Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου

1822: Εκλέγεται από την Α’ Εθνοσυνέλευση πρόεδρος του Βουλευτικού ο Δημήτριος Υψηλάντης. Είχε ετήσια θητεία όπως όλα τα μέλη του (35) και αντιστοιχούσε κατά κάποιο τρόπο με την σημερινή Βουλή. Το άλλο σώμα, το εκτελεστικό ήταν περίπου η κυβέρνηση και ήταν 5μελές. Πρόεδρος σ’ αυτό εκλέχτηκε ο Αλ. Μαυροκορδάτος (Β΄ Τόμος σελ. 41). Η ιδιαιτερότητα του εκτελεστικού ήταν ότι διόριζε υπεύθυνους στα υπουργεία (8 τον αριθμό μινιστέρια όπως αναφέρονται) που λογοδοτούσαν στο εκτελεστικό, αλλά τα μέλη του εκτελεστικού δεν κατείχαν υπουργικές θέσεις.


1850: Αρχίζει ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από την Αγγλία με αφορμή το επεισόδιο Pacifico. Ο διοικητής του Αγγλικού στόλου στη Μεσόγειο ναύαρχος Πάρκερ απαιτεί την άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που είχαν ζητήσει υπήκοοί της, κατά καιρούς, άσχετα αν ήταν σύμφωνο το Ελληνικό κράτος. Επίσης ζητούσε δυο Ελληνικές νησίδες, η Ελαφόνησος (στον Λακωνικό κόλπο) και η Σαπιέντζα (κοντά στη Μεθώνη) να ενσωματωθούν στις «Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων» που η Αγγλία είχε την «προστασία τους». Δημιούργησε, πέραν των άλλων, μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στην πρωτεύουσα και όλα τα μικρά νησιά. Η Ελλάδα ζήτησε την διπλωματική βοήθεια από τις δυο άλλες εγγυήτριες Μεγάλες Δυνάμεις, Γαλλία και Ρωσία. Με την διαμεσολάβησή τους πέτυχε την μείωση της αποζημίωσης για τον Πατσίφικο από 886.736 δραχμές και 57 λεπτά που ζητούσε για τα σπασμένα τζάμια και κεραμίδια του (τόσο δεν άξιζαν τότε τα ανάκτορα και η βουλή μαζί) σε 3.000 δρχ. Η υπόθεση έκλεισε την 15η Απριλίου με οριστική πλήρη άρση του αποκλεισμού.


1878: Στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου σηκώνουν τη σημαία της επανάστασης και συστήνουν προσωρινή κυβέρνηση. Ακολουθεί μια σειρά από μάχες, με σημαντικότερες αυτές της Μακρινίτσας, θυσίες και ολοκαυτώματα. Με την ανεπαρκή στήριξη της Ελλάδας και την μεσολάβηση των Άγγλων θα καταπνιγεί σε ένα μήνα. Το Πήλιο απελευθερώθηκε μετά από 3 χρόνια, όταν με την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου απελευθερώθηκαν η Θεσσαλία και η Άρτα.


1905: Την προηγουμένη έχει σταματήσει την λειτουργία του το Εθνικόν Πρακτορείον και από εκείνη την μέρα (2/1/1905 με το παλιό ημερολόγιο) ξεκινάει η λειτουργία του Τηλεγραφικού Πρακτορείου Αθηνών. Δ/ντής και του προηγούμενου όπως και του νέου ήταν ο Ιωάννης Παρρέν. Για την καλύτερη, πιστότερη και συντομότερη αναμετάδοση των ειδήσεων το νέο πρακτορείο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας και έγινε μέλος του πρακτορείου Χαβάς που ήταν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Γαλλίας μέχρι την κατάληψη της από τους Γερμανούς το 1940. Μετασχηματίστηκε αργότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που μετά την συγχώνευσή του με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το σημερινό Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


1906: Γεννιέται ο Αριστοτέλης Ωνάσης (†15.03.1975, 69 ετών) στη Σμύρνη. Η οικογένειά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύπορη έως και πλούσια. Ο πατέρας του Σωκράτης ήταν καπνέμπορος. Με την Μικρασιατική καταστροφή αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα (το 1923) μετανάστευσε στην Αργεντινή. Έγινε  το σημείο αναφοράς για τους κροίσους της διεθνούς οικονομίας και κορυφαίο παράδειγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.


1919: Δολοφονείται από τα Φράικορπς (εθελοντικές στρατιωτικές μονάδες, κάτι σαν ένοπλη πολιτοφυλακή.), σε ηλικία 48 ετών στο Βερολίνο, η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ήταν από τους ιδρυτές της Ομάδας Σπάρτακος (μαρξιστική – επαναστατική) από την οποία δημιουργήθηκε το Κομουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας. Υπάρχουν στα Ελληνικά δυο γραπτά της στο internet


1928: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Φωκίων Νέγρης. Πολυτάλαντη προσωπικότητα, μεταλλειολόγος – γεωλόγος στο επάγγελμα, πολιτικός, ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δήμαρχος Λαυρίου στην εποχή των Λαυρεωτικών, Υπουργός Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εσωτερικών σε τρεις κυβερνήσεις (του Αλ. Ζαΐμη). Άφησε το αποτύπωμά του στην εργατική νομοθεσία έχοντας τεράστια εμπειρία τόσο από την θέση του δ/ντή της Ελληνικής Εταιρείας των ορυχείων Λαυρίου όσο και του Δήμαρχου αυτής της εργατούπολης. Υπήρξε βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των έξι. Ήταν γνώστης (είχε αναγνώσει ο ίδιος) τις διακοινώσεις των συμμαχικών δυνάμεων της 20ής και 25ης Νοεμβρίου 1920 προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τις συνέπειες της επιστροφής του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ στην Ελλάδα. Είχε επίσης εντοπίσει το 1904 και περιγράψει με λεπτομέρειες την υποθαλάσσια πόλη στο Παυλοπέτρι (Ελαφόνησος Λακωνίας), την δικιά μας υποθαλάσσια Πομπηία, ως προς την αρτιότητα και το πλήθος των ευρημάτων, που η χώρα μας αδυνατεί να ερευνήσει και αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.


1929: Γεννιέται ο Αφροαμερικανός Martin Luther King Junior († 04.04.1968, 39 ετών). Το σύμβολο των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσεων. Κληρικός, με μεθόδους μη βίας που φθάνουν σχεδόν τις μεθόδους του Μαχάτμα Γκάντι. Πήρε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1964 και δολοφονήθηκε το 1968 στο Μέμφις του Τενεσσί.

Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα.


1940: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών η δημοσιογράφος, λόγια και φεμινίστρια Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν. Ήταν η πρώτη δημοσιογράφος, εκδότρια και διευθύντρια εφημερίδας στην Ελλάδα. Είχε όμως και τον καταλληλότερο μέντορα. Ο Γαλλικής καταγωγής (έχει σημασία για το πως έβλεπε τις γυναίκες) σύζυγός της Ιωάννης Παρρέν, ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (Βλέπε πιο πάνω. Η ιστορία πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια.) ήταν αυτός που την ενθάρρυνε (την είχε μαζί του πάντα στις δημοσιογραφικές και πολιτικές παρέες του), την παρότρυνε και της έδινε κουράγιο για τους αγώνες της.  Η Εφημερίς των Κυριών όπως ονομαζόταν συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό, κυρίως την Αθήνας και του Πειραιά. Ήταν αυτή που υποστήριξε με νύχια και με δόντια την εισαγωγή της πρώτης γυναίκας φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο. Την Ιωάννα, κόρη του πρώην ιδιοκτήτη του Πρακτορείου Ειδήσεων και συμπατριώτη του Ιωάννη Παρέν, Αντώνιου Στεφανόπολι. Παρά την λυσσαλέα αντίδραση των θεολόγων που παρουσίασαν την εισαγωγή γυναίκας σε ανώτατη Σχολή σαν είσοδο γυναίκας σε ιερό εκκλησίας, κατάφερε με την βοήθεια της Παρρέν να πάρει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για παρακολούθηση μαθημάτων της φιλοσοφικής Σχολής σαν επισκέπτρια. Υπήρξε ιδρύτρια, ή συνιδρύτρια πολλών κοινωφελών ιδρυμάτων για γυναίκες. Η μεγαλύτερη και γνωστότερη προσφορά της που άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα ήταν όταν δημιούργησε το 1911 το “Λύκειο Ελληνίδων”.


1945: Από την 01:00 πρωινή παύουν οι εχθροπραξίες μεταξύ ΕΛΑΣ και βρετανικών δυνάμεων, σε εφαρμογή της ανακωχής που είχε υπογραφεί την 11η Ιανουαρίου ανάμεσα σε αντιπροσωπεία* του ΕΛΑΣ και του Άγγλου στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπυ. Τόσο στις συζητήσεις που άρχισαν την προηγουμένη όσο και στην υπογραφή δεν υπήρχε η Ελληνική κυβέρνηση, μια και δεν μπορούσε να είναι και από τις δυο πλευρές του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων όπως φαίνεται πιο κάτω. Την ανακωχή την είχε ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή** του ΕΛΑΣ και είχε στείλει τους αντιπροσώπους του με την εντολή να κάνουν ανακωχή με όποιο όρο και αν έθεταν οι Εγγλέζοι γιατί οι μονάδες του είχαν διαλυθεί και έπρεπε να ανασυγκροτηθούν. Αν προκαλεί σήμερα έκπληξη αυτή η τροπή, πόσο μάλλον τότε, όταν τα τμήματα του ΕΛΑΣ που κατείχαν ακόμη και την Ομόνοια διατάχθηκαν σε υποχώρηση. Τι είχε συμβεί; Δεν είχαν καταγάγει μια Πύρρειο νίκη. Οι απώλειές τους ήταν ελάχιστες σε σχέση με τις δυνάμεις τους. Κατείχαν όλη την Ελλάδα πλην τριών μικρών περιοχών (σε επίπεδο κτιρίων) της Αθήνας. Αν κάνουμε την υπόθεση ότι αληθεύουν αυτά που έλεγαν, διέτασσαν και τους λόγους που επικαλούνταν εκείνες τις μέρες, έως και αυτά που λέγονται και γράφονται σήμερα, τότε: Οι στρατηγάρες της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ μάλλον δεν ήταν κατάλληλοι ούτε για δεκανείς. Και οι δυο όμως ήταν εμπειροπόλεμοι διοικητές μονάδων προερχόμενοι από την Ελληνικό Στρατό. Είχαν χάσει τον έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να τον συντηρήσουν; Θέλοντας μάλιστα να πάρουν όλη την δόξα, είχαν στείλει τους δυο πραγματικούς στρατιωτικούς ηγέτες του ΕΛΑΣ, τους Άρη Βελουχιώτη και Στέφανο Σαράφη για βρούβες. Τους είχαν αναθέσει να εξουδετερώσουν τον ήδη διαλυμένο αντάρτικο στρατό του Ναπολέοντα Ζέρβα (Ο Ζέρβας γνωρίζοντας από πριν τις εξελίξεις είχε σταματήσει κάθε δραστηριότητα, ενώ τα στρατεύματά του όταν δέχτηκαν την επίθεση μεταφέρθηκαν με καράβια στην Κέρκυρα) στην Ήπειρο και τους είχαν βάλει να κάνουν υποχρεωτικές διακοπές στα Γιάννενα, ενώ στις μονάδες τις Στερεάς διέδιδαν ότι θα ξαναεπιτεθούν μόλις φτάσουν οι ενισχύσεις από την Ήπειρο. Αυτά βέβαια σε περίπτωση που ισχύουν τα λεγόμενα και γραφόμενα από αυτήν την πλευρά.
Με δεδομένες όμως τις αποφάσεις της διήμερης σύσκεψης Ελληνικής Κυβέρνησης – ΕΛΑΣ που έγινε 26 – 27 Δεκεμβρίου 1944, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε πεισθεί ότι μπορούσε να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα και γι’ αυτό διέταξε την υποχώρηση, σε εφαρμογή των αποφάσεων. Άλλωστε είχε ήδη σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Ν. Πλαστήρα που στη σύνθεσή της, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις της σύσκεψης, υπήρχαν υπουργοί προερχόμενοι από την αριστερά. Για τους δυο “αντιδραστικούς” (Βελουχιώτη, Σαράφη) και με το ένα σενάριο και με το άλλο βόλευε η απομάκρυνσή τους από το θέατρο των εξελίξεων. Πάντως, ο χάρτης της ανακωχής που υπέγραψαν (στις περιοχές δικαιοδοσίας που εννοείται κατείχε ο Βρετανικός ή ο Εθνικός Στρατός δεν υπήρχε ούτε ένας στρατιώτης τους, πλην όπως προαναφέρθηκε της Αθήνας.), η Συμφωνία της Βάρκιζας που ακολούθησε, οι ανακολουθίες των δεδομένων, του πρώτου σεναρίου, αλλά και η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν, έστω και έμμεσα αλλά κατόπιν συμφωνίας γέρνουν και άγρια μάλιστα. την πλάστιγγα υπέρ του δεύτερου σεναρίου.
Όπως και να έχει, αυτή η ανακωχή ήταν το ουσιαστικό τέλος των Δεκεμβριανών ή της Α΄ φάσης του εμφυλίου πολέμου. Το τυπικό τέλος δόθηκε με την Συμφωνία της Βάρκιζας.
* Μήτσος Παρτσαλίδης, Γιάννης Ζεύγος, Θεόδωρος Μακρίδης, Θανάσσης Αθηνέλης.
** Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, στρατηγός Μιχάλης Χατζημιχάλης και Γιώργης Σιάντος.


1950: Σε “δημοψήφισμα” εκείνη την μέρα ψηφίζει το 90% των Ελληνοκυπρίων που στο σύνολό του (100%) τάσσεται υπέρ της Ενώσεως την πρώτη ημέρα της διενέργειάς του. Καταχρηστικά ονομάστηκε δημοψήφισμα. Η Κύπρος ήταν υπό Αγγλική κατοχή (έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1960). Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε συγκεκριμένες εκκλησίες – εκλογικά τμήματα, από 15 έως και 22 Ιανουαρίου, με δυο ψηφοδέλτια. Το ένα με τίτλο “Αντιτίθεμεθα εις την Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα” το δεύτερο “Αξιούμεν την ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα”. Τα ψηφοδέλτια ήταν ομαδικά και έπρεπε να κατατεθούν ενυπόγραφα (Φανερή ψηφοφορία). “Προεκλογικά” τόσο οι εθνικιστές όσο και οι κομουνιστές της Κύπρου έδειξαν πρωτοφανή εθνική ομοψυχία (Αδιανόητη για την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην τότε αρχή της μετεμφυλιακής εποχής, όπου ακόμα διεξάγονταν επιχειρήσεις για την εξόντωση μεμονωμένων “κομουνιστοσυμοριτών”). Το Αγγλικό κυβερνείο του νησιού απαγόρεψε στους Δημοσίους Υπαλλήλους, Εκπαιδευτικούς και Αστυνομικούς να ψηφίσουν (οι οποίοι αποτέλεσαν το σύνολο σχεδόν της αποχής 10%). Πίσω από το όλο εγχείρημα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.  Στόχος του η διεθνοποίηση και η προβολή του Κυπριακού ζητήματος. Η αντίδραση από Τουρκικής πλευράς ήταν μια διαδήλωση φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη με συνθήματα προσάρτησης της Κύπρου στην Τουρκία και ύβρεις κατά της Ελλάδας. Από το Λονδίνο δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση.


1962: Σε ανασκαφές στο Δερβένι (αρχαία Λητή) Μακεδονίας ανακαλύπτεται ο πάπυρος του Δερβενίου. Χρονολογείται στο 340 πΧ περίπου και είναι μέχρι σήμερα το αρχαιότερο βιβλίο γραμμένο στα Ελληνικά και το αρχαιότερο της Ευρώπης. Η σπουδαιότητά που έγινε μεγαλύτερη με την ανακάλυψη ότι αναφέρεται σε κείμενα που είχαν γραφεί πριν το 500 πΧ. Το βιβλίο είχε απανθρακωθεί σε μια αρχαία νεκρική πυρά. Μέχρι σήμερα δυο γενιές αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, όπως και οι ειδικοί του project «Οξύρρυγχος» ασχολούνται με την ανάγνωση – αποκρυπτογράφησή του. Το κείμενο που έχει αναγνωσθεί μέχρι τώρα αναφέρεται, έμμετρα, στην θεογονία, στο τελετουργικό της λατρείας των θεών και στην αλληγορική ερμηνεία ενός παλαιότερου Ορφικού ύμνου. Χρησιμοποιεί Αττική και Ιονική διάλεκτο αλλά υπάρχουν και στοιχεία Δωρικής, πράγμα που κάνει την ανάγνωση του εξαιρετικά δύσκολη, αν συνυπολογίσουμε την έκταση της καταστροφής του πάπυρου. Αν και η πολλή δουλειά είναι μπροστά, έχει δώσει αρκετά στοιχεία για την αντίληψη της θρησκείας από τους αρχαίους Έλληνες και για τις φιλοσοφικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν ή πολέμησαν (Πλάτων) οι Έλληνες φιλόσοφοι.


1971: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ και ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Νικολάι Ποντγκόρνυ εγκαινιάζουν το φράγμα τους Ασουάν, την ημέρα των γενεθλίων του Νάσερ. Το φράγμα έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη σε χωρητικότητα νερού τεχνητή λίμνη του κόσμου (Την λίμνη Νάσερ. 157 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Έγινε μετά από μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή από την Σοβιετική Ένωση. Η Αγγλία ήταν η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης τότε γιατί είχε προτιμήσει την πολιτική των κανονιοφόρων, οξύνοντας τον ψυχρό πόλεμο με την κρίση στη διώρυγα του Σουέζ. Το φράγμα άλλαξε την ζωή και την οικονομία της Αιγύπτου, ελέγχοντας τις πλημμύρες του Νείλου, δημιουργώντας τεράστια αποθέματα νερού για τις περιόδους ξηρασίας και βέβαια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Έκανε καλλιεργήσιμα 5 εκ. στρέμματα ερήμου, ενώ οι τουρμπίνες του ισχύος 2,1 GW παράγουν 7.393 GWH τον χρόνο. Πριν την κατασκευή χρειάστηκε να μεταφερθούν 100-120 χιλιάδες κάτοικοι σε άλλες περιοχές όπου είχαν ήδη κατασκευαστεί σύγχρονα χωριά. 22 αρχαιολογικά μνημεία μεταφέρθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιολογικών θησαυρών αφέθηκε να καλυφθεί από το φράγμα λόγω αδυναμίας περαιτέρω χρηματοδότησης από την UNESCO.


Wikipedia2001: Η Wikipedia κυκλοφορεί στο Internet. Ιδρυτές της οι Jimmy Wales και Larry Sanger. Ο δεύτερος αποχώρησε από το project το 2002 κατηγορώντας τη Wikipedia για αναξιοπιστία. Σαν τεχνικός και αυτός που έστησε όλο το εγχείρημα, μια και αυτή είναι η ειδικότητά του, έχει απόλυτο δίκιο. Διοργανώνει και συμμετέχει σε  άλλα projects, πάντα παρεμφερή. Το project ξεκίνησε σαν συμπληρωματικό – βοηθητικό της Nupedia που τότε έκανε ότι σχεδόν κάνει σήμερα η Wikipedia και με τον ίδιο περίπου τρόπο (γραφόταν και αυτή από εθελοντές). Αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική και έτσι το “παιδί” έφαγε την “μητέρα”. Η Wikipedia όσο αναξιόπιστη και αν είναι, (δεν γνωρίζω που πρέπει να τεθεί το όριο αναξιοπιστίας μια και τα πρότυπα μέτρα και σταθμά στο Διεθνές Γραφείο μέτρων και σταθμών δεν θεωρούνται αξιόπιστα), δεν έχει αυτό σαν πρωταρχικό στόχο. Αυτό που κατάφερε η Wikipedia είναι η γρηγορότερη (ακαριαία σε σχέση με τις κλασσικές εγκυκλοπαίδειες) εξάπλωση της γνώσης. Τόσο σε πλάτος (283 γλώσσες, 365 εκ. αναγνώστες, διαθέσιμη όπου υπάρχει internet. Υπάρχουν και off line versions), όσο και σε βάθος γνώσεων, ειδικά σε θέματα θετικών επιστημών, με την ευκολία ανεύρεσης των θεμάτων και την περαιτέρω διερεύνηση, μέσα από τις διασυνδέσεις των άρθρων της, όπου και τα αμφιλεγόμενα και αναξιόπιστα άρθρα της μπορούν να διασταυρωθούν. Άλλο μεγάλο επίτευγμά της, που δεν το γνωρίζουν οι απλοί χρήστες, είναι η αντιμετώπιση των βανδαλισμών. Είναι ο άγνωστος πόλεμος που διεξάγεται όχι καθημερινά, αλλά κάθε στιγμή εναντίον κακόβουλων που προσπαθούν αλλοιώνοντας τα άρθρα της να την κάνουν, τελείως αναξιόπιστη. Έχει φτάσει σήμερα σε σημείο να χρειάζονται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για να διασταυρωθεί αν μια τροποποίηση άρθρου είναι βανδαλισμός ή όχι και να αντιμετωπισθεί. Χωρίς να λείπουν εξαιρέσεις όπου επιτυχημένες κακόβουλες προσβολές παίρνουν χρόνο, ή χρειάζεται καταγγελία, για να επιδιορθωθούν.


2009: Ένα Airbus A320-214, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης, συγκρούεται με ένα σμήνος από χήνες. «Χάνει» και τους δυο κινητήρες του και μετά από λίγα λεπτά κάνει αναγκαστική προσγείωση στον παγωμένο ποταμό Χάντσον. Ο πιλότος κάνει μια χωρίς προηγούμενο προσγείωση; προσθαλάσσωση; όπως και να την πεις το αεροπλάνο βρίσκεται να επιπλέει στον ποταμό ανέπαφο. Το πλήρωμα φροντίζει για την άμεση εκκένωση των επιβατών στα φτερά και στις τσουλήθρες επείγουσας εκκένωσης που στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζουν το ρόλο φουσκωτής βάρκας. Είναι όλοι σώοι και αβλαβείς. Πιλότος και πλήρωμα από τότε έχουν σαρώσει ότι διακρίσεις και τίτλους μπορεί να απονείμει η πολιτική αεροπορία.


←14 Ιανουαρίου

16 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.