Αντικαθιστά το πολύ λίγο πρόγραμμα «Καποδίστριας«, που είχε μόνο 13 χρόνια ζωής. Εκτός από τις ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις Δήμων, καταργεί τις Νομαρχίες, και κάνει αιρετές τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Ο σχετικός Νόμος είχε δημοσιευτεί από την 7η Ιουνίου 2010.


←31 Δεκεμβρίου

2 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.