Σαν σήμερα 5 Ιανουαρίου

1808: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Ρώσος στρατιωτικός Αλέξιος Ορλώφ. Αδελφός του μονιμότερου από τους εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης, Γρηγορίου Ορλώφ. Λέγεται ότι αυτός δολοφόνησε τον σύζυγό της Πέτρο Γ΄, στραγγαλίζοντάς τον με τα χέρια του. Για την σωματική διάπλαση (πάνω από δυο μέτρα) και την μυική δύναμη του Αλεξέι αυτό ήταν παιχνιδάκι. Στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774) διορίστηκε διοικητής της ναυτικής μοίρας που κατέβηκε στο Αιγαίο. Υποκίνησε τους Έλληνες σε εξέγερση (Ορλωφικά) και καταναυμάχησε τους Τούρκους στη ναυμαχία της Κρήνης. Με το τέλος του πολέμου προήχθη σε αρχιστράτηγο και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Μετά τον θάνατο της Αικατερίνης ο τσάρος Παύλος Α’, γιος του Πέτρου Γ΄ τον έβαλε σε περιπέτειες. Πιστεύοντας ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος του πατέρα του, έκανε επαναταφή της σωρού του σε μεγαλοπρεπές μνημείο με μια μεγαλειώδη τελετή. Υποχρέωσε τον Ορλώφ να είναι ο πρώτος που ακολουθούσε το οστεοφυλάκιο κρατώντας στα χέρια του το στέμμα του δολοφονημένου τσάρου. Ο Ορλώφ εκτέλεσε άψογα την διαταγή αλλά εξαναγκάσθηκε να φύγει με την οικογένειά του κατά την διάρκεια της βασιλείας του Πέτρου. Μετά τον θάνατο του τελευταίου ο νέος τσάρος Αλέξανδρος Α΄, με προσωπική επιστολή, του ζήτησε να επιστρέψει και του ανέθεσε αρκετές σοβαρές κρατικές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων την διοίκηση της πολιτοφυλακής του πέμπτου διαμερίσματος στον πόλεμο της Τέταρτης Συμμαχίας (1806-1807).


1825: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τίθεται σε περιορισμό – φυλάκιση για 4 μήνες στην Μονή Προφήτη Ηλία Ύδρας. Είχε παραδοθεί μετά τον εμφύλιο και την δολοφονία του γιου του Πάνου σε ενέδρα από Βούλγαρους μισθοφόρους των κυβερνητικών. Εκτός απ΄αυτόν φυλακίστηκαν και οι περισσότεροι αγωνιστές του ’21. Τους απελευθέρωσαν οι ίδιοι που τους φυλάκισαν και έχρησαν τον Κολοκοτρώνη αρχιστράτηγο για να πολεμήσουν τον Ιμπραήμ που είχε εισβάλει στην Πελοπόννησο.


1910: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο διπλωμάτης και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νικόλαος Δηλιγιάννης. Διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να τερματιστεί η πολιτική σταδιοδρομία του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο τελευταίος είχε συνεχείς προστριβές με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ λόγω του παρεμβατισμού των ανακτόρων στην άσκηση της πολιτικής από την κυβέρνησή του. Έτσι ο Γεώργιος εξανάγκασε σε παραίτηση τον Μεσολογγίτη πολιτικό, διόρισε υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον ανιψιό του αντιπάλου του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και με αυτόν διεξήγαγε τις εκλογές. Σ΄αυτές τόσο προσωπικά ο Τρικούπης όσο και το κόμμα του έπαθαν πανωλεθρία με αποτέλεσμα να φύγει για πάντα από την Ελλάδα αυτοεξόριστος στις Κάνες. Ο Νικόλαος Δηλιγιάννης σαν επαγγελματίας εκτελεστής μετά την “δολοφονία” επανήλθε στη θέση του (στο Παρίσι) στο Διπλωματικό Σώμα.


1911: Ιδρύεται το ΚΑΨ (Kapa Alpha Psi) στο Πανεπιστήμιο της Indiana από αφροαμερικάνους φοιτητές. Σήμερα η αδελφότητα έχει 150.000 μέλη σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Κορέα, Ιαπωνία, Άγιο Θωμά της Καραϊβικής, στις Παρθένους Νήσους, Νιγηρία, και Νότια Αφρική με 12 τομείς και 700 οργανώσεις. Αρχηγός της είναι ο Μεγάλος Πολέμαρχος (Grand Polemarch). Η ΚΑΨ είναι το αρχαιότερο μέλος του Εθνικού Πανελλήνιου Συμβούλιου (αδελφότητες με ελληνικά γράμματα) που έχει 9 μέλη (ΚΑΨ, ΩΨΦ, ΑΚΑ, ΔΣΘ, ΖΦΒ, ΑΦΑ, ΦΒΣ, ΣΓΡ, ΙΦΘ) και είναι Οργανισμός από το 1930.
Μέλη του ΚΑΨ ήταν και είναι αξιόλογοι επιστήμονες κυρίως από τον Πανεπιστημιακό – Ακαδημαϊκό χώρο.


1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Ήττα των Τούρκων, μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό και τέτοια καταρράκωση ηθικού, που έφτασε στο τέλος της μάχης το θωρηκτό Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, να καταδιώκει μόνο του (λόγω διαφοράς ταχύτητας από τα υπόλοιπα Ελληνικά πλοία) όλο τον Τουρκικό στόλο και αυτοί όχι μόνο να μην γυρίζουν να το περικυκλώσουν και να το βυθίσουν, αλλά ούτε πυρά οπισθοφυλακής να ρίχνουν. Ό Τουρκικός στόλος μετά από τη Ναυμαχία της Έλλης που είχε προηγηθεί και τη Ναυμαχία της Λήμνου, έκανε αρκετές δεκαετίες να βγει από τα Δαρδανέλια.


1919: Το μέλος της Θούλης Άντον Ντρέξλερ ιδρύει πάνω στις αρχές της το “Γερμανικό Εργατικό Κόμμα” (Deutsche Arbeiterpartei, DAP) με 60 περίπου μέλη. Είναι το κόμμα στο οποίο έγινε το 7ο μέλος ο Χίτλερ και το μετέτρεψε, όταν αναρριχήθηκε στην αρχηγία το 1920 (ήταν το πιο ενεργό μέλος) έχοντας φτάσει τα μέλη στα 2.000, στο γνωστό ναζιστικό κόμμα (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP).


1970: Πεθαίνει πλήρης ημερών (88 ετών) ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Max Born. Είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ φυσικής για τις εργασίες του στην κβαντομηχανική. Ήταν αυτός που απέδειξε μαθηματικά την πεποίθηση που είχε εκφράσει δημόσια ο Αϊνστάιν «ο Θεός δεν παίζει ζάρια». Ή με άλλα λόγια την πεμπτουσία της κβαντικής φυσικής: τίποτε δεν είναι και δεν γίνεται τυχαία. Όλα, ορίζονται, οδηγούνται και γίνονται από πολύ συγκεκριμένους νόμους, παραμέτρους και μεταβλητές, είτε τα γνωρίζει ο άνθρωπος είτε όχι. Το σπουδαιότερο έργο του, ήταν αυτό του δάσκαλου. Από το τμήμα του, της κβαντικής θεωρίας, στο πανεπιστήμιο του Göttingen στα μόλις 12 χρόνια θητείας του εκεί (το 1933 οι Ναζί διέκοψαν την μισθοδοσία του λόγω Εβραϊκής καταγωγής) βγήκαν πάνω από 20 πρωτοκλασάτοι πυρηνικοί επιστήμονες (με βραβεία Nobel). Τα πιο «ηχηρά» ονόματα ήταν ο Ενρίκο Φέρμι και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Μπορεί οι απλοί άνθρωποι να μην έχουν τη σοφία του Μπορν αλλά ξέρουν ότι «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις». Στην επιτάφια πλάκα του είναι γραμμένος ο μαθηματικός τύπος του.


←4 Ιανουαρίου

6 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.