Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου

475: Ο Βασιλίσκος με την βοήθεια της αδελφής του αυτοκράτειρας Βηρίνας (συζύγου του Λέοντα Α΄ που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν και πεθερά του Ζήνωνα) ανατρέπει τον αυτοκράτορα Ζήνωνα. Παρέμεινε μόνο 20 μήνες στην εξουσία εξ αιτίας πολλών λάθος χειρισμών, της βαριάς φορολογίας που επέβαλε και του μονοφυσιτισμού που υποστήριξε. Ανατράπηκε από τον Ζήνωνα τον Αύγουστο του 476, που τον είχε εξορίσει, ο οποίος με την βοήθεια της Συγκλήτου μπήκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Βασιλίσκος με την οικογένειά του παραδόθηκαν  στον Ζήνωνα μετά από υπόσχεσή του τελευταίου να μην χυθεί αίμα. Όταν παραδόθηκαν οδηγήθηκαν σε φρούριο της Καπαδοκίας όπου ο Ζήνων τηρώντας την υπόσχεσή του διέταξε να μείνουν χωρίς νερό μέχρι να πεθάνουν.


1792: Υπογράφεται η Συνθήκη του Ιασίου με την οποία τερματίζεται ο πενταετής 6ος Ρωσοτουρκικός πόλεμος με ταπεινωτική ήττα της Τουρκίας. Είναι σε συνέχεια της Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή με την οποία είχε τερματιστεί ο πέμπτος Ρωσοτουρκικός πόλεμος.
Στο πρώτο άρθρο τονίζει την εγκάρδια φιλία των δυο χωρών (!!!;;;) στη βάση της οποίας οι πληθυσμοί των περιοχών, που ήταν το αντικείμενο διεκδίκησης αυτού του πολέμου, θα ζούνε ισότιμα και χωρίς καμία διάκριση. Στο δεύτερο επιβεβαιώνει την κατοχή της Κριμαίας και του Ταμάν από τους Ρώσους όπως αναφέρονταν στην Σ. Κιουτσούκ Καϊναρτζή και ο ποταμός Κουμπάν τα Ασιατικά σύνορα μεταξύ των δυο χωρών. Το τρίτο άρθρο ορίζει τον ποταμό Δνείστερο σαν το Ευρωπαϊκό σύνορο μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα υπόλοιπα άρθρα τακτοποιούνται λεπτομέρειες, όπως κάποια θέματα ευνοϊκής μεταχείρισης παραδουνάβιων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, απελευθέρωση αιχμαλώτων και η εγκατάσταση Πρεσβειών της κάθε συμβαλλόμενης χώρας στην άλλη. Η ημερομηνία στο τέλος της Συνθήκης είναι με το παλιό ημερολόγιο.
Με την Συνθήκη αυτή, πέραν των μικρών εδαφικών κερδών, η Ρωσία, σε σχέση με την προηγούμενη Συνθήκη, οριστικοποίησε την κυριαρχία της στην Κριμαία, εδραίωσε την παρουσία της στην Βαλτική και ανανέωσε το δικαίωμα της για ελεύθερη διάβαση από τα Δαρδανέλια.


1855: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Νεόφυτος Βάμβας, κληρικός, λόγιος, Δάσκαλος του Γένους, καθηγητής πανεπιστημίου και Πρύτανης. Από την σύσταση του Πανεπιστημίου του Όθωνος (σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας. Για την θεολογία κρίθηκε ακατάλληλος λόγω των ριζοσπαστικών του θέσεων. Αργότερα έγινε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Φίλος με τον Αδαμάντιο Κοραή πριν την επανάσταση αφιέρωσε τη ζωή του στη μόρφωση των νεοελλήνων. Υπήρξε στην ουσία ο μεταφραστής της Αγίας Γραφής στην Νεοελληνική (στρωτή καθαρεύουσα) το 1850, που γνώρισε την έντονη αντίδραση του κλήρου και των θεολόγων. Στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε απάντησε με το «ουαί δε υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι…». Αρκετά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.


1905: Η ματωμένη Κυριακή των Ρώσων. Στην Αγία Πετρούπολη 300.000 διαδηλωτές (οικογένειες με γυναίκες γέρους και παιδιά), κατευθύνονται προς τα χειμερινά ανάκτορα ειρηνικά και ψάλλοντας για να ζητήσουν από τον Τσάρο την ευσπλαχνία του και την ελεημοσύνη του. Τους περιμένει η ανακτορική φρουρά που χωρίς καμία προειδοποίηση αρχίζει να ρίχνει στο ψαχνό. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις οι νεκροί είναι γύρω στους 1.000.


1914: Ιδρύεται η ΦΒΣ (PHI BETA SIGMA). Αφροαμερικανική αδελφότητα, μια από τις εννέα του Εθνικού Πανελλήνιου Συμβουλίου. Η πιο «ζωηρή» μέχρι στιγμής από όλες. Μέλη της αδελφότητας ήταν τρεις Πρόεδροι κρατών, πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες», όπως και ο διοργανωτής της διαδήλωσης του ενός εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 1995. Σήμερα αριθμεί πάνω από 150.000 μέλη από τα Πανεπιστήμια της Αμερικής κυρίως, αλλά και από άλλους τομείς όπως το Hollywood.  Έχει γίνει οργανισμός και έχει ιδρύσει πολλούς άλλους θυγατρικούς οργανισμούς εκπαιδευτικούς, νεολαίας, φιλανθρωπικούς, κοινωνικούς.


1921: Η πρώτη μάχη του Ινονού. Ο Ελληνικός Στρατός της Μικράς Ασίας επιτίθεται κατά του νεοσύστατου στρατού του Κεμάλ Ατατούρκ στο Ινονού (37km δυτικά του Εσκί Σεχίρ). Με την στρατιωτική έννοια του όρου νικούν μετά από 3ήμερη μάχη και αναγκάζουν τους Τούρκους σε μικρή υποχώρηση. Αδυνατούν να συνεχίσουν την προέλαση και οχυρώνονται στις θέσεις που κατέλαβαν. Για τους Τούρκους ήταν μια μεγάλη νίκη. Συνειδητοποιούν ότι ο νεοσύστατος στρατός τους όχι μόνο μπορούσε να ανακόψει την προέλαση του Ελληνικού, όπως έκανε κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες (κατά την διάρκεια της μάχης στράφηκε εναντίον τους ο Κιρκάσιος Çerkes Ethem, που ήταν στην ουσία το Τουρκικό ιππικό), αλλά μπορούσαν και να νικήσουν τις μέχρι τότε ανίκητες ελληνικές δυνάμεις. Ο μέχρι τότε Ισμέτ Μπέης, διοικητής των Τουρκικών δυνάμεων, ονομάστηκε Ισμέτ Ινονού μετά και από την δεύτερη μάχη τον Μάρτιο.


1938: Γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο οι γάμοι μεταξύ του τότε διαδόχου Παύλου και της πριγκίπισσας του Ανόβερο Φρειδερίκης. Έγιναν παρά την αντίθετη γνώμη όλων πλην του ζεύγους (περισσότερο του ερωτευμένου Παύλου). Οι Άγγλοι και ο φιλοβρετανός αδελφός του βασιλιάς Γεώργιος Β΄ γιατί η Φρειδερίκη είχε ναζιστικό παρελθόν. Η ίδια πολύ αργότερα το αρνήθηκε λέγοντας ότι η συμμετοχή μελών του οίκου του Ανόβερο ήταν υποχρεωτική. Δήλωση αόριστη που δεν διευκρινίζει από ποιους. Ήταν γνωστό ότι ο οίκος του Ανόβερο είχε αγκαλιάσει το ναζιστικό κίνημα. Πάντως την περιβόητη φωτογραφία με την στολή της ναζιστικής νεολαίας μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της την είχε ήδη στην κατοχή της η Intelligence Service, άσχετα αν την δημοσιοποίησε πολλά χρόνια αργότερα. Οι πολιτικοί δεν έλαβαν ποτέ καμία πρόσκληση από τα ανάκτορα για τους γάμους. Ο γάμος είχε την χλιδή και την πολυτέλεια που απαιτούσαν τέτοιου είδους βασιλικές τελετές. Η οικογένεια της νύφης (ο πατέρας της Ερνέστος-Αύγουστος, η μητέρα της και πρώτη ξαδέλφη του Παύλου Βικτωρία-Λουίζα, τα παιδιά τους και η συνοδεία) έφτασε από το Ανόβερο με ναυλωμένο τραίνο που υποδέχθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Η προίκα ικανοποιητική, τα έξοδα της τελετής αρκετά και από εκεί και πέρα τίποτε.   Ο άκληρος Γεώργιος συνέστησε (λέγεται με υπόδειξη των Άγγλων) τριμελή αντιβασιλεία που άφησε το διάδοχο ζευγάρι έξω από κάθε αντικείμενο εξουσίας μέχρι και τον θάνατό του, που αναγκαστικά τον διαδέχθηκε ο Παύλος Α΄.


1941: Το υποβρύχιο Τρίτων βυθίζει το Ιταλικό υποβρύχιο Neghelli στα στενά του Οτράντο. Το Negheli ήταν παμπάλαιο και παροπλισμένο πριν τον πόλεμο. Χρησιμοποιούνταν για περιπολίες επιτήρησης. Το Τρίτων (όπως και τα άλλα τρία της κλάσης του) ήταν προβληματικό, παλιάς τεχνολογίας και περιορισμένων δυνατοτήτων, από την ημερομηνία παραλαβής του (01.12.1930), από τα Γαλλικά Ναυπηγεία (AT. & Ch. de la Loire) της Νάντης. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο για να υλοποιήσει τις συνολικά 15 αποστολές που έκανε μέχρι την βύθιση του, χρειαζόταν κάθε φορά (και στις 15) εκτεταμένες επισκευές και αναβαθμίσεις.


1948: Από εκείνη την ημέρα αρχίζει να ισχύει η γραμμή των συνόρων των νεοαποκτηθέντων από την Ιταλία Δωδεκανήσων και της Τουρκίας. Η γραμμή των συνόρων, όπως περιγράφεται στο σχετικό ΦΕΚ, παρέμεινε η ίδια που είχαν τα Δωδεκάνησα υπό την Ιταλική επικυριαρχία και ήταν αποτυπωμένη στους Βρετανικούς υδρογραφικούς χάρτες 236, 872 και 1546. Μεταξύ των σημείων αναφοράς στο σχετικό ΦΕΚ ήταν και οι βραχονησίδες Καρντάκ (είναι τα Ίμια), όπου τα σύνορα διέρχονται από το μέσον της γραμμής που τις ενώνει με τη Τουρκική νησίδα Κάτο (44ο σημείο, χάρτης 1546). Άλλωστε  τα σύνορα τα είχε χαράξει η Τουρκία από κοινού με την Ιταλία, όταν η πρώτη είχε παραχωρήσει στη δεύτερη τα Δωδεκάνησα με την Συνθήκη της Λωζάνης και γι’ αυτό στο ΦΕΚ διατηρείται η ονοματολογία εκείνης της συμφωνίας που είχε αποτυπωθεί και στους χάρτες.


1983: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αρσένης αναγγέλλει υποτίμηση της δραχμής κατά 15% έναντι του δολαρίου και κατά 16% έναντι του ECU (Ευρωπαϊκή λογιστική μονάδα). Ακριβώς ένα χρόνο μετά την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου των γενναιόδωρων παροχών της κυβέρνησης, που προεκλογικά είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η Ελληνική οικονομία που είναι ήδη σε κακή κατάσταση δεν αντέχει. Είναι η δεύτερη μεταπολεμική υποτίμηση της δραχμής μετά από αυτή του 1953. Δεν λαμβάνεται κανένα άλλο παράλληλο οικονομικό μέτρο με αποτέλεσμα μετά από δυο χρόνια να ακολουθήσει η τρίτη υποτίμηση. Το 1998 θα γίνει τέταρτη υποτίμηση, για να ενταχθεί η δραχμή στο μηχανισμό ισοτιμιών και να συμμετάσχει στην δημιουργία της ευρωζώνης το 1999. Παρά την υποτίμηση δεν ικανοποιεί τα υπόλοιπα κριτήρια της ευρωζώνης, στην οποία θα ενταχθεί τελικά το 2001.


←8 Ιανουαρίου

10 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.