Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου

1665: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Γάλλος νομικός και μαθηματικός Πιέρ ντε Φερμά. Εν ζωή ήταν γνωστός και σε μεγάλη υπόληψη σαν νομικός. Μετά θάνατο τον έκανε περισσότερο γνωστό το έργο του στα μαθηματικά. Θεωρείται ο προπομπός του απειροστικού λογισμού. Γλωσσομαθής με άριστη γνώση Λατινικών, Ιταλικών, Οξιτανικών διαλέκτων, Ελληνιστικών και Ισπανικών. Τα μαθηματικά του ήταν ο εκμοντερνισμός του Διόφαντου του Αλεξανδρέως του οποίου ήταν μελετητής. Αυτό για το οποίο έχει γίνει ο περισσότερος ντόρος γύρω από το όνομά του ήταν αυτό που έχει ονομαστεί το τελευταίο θεώρημα του Φερμά. Είχε γράψει το θεώρημα στο περιθώριο ενός βιβλίου (Αριθμητικά) του Διόφαντου. Είχε σημειώσει επίσης ότι δεν έγραψε την απόδειξη γιατί ήταν πολύ μεγάλη. Αυτή η απόδειξη έγινε αντικείμενο μελέτης για 358 χρόνια (μέχρι το 1995) από τους μαθηματικούς χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν λύση μέχρι τότε. Στην προσπάθεια εύρεσης λύσης σ΄ αυτό το πρόβλημα αναπτύχθηκε η θεωρία των αριθμών. Η λύση βρέθηκε ή σωστότερα η αρχή της λύσης βρέθηκε το 1995 από τον Άντριου Γουάιλς, βασισμένη σε προγενέστερα βήματα άλλων μαθηματικών. Πιο ολοκληρωμένη λύση έδωσε το 1996 η ομάδα Τανιγιάμα-Σιμούρα-Γουάιλς. Ακόμη πιο ολοκληρωμένη λύση (βασισμένη σ΄αυτή του 1996) των Κόνραντ-Ντάιμοντ-Τέυλορ το 1999 και η τελευταία που θεωρείται η πιο πλήρης ήταν του Christophe Breuil το 2001. Είχε δίκιο ο Φερμά για το ότι η απόδειξη ήταν πολύ μεγάλη για να γραφεί στο περιθώριο ενός βιβλίου. Την είχε βρει όμως, ή έβαλε τους μεταγενέστερους μαθηματικούς να σκάβουν για τρισήμισι αιώνες, γνωρίζοντας μόνο το τελικό αποτέλεσμα της λύσης που ήταν οφθαλμοφανές, στο οποίο όμως ο ίδιος δεν είχε φτάσει ποτέ μέσα από τις πάνω από 100 σελίδες μαθηματικές πράξεις που χρειάζεται η απόδειξή του;


1825: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, στα χέρια του Διονυσίου Σολωμού, ο αγωνιστής, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Λεοντίδης. Επικηρυγμένος από τους Τούρκους κουρσάρος, γιος πειρατών συμμετείχε σαν εθελοντής στην πρώτη προσπάθεια απελευθέρωσης της Ελλάδας (Ορλωφικά). Διέθεσε το πλοίο και το πλήρωμα του στην υπηρεσία του Ρωσικού στόλου της Μεσογείου. Στην ναυμαχία του Τσεσμέ ήταν αυτός που σαν ψαριανό γεράκι (βαρβάκι) οδήγησε το βράδυ στην πυρπόληση όλου του Τουρκικού στόλου και του λιμανιού. Με την εύνοια της Μεγάλης Αικατερίνης απέκτησε στόλο και σημαντική περιουσία κάνοντας το χαβιάρι παγκόσμιο έδεσμα. Φίλος του Αδαμαντίου Κοραή, άμεσος συνεργάτης και φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια, μετακόμισε από την Κασπία στο Ταγκαρόγκ (Ταϊγάνιο) για να μπορεί να ελέγχει προσωπικά την μεταφορά χρημάτων, πυρομαχικών και όπλων στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας που αναφερόταν στην αλληλογραφία της με το πραγματικό όνομά του, αφού δεν έπαψε ποτέ να είναι επικηρυγμένος από την Τουρκία. Με το ξέσπασμα της επανάστασης και την καταστροφή των Ψαρών, της ιδιαίτερης πατρίδας του, ήλθε στην Ελλάδα και βοήθησε τους πρόσφυγες πατριώτες του. Χρηματοδότησε την κατασκευή της Βαρβακείου αγοράς και άφησε ένα εκατομμύριο ρούβλια για να χτιστεί το Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Είχε διαθέσει επίσης σημαντικά ποσά για την εξαγορά αιχμαλώτων, κατασκευή σχολείων και μεταφορά φορτίων τροφίμων σε όσες περιοχές διαπίστωνε επισιτιστικό πρόβλημα.


1827: Κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Κιουταχή και Ομέρ Μπέη, δυο βόμβες των Τούρκων καταστρέφουν την στέγη του Ερέχθειου. Η πολιορκία έχει αρχίσει από τον Αύγουστο του 1826. Ο διοικητής της δύναμης των 1400 ανδρών που την υπερασπίζονται, Γιάννης Γκούρας, έχει σκοτωθεί από τον Σεπτέμβριο. Η στέγη πέφτει και καταπλακώνει γυναικόπαιδα. Μεταξύ αυτών και την πολύ όμορφη και γενναία γυναίκα του Γκούρα, Ασήμω. Ο πάμπλουτος από τα πλιάτσικα, περισσότερα στους Έλληνες παρά στους Τούρκους, Γκούρας είχε γράψει στην διαθήκη του: «Eάν φυλάξης την τιμή του ανδρός σου μετά τον θάνατόν του, ο Θεός να σε διαφυλάξη υγιή, και εξ’ όλης της καρδιάς μου, σου εύχομαι να απολαύσεις με όλη την ανάπαυσίν σου, όσα σου αφήνω εις την διαθήκην μου. Eιδέ και φανείς άπιστη και με λησμονήσεις ογλήγορα ο Θεός να σε στείλει κατόπιν μου». Η Ασήμω τα είχε φτιάξει λίγο μετά τον θάνατο του Γκούρα με τον αντικαταστάτη του, στη διοίκηση των αμυνομένων, Νικόλαο Κριεζώτη.


1837*: Ο Όθωνας εξαπολύει ομοβροντία Διαταγμάτων. Με αυτά:

1) Ιδρύει το Πανεπιστήμιο του Όθωνος. Είναι το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα αρχίσει να λειτουργεί στις 15 Μαΐου, στην οικία του Σταμάτη Κλεάνθη.

2) Ιδρύει Σχολή εκπαιδεύσεως στην Αρχιτεκτονική. Ήταν ο πρόδρομος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Τότε κατατασσόταν στα Σχολεία Βασικής (τεχνικής) εκπαίδευσης, ήταν μονοτάξιο και τα μαθήματα γινόταν Κυριακές και γιορτές. Δασκάλους βρήκε έτοιμους. Τον καθηγητή ιχνογραφίας του Γυμνασίου, προσωπικό του Αρχιτεκτονικού τμήματος του δημοσίου κλπ. Η λειτουργία του Σχολείου άρχισε την 17η Οκτωβρίου 1837 στην οικία Γ. Βλαχούτση στην οδό Πειραιώς. Το ίδιο κτίριο που στεγάστηκε το 1872 το Ωδείο Αθηνών όταν η Αρχιτεκτονική μεταστεγάστηκε στην οδό Πατησίων. Σήμερα το ανακαινισμένο κτίριο του Σταμάτη Κλεάνθη φιλοξενεί την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

3) Προσπαθεί να ιδρύσει Δημοτική Αστυνομία, αλλά τα μπερδεύει άγρια στις αρμοδιότητες και την Διοίκηση της με την κανονική Αστυνομία, αλλά και τους παρέδρους των Δήμων.  Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μεταξύ άλλων ήταν η «συντήρησις της κοινής ησυχίας και ασφάλειας», να «υποστηρίζωσι πάντοτε την χωροφυλακήν», «να εμποδίζουν κοινάς γυναίκας να περιφέρονται εις τους δημοσίους περιπάτους», την «φώτισην συχναζομένων περασμάτων», αλλά και να ορίζουν «την ημέρα ενάρξεως του τρύγου».

4) Ιδρύει φυλακές και δημοσιεύει τον τρόπο κατασκευής και κανονισμό λειτουργίας τους, χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο.

* Οι ημερομηνία (31.12.1836) των ΦΕΚ είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε.


1895: Παραιτείται ο Χαρίλαος Τρικούπης μετά από συνεχείς αντιδικίες με το βασιλιά, σε μια χώρα που την είχε πτωχεύσει ο βασιλιάς Γεώργιος με κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα για μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων στο Λονδίνο, όπως και την άρνηση υπογραφής της σύναψης δανείου από Αγγλικό επενδυτικό σχήμα. Ο βασιλιάς ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Νικόλαο Δηλιγιάννη. Στις εκλογές που γίνονται τον Απρίλιο πρωθυπουργός εκλέγεται ο θείος του Νικόλαου, Θεόδωρος Δηλιγιάννης που ήταν συνυπεύθυνος με τον βασιλιά από τις προηγούμενες θητείες του. Ο Τρικούπης δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Όλα τα παραπάνω γεγονότα (παραίτηση Τρικούπη, διορισμός Ν. Δηλιγιάννη, προκήρυξη εκλογών) δεν υπάρχουν σε ΦΕΚ. Το Εθνικό Τυπογραφείο άρχισε να τυπώνει ΦΕΚ ξανά την 15/06/1895 χωρίς καμία αναδρομική δημοσίευση, που σημαίνει ότι δεν είναι υπαιτιότητα του τυπογραφείου.


1941: Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας υπό τον Αν/χη Ι. Δημοκωστούλα μετά από μετωπική επίθεση καταλαμβάνει την άριστα οχυρωμένη πόλη της Κλεισούρας. Στις 10 π.μ. το απόσπασμα μπαίνει στην Κλεισούρα σηματοδοτώντας το τέλος της μάχης, για το στρατηγικής σημασίας πέρασμα, που είχε αρχίσει την 6η Ιανουαρίου.


1945: Τυποποιείται και γίνεται υποχρεωτική η έκδοση δελτίων ταυτοτήτων για όλους τους Έλληνες πολίτες. Επίσης γίνεται υποχρεωτική η επίδειξή της για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ. Η τυποποίηση αφορά τα αναγραφόμενα στοιχεία στο δελτίο, την διαδικασία έκδοσης και τα στοιχεία που θα τηρούνται στις αρμόδιες αρχές.


1967: Ο James Bedford είναι ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει στην «κατάψυξη». Είναι η επίσημη πρώτη της κρυογενετικής. Δεν είναι γνωστό αν και πότε θα μπορέσουν να επαναφέρουν ανθρώπους στη ζωή. Πάντως σήμερα τα παιδιά από κατεψυγμένα σπερματοζωάρια είναι θέμα ρουτίνας.


1970: Η Μπιάφρα ανακοινώνει τον επίσημο τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στην Νιγηρία για την ανεξαρτησία της. Διάρκεσε 42 μήνες και της κόστισε 1.200.000 χιλιάδες ζωές σε άμαχους και εμπόλεμους, τους περισσότερους από πείνα.


1974: Ο Σεραφείμ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών από Αριστίνδην Σύνοδο, παρ΄ όλο που έχει υποπέσει στο αδίκημα της εισπήδησης δυο μήνες νωρίτερα, για την οποία η μόνη ποινή που προβλέπεται είναι καθαίρεση. Ενώ ήταν μητροπολίτης Ιωαννίνων είχε ορκίσει (ιερουργήσει) την χουντική κυβέρνηση Ιωαννίδη στην Αθήνα (δικαιοδοσία άλλης μητρόπολης), χωρίς την συγκατάθεσή της. Έτσι και αφού εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Ιερώνυμο Α΄, θεωρήθηκαν νομοκανονικοί μόνο οι επίσκοποι που είχαν ενθρονιστεί πριν τις 21.4.1967, αποκλείοντας έτσι τους 12 «χουντικούς»-Ιερωνυμικούς, εκκρεμούσης της σύνθεσης της ΔΙΣ, δημιούργησαν την Αριστίνδην Σύνοδο, με μέλη της αρεσκείας τους, που εξέλεξε τον Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος. Ο Σεραφείμ που ήταν και η «συμπάθεια» του Πατριάρχη Δημήτριου, υπήρξε ο μακροβιότερος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με θητεία 24 χρόνων μέχρι και τον θάνατό του (10 Απριλίου 1998, 85 ετών).


1976: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Έχουν πουληθεί πάνω από 4 δισεκατομμύρια αντίτυπα των έργων της σε όλο το κόσμο. Ο φανταστικός της ήρωας επιθεωρητής Πουαρώ έχει εμπνεύσει σκηνοθέτες για την δημιουργία 35 ταινιών μέχρι σήμερα. «Η ποντικοπαγίδα» έχει γίνει θεατρικό έργο που παίζεται στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι σήμερα, με 26.000 παραστάσεις.


1985: Ανοίγει η συνοριακή οδός στην Κακαβιά που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία. Η συνοριακή οδός προϋπήρχε, αλλά χρησιμοποιούνταν μόνο από κρατικούς λειτουργούς των δυο χωρών για διμερή θέματα. Το άνοιγμα δεν σήμαινε πλήρη απελευθέρωση της διακίνησης αγαθών και ανθρώπων. Μετά από συμφωνία των δυο κρατών υπήρξε διακίνηση συγκεκριμένων αγαθών σε προκαθορισμένες ποσότητες. Από την Αλβανική πλευρά διακινητής ήταν το κράτος. Από την Ελληνική συγκεκριμένα άτομα ή εταιρείες (σχεδόν στο σύνολό τους από τα Γιάννενα) που αδειοδοτούνταν για την διακίνηση αυτών των αγαθών. Η πλήρης απελευθέρωση διακίνησης αγαθών έγινε το 1992.


←11 Ιανουαρίου

13 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.