Σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου

1842: Σφαγιάζεται στο Αφγανιστάν όλη η δύναμη κατοχής του στρατού της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Από τους 4.500 στρατιωτικούς και 12.000 συνοδούς επιβιώνει ένας βοηθός χειρούργου που φτάνει στο Τζαλαλαμπάντ για να ανακοινώσει το άσχημο νέο. Η σφαγή ήταν το τέλος του πρώτου Αγγλοαφγανικού πολέμου, που είχε αρχίσει το 1838, στα πλαίσια του Μεγάλου Παιχνιδιού. Έτσι είχε ονομαστεί η κόντρα Αγγλίας – Ρωσίας για τον έλεγχο της κεντρικής Ασίας. Το Παιχνίδι συνεχίστηκε το 1878 με τον δεύτερο Αγγλο-Αφγανικό πόλεμο.


1853: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο αγωνιστής τη Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πολιτικός, λόγιος, θεολόγος και φιλόσοφος Θεόφιλος Καΐρης. Φίλος του Αδαμαντίου Κοραή και συμφοιτητής ιατρικής στο Παν. της Πίζας με τον Ι. Κωλέττη. Αντίθετος με τον θεσμό της βασιλείας αρνήθηκε τόσο το παράσημο του Σωτήρος όσο και την έδρα της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όθωνος. Ίδρυσε  οικοτροφείο και σχολή  στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο με πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας όπου δίδασκε εκτός από τα ορφανά και γόνους εύπορων οικογενειών που ήθελαν τα παιδιά τους να λάβουν παιδεία από τον Θ. Καΐρη. Κληρικός ων αρνήθηκε τον Χριστιανισμό και δίδασκε δικιά του θρησκεία την Θεοσέβεια. Παρά την άρνηση του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ότι η Θεοσέβεια είναι θρησκεία αλλά φιλοσοφικό δόγμα, ήταν εμφανέστατη η θρησκευτική της χροιά. Καθαιρέθηκε, εξορίστηκε αρχικά στη Σκιάθο. μετέπειτα στη Θήρα και τελικά έφυγε για το Λονδίνο. Με την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 επανήλθε στην Ελλάδα και συνέχισε το έργο του στην Άνδρο. Εκεί παραπέμφθηκε σε δίκη για προσηλυτισμό και καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση. Λίγες μέρες μετά την φυλάκισή του απεβίωσε. Οκτώ ημέρες μετά το θάνατό του ο Άρειος Πάγος τον αθώωσε.


1859: Γεννιέται ο Κωστής Παλαμάς. Αν και απόγονος τριών τουλάχιστον γενεών λογίων, ήταν με τους Δροσίνη και Καμπά οι αναγεννητές των ελληνικών γραμμάτων. Αν και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική είχε επιρροή δέκα πρωθυπουργών όπως αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης. Μόνο με την ποίησή του είχε αναγκάσει πολιτικούς όλων των παρατάξεων να πάρουν θέση απέναντι στα ποιήματά του. Πέθανε 27.02.43 και η κηδεία του, την επομένη, έγινε αφορμή για άλλη μια διαδήλωση κατά της κατοχής.

«Ο δωδεκάλογος του γύφτου«.


1898: Δημοσιεύεται στην Αυγή (L’Aurore) το «κατηγορώ» (J’accuse) του Εμίλ Ζολά. Ο Ζολά στέλνει μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Φελίξ Φορ, στην οποία ο δ/ντής της εφημερίδας Κλεμανσώ δίνει τον τίτλο «Κατηγορώ». Αναφέρεται στην υπόθεση Ντρέυφους, κατηγορώντας τόσο τους φυσικούς αυτουργούς όσο και τους ηθικούς. Κατηγορώντας ένα πολτικό και κοινωνικό σύστημα που καταδίκασε κάποιον με βάση τις προκαταλήψεις του, τις σάπιες ιδέες του και τι λάθος επιλογές του.   Ο Ζολά πέρασε κακουργιοδικείο για την επιστολή του.


1910: Γεννιέται ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Τσαρούχης († 20 Ιουλίου 1989, 79 ετών). Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας ζωγράφος. Οι πίνακες του έχουν την πιο έντονη «μυρωδιά» Ελλάδας από κάθε άλλον σύγχρονο ζωγράφο. Με στοιχεία Βυζαντινά, λαϊκά, επηρεασμένοι ολοφάνερα από την προτίμησή του στους άντρες, έχουν τη σφραγίδα του δημιουργού τους στο «κούτελο». Όλοι με την πρώτη ματιά αναγνωρίζουν έναν πίνακα του Τσαρούχη. Αρκετά σημαντική ήταν και η προσφορά του στα θεατρικά σκηνικά με πιο γνωστό έργο του στις Όρνιθες του 1959.


1953: Ο Ιωσήφ Μπροζ (Τίτο), γίνεται πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου, ηγέτης του κινήματος των αδεσμεύτων χωρών. Στα Βαλκάνια υπήρξε καθοριστικός πολιτικός της πρόσφατης ιστορίας τους.


1974: Ο Σεραφείμ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών από Αριστίνδην Σύνοδο, παρ΄ όλο που έχει υποπέσει στο αδίκημα της εισπήδησης δυο μήνες νωρίτερα, για την οποία η μόνη ποινή που προβλέπεται είναι καθαίρεση. Ενώ ήταν μητροπολίτης Ιωαννίνων είχε ορκίσει (ιερουργήσει) την χουντική κυβέρνηση Ιωαννίδη στην Αθήνα (δικαιοδοσία άλλης μητρόπολης), χωρίς την συγκατάθεσή της. Έτσι και αφού εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Ιερώνυμο Α΄, θεωρήθηκαν νομοκανονικοί μόνο οι επίσκοποι που είχαν ενθρονιστεί πριν τις 21.4.1967, αποκλείοντας έτσι τους 12 «χουντικούς»-Ιερωνυμικούς, εκρεμούσης της σύνθεσης της ΔΙΣ, δημιούργησαν την Αριστίνδην Σύνοδο, με μέλη της αρεσκείας τους, που εξέλεξε τον Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος. Ο Σεραφείμ που ήταν και η «συμπάθεια» του Πατριάρχη Δημήτριου, υπήρξε ο μακροβιότερος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με θητεία 24 χρόνων μέχρι και τον θάνατό του (10 Απριλίου 1998, 85 ετών).


1989: Εκείνη τη μέρα (που ήταν Παρασκευή και 13) οι χρήστες προσωπικών υπολογιστών βίωσαν τον τρόμο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους. Ήταν το πρώτο μαζικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό κτύπημα του πιο φημισμένου ιού (Υπήρξε 10 χρόνια αργότερα διεκδικητής του τίτλου, ο Melissa): Του Παρασκευή και 13 ή Jerusalem. Είχε δημιουργηθεί από το 1987 (που σε όλη την διάρκεια του είχε εντολή να είναι ανενεργός) για το το 1988 που ήταν η 40ή επέτειος ίδρυσης του Ισραηλινού κράτους. Ο υιός το υπόλοιπο διάστημα (εκτός από τις ημερομηνίες που έδειχναν Παρασκευή και 13) προσέβαλε αρχεία του DOS που είχαν κατάληξη .COM, .EXE, και .SYS. Αύξανε το μέγεθός τους κατά 419 Bytes (Όσο ήταν το μέγεθός του) μειώνοντας έτσι την μνήμη και επιβραδύνοντας το σύστημα. Επίσης φορτωνόταν στην μνήμη και παρακολουθούσε εργασίες “χαμηλού επιπέδου” δημιουργώντας προβλήματα (όπως π.χ. το interrupt 21h που χρησιμοποιούσαν τότε τα τοπικά δίκτυα). Όμως κάθε Παρασκευή και 13 διέγραφε όλα τα αρχεία που χρησιμοποιούσε ή δημιουργούσε εκείνη τη μέρα ο χρήστης.


2012: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Ραούφ Ντενκτάς, εξτρεμιστής ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Ο ένας από τα δύο ιδρυτικά στελέχη της T.M.T. το 1950. Ο άλλος ήταν ο Τούρκος συνταγματάρχης Ριζά Βουρουσκάν. Τα 3.000 μέλη της ονομαζόταν Μουτζαχίντ, ενώ το σήμα της ήταν ένας γκρίζος λύκος. Κατά την διάρκεια της δράσης της σκότωσαν Τουρκοκύπριους που ήταν κατά της διχοτόμησης και βέβαια αρκετούς Ελληνοκύπριους. Μετά την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, δημιούργησε το Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και στις εκλογές που ακολούθησαν εξελέγει χωρίς αντίπαλο, αφού οι άλλοι δυο υποψήφιοι εξαναγκάστηκαν από τον Τουρκικό στρατό κατοχής να σταματήσουν την προεκλογική τους εκστρατία. Εκδίωξε όλους τους εγκλωβισμένους, στα κατεχόμενα εδάφη, Ελληνοκύπριους, (20.000 ήταν μόνο οι κάτοικοι της Καρπασίας). Εξανάγκασε όλους τους Τουρκοκύπριους που ήταν στην Ελληνική πλευρά να μεταναστεύσουν στην Τουρκοκυπριακή. Ταυτόχρονα δεν δίστασε να μεταφέρει χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία για να αλλοιώσει την δημογραφική σύνθεση του νησιού. Το 2002 κατέπνιξε εκτεταμένες διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων που ζητούσαν επανένωση με την Κύπρο. Αυτή ήταν η αρχή του πολιτικού του τέλους. Δεν ξαναέβαλε υποψηφιότητα και πέθανε ξέροντας ότι είχε πετύχει το στόχο της ζωής του, την διχοτόμηση, αλλά είχε αποτύχει τελείως σε αυτό που αποσκοπούσε. Σε μια καλύτερη ζωή των συμπατριωτών του.


←12 Ιανουαρίου

14 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.