Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ.


1809: Γεννιέται στο χωριό Κουπβρέ της Γαλλίας ο Λουί Μπράιγ (Luis Braille †06.01.1852, 43 ετών). Ο τυφλός που το σύστημά του ανάγνωσης και γραφής για τους ομοιοπαθείς του καθιερώθηκε παγκόσμια (2 χρόνια μετά το θάνατό του το 1852). Είχε αρχίσει να το αναπτύσσει ενώ ήταν ακόμη μαθητής, έχοντας κατά νου το τότε στρατιωτικό κρυπτογραφικό σύστημα. Το παρουσίασε δημόσια για πρώτη φορά το 1824. Όταν ενηλικιώθηκε έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο για τυφλούς στο οποίο φοιτούσε. Όντας έξοχος τσελίστας αλλά κυρίως καταξιωμένος σ’ όλη την Γαλλία βιρτουόζος στο εκκλησιαστικό όργανο, επέκτεινε την γραφή του στην μουσική. Ο φίλος του Πιέρ Φουκώ ανέπτυξε κάτι σαν γραφομηχανή που τύπωνε τα γράμματα του Μπράιγ. Η εφεύρεση, που παρουσιάσθηκε δημόσια το 1843, βραβεύθηκε από την Εθνική Εταιρεία για Βιομηχανικά Κίνητρα της Γαλλίας. Εξελίχθηκε με τα χρόνια ώστε να μοιάζει πολύ περισσότερο με μια γραφομηχανή. Με την είσοδο της πληροφορικής και σ’ αυτό το χώρο, όλα έγιναν πραγματικά πολύ ευκολότερα για τα άτομα με προβλήματα όρασης.


1887: Εκλογές με νικητή τον Χ. Τρικούπη. Η βουλή είχε διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου 1886 και είχαν προκηρυχθεί εκλογές, από την κυβέρνηση Χ. Τρικούπη ενώ είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Επεδίωξε τις εκλογές με σκοπό να μειωθούν οι εθνοπατέρες από 240 σε 150, αλλά και για να ξεφορτωθεί του Δηλιγιαννικούς που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα του. Πίστευε ότι με αυτή τη κίνηση θα μπορούσε να κτυπήσει τις πελατειακές σχέσεις και την δυναστεία των κομματαρχών. Ήταν η τελευταία απόπειρα που έγινε, από Έλληνα πολιτικό, προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ιστορία σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του Τρικούπη πήρε 90 έδρες, του Δηλιγιάννη 25 έδρες και οι ανεξάρτητοι 35 έδρες. Μετεκλογικά συνέχισε με την ίδια κυβέρνηση που τις διεξήγαγε μέχρι την 24η Οκτωβρίου 1890.  Tην διαδέχθηκε κυβέρνηση Δηλιγιάννη μετά από την ήττα του Τρικούπη στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1890.


1901: Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 58 ετών ο Νικόλαος Γύζης. Γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι Τήνου το 1842. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και αμέσως μετά έφυγε για το Μόναχο. Η ψυχή και το μυαλό του ήταν πάντα στην Ελλάδα και τα πόδια του στη Γερμανία. Αν όχι ο μεγαλύτερος, από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Ένας από τους κύριους εκφραστές της  της «Σχολής του Μονάχου».


1903: Εκτελείται δημόσια σε ηλικία 36 ετών η Topsy. Θηλυκός ελέφαντας που είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί είχε σκοτώσει έναν εκπαιδευτή που της είχε κάψει την προβοσκίδα με αναπτήρα. Η εκτέλεση έγινε με εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα 6.600 volt, μετά από αίτηση του Τόμας Έντισον για να δείξει πόσο επιβλαβές ήταν το εναλλασσόμενο ρεύμα του αντιπάλου του George Westinghouse σε σχέση με το δικό του “αβλαβές” συνεχές ρεύμα που ήθελε να καθιερώσει. Την εκτέλεση την κινηματογράφησε για να την χρησιμοποιήσει σαν γκρίζα διαφήμιση σε όσους δεν είχαν την τύχη να παρευρεθούν ζωντανά στην εκτέλεση. Ήταν η δεύτερη γκρίζα διαφήμισή του. Η πρώτη ήταν η γνωστή ηλεκτρική καρέκλα με εναλλασσόμενο ρεύμα που πέτυχε να καθιερωθεί σαν τρόπος εκτέλεσης των θανατικών ποινών στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια.


1910: Η κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (οι επαναστάτες του Γουδή), δημιουργεί το κρατικό μονοπώλιο ζάχαρης. Κρατικοποιεί το μοναδικό εργοστάσιο που υπήρχε τότε στην Ελλάδα. Το μονοπώλιο μετατράπηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), που ιδρύθηκε την 26η Απριλίου 1960. Δημιουργήθηκαν μονάδες επεξεργασίας ζαχαρότευτλων κοντά στους τόπους παραγωγής τους. Ήταν κερδοφόρα επιχείρηση μέχρι και το 2005 (έκλεισε την χρονιά με κέρδη πάνω από 10€ εκατομμύρια). Το 2005 υπογράφεται από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή η απόφαση της ΕΕ για περικοπή κατά 50% της παραγωγής ζαχαρότευτλων, που οδηγεί στη καταστροφή πολλούς παραγωγούς και την περικοπή της επιδότησης των υπολοίπων. Τα εργοστάσια τροποποιήθηκαν σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου, απ’ αυτό που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα. Οι υπεύθυνοι της απάτης των βιοκαυσίμων στην Ελλάδα που κατέστρεψε πολλούς γεωργούς συνεχίζουν να είναι πρωταγωνιστές της σημερινής πολιτικής σκηνής. Μέχρι και το 2009 η ΕΒΖ έχει σωρεύσει ζημιές 150€ εκατομμυρίων. Το 2013 μείωσε τις ζημιές στα 130€ εκατομμύρια και είναι προς πώληση σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται πότε-πότε. Αυτή την στιγμή είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπάρχει υπόσχεση ανοίγματος 1 – 2 μονάδων παραγωγής από ιδιώτη.


1926: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταλύει κάθε δημοκρατική εξουσία και εγκαθιδρύει δικτατορία. Είχε σχηματίσει κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα, δίνοντας την υπόσχεση σε κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς ότι θα έλυνε το πρόβλημα της κυβερνητικής αστάθειας. Οι αυθαιρεσίες του μεγάλωναν όσο μεγάλωνε η απόσταση από την δημοκρατική ομαλότητα. Η κάθε του κίνηση κόλλαγε όλο και περισσότερο τον τίτλο της φαιδρής δικτατορίας στη κυβέρνησή του. Αποκορύφωμα των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων του ήταν η διαταγή που έδωσε στον Ελληνικό στρατό να εισβάλει και να καταλάβει μεγάλο τμήμα εδαφών της Βουλγαρίας, σε αντίποινα συνοριακού επεισοδίου (επεισόδιο Πετριτσίου). Η Βουλγαρία προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών η οποία ζήτησε την άμεση απόσυρση των Ελληνικών δυνάμεων από την Βουλγαρία, επιβάλλοντας ταυτόχρονα την καταβολή αρκετά μεγάλης αποζημίωσης. Ο Θ. Πάγκαλος αδιαφόρησε για την απόφαση, δίδοντας στην Αγγλία την ευκαιρία να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα χρησιμοποίησης του στόλου της για επιβολή της απόφασης. Βλέποντας μετά από αυτή τη τροπή των γεγονότων την θέση του να κλονίζεται, χρησιμοποίησε το συμβάν σαν αφορμή για την επιβολή πλήρους δικτατορίας. Το είχε προαναγγείλει μάλιστα μια μέρα νωρίτερα σε γεύμα που του είχαν παραθέσει το 1Ο και 2Ο Τάγμα της Δημοκρατικής Φρουράς (Οι πραιτωριανοί όπως ονομαζόταν). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτης, για να εξαναγκάσει τον Θ. Πάγκαλο να απομακρυνθεί από την εξουσία, γιατί δεν θα είχε καμία Συνταγματική λύση, θα παραιτηθεί. Παραβιάζοντας το δικό του Σύνταγμα, που προέβλεπε την ανάδειξη Προέδρου από την Γερουσία και την Βουλή σε κοινή συνεδρία και λαδώνοντας τα σωστά πρόσωπα, για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, ο Θ. Πάγκαλος θα προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη προέδρου Δημοκρατίας. Σε αυτές θα αναδειχθεί θριαμβευτής, έχοντας αποκλείσει από την υποβολή υποψηφιότητας όλους τους άλλους.


1941: Τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α'», «Βασιλισσα Όλγα ΙΙ», «Παύλος Κουντουριώτης», «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», υπό τις διαταγές του κυβερνήτη του «Βασιλεύς Γεώργιος Α'» Γρηγόριου Μεζεβίρη, κάνουν επιδρομή στα στενά του Οτράντο (μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας). Διακόπτουν την ναυσιπλοΐα μεταξύ των δυο χωρών και ταυτόχρονα βομβαρδίζουν Ιταλικές θέσεις στα Αλβανικά παράλια.


1943: Εκτελείται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής ο μεγαλύτερος κατάσκοπος και σαμποτέρ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Γεώργιος (Γιέρζυ) Ιβάνοφ – Σαΐνοβιτς. Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1911. Έγινε αθλητής του Ηρακλή στην κολύμβηση με εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Στην υδατοσφαίρηση αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της Πολωνίας το 1938. Γεωπόνος, με μεταπτυχιακό στην Αποικιακή Γεωπονία, μιλούσε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά). Με την έναρξη της κατοχής στις δυο πατρίδες του (Πολωνία – Ελλάδα) εκπαιδεύτηκε στην Μέση Ανατολή, αρχικά από την Πολωνική Υπηρεσία Πληροφοριών και μετά από την Αγγλική SOE (Special Operations Executive), με το ψευδώνυμο Μπόλμπυ, στην χρήση εκρηκτικών και διενέργεια δολιοφθορών. Αποβιβάσθηκε με υποβρύχιο στην Ελλάδα την 13η Οκτωβρίου 1941. Οι αδελφοί Γιαννάτου (ο Κώστας διάσημος τότε γιατρός και ο Δημήτρης επανιδρυτής του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού) τον φιλοξενούν και τον εφοδιάζουν με την πρώτη πλαστή του ταυτότητα με το όνομα Νίκος Τσενόγλου. Για την ελληνική αντίσταση γίνεται ο “Άθως” με κωδικό 003Β. Δεν προλαβαίνει να διασυνδεθεί για να αρχίσει την δράση του και τον προδίδει στους Γερμανούς ο παιδικός του φίλος Κωνσταντίνος (κατ’ άλλους Θάνος) Πάντος. Συλλαμβάνεται την 19η Δεκεμβρίου, δραπετεύει, επικηρύσσεται με 500.000 δραχμές.
Ειδοποιείται από τον Άγγελο Έβερτ ότι ο ασύρματός του εντοπίστηκε από τα ραδιογωνιόμετρα των Γερμανών. Με την βοήθεια της Λέλας Καραγιάννη τον μεταφέρει μέσα σε φέρετρο μαζί με την φίλη του Γαβριέλλα Μαλιοπούλου που ήταν η “νεκρή” σε νέο κρησφύγετο που τους είχε βρει η Καραγιάννη. Από τότε αρχίζει την δράση του σαν σαμποτέρ:
14 Μαρτίου 1942. Με εκρηκτικά βυθίζει αύτανδρο το Γερμανικό υποβρύχιο U-133 ενώ αυτό βρισκόταν στην επιφάνεια ανοικτά της Σαλαμίνας. Είχε φτάσει εκεί κολυμπώντας με τον εκρηκτικό μηχανισμό δεμένο στην μέση του.
Τον Μάιο του 1942 βυθίζει μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το Ισπανικό εμπορικό San Isidore που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών.
Εκπαιδεύει σε ανύποπτο χρόνο τους εργάτες του εργοστασίου Μαλτσινιώτη (η ΠΥΡΚΑΛ του Μποδοσάκη όπως έμεινε γνωστή μετά τον πόλεμο) στο οποίο γινόταν επισκευή των κινητήρων της Λουφτβάφε να ρίχνουν μικρά ρινίσματα σιδήρου μέσα στον κινητήρα μετά τον ποιοτικό έλεγχο και λίγο πριν τον σφραγίσουν. Έτσι ο κινητήρας δούλευε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα,  και μετά καταστρέφονταν ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν εν πτήση. Ειδικά στους κινητήρες για τα αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως Ju87 και Ju88 (Stuka) έβαζαν ένα παξιμάδι (από βίδα) στο πίσω μέρος του κάρτερ του κινητήρα που όταν αυτό εφορμούσε κάθετα αυτό μετατοπιζόταν προς τα εμπρός, το “άρπαζε” ο στρόφαλος και καταστρεφόταν εκείνη την στιγμή. Με αυτό τον τρόπο καταστράφηκαν 65 – 450 (δεν υπάρχει καλύτερη εκτίμηση) αεροσκάφη με ανάλογες απώλειες σε ζωές. Θεωρήθηκε από τους συμμάχους το μεγαλύτερο σαμποτάζ του πολέμου.
3 Αυγούστου 1942. Τοποθετεί μαγνητική νάρκη στο Γερμανικό υποβρύχιο U-372. Το υποβρύχιο δεν βυθίζεται, αλλά δεν μπορεί να καταδυθεί. Παραμένοντας στην επιφάνεια εντοπίστηκε από τους συμμάχους και βυθίστηκε.
Τον Μάιο του 1943 μεταμφιέζεται σε Γερμανό αξιωματικό και μπαίνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και εμπρηστική σκόνη αχρήστεψε μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
Σε ανύποπτο πάλι χρόνο πήγε στην Πάτρα όπου βύθισε δυο εμπορικά που μετέφεραν πυρομαχικά στην Β. Αφρική. Το ένα μάλιστα είχε διακριτικά Νοσοκομειακού.
Τον Αύγουστο του 1943 πηγαίνει στην Πάρο και με την βοήθεια του φίλου του Γιάννη Μπομποτίνου (αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού) ανατινάζει τα πλοία που ήταν στο λιμάνι.
Στο διάστημα της δράσης του οι πληροφορίες που έστελνε στην Μέση Ανατολή, με την πρώτη ιδιότητά του σαν κατάσκοπος, δεν μπορούν να αποτιμηθούν.
Την 8η Σεπτεμβρίου 1943 πέφτει θύμα νέας προδοσίας από τον Παντελή Λαμπρινόπουλο για το ποσό της επικήρυξης που είχε φτάσει τα 2.000.000 (κάτι λιγότερο για την αγορά τυρόπιτας). Συλλαμβάνεται με όλη την ομάδα του. 17 άτομα σύνολο. Στο στρατοδικείο καταδικάστηκε τρις εις θάνατο και αφού ο πρόεδρος δήλωσε ότι λυπάται που ήλθαν τα πράγματα έτσι ώστε να βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Σε θάνατο καταδικάστηκαν και οι συνεργάτες του. Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός τον επισκέφθηκε σαν μελλοθάνατο στο κελί του. Το μόνο που κατάφερε, μετά από αγώνα, ήταν να μην εκτελεστεί ο γιατρός Κώστας Γιαννάτος. Ενώ οδηγούνταν στον τόπο της εκτέλεσης αποπειράθηκε να δραπετεύσει πηδώντας από το καμιόνι με χειροπέδες στα χέρια. Οι φρουροί τον πυροβόλησαν, τον τραυμάτισαν και τον συνέλαβαν. Ο καθολικός ιερέας που τον συνόδευε επικαλείται την νομοθεσία για να μην εκτελεστεί όσο ήταν τραυματισμένος. Ο διοικητής του αποσπάσματος του απαντάει με την ιστορική φράση: Αυτός πρέπει να εκτελεστεί ακόμη και νεκρός. Εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του Δημήτρη Γιαννάτο, Βασίλη Μαλιόπουλο και Γιάννη Κοντόπουλο. Οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν σε διαφορετικά μέρη και ημερομηνίες.
Μετά θάνατο τιμήθηκε με τα ανώτατα παράσημα από τρεις χώρες: Την Πολωνία για την οποία είναι εθνικός ήρωας, την Ελλάδα και την Αγγλία.
Η Πολωνία έκανε δώρο στην Ελλάδα το άγαλμά του που στήθηκε στο πάρκο Γεώργιος Ιβάνωφ στην Θεσσαλονίκη. Κατά την μεταφορά του, που έγινε οδικώς, το συνόδευαν τιμητικά 400 Πολωνοί, με κομβόι αυτοκινήτων. Επίσης ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό του γυμναστήριο Ιβανώφειο. Οι Πολωνοί έκαναν ταινία για την δράση του (Τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα. Η ιστορική πιστότητα είναι της χοντρικής) με τον τίτλο Agent Nr 1.


1956: Ο Κ. Καραμανλής ιδρύει την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις). Ο πραξικοπηματικός διορισμός του σαν πρωθυπουργού από το παλάτι, μετά τον θάνατο του Αλ. Παπάγου, που τον έκανε defacto πρόεδρο του κόμματος του «Ελληνικού Συναγερμού», είχε δημιουργήσει εντονότατους κραδασμούς στο κόμμα, με πρώτο κρούσμα την αποχώρηση του αντιπροέδρου Στ. Στεφανόπουλου, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, ο Π. Κανελλόπουλος, παρέμενε μόνο λόγω συγγένειας. Η αμφισβήτησή του στο κόμμα ήταν δεδομένη. Περίμενε πρώτα την αποχώρηση Στεφανόπουλου και με το κόμμα ακέφαλο, ιδρύει το δικό του κόμμα, διαλύοντας έτσι το παλιό. Αμέσως μετά προκηρύσσει εκλογές, πρόθεση που έχει γνωστοποιήσει νωρίτερα για να μην αφήσει περιθώρια αντίδρασης ή αναδιοργάνωσης στους πρώην εσωκομματικούς του αντιπάλους. Στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, πήρε 30.000 λιγότερους ψήφους από την αντίπαλη παράταξη αλλά χάρη στον εκλογικό νόμο (στα αστικά κέντρα που δεν είχε δύναμη η ΕΡΕ ίσχυε η απλή αναλογική ενώ στην επαρχία που είχε δύναμη, το πλειοψηφικό) πήρε 165 έδρες στη Βουλή και σχημάτισε Κυβέρνηση.


1960: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμύ. Ο 46χρονος Γάλλος ήταν φιλόσοφος, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Το 1957 του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ λογοτεχνίας.

Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.


2000: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο Σπύρος Μαρκεζίνης. Πολιτικός και πρωθυπουργός επί χούντας. Σαν πολιτικός είχε ιδρύσει το κόμμα των προοδευτικών, με συνήθως μικρή δύναμη στη βουλή και με τάση συνεργασιών-συναλλαγών με άλλα κόμματα. Το όνομά του είχε αναμειχθεί με υπόθεση λαθρεμπορίου και διαπλεκομένων κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου. Το 1953 σαν υπουργός της κυβέρνησης Παπάγου είχε υποτιμήσει τη δραχμή κατά 100% έναντι του δολαρίου και είχε κόψει τα τρία μηδενικά. Είναι η μοναδική επιτυχημένη κίνηση σε νομισματικό επίπεδο που έγινε στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Το 1973 δέχθηκε την πρόταση της χούντας να γίνει πρωθυπουργός. Το Πολυτεχνείο και το κίνημα Ιωαννίδη που ακολούθησε, απέδειξαν ότι όσο έξυπνος και αν είναι κάποιος, όταν η φιλοδοξία νικά την φρόνηση, τα αποτελέσματα είναι πάντα ολέθρια. Έμεινε στην ιστορία σαν ένας υπηρέτης της χούντας.


2010: Ανοίγει για το κοινό, στο Ντουμπάι, το ψηλότερο κατασκεύασμα του ανθρώπου μέχρι σήμερα: Ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα. Με 211 ορόφους και 829,8 μέτρα ύψος εκθρόνισε την κεραία του Ράδιο Βαρσοβία που υψώνεται στα 646,38 μέτρα. Ο Μπουρτζ Χαλίφα είναι ένα μικρό μέρος, αλλά το επίκεντρο, ενός γενικότερου πρότζεκτ του Ντουμπάι με στόχο την απεξάρτηση της ανάπτυξής του από το πετρέλαιο. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή 30,000 σπιτιών, 19 πύργους για οικιστική χρήση, λίμνη, πολλούς χώρους αναψυχής και βοηθητικούς χώρους.


←3 Ιανουαρίου

5 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.