Σαν σήμερα 6 Ιανουαρίου

1449: Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος στέφεται, στον Μυστρά, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Διαδέχθηκε τον αδελφό του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο. Έμελε να γίνει ο τελευταίος και τραγικότερος αυτοκράτοράς του. Οι αδιαφισβήτητες ηγετικές και οργανωτικές του ικανότητες, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο.


1785: Γεννιέται ο Ανδρέας Μουστοξύδης († 17.07.1860, 75ετών). Κερκυραίος φιλόλογος, ιστοριοδίφης, ιστορικός, αρχαιολόγος και πολιτικός. Συνεργάτης του Καποδίστρια, ανέλαβε την οργάνωση του Δημόσιου Εκπαιδευτηρίου στην Αίγινα, απ’ όπου έφυγε κακήν κακώς, μετά την δολοφονία του και τα όσα ακολούθησαν, όπως έφυγαν και οι περισσότεροι συνεργάτες του Κυβερνήτη. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του που κατέληξε, εξελέγη αντιπρόσωπος και η Βουλή ομόφωνα τον πρότεινε για πρόεδρο, θέση που από μετριοφροσύνη αρνήθηκε. Πέθανε το 1860. Η παρακαταθήκη του στους τομείς της επιστήμης του μεγάλη, ιδιαίτερα στα Ιταλικά. Λίγα Ελληνικά συγγράμματά του υπάρχουν στην Ανέμη.


1795: Έρχεται στο κόσμο ο Γάλλος χημικός Ανσέλμ Παγιέν (†12.5.1871, 76 ετών). Ανακάλυψε το πρώτο ένζυμο: Τη διαστάση. Απομόνωσε και “βάφτισε” την σελουλόζη. Εφεύρε την δημιουργία συνθετικού βόρακα με κόστος που του επέτρεπε να το πουλάει στο 1/3 της τιμής από τον φυσικό και να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Ανακάλυψε τους υδατάνθρακες πεκτίνη και δεξτρίνη. Πολύ μεγάλη προσφορά για τόσο μεγάλη παραγνώριση του ονόματός του.


1884: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Αυστριακός Gregory Mendel. Μοναχός, ο «πατέρας» της γενετικής. Τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών του (νόμοι του Μέντελ) αν και τα είχε κάνει γνωστά με επανειλημμένες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις, η επιστημονική κοινότητα τα εξέτασε και μπόρεσε να τα αξιοποιήσει μετά από ένα αιώνα.


1918: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Γερμανός μαθηματικός Γκέοργκ Κάντορ. Είναι ο «πατέρας» της Θεωρίας των Συνόλων. Από τις κυριότερες εργασίες του είναι θεωρία των υπεραριθμήσιμων αριθμών. Συνέδεσε το άπειρο με το Θεό. Κάθε τι που δεν μπορεί να αριθμηθεί αλλά δεν είναι σίγουρα άπειρο ονομάζεται υπεραριθμήσιμο. Με άλλα λόγια υπεραριθμήσιμο είναι ότι δεν έχει εφευρεθεί τρόπος ή να αριθμηθεί ή να αποδειχθεί ότι είναι άπειρο. Επειδή το θέμα είναι άμεσα φιλοσοφικό, αυτή η θεωρία δέχτηκε τότε δριμύτατες κριτικές από τους συναδέλφους του. Τότε ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρούσε ότι κατείχε όλο το γνωστικό αντικείμενο του επιστημονικού του πεδίου, όπως κάνουν πολλοί άλλοι κλάδοι επιστημών μέχρι σήμερα. Η θεωρία των υπεραριθμήσιμων χαρακτηρίστηκε σαν «θανάσιμη πληγή των μαθηματικών» και ο ίδιος «γυρολόγος τσαρλατάνος» που «διαφθείρει τη νεολαία». Έφτασαν να απορρίψουν και την Θεωρία των Συνόλων, αφού είχε γραφεί από έναν «ηλίθιο» που αυτά που έγραφε ήταν η «υπέρτατη ανοησία», «για γέλια» και δεν ήταν παρά ένα «μαθηματικό λάθος». Ο Κάντορ είχε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη ενώ οι καλοθελητάδες μίλαγαν για διπολική διαταραχή. Το 1904 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τον απεκατέστησε απονέμοντάς του το ανώτατο παράσημο των μαθηματικών (Sylvester Medal) με διακήρυξη προς κάθε αποδέκτη: «Κανείς δεν θα μας εξορίσει από τον παράδεισο που δημιούργησε ο Κάντορ». Σήμερα ο όρος υπεραριθμήσιμος είναι απόλυτα δεδομένος στα μαθηματικά.1929: Ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Ι, ή Αλέξανδρος Καραγιώργεβιτς, καταργεί το Σύνταγμα, την Σκουψίνα (το κοινοβούλιο) και ανακηρύσσεται δικτάτορας. Το 1934 θα δολοφονηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Μασσαλία, από έναν εξτρεμιστή Βούλγαρο, ακολουθώντας την μοίρα όλης της δυναστείας. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Πέτρος Β΄.


1941: Αρχίζει η βιαιότερη και αιματηρότερη μάχη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Η μάχη της Κλεισούρας. Τα στενά (φαράγγι) υπερασπίζονται η 7η Μεραρχία Λύκοι της Τοσκάνης (Lupi di Toscana), η 3η Ορεινή ταξιαρχία (αλπινιστών) Τζούλια (Giulia), και η 131η τεθωρακισμένη Μεραρχία Κένταυροι (Centauro). Στο φαράγγι εισέρχονται τρεις Ελληνικές Μεραρχίες (1η, 11η  αρκετά ταλαιπωρημένες και 5η Μεραρχία Κρητών) του Β΄ Σώματος Στρατού υπό την διοίκηση του μεγαλύτερου φιλογερμανού στην Ελλάδα. Του στρατηγού Γεώργιου Μπάκου. Το πέρασμα της Κλεισούρας κατελήφθη στις 10 Ιανουαρίου. Την 12η Ιανουαρίου μετά από σκληρή πάλι μάχη κατελήφθη και το χωρίο Κλεισούρα που βρισκόταν στην είσοδο των στενών.


1945: Εκτελείται ο δοσίλογος Γερμανόφιλος και προδότης στρατηγός Γεώργιος Μπάκος, από τον ΕΛΑΣ, στην Στεφάνη Βοιωτίας (Κρώρα). Υπηρέτησε στου Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Με την συνθηκολόγηση έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κυβέρνησης δοσιλόγων του Γεωργίου Τσολάκογλου. Φανατικός γερμανόφιλος που πίστευε ακράδαντα στην τελική νίκη του άξονα. Προσπάθησε να δημιουργήσει την κυανόλευκη λεγεώνα που θα πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών στο ανατολικό μέτωπο. Είχε ήδη δημιουργήσει το τμήμα Θεσσαλονίκης με 2000 εθελοντές και είχε ξεκινήσει το τμήμα Αθηνών με τις πρώτες 200 εγγραφές, όταν ο δοσίλογος πρωθυπουργός Τσολάκογλου κατάλαβε τι κάνει και την διέλυσε. Ο ίδιος ταυτόχρονα ίδρυσε το ΝΙΜΙΤΣ, φρόντισε για τις συντάξεις των στρατιωτικών, φρόντισε προσωπικά για όσους επέστρεφαν τραυματίες, αιχμάλωτοι από τη μάχη της Κρήτης να απελευθερωθούν και να έχουν την πρέπουσα περίθαλψη. Πάνω απ’ όλα, (έξω και από κάθε δικιά του λογική;) έστειλε επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που πολέμησαν στο Αλβανικό και Γερμανικό μέτωπο, γιατί αυτοί ήταν που κέρδισαν τις μάχες και όχι τα επιτελεία.


1950: Παραιτείται η κυβέρνηση του εξοκοινοβουλευτικού Αλέξανδρου Διομήδη, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Θεοτόκη για διενέργεια εκλογών την 5 Μαρτίου. Η κυβέρνηση Διομήδη είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση την 6 Ιανουαρίου 1950 μετά από τις παραιτήσεις  του Σ. Βενιζέλου, Π. Κανελλόπουλου και Α. Παπάγου. Ο τελευταίος ανακάλεσε την παραίτησή του μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού. Αιτία των παραιτήσεων το σκάνδαλο Χατζηπάνου. Από τις εκλογές, με υποψήφιους 29 συνδυασμούς από τους οποίους 10 θα μπουν στη βουλή, θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Σ. Βενιζέλο.


1990: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Ρώσος φυσικός Πάβελ Τσερένκοφ. Πήρε βραβείο Νόμπελ φυσικής για την ανακάλυψη και εργαστηριακή μέτρηση (με τον ανιχνευτή Τσερένκοφ) της ακτινοβολίας Τσερένκοφ. Αυτή παράγεται όταν υποατομικά στοιχεία (πχ ηλεκτρόνια) υψηλής ενέργειας, περνούν μέσα από ένα διηλεκτρικό μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που έχει το φως σε αυτό το μέσο. Τα άτομα του διηλεκτρικού μέσου που βομβαρδίζεται, ανεβαίνουν στιγμιαία σε ενεργειακή στάθμη και επανέρχονται στην προηγούμενη σταθερή ενεργειακή τους κατάσταση, εκπέμποντας ένα φωτόνιο (στο νερό είναι στο μήκος κύματος του μπλε χρώματος). Οι ανιχνευτές Τσερένκοφ αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό, μαζί με τους ανιχνευτές Geiger-Müller, για ανίχνευση ακτινοβολίας υψηλών ταχυτήτων. Επίσης έχουν εγκατασταθεί συστοιχίες κατοπτρικών ανιχνευτών Τσερένκοφ, για την μέτρηση της κοσμικής ακτινοβολίας η οποία διαπερνά την ατμόσφαιρα και φτάνει στην επιφάνεια της γης, που λόγω της φύσης τους είναι και αστρονομικά τηλεσκόπια για αυτές τις ταχύτητες και συχνότητες εκπομπών.


1992: Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμζαχούρντια διαφεύγει από το κτίριο της Βουλής μέσα από τις γραμμές των αντιπάλων. Η πολιορκία του κτιρίου είχε αρχίσει την 22α Δεκεμβρίου 1991 σε μια βίαια απόπειρα ανατροπής του από τους αντιπάλους του με την υποκίνηση της και με την βοήθεια (και στρατιωτική) της Ρωσίας. Κατέφυγε με μια μικρή ομάδα οπαδών και στελεχών του κόμματός του στο Αζερμπαϊτζάν που τους αρνήθηκε την παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Από εκεί στην Αρμενία που τους φιλοξένησε για ένα μικρό διάστημα. Κατέληξε στην Τσετσενία που του δόθηκε άσυλο από την κυβέρνηση των αυτονομιστών. Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κατ΄ άλλους αυτοκτόνησε, αλλά το πιθανότερο είναι να σκοτώθηκε σε καυγά από κάποιους από τους υποστηρικτές του.


2016: Δοκιμή υπόγειας έκρηξης θερμοπυρηνικής βόμβας (υδρογονοβόμβας) ανακοίνωσε η Β. Κορέα. Οι δυτικοί το αμφισβήτησαν, αναφέροντας ότι ή ήταν μια ελαφρά ενισχυμένη ατομική βόμβα ή δεν λειτούργησε σωστά κατά το τεστ. Το ίδιο απαξιωτικό στυλ και εμφανής προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος υπήρχε σ’ όλες τις ανακοινώσεις δυτικών αρμοδίων και εκτιμητών για όλες τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας από το 2006 και μετά (Τέσσερις, διαδοχικά μεγαλύτερης ισχύος ή κάθε μια από την προηγούμενη). Όπως και να έχει το θέμα οι χώρες που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο και δεν ανήκουν ή έχουν αποχωρήσει από την Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της Συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, με την Β. Κορέα έφτασαν τις 4 (Ινδία, Πακιστάν, Β. Κορέα και η αδήλωτη πυρηνική δύναμη του Ισραήλ). Οι χώρες που έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι μέλη των δυο Συνθηκών είναι 5 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα). Οι 5 ήταν οι πρώτες χρονολογικά που είχαν αναπτύξει πυρηνικά οπλοστάσια, ενώ οι 4 οι πιο πρόσφατες. Οι ανακοινώσεις αυτών των 4 είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τους 5 απ’ ότι οι βόμβες τους. Με πρώτη την Ινδία που έσυρε τον χορό ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από τις συνθήκες γιατί δεν δέχεται οι 5 που έχουν ανεπτυγμένα πυρηνικά οπλοστάσια να μην δέχονται την ύπαρξη άλλης χώρας. Η τελευταία, η Β. Κορέα, απάντησε στα υποτιμητικά σχόλια του 2016 με πολύ πιο δυνατή “βόμβα” για τους λόγους που το έκανε: Το κάνουμε για να προστατευθούμε. Αν η Λιβύη και το Ιράκ αντί να διαπραγματεύονται με την Δύση είχαν αναπτύξει πυρηνικά οπλοστάσια τότε ο Καντάφι και ο Χουσεΐν θα ήταν ακόμη αρχηγοί των κρατών τους.


←5 Ιανουαρίου

7 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.