Σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου

1610: Ο Γαλιλαίος σε επιστολή του αναφέρει ότι βρήκε 3 δορυφόρους του Δία. Λίγες μέρες αργότερα (11 Ιανουαρίου) ανακάλυψε κι έναν τέταρτον. Τότε τα είχε ονομάσει Cosmika Sidera (Λατινικά: Sidera=αστέρια, Cosmika= των Cosimo, το άλλο όνομα της οικογένειας των Medici που ήθελε να κερδίσει την εύνοιά τους). Προς τιμήν του αυτοί οι δορυφόροι ονομάστηκαν αργότερα τα φεγγάρια του Γαλιλαίου και ήταν η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ. Την ανακάλυψη πέτυχε με το ολοκαίνουργιο τηλεσκόπιο που είχε κατασκευάσει μόνος του και πετύχαινε μεγέθυνση 20χ (σημερινά μέτρια κυάλια). Ήταν ο δεύτερος που κατασκεύασε τηλεσκόπιο, αλλά ο πρώτος που το έστρεψε στον ουρανό. Ασχολήθηκε με αυτούς τους δορυφόρους μέχρι την 2 Μαρτίου. Παρατήρησε τις τροχιές τους γύρω από τον Δία, ενώ αυτός διέγραφε την δική του τροχιά. Ήταν η τελική «κλωτσιά», που έπεισε τον Γαλιλαίο ότι η Γη κινείται, απορρίπτοντας έτσι το Πτολεμαϊκό Γεωκεντρικό σύστημα και αποδεχόμενος, έστω έμμεσα, το Κοπερνίκιο ηλιοκεντρικό.


1904: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Εμμανουήλ Ροΐδης. Ένας από τους τρεις αφορισμένους λογοτέχνες  από την εκκλησία μας. Το αντιπροσωπευτικότερο έργο του που ήταν η αιτία του αφορισμού του είναι το «Πάπισσα Ιωάννα». Στην μαινόμενη εκκλησία απάντησε με τέσσερις επιστολές με το ψευδώνυμο Διονύσιος Σουρλής. Αν και έγραφε στην καθαρεύουσα ήταν οπαδός της δημοτικής. Από το 1875 έως το 1885 με τον Θέμο Άννινο εκδίδει το σατυρικό περιοδικό Ασμοδαίος με διάφορα ψευδώνυμα όπως «Θεοτούμπης», «Σκνίπας» κλπ.
Από το project Gutenberg μπορείτε να διαβάσετε το «Πάπισσα Ιωάννα«,  τα Συριανά διηγήματα, και μια συλλογή διηγημάτων.

Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν’ αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι.
Από τον Ασμοδαίο.


1927: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Νικόλαος Καλογερόπουλος, νομικός, πολιτικός, αρκετές φορές υπουργός και δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας σε βραχύβιες κυβερνήσεις. Άνθρωπος του παλατιού, που τον διόρισε δυο φορές πρωθυπουργό (μια φορά το 1916 με τον εθνικό διχασμό και μια το 1921), αλλά αρκετά οξυδερκής ώστε να παραιτείται εγκαίρως μόλις έβλεπε τα «σκούρα».


1943: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Σέρβος Νίκολα Τέσλα. Εφευρέτης της μεθόδου παραγωγής του εναλλασσόμενου ρεύματος που χρησιμοποιούμε σήμερα. Επίσης είχε προκαλέσει σεισμό με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Η μεγαλύτερη, εμπορικά εφεύρεσή του ήταν ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος, για τον οποίο ξέσπασε «ο πόλεμος των ρευμάτων». Είχε πολλές εφευρέσεις στο ενεργητικό του αλλά είχε πει και πολλές υπερβολές. Το σίγουρο είναι ότι η σταδιοδρομία του τελείωσε απότομα όταν θέλησε να παραγάγει ρεύμα δωρεάν, που θα διανέμονταν δωρεάν.
Ήταν υπό τη συνεχή παρακολούθηση(1)(2) του FBI μέχρι το θάνατο του. Προς τιμήν του η μονάδα της έντασης του μαγνητικού πεδίου ονομάζεται Tesla. Σήμερα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μέρος των θεωριών του για να τις θέσουν σε εφαρμογή. Από αυτά τα project είναι γνωστά τα HΑARP (Αμερικάνικο), EISCAT (Ευρωπαϊκό), και SURA (ρωσικό), που πετυχαίνουν με ηλεκτρομαγνητικά κύματα να διεγείρουν κατάλληλα την ιονόσφαιρα και να τη χρησιμοποιούν σαν κεραία για να κάνουν τομογραφίες μεγάλου βάθους στη γη, ή να διακόπτουν επιλεκτικά τις επικοινωνίες ενός τόπου και ίσως και άλλα, άγνωστα σε μας.


1954: Γίνεται η πρώτη επίδειξη μηχανικής μετάφρασης στο πανεπιστήμιο του Georgetown της Ουάσιγκτον. Σκοπός της επίδειξης ήταν η άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις σ΄ αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας. Το project έγινε με συνεργασία του πανεπιστημίου και της IBM. Ήταν μετάφραση Ρωσικών προτάσεων στα Αγγλικά. Είχε έξι γραμματικούς κανόνες και 250 στοιχεία λεξικολογίας (προθέματα, καταλήξεις κλπ). Το λεξιλόγιό του ήταν περιορισμένο σε θέματα οργανικής χημείας. Μετέφρασε με επιτυχία πάνω από 60 προτάσεις. Τα μέλη του project διαφήμιζαν ότι αν γινόταν οι σωστές επενδύσεις η πλήρης και πιστή μετάφραση κάθε γλώσσας  σε μια άλλη ήταν θέμα μιας πενταετίας. Οι κυβερνήσεις επένδυσαν αρκετά κεφάλαια αλλά μετά από αρκετά χρόνια ερευνών και προσπαθειών η εξέλιξη ήταν πάρα πολύ αργή, λόγω της εξαιρετικής πολυπλοκότητας του αντικειμένου. Σήμερα η μηχανική γραπτή μετάφραση είναι σε αρκετά καλό επίπεδο για γενικού ενδιαφέροντος θέματα (αν εξαιρέσει κανείς τους ιδιωματισμούς των γλωσσών). Στην φωνητική μηχανική μετάφραση τα πράγματα είναι όπως ήταν πριν είκοσι χρόνια στην γραπτή. Προσφέρουν περισσότερο γέλιο και διασκέδαση παρά μετάφραση. Σίγουρα η μηχανική μετάφραση έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της. Η χρησιμότητά της αδιαμφισβήτητη και ολοφάνερη από την ήδη υπάρχουσα δημόσια χρήση της.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Αυθεντική λαϊκή στιχουργός από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Όλοι οι μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες, της εποχής της, έχουν μελοποιήσει στίχους της.
Αντιλαλούνε τα βουνά. Β. Τσιτσάνης.
Είμαι αϊτός χωρίς φτερά. Μ. Χατζιδάκις.
Περασμένες μου αγάπες. Μ. Χιώτης.
Δυο πόρτες έχει η ζωή. Σ. Καζαντζίδης.
Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά. Καλδάρας.


1980: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Προεδρίας Αχιλλέα Καραμανλή θεμελιώνει το Ολυμπιακό Στάδιο στην Καλογρέζα. Το εγκαινίασε ο ίδιος το 1982 σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το στέγαστρο τοποθετήθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 2 μόλις μήνες πριν την έναρξή τους (εκτός από λεπτομέρειες που παραδινόταν μέχρι και την τελευταία μέρα). Σήμερα, με τις όποιες τροποποιήσεις, έχει διαστάσεις 105*68 m και χωρητικότητα 69.618 θέσεων.


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο. Μιλιταριστής και ιμπεριαλιστής, από την ανάληψη των καθηκόντων του (1928), άρχισε τις εχθροπραξίες με τις γειτονικές του χώρες. Κατέλαβε την Μαντζουρία, άρχισε τον Β΄ Σινοϊαπωνικό πόλεμο. Σύμμαχος των δυνάμεων του άξονα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτέθηκε στην Αμερική (Περλ Χάρμπορ). Η ήττα και καταστροφή της Ιαπωνίας, τον άφησαν ανέπαφο χωρίς να κατηγορηθεί ποτέ για εγκλήματα πολέμου. Παρέμεινε στο θρόνο του μέχρι τον θάνατό του. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ακιχίτο.


2014: Θεωρείται δραπέτης μετά από παραβίαση της άδειάς του ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ένα από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Η υπόθεση «βρωμάει» από παντού. Ήταν ο μοναδικός τρομοκράτης που είχε πάρει μέχρι τότε άδεια από φυλακές. Το σύνολό των επτά αδειών από το 2012 ξεπερνούσε σε ημέρες (63) και τις ημέρες κανονικής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων. Την 29η Ιανουαρίου 2014 με κοινή υπουργική απόφαση τον επικήρυξαν για ένα εκατομμύριο ευρώ. «Συνελήφθη» την 4η Ιανουαρίου 2015 κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.


2015: Τρομοκρατικό χτύπημα στην Γαλλία από δύο φανατικούς μουσουλμάνους εναντίον του περιοδικού Σαρλί Εμπντό (Charlie Hebdo). Νεκροί 12 άνθρωποι (5 καρτουνίστες, 2 συντάκτες, ένας οικονομολόγος, ένας προσκεκλημένος, ένας συντηρητής και 2 αστυνομικοί). Το περιοδικό που έχει τις ρίζες του στο Χαρα-Κιρι (Hara-Kiri, άρχισε να εκδίδεται το 1960) είναι καυστικά, δεικτικά και χωρίς έλεος σατυρικό για τους πάντες και τα πάντα. Οι μουσουλμάνοι είχαν κάνει επανειλημμένα διαδηλώσεις στο Παρίσι γιατί έθιγε την θρησκεία τους και τα πιστεύω τους. Στην κηδεία που έγινε ακολουθούσαν οι ηγέτες (ή αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων) όλων των Ευρωπαϊκών χωρών με το σύνθημα je sui Charlie, σε ένα σώου υποκρισίας χωρίς προηγούμενο. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες σε εθνικό επίπεδο όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν θεσμοθετήσει (με νόμους και αποφάσεις), ότι η ελευθερία του λόγου πρέπει να περιορίζεται προς χάριν των θρησκευτικών πιστεύω (να μην προσβάλει) των οπαδών μιας θρησκείας. Η συντηρητική Αμερική αντίθετα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της έχει αποστασιοποιηθεί από το θέμα: «η Πολιτεία δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον να προστατέψει οποιαδήποτε ή όλες τις θρησκείες από απόψεις τις οποίες κρίνουν ως κακόγουστες (distasteful), το οποίο να δικαιολογεί επαρκώς την εκ των επιβολή περιορισμών στην έκφραση τέτοιων απόψεων. Η καταστολή υπαρκτών ή φανταστικών επιθέσεων εναντίον συγκεκριμένων θρησκευτικών δογμάτων δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης στη χώρα μας». Από την προσβολή και τα έννομα μέσα στην τρομοκρατία; Όχι βέβαια. Αλλά πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε αποβάλει την κρατική/Ευρωπαϊκή/νομοθετική τρομοκρατία εις βάρος της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.


←6 Ιανουαρίου

8 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.