Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου

1809: Γεννιέται ο Λουί Μπράιγ (Luis Braille †06.01.1852, 43 ετών). Ο τυφλός που το σύστημά του ανάγνωσης και γραφής για τους ομοιοπαθείς του καθιερώθηκε παγκόσμια (2 χρόνια μετά το θάνατό του το 1852).


1887: Εκλογές με νικητή τον Χ. Τρικούπη. Η βουλή είχε διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου 1886 και είχαν προκηρυχθεί εκλογές, από την κυβέρνηση Χ. Τρικούπη ενώ είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Επεδίωξε τις εκλογές με σκοπό να μειωθούν οι εθνοπατέρες από 240 σε 150, αλλά και για να ξεφορτωθεί του Δηλιγιαννικούς που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα του. Πίστευε ότι με αυτή τη κίνηση θα μπορούσε να κτυπήσει τις πελατειακές σχέσεις και την δυναστεία των κομματαρχών. Ήταν η τελευταία απόπειρα που έγινε, από Έλληνα πολιτικό, προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ιστορία σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του Τρικούπη πήρε 90 έδρες, του Δηλιγιάννη 25 έδρες και οι ανεξάρτητοι 35 έδρες. Μετεκλογικά συνέχισε με την ίδια κυβέρνηση που τις διεξήγαγε μέχρι την 24η Οκτωβρίου 1890.  Tην διαδέχθηκε κυβέρνηση Δηλιγιάννη μετά από την ήττα του Τρικούπη στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1890.


1901: Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 58 ετών ο Νικόλαος Γύζης. Γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι Τήνου το 1842. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και αμέσως μετά έφυγε για το Μόναχο. Η ψυχή και το μυαλό του ήταν πάντα στην Ελλάδα και τα πόδια του στη Γερμανία. Αν όχι ο μεγαλύτερος, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Ένας από τους κύριους εκφραστές της  της «Σχολής του Μονάχου».


1903: Εκτελείται δημόσια σε ηλικία 36 ετών η Topsy. Θηλυκός ελέφαντας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί είχε σκοτώσει έναν εκπαιδευτή που της είχε κάψει την προβοσκίδα με αναπτήρα. Η εκτέλεση έγινε με εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα 6.600 volt, μετά από αίτηση του Τόμας Έντισον για να δείξει πόσο επιβλαβές ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα του αντιπάλου του George Westinghouse σε σχέση με το δικό του “αβλαβές” συνεχές ρεύμα που ήθελε να καθιερώσει. Την εκτέλεση την κινηματογράφησε για να την χρησιμοποιήσει σαν γκρίζα διαφήμιση σε όσους δεν είχαν την τύχη να παρευρεθούν ζωντανά στην εκτέλεση. Ήταν η δεύτερη γκρίζα διαφήμισή του. Η πρώτη ήταν η γνωστή ηλεκτρική καρέκλα με εναλλασσόμενο ρεύμα που πέτυχε να καθιερωθεί σαν τρόπος εκτέλεσης των θανατικών ποινών στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια.


1910: Η κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (οι επαναστάτες του Γουδή), δημιουργεί το κρατικό μονοπώλιο ζάχαρης. Κρατικοποιεί το μοναδικό εργοστάσιο που υπάρχει τότε στην Ελλάδα. Το μονοπώλιο μετατράπηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), που ιδρύθηκε την 26η Απριλίου 1960. Ήταν κερδοφόρα επιχείρηση μέχρι και το 2005 (έκλεισε με κέρδη πάνω από 10€ εκατομμύρια). Το 2005 υπογράφεται από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή η απόφαση της ΕΕ για περικοπή κατά 50% της παραγωγής ζαχαρότευτλων, που οδηγεί στη καταστροφή πολλούς παραγωγούς και την περικοπή της επιδότησης των υπολοίπων. Μέχρι και το 2009 η ΕΒΖ έχει σωρεύσει ζημιές 150€ εκατομμυρίων. Το 2013 μείωσε τις ζημιές στα 130€ εκατομμύρια και είναι προς πώληση σε ιδιώτες.


1926: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταλύει κάθε δημοκρατική εξουσία και εγκαθιδρύει δικτατορία. Είχε σχηματίσει κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα, δίνοντας την υπόσχεση σε κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς ότι θα έλυνε το πρόβλημα της κυβερνητικής αστάθειας. Οι αυθαιρεσίες του μεγάλωναν όσο μεγάλωνε η απόσταση από την δημοκρατική ομαλότητα. Η κάθε του κίνηση κόλλαγε όλο και περισσότερο τον τίτλο της φαιδρής δικτατορίας στη κυβέρνησή του. Αποκορύφωμα των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων του ήταν η διαταγή που έδωσε στον Ελληνικό στρατό να εισβάλει και να καταλάβει μεγάλο τμήμα εδαφών της Βουλγαρίας, σε αντίποινα συνοριακού επεισοδίου (επεισόδιο Πετριτσίου). Η Βουλγαρία προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών η οποία ζήτησε την άμεση απόσυρση των Ελληνικών δυνάμεων από την Βουλγαρία, επιβάλλοντας ταυτόχρονα την καταβολή αρκετά μεγάλης αποζημίωσης. Ο Θ. Πάγκαλος αδιαφόρησε για την απόφαση, δίδοντας στην Αγγλία την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα χρησιμοποίησης του στόλου της για επιβολή της απόφασης. Βλέποντας μετά από αυτή τη τροπή των γεγονότων την θέση του να κλονίζεται, χρησιμοποίησε το συμβάν σαν αφορμή για την επιβολή πλήρους δικτατορίας. Το είχε προαναγγείλει μάλιστα μια μέρα νωρίτερα σε γεύμα που του είχαν παραθέσει το 1Ο και 2Ο Τάγμα της Δημοκρατικής Φρουράς (Οι πραιτωριανοί όπως ονομαζόταν). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτης, για να εξαναγκάσει τον Θ. Πάγκαλο να απομακρυνθεί από την εξουσία, γιατί δεν θα είχε καμία Συνταγματική λύση, θα παραιτηθεί. Παραβιάζοντας το δικό του Σύνταγμα, που προέβλεπε την ανάδειξη Προέδρου από την Γερουσία και την Βουλή σε κοινή συνεδρία και λαδώνοντας τα σωστά πρόσωπα, για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, ο Θ. Πάγκαλος θα προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας. Σε αυτές θα αναδειχθεί θριαμβευτής, έχοντας αποκλείσει από την υποβολή υποψηφιότητας όλους τους άλλους.


1941: Τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α'», «Βασιλισσα Όλγα ΙΙ», «Παύλος Κουντουριώτης», «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», υπό τις διαταγές του κυβερνήτη του «Βασιλεύς Γεώργιος Α'» Γρηγόριου Μεζεβίρη, κάνουν επιδρομή στα στενά του Οτράντο (μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας). Διακόπτουν την ναυσιπλοΐα μεταξύ των δυο χωρών και ταυτόχρονα βομβαρδίζουν Ιταλικές θέσεις στα Αλβανικά παράλια.


1956: Ο Κ. Καραμανλής ιδρύει την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις). Ο πραξικοπηματικός διορισμός του σαν πρωθυπουργού από το παλάτι, μετά τον θάνατο του Αλ. Παπάγου, που τον έκανε defacto πρόεδρο του κόμματος του «Ελληνικού Συναγερμού», είχε δημιουργήσει εντονότατους κραδασμούς στο κόμμα, με πρώτο κρούσμα την αποχώρηση του αντιπροέδρου Στ. Στεφανόπουλου, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, ο Π. Κανελλόπουλος, παρέμενε μόνο λόγω συγγένειας. Η αμφισβήτησή του στο κόμμα ήταν δεδομένη. Περίμενε πρώτα την αποχώρηση Στεφανόπουλου και με το κόμμα ακέφαλο, ιδρύει το δικό του κόμμα, διαλύοντας έτσι το παλιό. Αμέσως μετά προκηρύσσει εκλογές, πρόθεση που έχει γνωστοποιήσει νωρίτερα για να μην αφήσει περιθώρια αντίδρασης ή αναδιοργάνωσης στους πρώην εσωκομματικούς του αντιπάλους. Στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, πήρε 30.000 λιγότερους ψήφους από την αντίπαλη παράταξη αλλά χάρη στον εκλογικό νόμο (στα αστικά κέντρα που δεν είχε δύναμη η ΕΡΕ ίσχυε η απλή αναλογική ενώ στην επαρχία που είχε δύναμη, το πλειοψηφικό) πήρε 165 έδρες στη Βουλή και σχημάτισε Κυβέρνηση.


1960: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμύ. Ο 46χρονος Γάλλος ήταν φιλόσοφος, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Το 1957 του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.


2000: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Πολιτικός και πρωθυπουργός επί χούντας. Σαν πολιτικός είχε ιδρύσει το κόμμα των προοδευτικών, με συνήθως μικρή δύναμη στη βουλή και με τάση συνεργασιών-συναλλαγών με άλλα κόμματα. Το όνομά του είχε αναμειχθεί με υπόθεση λαθρεμπορίου και διαπλεκομένων κατα την διάρκεια του εφύλιου πολέμου. Το 1953 σαν υπουργός της κυβέρνησης Παπάγου είχε υποτιμήσει τη δραχμή κατά 100% έναντι του δολαρίου και είχε κόψει τα τρία μηδενικά. Είναι η μοναδική επιτυχημένη κίνηση σε νομισματικό επίπεδο που έγινε στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Το 1973 δέχθηκε την πρόταση της χούντας να γίνει πρωθυπουργός. Το Πολυτεχνείο και το κίνημα Ιωαννίδη που ακολούθησε, απέδειξαν ότι όσο έξυπνος και αν είναι κάποιος, όταν η φιλοδοξία νικά την φρόνηση, τα αποτελέσματα είναι πάντα ολέθρια. Έμεινε στην ιστορία σαν ένας υπηρέτης της χούντας.


2010: Ανοίγει για το κοινό, στο Ντουμπάι, το ψηλότερο κατασκεύασμα του ανθρώπου μέχρι σήμερα: Ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα. Με 211 ορόφους και 829,8 μέτρα ύψος εκθρόνισε την κεραία του Ράδιο Βαρσοβία που υψώνεται στα 646,38 μέτρα. Ο Μπουρτζ Χαλίφα είναι ένα μικρό μέρος, αλλά το επίκεντρο, ενός γενικότερου πρότζεκτ του Ντουμπάι με στόχο την απεξάρτηση της ανάπτυξής του από το πετρέλαιο. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή 30,000 σπιτιών, 19 πύργους για οικιστική χρήση, λίμνη, πολλούς χώρους αναψυχής και βοηθητικούς χώρους.


←3 Ιανουαρίου

5 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.