Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου

532: Ξεκινάει η στάση του Νίκα με βανδαλισμούς και φωτιές (μέχρι και την Αγία Σοφία κάψανε οι στασιαστές) σε όλη τη Κωνσταντινούπολη. Ονομάστηκε έτσι από την ιαχή “Νίκα”.  Ήταν η ίδια ιαχή που χρησιμοποιούσαν στον Ιππόδρομο για να παροτρύνουν τους δικούς τους να νικήσουν. Υποκινητές της ήταν οι “δυνατοί”. Έτσι ονομαζόταν οι προνομιούχοι και πολύ πλούσιοι του Βυζαντίου, οι οποίοι είχαν δυσαρεστηθεί με τους βαρείς φόρους που τους είχε επιβάλλει ο αυτοκράτορας.  Τελειώνει μια βδομάδα αργότερα με σφαγιασμό 35.000 περίπου ατόμων από τους στρατηγούς του Ιουστινιανού μέσα στον Ιππόδρομο.


812: Πεθαίνει με την ιδιότητα του μοναχού ο πρώην αυτοκράτορας του Βυζαντίου Σταυράκιος. Είχε διαδεχθεί τον πατέρα του Νικηφόρο Α΄, με τον οποίο ήταν συναυτοκράτορες από το 803, που είχε σκοτωθεί στην μάχη των στενών της Βαρμπίτσας πριν 5 μήνες. Ο 37χρονος Σταυράκιος είχε τραυματιστεί βαριά σ΄ αυτή την μάχη. Βλέποντας ότι η εξέλιξη του τραύματός του δεν ήταν καλή κοινοποίησε την σκέψη του να ορίσει διάδοχό του την σύζυγό του Θεοφανώ. Ο πατριάρχης Νικηφόρος συμμάχησε με τους αντιπάλους του στην αυλή και ανέτρεψαν τον Σταυράκιο, αναγορεύοντας αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ. Ο Σταυράκιος κατέφυγε στην μονή της Αγίας Τριάδας και έγινε μοναχός. Εκεί τον βρήκε ο θάνατος από το τραύμα του στην σπονδυλική στήλη.


1055: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος. Για να ανέβει στο θρόνο παντρεύτηκε τη Ζωή σε νιοστό γάμο και για τους δυο (ο πατριάρχης Αλέξιος Στουδίτης αρνήθηκε να ευλογήσει τον γάμο). Η επιλογή, αυτή τη φορά, της Ζωής, ήταν επιλογή σκοπιμότητας. Μετά την τύφλωση και εξορία του θετού γιου της Μιχαήλ Ε’, ο οποίος την είχε κλείσει σε μοναστήρι μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα με την κατηγορία της προδοσίας, η Ζωή είχε επιστρέψει στο παλάτι μετά από στάση των κατοίκων της Κων/πολης. Η εκκλησία που είχε στηρίξει τις δυο αδελφές δεν αναφέρει τίποτε για το θέμα. Θέλοντας να παραγκωνίσει την συναυτοκράτειρα αδελφή της, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο. Η βασιλεία του τελευταίου, με υποβολέα την συναυτοκράτειρα Ζωή, σημαδεύτηκε από αποτυχίες σε όλες τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες που έκανε σε κάθε τομέα. Διοικητικό, οικονομικό και στρατιωτικό. Στον θρησκευτικό τομέα, οι συγκυρίες και οι άτυχοι χειρισμοί του/της, τον έκαναν αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα του σχίσματος. Παρ’ όλους τους γάμους και τις αρκετές μόνιμες ερωμένες, δεν είχε απογόνους εκτός από μια κόρη, την Αναστασία, με την ερωμένη του Μαρία Σκλήραινα (πρώτη ξαδέλφη της Ζωής και ανιψιά της προηγούμενης γυναίκας του). Έδωσε την Αναστασία, σε γάμο σκοπιμότητας, στον Τσάρο του Κιέβου Βσεβολόντ. Αυτοί έδωσαν στον γιο τους το όνομα Βλαδίμηρος Β’ Μονομάχος.  Να σημειωθεί ότι και οι οι ιστορικοί είχαν μείνει άφωνοι από την ομορφιά του Κωνσταντίνου. Όσο για την ομορφιά της Μαρίας Σκλήραινας, κάποιος από το πλήθος στην πρώτη δημόσια παρουσίαση της Μαρίας, φώναξε το Ομηρικό «ου νέμεσις». Δηλαδή με τέτοια ομορφιά δεν υπάρχει κατηγόρια, δεν είναι αμαρτία, για τον αυτοκράτορα. Έμεινε σαν ιστορική φράση για τις σκέψεις που γεννούν οι πολύ όμορφες γυναίκες. Μετά το θάνατό του και με την Ζωή πεθαμένη πέντε χρόνια νωρίτερα, έμεινε μόνη αυτοκράτειρα η αδελφή της Θεοδώρα Γ’.


1801: Ο Αλή Πασάς εκτελεί την κυρά Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες με πνιγμό. Εκείνη την εποχή αυτός ήταν ο τρόπος εκτέλεσης των κοινών γυναικών που δημιουργούσαν πρόβλημα σε μια κοινωνία. Η κυρά Φροσύνη, σύζυγος του πρόκριτου και μεγαλέμπορα των Ιωαννίνων Δημήτριου Βασιλείου, χρησιμοποιούνταν από τον σύζυγό της για βελτίωση και ενίσχυση της θέσης του κυρίως στην αυλή του Αλή Πασά. Το ίδιο συνέβαινε και με τις άλλες 17, που βέβαια δεν ήταν οι μόνες γυναίκες ελευθερίων ηθών στην πόλη. Το συγκεκριμένο φαινόμενο υπάρχει μέχρι σήμερα σ’ αυτή τη κοινωνία. Αυτή η αλλοίωση των ηθών είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του πανούργου και αιμοβόρου Πασά, αλλά και από τον οξύτατο ανταγωνισμό με την Εβραϊκή κοινότητα. Ο πασάς βλέποντας ότι ο παρεμβατισμός της κρεβατοκάμαρας έθετε σε κίνδυνο στρατηγικούς σχεδιασμούς και συμμαχίες του, δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο. Η κυρά Φροσύνη εκτός των άλλων είχε ξεμυαλίσει τον απερίσκεπτο και γλεντζέ πρωτότοκο γιο του πασά, Μουχτάρ που ήταν παντρεμένος με την κόρη του Ιμπραήμ πασά του Βερατίου. Ο γάμος μάλιστα ήταν διπλός μια και ο δεύτερος γιος του Αλή, ο Βελής, είχε παντρευτεί την δεύτερη κόρη του Ιμπραήμ. Με αυτό τον τρόπο ο Αλή είχε μετατρέψει τον ανίκητο αντίπαλό του σε σύμμαχο. Αν οι δυο αδελφές εγκατέλειπαν τα Γιάννενα, όπως απειλούσαν και γύριζαν στον πατέρα τους, ο Αλή θα έχανε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και θα κινδύνευαν και άλλες κοντινότερες περιοχές. Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης του συμβάντος από το συγγενικό περιβάλλον αλλά και της υπόλοιπης «υψηλής κοινωνίας» των Ιωαννίνων ήταν ότι κανείς δεν τόλμησε να παρακαλέσει την επιείκεια του τύραννου. Πολύ αργότερα, όταν ο θείος της, Μητροπολίτης Λάρισας Γαβριήλ (Γκάγκας) έγινε μητροπολίτης Ιωαννίνων, ζήτησε και πέτυχε να περιμαζέψει και περιθάλψει τα δυο πεινασμένα και ρακένδυτα παιδιά της που περιφέρονταν άστεγα στους δρόμους των Ιωαννίνων.


1878: Παραιτείται η οικουμενική κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας του Κων. Κανάρη μετά από διαφωνία της με τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Δεν γίνεται με τον ορθόδοξο τρόπο της παραίτησης του προέδρου, γιατί ο Κ. Κανάρης είχε πεθάνει την 2.9.1877, ενώ η κυβέρνηση συνέχισε την παραμονή της στην εξουσία χωρίς πρόεδρο. Έτσι υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο κάθε Υπουργός χωριστά με πρώτο τον Υπουργό Στρατιωτικών Χαρ. Ζυμβρακάκη. Αιτία η απαίτηση του βασιλιά να προωθήσει τον Ελληνικό στρατό στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο ανεκδιήγητος βασιλιάς είχε το θράσος στο ίδιο ΦΕΚ να δημοσιεύσει την «δύναμη» του τακτικού Ελληνικού στρατού που ανέρχονταν «εις δεκατέσσερας χιλιάδας διακοσίας εβδομήκοντα ένα (14.271) αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μουσικούς και στρατιώτας». Σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο, που είχε την ψήφο ανοχής του Χαρ. Τρικούπη και Θρ. Ζαΐμη.  Θα εξαναγκασθεί να εισβάλει στην Θεσσαλία. Την διαδέχθηκε κυβέρνηση συνεργασίας Τρικούπη – Ζαΐμη.


1917: Ο Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Άρθουρ Ζίμερμαν στέλνει κωδικοποιημένο τηλεγράφημα στον Πρέσβη της χώρας του στο Μεξικό με την εντολή να προσεγγίσει την κυβέρνηση προτείνοντας της στρατιωτική συμμαχία με χρηματοδότηση από την Γερμανία. Υποσχόταν και στρατιωτική βοήθεια για να ανακαταλάβει από τις ΗΠΑ τις χαμένες περιοχές. Το διπλωματικό σημείωμα ή όπως έμεινε στην ιστορία το “Τηλεγράφημα Ζίμερμαν” έπεσε στα χέρια της Αγγλικής αντικατασκοπείας που το αποκρυπτογράφησε και το δημοσιοποίησε. Ο Ζίμερμαν δήλωσε δημόσια την γνησιότητά του και την ορθότητα της αποκωδικοποίησης. Αντί να πετύχει την περαιτέρω επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ για την στρατιωτική συμμετοχή τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέτυχε το αντίθετο: Έδωσε την τελική κλωτσιά στην άρση των όποιων επιφυλάξεων από μερίδα πολιτικών των ΗΠΑ και την κήρυξη του πολέμου την 6η Απριλίου 1917 στην Γερμανία. Συμμετείχε, στο πλευρό της Αντάντ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο.


1923: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ της Ελλάδας στο Παλέρμο της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξορίας του. Στην δεύτερη περίοδο βασιλείας του η χώρα οδηγήθηκε στην μεγαλύτερη και πιο ανεπανόρθωτη καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν καθαρά και αδιαμφισβήτητα δικό του δημιούργημα. Ήδη από την πρώτη περίοδο βασιλείας του είχε δείξει την αντίθεση του με τον κοινοβουλευτισμό αλλά και την έλλειψη κοινού νου για το τι συμφέρει την χώρα και τι όχι. Ακούσιος(;) δολοφόνος του πατέρα του Γεωργίου Α΄ και του γιου του Αλέξανδρου Α΄ απέδειξε, αν μη τι άλλο, ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο και καταστροφικό από την βλακεία. Γενικότερα διαχειρίστηκε την χώρα σαν ένα περιουσιακό στοιχείο που του είχε εκχωρηθεί προσωρινά για να βιοπορήσει. Ούτε καν σαν ακίνητη περιουσία ιδιοκτησίας του. Οι αποφάσεις του χαρακτηρίζονταν από δουλοπρέπεια και όχι από ευγνωμοσύνη προς αυτούς που του την παραχώρησαν, αφού τις έπαιρνε εν γνώσει του ότι θα απέβαιναν και εις βάρος του. Στον θρόνο της Ελλάδας τον είχε διαδεχθεί ο γιος του Γεώργιος Β’.


1924: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά τις εκλογές της 16.12.1923, σχηματίζει κυβέρνηση. Θα αντικαταστήσει την επαναστατική κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά. Η κυβέρνηση παρά την απόλυτη πλειοψηφία της (250 από τις 397 έδρες) παραιτήθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα (6.2.1924) κάτω από την πίεση που ασκούνταν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και της εσωτερικής κρίσης, εξ αιτίας του πολιτειακού. Εκτός από τον Βενιζέλο και τους «ορθόδοξους», όπως αποκαλούνταν το περιβάλλον του, όλοι οι άλλοι, πολιτικοί και στρατός ήθελαν την ανακήρυξη της χώρας σε αβασίλευτη Δημοκρατία από την Εθνοσυνέλευση. Η «κλίκα» Βενιζέλου ήθελε πρώτα δημοψήφισμα και με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την ρύθμιση του πολιτειακού. Την διαδέχθηκε η βραχύβια πάλι κυβέρνηση του «ορθόδοξου» Γ. Καφαντάρη.


1933: Ο Ριζοσπάστης σε πρωτοσέλιδό του καταγγέλλει την “εκτόπιση 1.000 Μακεδόνων” στην Βουλγαρία και καλεί τις εργαζόμενες μάζες σε αγώνα για την ματαίωση του μέτρου και για το δικαίωμα αυτοδιαθέσεως μέχρι πλήρους αποχωρισμού από το Ελληνικό κράτος. Στον τίτλο αναφέρει ότι είναι μειονότητα.


1944: Εκτελείται ο Τσιάνο (Gian Galeazzo Ciano). Πρώην υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Μουσολίνι και γαμπρός του. Την παραπομπή του σε δίκη αποφάσισε ο ίδιος ο Μουσολίνι μετά από πιέσεις του Χίτλερ. Ο λόγος ήταν ότι στο Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο (κάτι αντίστοιχο των υπουργικών συμβουλίων) είχε ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης στην ηγεσία της χώρας του Μουσολίνι με τον Πιέτρο Μπαντόλιο. Ο Τσιάνο μετά την αλλαγή ηγεσίας την 25η Ιουλίου 1943, κατέφυγε με την οικογένειά του στην Γερμανία φοβούμενος για την τύχη τους. Οι Γερμανοί τον επέστρεψαν στον πεθερό του στο ολοκαίνουργιο ψευδοκράτος που είχαν δημιουργήσει στην Βόρεια Ιταλία με την κυβέρνηση του Σαλό. Ο Τσιάνο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Υποδαύλισε τον Αλβανικό αλυτρωτισμό και εθνικισμό εναντίων των Ελλήνων. Βρισκόταν αρκετά συχνά και για μεγάλα διαστήματα στην Αλβανία και πριν το πόλεμο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.


1944: Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία ιδρύει φιλανθρωπικό ίδρυμα με την επωνυμία “Ελευθέρα Ευαγγελική Εκκλησία”. Δεν ξέρω πως το πέρασε το “Ελευθέρα” εν μέσω κατοχής. Το θέμα είναι ότι ιδρύθηκε και από τότε παρέχει αδιάλειπτα το φιλανθρωπικό του έργο μέχρι σήμερα.με δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ανθρώπινων αναγκών και δραστηριοτήτων.


1956: Η κυβέρνηση, με διορισμένο πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή διαλύει την βουλή και προκηρύσσει εκλογές. Έχει προνοήσει αρκετά έγκαιρα να φτιάξει εκλογικό νόμο που θα τον διατηρούσε στην κυβέρνηση με το νέο κόμμα που είχε φτιάξει, την ΕΡΕ. Ο Νόμος 3457/22.12.55 στο άρθρο 15 όριζε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα (στα οποία δεν είχε την πλειοψηφία η ΕΡΕ) ίσχυε η απλή αναλογική, ενώ στην επαρχία (που είχε την πλειοψηφία) το πλειοψηφικό. Έτσι στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, πήρε τριάντα χιλιάδες ψήφους λιγότερες (47,38%) από τον προεκλογικό συνασπισμό των κομμάτων της «Δημοκρατικής Ένωσης» (48.35%), αλλά κατέλαβε τις 165 από τις 300 έδρες της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση.


2013: Βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του ο Aaron Swartz σε ηλικία 26 ετών. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, που ανακοίνωσε το FBI, αυτοκτόνησε με απαγχονισμό. Σε λίγες εβδομάδες θα δικαζόταν για 19 κατηγορίες που του είχε “κολλήσει” η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων διαδικτυακή απάτη, κλοπή ψηφιακών δεδομένων από το JSTORE, και πολλές άλλες δευτερεύουσες που επέσυραν ποινή άνω των 30 ετών φυλάκισης και πάνω από 1$ εκατομμύριο πρόστιμο.
Η πραγματικότητα: Ο Ααρών σε ηλικία 14 ετών δημιούργησε με μια ομάδα τις προδιαγραφές για τα RSS (Rich Site Summary, ή Really Simple Syndication) είναι το σηματάκι rss που βλέπετε σε πολλά site και δημιουργεί μια ροή ειδήσεων  από αυτό το site ή αν είναι agregator (αναμεταδότης) και από άλλα sites. Ήταν ο συνιδρυτής του Reddit, site που αναμεταδίδει ειδήσεις από όλο το κόσμο (agregator) φτιαγμένο από κοινότητα. Σε αυτό αν γίνετε μέλος παραμετροποιήτε ποιες ειδήσεις σας ενδιαφέρουν και τις βλέπετε να εμφανίζονται μπροστά σας την ώρα που δημιουργούνται, ή αναμεταδίδετε ειδήσεις εσείς. Δημιούργησε τον Οργανισμό openlibrary.org που αφιερώνει για κάθε βιβλίο που μπορείτε να δανειστείτε, διαβάσετε ή φυλλομετρήστε μια δικιά του σελίδα. Φιλοδοξία του να συμπεριλάβει όλα τα βιβλία του κόσμου. Σήμερα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο βιβλία.  Το χειρότερο έγκλημά του ήταν ότι έφτιαξε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό DemandProgress. Μια από τις επιτυχίες αυτού του οργανισμού ήταν ότι σταμάτησε το 2011, με διεθνή καμπάνια (αποσύρθηκε ο σχετικός νόμος που είχε εισαχθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ), την πράξη νομοθετικού περιεχομένου SOPA (Stop Online Piracy Act) με τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν και να λογοκρίνουν το internet. Το ίδιο έκανε και με το νόμο Protect IP με τον οποίο ήθελαν να φιλτράρουν τα αποτελέσματα των Search Engines. Αυτά τα δύο ήταν που πρέπει να τον καταδίκασαν σε “αυτοκτονία”. Το FBI που είχε ερευνήσει μετά από εντολή του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, τις υποθέσεις των κατηγοριών δεν είχε βρει κανένα στοιχείο και δεν του είχε απευθύνει καμία κατηγορία. Το MIT στο οποίο ανήκει το JSTORE δεν είχε κάνει μήνυση. Μόνο ο δημόσιος κατήγορος είχε “δει” αυτά τα αδικήματα, που προχώρησε ακόμη και χωρίς στοιχεία, χωρίς καταγγελία ή μήνυση στον ορισμό δικάσιμης.
Ο εφευρέτης, ιδρυτής και πρόεδρος του WWW, Sir Tim Berners-Lee,  έγραψε σε ένα tweet εκείνη τη μέρα:
Ο Ααρών είναι νεκρός. Οι περιηγητές του κόσμου (internet) χάσαμε ένα σοφό γέροντα. Οι hackers είμαστε ένας λιγότερος. Όλοι οι γονείς χάσαμε ένα παιδί. Ας κλάψουμε.

Η ζωή και δράση του Aaron Swartz αποτυπώθηκαν στην ταινία The Internet’s Own Boy.

«Information is power. But like all power, there are those who want to keep it for themselves.»
Aaron Swartz.


←10 Ιανουαρίου

12 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.