Σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου

1492: Η Γρανάδα το τελευταίο προπύργιο των Μαυριτανών στην Ιβηρική παραδίδεται στα στρατεύματα του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που είχε διάρκεια επτά αιώνες και ονομάστηκε ανακατάκτηση (Reconquista). Ήταν η ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από τους Ισπανούς. Εκτός από ένα μικρό τμήμα στα βόρεια παράλια (Ναβάρα, Αστούρια, Γαλικία), όλη την Ιβηρική την είχαν κατακτήσει οι Μαυριτανοί από τα τέλη του 8ου αιώνα.


1823: Οι Τούρκοι, με εντολή του Χασάν Πασά, διοικητή της Κρήτης, αρχίζουν σφαγές των χριστιανών στις επαρχίες Λασιθίου και Μιραμπέλου. Το δράμα κορυφώνεται το Φεβρουάριο με τη σφαγή στο σπήλαιο του Μιλάτου (ή σπήλαιο Ράππα) 150-300 πολεμιστών και 2500-3700 αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν. Τους γέρους, για να διασκεδάσουν, τους μετέφεραν στη θέση Γραμπέλλες και τους σκότωσαν ποδοπατώντας τους με τα άλογα τους. Μετά έκοψαν τα κεφάλια τους και έφτιαξαν με αυτά πυραμίδα για τρόπαιο.


1837: Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης κλασσικής μουσικής Μίλι Αλεξέγιεβιτς Μπαλακίρεφ (†29.5.1910, 73 ετών). Ο μέντορας του Τσαϊκόφσκι, ο δημιουργός και «ψυχή» της ομάδας των πέντε. Έτσι είχε ονομαστεί η ομάδα των σύγχρονων του Μπαλακίρεφ Ρώσων συνθετών που ανέλαβαν να προβάλουν μουσικά την Ρωσία στην Ευρώπη με κλασσικά έργα που είχαν τις «ρίζες» τους σε θέματα παρμένα από την ιστορία και την μουσική της Ρωσίας. Τα άλλα μέλη της ομάδας ήταν οι Αλέξανδρος Μποροντίν, Σεζάρ Αντόνοβιτς Κιουι, Μοντέστ Μουσόργκσκι και Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Σπουδαιότερα έργα του Mπαλακίρεφ:
Ισλαμέι…, Toccata σε C# ελάσσονα…, Κορυδαλλός.


1866: Γεννιέται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας ο Gilbert Murray. Ο μεγαλύτερος κλασικιστής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Μέχρι το θάνατό του το 1957 (91 ετών) υπήρξε η αδιαμφισβήτητη αυθεντία της γλώσσας και του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας. Οι μεταφράσεις του στα Αγγλικά σχεδόν όλων των θεατρικών έργων του Αρχαίου Ελληνικού ρεπερτορίου, έκαναν παγκόσμια γνωστή την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Μερικά έργα του έχει το project Gutenberg. Όλα στα Αγγλικά και μια μετάφραση στα Ελληνικά.


1924: Αρχίζει τις εργασίες της η Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923 ήταν Συντακτική. Σκοπός της ήταν η μεταβολή του πολιτεύματος της χώρας από Βασιλευομένη Δημοκρατία σε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο Νικόλαος Πλαστήρας εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Επαναστατικής Επιτροπής που παρέδιδε την εξουσία πάλι στους πολιτικούς. Κατά την διάρκεια των εργασιών της διενεργήθηκε Δημοψήφισμα την 13η Απριλίου, με το οποίο το 69,95% των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Με βάση την απόφασή της και τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος προχώρησε στην σύνταξη νέου Συντάγματος. Δημοσιεύτηκε με αυθαίρετες αλλαγές από τον δικτάτορα Θ. Πάγκαλο, που εν τω μεταξύ είχε πάρει την εξουσία με πραξικόπημα. Την επομένη της δημοσίευσης του νέου Συντάγματος διέλυσε την Βουλή ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.


1950: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, μουσικοσυνθέτης που το όνομά του έγινε συνώνυμο με την Ελληνική οπερέτα.

Η καρδιά μου πονεί για σας, από τον Βαφτιστικό.

Εγώ είμαι η νέα γυναίκα.

Θέλω να δω τον Πάπα.

Πλου Πλου, από την Κόρη της καταιγίδος.

Βζουνάκι γουργό.

Το ταγκό της Λεϊλάς.

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του.

Καλέ πατώνεις.


1955: Δολοφονείται στον ιππόδρομο “Χουάν Φράνκο”, από ομάδα αγνώστων με αυτόματα, ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ρεμόν Αντόνιο Καντέρα. Άλλος συνελήφθη, άλλος (ο Ρουμπέν Μιρό) ομολόγησε και καταδικάστηκε. Ο Μιρό ομολόγησε ότι το έκανε εκτελώντας διαταγές του διαδόχου  του Καντέρα στην προεδρία της χώρας Χοσέ Ραμόν Γκουιζάντο. Ο Γκουιζάντο καθαιρέθηκε, συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε έξι χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε το 1957, γιατί οι φυσικοί αυτουργοί (ο Μιρό και έξι άλλοι) αθωώθηκαν.
Όλη η “φασαρία” έγινε γιατί ο Καντέρα είχε επαναδιαπραγματευτεί την Συνθήκη Hay–Bunau-Varilla παραχώρησης της διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ. Είχε πετύχει αύξηση του “ενοικίου” της διώρυγας από $430.000 σε $1.900.000 (σημερινά $17 εκ.) τον χρόνο και επιπλέον την επανάκτηση ακίνητης περιουσίας, από την εταιρεία που εκμεταλλευόταν την διώρυγα, αξίας $20.000.000 (σημερινά $180.850.000). Την ημέρα της δολοφονίας του είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά τον θάνατό του. Οι ΗΠΑ μετά από εκτεταμένες ταραχές στην χώρα (στον Παναμά) εξαναγκάστηκαν το 1977 στην υπογραφή Συνθηκών (Συνθήκες Τορρίχος – Κάρτερ) με τις οποίες η διώρυγα θα ήταν υπό τον έλεγχο του Παναμά μετά το 1999 (31.12.1999). Δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών για ντε φάκτο ακύρωση της τελευταίας συμφωνίας. Το 1989 πραγματοποίησαν με την επιχείρηση «Γιατί έτσι», στρατιωτική επέμβαση στην χώρα. Τελικά, αντιμετωπίζοντας την ολοκληρωτική αντίσταση του λαού της χώρας και φοβούμενοι κουβανοποίησή της, “τίμησαν” τις συνθήκες που είχαν υπογράψει.
Το μότο του 46χρονου δολοφονηθέντος Καντέρα ήταν: Ούτε εκατομμύρια ούτε ελεημοσύνες. Μόνο δικαιοσύνη.


1990: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Ευάγγελος Αβέρωφ πολιτικός και συγγραφέας. Ικανότατος συγγραφέας τόσο στην ελληνική όσο και στην Γαλλική γλώσσα περιορίστηκε σε πολύ μικρό έργο το οποίο σηματοδοτήθηκε από τα αντικομουνιστικά του φρονήματα. Παράδειγμα το άριστο λογοτεχνικά αλλά ιδεολογικά προκατειλημμένο, με ιστορικές σκεβρώσεις υποβαθμίζοντας ή μεγαλοποιώντας γεγονότα ώστε να ικανοποιείται η πολιτική του θέση είναι το «Φωτιά και τσεκούρι«. Στην πολιτική ήταν ευπατρίδης ως προς τους εξωτερικούς εχθρούς ενώ στο εσωτερικό υπηρέτησε πιστά την καπιταλιστική του καταγωγή και τις αριστοκρατικές του ρίζες (ήταν βαρώνος). Έτσι από την μια συμμετείχε σαν σαμποτέρ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αλλά τα παράτησε όλα για να γίνει Νομάρχης Κέρκυρας όταν του το ζήτησε ο Μεταξάς. Συμμετείχε σε επιτροπή κατά μελών της φυλής του (κουτσόβλαχοι) που προσπάθησαν υποκινούμενοι από τους Ιταλούς με κομιτάτα να δημιουργήσουν Κουτσοβλάχικο κράτος στην Ελλάδα και τους κυνήγησε άγρια, και από την άλλη προστάτεψε χουντικούς με δράση. Ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας που υπέγραψε τις Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου που αποδείχθηκαν καταστροφικές για την Κύπρο. Ήταν αυτός που ανέτρεψε την απόφαση της χούντας για παράδοση της ηγεσίας στους πολιτικούς με πρωθυπουργό τον Π. Κανελλόπουλο και έφερε τον Κ. Καραμανλή πάλι στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι οι στρατιωτικές επιτροπές κρίσεως αξιωματικών που είχαν διωχθεί επί επταετίας αποτελούνταν από βασιλικούς και χουντικούς που είχε τοποθετήσει ο ίδιος. Η Οριάνα Φαλάτσι τον θεωρεί ένοχο για το ατύχημα του Αλέξανδρου Παναγούλη όταν ο τελευταίος άρχισε να ψάχνει γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι βασανιστές και διώκτες του της επταετίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να θεμελιώνει αυτή τη κατηγορία.


←1 Ιανουαρίου

3 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.