Σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου

403 π.Χ.: Ο Αθηναίος στρατηγός Θρασύβουλος, με πολύ μικρή στρατιωτική δύναμη, νικά στην Φυλή 3.000 προνομιούχους οπλίτες και ιππείς (Από τις προνομιούχες τάξεις της Αθήνας. Όχι μέτοικοι ή δούλοι.), που είχαν στείλει οι τριάκοντα τύραννοι της Αθήνας εναντίον του. Οι αντίπαλοί του άφησαν πάνω από 100 νεκρούς στο πεδίο της μάχης. Η δύναμη του Θρασύβουλου, όταν δόθηκε η μάχη, πρέπει να υπολογισθεί σε 500 άνδρες το πολύ. Τα δεδομένα είναι ότι ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με 70 άντρες (εξόριστοι Αθηναίοι) από την Θήβα για την Φυλή Αττικής. Με το άκουσμα της είδησης πολλοί δημοκρατικοί πολίτες των Αθηνών έσπευσαν να πυκνώσουν τις τάξεις του ώστε ο στρατός του στο τέλος του Ιανουαρίου να έχει δύναμη 700 ανδρών. Η επίθεση είχε καθυστερήσει εξ αιτίας της κακοκαιρίας που είχε εκείνες τις μέρες. Τον ευνόησε επίσης η οχυρή θέση που επέλεξε για την άμυνά του. Η δύναμη του αύξανε διαρκώς και έφτασε στα τέλη Απριλίου τους 1.000. Με αυτή την δύναμη και με τις σωστές στρατηγικές (Άφησε φρουρά στην Φυλή και εγκαταστάθηκε στην Μουνιχία του Πειραιά που είχαν δύναμη οι Δημοκρατικοί) και διπλωματικές κινήσεις (προσεταιρίστηκε τον Αλκιβιάδη που ήταν μέχρι τότε εξόριστος), κατάφερε να ανατρέψει την τυραννίδα των τριάκοντα που είχαν εγκαθιδρύσει στην Αθήνα οι, νικητές του Πελοποννησιακού Πολέμου, Σπαρτιάτες.


49 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα (κυλά από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά λίγο νοτιότερα από την Τσεζένα). Αυτό απαγορευόταν σε στρατεύματα από τους νόμους της Ρώμης, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Συγκλήτου και σήμαινε εμφύλιο πόλεμο. Έτσι ο Ιούλιος Καίσαρας αμφισβήτησε έμπρακτα την Ρωμαϊκή Δημοκρατία και ήρθε σε σύγκρουση με τον υπερασπιστή της, πρώην σύμμαχό του και πρώην (λόγω θανάτου της κόρης του) γαμπρό του Ύπατο Πομπήιο τον Μέγα. Το έκανε εξ ανάγκης μια και ο Πομπήιος είχε περάσει Νόμο με τον οποίο απαγορευόταν στους Διοικητές των επαρχιών (Ο Ιούλιος Καίσαρ ήταν διοικητής της Γαλατίας) να καταλάβουν αξίωμα της Ρώμης πριν περάσει μια πενταετία από την λήξη της θητείας τους στο προηγούμενο αξίωμά τους.

Ο κύβος ερρίφθη…


976: Πεθαίνει ο Ιωάννης Α’ Τσιμισκής. Στρατηγός και Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ήταν εραστής της συζύγου του θείου του Νικηφόρου Φωκά, Θεοφανώς (Αναστασία πραγματικό όνομα, η φόνισσα το παρατσούκλι). Μετά την δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά, του οποίου ήταν στρατηγός, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Με την ανάρρηση στο θρόνο εξόρισε την Θεοφανώ σε μοναστήρι. Μεγάλωσε, επέκτεινε και δυνάμωσε την αυτοκρατορία. Κατέστειλε κάθε εσωτερική αντίδραση, απώθησε τους Ρως του Κιέβου που είχαν κατέβει μέχρι τη Θράκη, κατέλαβε μεγάλο μέρος της Συρίας, ενώ απέτυχε να ανακαταλάβει τα Ιεροσόλυμα. Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 50 ετών μετά από πιθανολογούμενη δηλητηριάση από τον Βασίλειο Λεκαπηνό που ήταν πρόεδρος της Συγκλήτου και αυτοκρατορικός σύμβουλος. Ο τελευταίος όταν κατάλαβε ότι ο αυτοκράτορας είχε μάθει για την τεράστια περιουσία που είχε συγκεντρώσει με παρανομίες, οργάνωσε την δηλητηρίαση έχοντας εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή στο θρόνο από τον γιό του Ρωμανού Β’ και της Θεοφανώς, Βασίλειο Β΄ τον Βουλγαροκτόνο.


1438: Αρχίζει η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της Συνόδου της Φεράρα. Είχε μεταφερθεί από την Βασιλεία της Ελβετίας. Είχε προγραμματιστεί από το 1424 και είχε αρχίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα την 23η Ιουλίου 1431. Εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες οδήγησαν στην μεταφορά της Στην Φεράρα. Σύμφωνα με τον πάπα Ευγένιο IV που την αποφάσισε κύρια αφορμή της μεταφοράς της ήταν η συμμετοχή των Βυζαντινών στην Σύνοδο με σκοπό την Ένωση των δυο Εκκλησιών. Και να αποτύγχανε, η συμμετοχή και μόνο, της έδωσε τον τίτλο της Οικουμενικής Συνόδου, που ήταν πόντοι στην ισχύ και επιρροή του Πάπα στα πολιτικοεκκλησιαστικά τεκταινόμενα της Δύσης. Οι Βυζαντινοί από την άλλη χρειαζόταν άμεση βοήθεια για την αντιμετώπιση της απειλής των Οθωμανών. Η Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο έφτασε στην Φεράρα με Βενετσιάνικα πλοία (δεν είχαν πια δικά τους) την 9η Απριλίου 1438. Μέλη της Βυζαντινής αντιπροσωπείας των 700 ατόμων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωσήφ Β΄ ο Μητροπολίτης Πασών των Ρωσιών Ισίδωρος (δεν είχε γίνει ακόμη πατριαρχείο στην Ρωσία), ο Πλήθων ο Γεμιστός, ο Γενάδιος Σχολάριος που έγινε ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άλλωση και πολλοί άλλοι επιφανείς του Βυζαντίου. Η Σύνοδος μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 1439 για να έχει την οικονομική στήριξη του Οίκου των Μεδίκων στην Φλωρεντία. Κάτω από την αφόρητη πίεση του Ιωάννη Η΄ προς τους δικούς του αποφασίσθηκε η ένωση των δυο εκκλησιών, η αποδοχή της πρωτοκαθεδρίας του πάπα και η τροποποίηση του Πιστεύω στο σημείο τριβής των δογμάτων των δυο εκκλησιών στο καθολικό filioque (δια του Υιού εκπορευόμενο. Αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα. Το ορθόδοξο είναι: Το εκ του Πατρός και Υιού εκπορευόμενο). Το ενωτικό Σύμφωνο το υπέγραψε ο πατριάρχης Μητροφάνης γιατί ο Ιωσήφ Β΄ είχε πεθάνει. Σε αντάλλαγμα οι καθολικοί έστειλαν δυο πολεμικά πλοία και 300 άνδρες στην Κωνσταντινούπολη. Δύναμη που ήταν σταγόνα στον Ωκεανό των αμυντικών αναγκών της Πόλης. Οι Βυζαντινοί επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη την 19η Οκτωβρίου 1439. Η Σύνοδος συνέχισε τις εργασίες της με έγκριση της ένωσης με την Αρμενική και Κοπτική εκκλησία. Μεταφέρθηκε στην Ρώμη τον Φεβρουάριο του 1443 όπου ενέκρινε την ένωση με τους Βόσνιους, τους Σύριους, τους Μαρωνίτες της Κύπρου και τους Χαλδαίους. Οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν την 7η Αυγούστου 1445.
Λεπτομερής περιγραφή των εργασιών της Συνόδου υπάρχει εδώ.


1778: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Κάρολος Λινναίος (εξελληνισμός του Carolus Linnæus). Σουηδός βοτανολόγος, ζωολόγος και γιατρός. Ήταν ο δημιουργός της σύγχρονης διωνυμικής ονοματολογίας και «πατέρας» της σύγχρονης ταξινομίας.


1845: Με Διάταγμα ο βασιλιάς Όθων και ο πρωθυπουργός Ι. Κωλέττης δίνουν αμνηστία στους δικούς τους ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και των εκλογών για ποινικά αδικήματα που διέπραξαν για “να διαλύσωσι τας προκυψάσας κατά την εκλογήν διενέξεις”, χωρίς να το καταλάβουν. Τους δικαιολογούν γιατί ήταν οι πρώτες εκλογές και ούτε ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν ούτε κατάλαβαν ότι υπέπεσαν σε εγκληματικές πράξεις. Το πρωτοφανές Διάταγμα που έμμεσα αλλά με απόλυτη σαφήνεια αποδέχεται την ύπαρξη βίας και νοθείας σ΄ αυτές τις πρώτες εκλογές της Ελλάδας κλείνει με την προστασία και των παθόντων, των οποίων οι απαιτήσεις για αποζημίωση από την άσκηση βίας θεωρούνταν έγκυρες. Μάλλον και το σκεπτικό ήταν λάθος, γιατί στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, σ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, τα κρούσματα βίας και νοθείας πολλαπλασιαζόταν αντί να λιγοστεύουν.


1863: Το πρώτο δρομολόγιο υπόγειου σιδηρόδρομου (μετρό) στον κόσμο γίνεται πραγματικότητα στο Λονδίνο (6 χλμ Paddington – Farringdon Street). Σήμερα με 11 γραμμές εξυπηρετεί πάνω από 3.700.000 επιβάτες την ημέρα ή 1,35 δισ. το χρόνο. Πραγματοποιεί και εμπορευματικές μεταφορές. Το Tube (παρατσούκλι των Λονδρέζων για το μετρό τους, σημαίνει σωλήνας), που είναι Δημοτική Επιχείρηση, έχει 270 σταθμούς και εξυπηρετείται από 23.000 εργαζόμενους στις τρεις εταιρείες του. Δείτε οικονομικά στοιχεία του.


1916: Ο συμμαχικός στόλος φτάνει στην Κέρκυρα. Όπως είχε ειδοποιήσει την κυβέρνηση Σκουλούδη, την επόμενη ημέρα αποβιβάζει στρατεύματα και καταλαμβάνει το νησί. Σκοπός τους είναι να φιλοξενήσουν τον Βασιλιά, την κυβέρνηση, την Βουλή και τα υπολείματα του στρατού της Γιουγκοσλαβίας που καταδιώκονταν από τους Αυστροούγγρους και Βούλγαρους. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Νίκολα Πάσιτς είχε τηλεγραφήσει την προηγούμενη μέρα στην Ελληνική κυβέρνηση εξηγώντας την ανάγκη μεταφοράς και φιλοξενίας τους στην Κέρκυρα. Την απάντηση δεν έδωσε η κυβέρνηση ανδρείκελων του βασιλιά αλλά ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Α΄ σε συνέντευξη που έδωσε στο United Press: Κατηγόρησε την Αντάντ για πρωτοφανή έλλειψη αβρότητας (!!!) στις ενέργειές της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με την κατάληψη της Κέρκυρας, Μυτιλήνης, Λήμνου, Ίμβρου, Καστελόριζου και Θεσσαλονίκης… Στις 13 Ιανουαρίου ξεκινάει η μεταφορά, αλλά όπως είναι εξαθλιωμένοι, ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι, (μισοπεθαμένοι σχεδόν, αφού 250.000 χάθηκαν από κακουχίες κατά την πορεία τους προς την θάλασσα μέσα από τα βουνά της Αλβανίας) διαδίδεται γρήγορα τύφος και πιθανόν χολέρα στο στράτευμα σκοτώνοντας περί τους 10.000. Η κυβέρνηση της Σερβίας εγκαθίσταται στην Κέρκυρα και παραμένει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου.  Tο στράτευμα (οι εναπομείναντες 150.000) αναρρώνει   και αποχωρεί για εκπαίδευση στη Χαλκιδική. Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το 1917 το κράτος της Γιουγκοσλαβίας. Οι νεκροί, όσων οι σωροί βρέθηκαν, γιατί τους περισσότερους τους πέταγαν στην θάλασσα, συγκεντρώθηκαν σε μνημείο στο νησί Βίδο απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας όπου οι Σέρβοι κάθε χρόνο τελούν μνημόσυνο.


1920: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρώτη ημέρα λειτουργίας της Κ.τ.Ε (Κοινωνίας των Εθνών), όπως προέβλεπε η Συνθήκη. Σκοπός της ήταν η αποφυγή κάθε πολέμου είτε με αφοπλισμό, είτε με συλλογική δράση. Την ίδρυσή της είχε προτείνει και υποστηρίξει ένθερμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον. Για τις προσπάθειές του τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τελικά οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν γιατί καταψήφισε την ένταξη η γερουσία και ιδιαίτερα οι Ρεπουμπλικάνοι. Η Κ.τ.Ε. έφτασε στο μέγιστο των μελών της το 1934-35 με 58 κράτη-μέλη. Δεν πέτυχε τους σκοπούς της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, γι’ αυτό διαλύθηκε με την λήξη του. Ήταν όμως ο γεννήτορας του ΟΗΕ που διδαγμένος από τα οργανωτικά λάθη και τις δομικές της ανωμαλίες, συνέχισε αυτό που είχε βάλει σκοπό η ΚΤΕ με αρκετά βελτιωμένη προοπτική.


1976: Η αστυνομία ανακοινώνει ότι ο οπλισμός που βρέθηκε την προηγούμενη μέρα σε σπίτι στον περιφερειακό Λυκαβητού (Αργυρουπόλεως 21), ανήκει στον εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιπποκράτη Σαβούρα. Ο οπλισμός ήταν: Δύο αυτόματα, ένα ημιαυτόματο, ένα περίστροφο, δυο πιστόλια, τρεις αμυντικές χειροβομβίδες Mills, σιγαστήρες, φυσίγγια και μικρή ποσότητα δυναμίτιδας. Η Νέα Δημοκρατία θα τον διαγράψει την 12η Ιανουαρίου. Ήταν η πρώτη διαγραφή βουλευτή από κόμμα μετά την μεταπολίτευση. Ο Ι. Σαβούρας ήταν φιλοβασιλικός και κατά την διάρκεια της χούντας είχε αναπτύξει έντονη αντιστασιακή δράση. Όσο για τον οπλισμό είναι συνηθισμένο φαινόμενο βουλευτές και στελέχη κομμάτων να έχουν στην κατοχή τους κάποιες ποσότητες όπλων. Η ανακάλυψη του οπλοστασίου και διαγραφή του ήταν αποτέλεσμα της φιλοβασιλικής στάσης του και μετά το δημοψήφισμα για την μεταβολή του πολιτεύματος.


1983: Ιδρύεται ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), η Εθνική Φαρμακοβιομηχανία και η Κρατική Φαρμακαποθήκη. Με τον 1316/10.1.1983 γίνεται η πρώτη προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης της διακίνησης και της παραγωγής των φαρμάκων στην Ελλάδα. Επίσης αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων. Ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ. Την υλοποίησε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης της δραχμής, προσπαθώντας να τονώσει την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας. Η Εθνική Φαρμακοβιομηχανία και η Κρατική Φαρμακαποθήκη ενώθηκαν αργότερα, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μετά από συρρίκνωση, στο σημερινό ΙΦΕΤ.


1989: Η 17Ν πραγματοποιεί το χτύπημα που είχε προαναγγείλει κατά του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, πυροβολώντας τον στα πόδια. Ο εισαγγελέας θα πεθάνει ένα μήνα αργότερα από επιπλοκές των τραυμάτων του. Αιτία του χτυπήματος, κατά την 17Ν, ήταν η πρόταση του εισαγγελέα για απαλλαγή της οικογένειας Τσάτσου για τα σκάνδαλα της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σε μια βδομάδα ακολούθησε πανομοιότυπο κτύπημα, με το ίδιο όπλο, κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του. Δικαιολογία της 17Ν η έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος για την οικογένεια Ανδρεάδη σχετικά με τα σκάνδαλα των ναυπηγείων και της τράπεζας ιδιοκτησίας τους.


←9 Ιανουαρίου

11 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.