Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου

1324: Ο Μάρκο Πόλο στα 69 του χρόνια τελειώνει το ταξίδι της ζωής στο σπίτι του στη Βενετία. Το άκουσμα εξερευνητής φέρνει στο μυαλό αυτόν. Βρήκε και περιέγραψε τους δρόμους για την Κεντρική και την άπω Ανατολή. Με το 24 ετών ταξίδι του έκανε γνωστή την Ανατολή στη Δύση και το αντίστροφο. Ιστορικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, εμπορικά. Για τους Ευρωπαίους δεν ήταν παρά ο δρόμος του μεταξιού, του κέρδους. Έτσι παρέμεινε για αιώνες (μετέπειτα δρόμος των ναρκωτικών, των φτηνών εργατικών χεριών κλπ). Για τους εξερευνητές, για αυτούς που ψάχνουν οτιδήποτε νέο, ήταν η πόρτα για νέους άγνωστους μέχρι τότε μαγικούς κόσμους.


1642: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei). Ο πατέρας της αστρονομίας και ο πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Υποστήριξε τη θεωρία του ιερέα Νικόλαου Κοπέρνικου περί ηλιοκεντρικού συστήματος που είχε δημοσιευθεί πριν ένα αιώνα. Με δικής του κατασκευής τηλεσκόπιο απέδειξε την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Αυτή του η θέση το οδήγησε στην ιερά εξέταση. Χρειάστηκε να απαρνηθεί δημόσια τη θέση του για να γλυτώσει τη ζωή του.

Και όμως κινείται.


1889: Ο Χέρμαν Χόλλεριθ παίρνει τις 395.781, 395.782 και 397.783 πατέντες για την κατασκευή των στατιστικών μηχανών που θα τρύπαγαν, θα διάβαζαν και θα αποθήκευαν τα δεδομένα των καρτών (διάτρητες κάρτες). Με αυτό το ηλεκτρομαγνητικό/μηχανικό σύστημα (που δεν ήταν πλήρης υπολογιστής σύμφωνα με την συνθήκη Turing) έγινε η εισαγωγή και επεξεργασία των δεδομένων της απογραφής του 1890 στις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη μηχανογραφημένη διαχείριση δεδομένων. Βελτίωνε συνεχώς το σύστημά του με νέες πατέντες μέχρι τον θάνατό του το 1929, ενώ επιχειρηματικά μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών δημιούργησε την CTR (την σημερινή IBM).


1895: Γίνεται διαδήλωση στο πεδίο του Άρεως, από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης (του Εθνικού κόμματος του Θ. Δηλιγιάννη) κατά του νομοσχεδίου που σκοπεύει να φέρει στη Βουλή ο Χ. Τρικούπης για ελάφρυνση των μισθωτών από τα βάρη της χρεωκοπίας της χώρας. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την μεταφορά μέρους των εσόδων από την υπερβολική φορολόγηση των εξαθλιωμένων από την κρίση μισθωτών, σε φόρους που θα επιβαλλόταν στις ιδιοκτήτες μεγάλων γεωργικών εκτάσεων (τσιφλικάδες). Οι Τρικουπικοί διοργανώνουν αντιδιαδήλωση, με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία για αποφυγή της σύγκρουσης. Τότε εμφανίζεται έφιππος ο διάδοχος Κωνσταντίνος και διατάζει τον διοικητή των αστυνομικών δυνάμεων να αφήσει τον λαό να εκφράσει ελεύθερα το φρόνημά του. Ο Τρικούπης επισκέπτεται την 12η Ιανουαρίου τα ανάκτορα και επιδίδει διάβημα στον βασιλιά Γεώργιο Α’, για την ενέργεια του διαδόχου, που ήταν σαφής παραβίαση της δικαιοδοσίας των ανακτόρων στην άσκηση της πολιτικής της κυβέρνησης. Αποπέμπεται με την δικαιολογία ότι «έτσι απετράπησαν τα επεισόδια». Αυτή η δήλωση κάνει σαφές, ότι η κυβέρνηση δεν είχε την εμπιστοσύνη των ανακτόρων. Ο Χ. Τρικούπης παραιτείται αυθημερόν. Αυτή η αντιδικία  ήταν καθοριστική για τον χαρισματικό πρωθυπουργό. Τα ανάκτορα αποφάσισαν την οριστική του πολιτική εξόντωση και την έθεσαν σε άμεση εφαρμογή.


1912: Ιδρύεται το Νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο των Γηγενών. Το 1923 μετονομάστηκε σε Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο. Από τις πρώτες, ελεύθερες για όλους, εκλογές στη Νότια Αφρική την 27η Απριλίου 1994 είναι το κόμμα που κυβερνά τη χώρα με πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο τον άνθρωπο σύμβολο κατά των φυλετικών διακρίσεων: τον Νέλσον Μαντέλα.1935: Γεννιέται σε μια άγνωστη κωμόπολη του Μισισίπι, το Τουπέλο, ο Βασιλιάς της ροκ εν ρολ μουσικής. Ο Έλβις Πρίσλευ.


1948: Δημοσιεύεται ο Αναγκαστικός Νόμος 516/48 περί ελέγχου νομιμοφροσύνης δημοσίων κλπ υπαλλήλων, υπηρετών. Το κλπ του τίτλου «κρύβει» ότι εκτός από το Δημόσιο, το κείμενο της απόφασης περιλάμβανε ΟΤΑ, Τράπεζες, κρατικούς οργανισμούς, αλλά και εταιρείες που έπαιρναν έστω και 1 δραχμή από το Δημόσιο. Κρύβει επίσης ότι όχι υπάλληλος αλλά ούτε εργάτης δεν μπορούσες να προσληφθείς, ή να παραμείνεις εργαζόμενος κατά την διάρκεια της «ανταρσίας», όπως ονομάζει τον εμφύλιο πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό ο Νόμος δημιουργούσε Συμβούλια Νομιμοφροσύνης, που τις αποφάσεις τους δεν μπορούσε να εφεσιβάλλει ή να προσβάλει κανείς σε οποιαδήποτε βαθμίδα της δικαιοσύνης. Την 19η Απριλίου του ίδιου έτους “επικυρώνεται” με ψήφισμα. Ήταν ο μόνος τρόπος για να τροποποιήσουν τον αναγκαστικό Νόμο. Το ψήφισμα συμπλήρωνε τους κλάδους που είχαν ξεχάσει ως προς την υπαγωγή τους στα Συμβούλια Νομιμοφροσύνης: Συνεταιρισμοί, Συμβολαιογράφοι, Φοροτεχνικοί, Εργολάβοι. Επίσης δημιουργούσε Μητρώα μη Νομιμοφρόνων που ενημερωνόταν από τους φορείς και τηρούνταν στο Υπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας. Ο Νόμος δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η νομική θωράκιση του ρουσφετιού. Τα αποτελέσματά που παρήγαγε ήταν εξώφθαλμα. Έπρεπε να παριστάνεις τον υπερεθνικόφρονα για την πλατιά μάζα. Δεν έλειπαν διορισμοί ένοπλων μέχρι την προηγουμένη μέρα Ελασιτών, ενώ απορρίπτονταν ως ύποπτοι άνθρωποι που ο δεύτερος ξάδερφος του θειού τους από πρώτη ξαδέλφη φερόταν ως συμπαθών την ανταρσία. Ο έλεγχος νομιμοφροσύνης συνεχίστηκε με τις «Δηλώσεις Εθνικών Φρονημάτων» που καταργήθηκαν με την μεταπολίτευση. Από τότε και μετά υπέγραφες το ίδιο ακριβώς έντυπο στο οποίο είχαν αφαιρεθεί οι λέξεις «Εθνικών Φρονημάτων» από τον τίτλο. Το «ξήλωμα» αυτών των Δηλώσεων άρχισε σταδιακά μετά το 1981 με εσωτερικές εγκυκλίους των διαφόρων υπηρεσιών και οργανισμών.


1959: Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Φουλχένθιο Μπατίστα κάτω από τους διαρκείς αγώνες των επαναστατών, που είχαν αρχίσει το 1956, πρόεδρος της Κούβας γίνεται ο φιλελεύθερος πολιτικός και νομικός Μανουέλ Ουρούτια. Γνωστός από τους αγώνες του κατά της δικτατορίας του Μπατίστα. Ο Φιντέλ Κάστρο (αυτο)περιορίζεται στον τίτλο του αρχηγού της επανάστασης. Πολλές χώρες με πρώτη τις ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ίδια μέρα το νέο καθεστώς. Μεταξύ των χωρών που αναγνώρισαν αυθημερόν το νέο καθεστώς ήταν και η Ελλάδα.


1991: Ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται έξω από το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας. Εκτελεστής του ο Γιάννης Καλαμπόκας, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Πατρών, που καταδικάστηκε γι’ αυτό, αν και από το 1998 είναι ελεύθερος. «Παίζουν» και άλλα ονόματα όπως ο Αλέκος Μαραγκός. Εκτελούσαν διατεταγμένη, από τη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπηρεσία να «σπάσουν» τις καταλήψεις των σχολείων που είχαν προκληθεί από το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ήθελε να επιβάλει. Ήταν το πρώτο θύμα της «μεταρρύθμισης». Ακολούθησαν άλλα τέσσερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και ταραχών που ξέσπασαν σε όλη την χώρα. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε. Η Νέα Δημοκρατία τους υποστήριξε νομικά με ότι καλύτερο είχε στο δικαστικό μέρος (ο Μαραγκός πήρε απαλλακτικό βούλευμα και την υπεράσπιση του Καλαμπόκα ανέλαβαν οι: Απόστολος Ανδρεουλάκος (ο γνωστός πολιτικός), Κώστας Κωνσταντινίδης (καθηγητής Ποινικού Δικαίου), Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος (βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ). Το 2008 κόπηκε δημόσια από βουλευτή της ΝΔ (Νίκος Παπαδημάτος) κομμάτι βασιλόπιτας «για τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα». Παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τη δολοφονία και την ΝΔ για ηθική αυτουργία. Ο Γιάννης Καλαμπόκας αφού «πλήρωσε» για το έγκλημά του, υπηρετεί σαν δημόσιος υπάλληλος σε επαρχιακή πόλη.


1996: Δολοφονείται κατά την διάρκεια της κράτησής του από τις Τουρκικές αστυνομικές αρχές ο 27χρονος φωτορεπόρτερ Μετίν Γιοκτεπέ. Εκείνη την μέρα είχε πάει στο νεκροταφείο Αλιμπεϋκόυ της Κωνσταντινούπολης για να καλύψει την κηδεία δυο θυμάτων των ταραχών των φυλακών της 4ης Ιανουαρίου που είχαν δαρεί μέχρι θανάτου από τις αστυνομικές αρχές. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Εγιούπ (Δημοτικό Διαμέρισμα της Κωνσταντινούπλης). Σε ερωτήματα για την τύχη του τόσο από τους δικηγόρους της εφημερίδας του όσο και από Δημόσιο κατήγορο της Εγιούπ, αλλά και από την Διοίκηση της Αστυνομίας, η απάντηση ήταν ότι εκρατείτο και θα απελευθερωνόταν μέχρι το απόγευμα αν δεν υπήρχαν κατηγορίες που να τον ενοχοποιούν για κάποιο αδίκημα. Κάποιος που κρατούνταν μαζί του και τον άφησαν ελεύθερο πήρε το βράδι, 8 περίπου η ώρα, την εφημερίδα του  (Εβρενσέλ) και ανέφερε ότι ο Γιοκτεπέ είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου. Σε τηλεφώνημα των δικηγόρων της εφημερίδας ο Δημόσιος Κατήγορος της Εγιούπ απάντησε ότι ο Γιοκτεπέ είχε απελευθερωθεί από την αστυνομία αλλά λίγο αργότερα βρέθηκε πεθαμένος εκατό μέτρα από τον τόπο που εκρατείτο. Στην νεκροψία που ακολούθησε βρέθηκαν εκτεταμένα αιματώματα, στους ιστούς του σώματός του και στο κεφάλι, που προκάλεσαν τον θάνατο. Από τους δέκα αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη, οι πέντε αθωώθηκαν και οι άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε επταετή φυλάκιση.


2002: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Αλεξάντρ Προχόροφ. Ο «πατέρας» του λέιζερ. Πήρε βραβείο Νόμπελ το 1964 (μαζί με τον Νικολάι Μπασόφ), για τις εργασίες του πάνω στις ακτίνες laser και maser, πήρε το βραβείο Λένιν και την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Πήρε την υψηλότερη διάκριση της Σοβιετικής Ένωσης «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας» έγινε αρχισυντάκτης της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας ενώ η Optical Society of America (OSA), τον έκανε επίτιμο μέλος το 2001 αφού πριν του έδωσε την ανώτερη διάκριση «Frederic Ives». Μετά θάνατον το ινστιτούτο Γενικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας, ονομάστηκε Ινστιτούτο Προχόροφ.


2005: Το πυρηνικό υποβρύχιο «San Francisko» (SSN-711) συγκρούεται μετωπικά με ένα υποβρύχιο βουνό ενώ έχει το maximum της ταχύτητάς του (πάνω από 32 knots, 60Km/h μια και είναι επιθετικό υποβρύχιο). Είναι συνηθισμένη ταχύτητα ταξιδίου για τα πυρηνικά υποβρύχια αφού ούτε πρόβλημα κατανάλωσης έχουν ούτε πρόβλημα υπερθέρμανσης του «κινητήρα». Το ατύχημα συμβαίνει 302 ναυτικά μίλια ΝΑ του Γκουάμ και σε βάθος 150 μέτρων. Το υποβρύχιο αναδύεται και επιστρέφει στη ναυτική βάση στο Γκουάμ με δικές του δυνάμεις. Ο απολογισμός είναι: ένας νεκρός (ο βοηθός μηχανικού) και 23 βαριά τραυματίες. Όλοι από την εκσφενδόνισή τους στα τοιχώματα των διαμερισμάτων του πλοίου. Δεν έγινε ναυτοδικείο, επικαλέσθηκαν χάρτη που είχε αχαρτογράφητο το βουνό. Το σίγουρο είναι ότι τα λεπτά που προηγήθηκαν της σύγκρουσης δεν υπήρχε κανείς στο κέντρο ελέγχου. Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι κανένα ατύχημα δεν μπορεί να καταντήσει αυτές τις κατασκευές έτσι, πλην ενός.


←7 Ιανουαρίου

9 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.