Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου

1547: Ο Ιβάν IV, ο επωνομαζόμενος Ιβάν ο Τρομερός, αυτοανακηρύσσεται Τσάρος πασών των Ρωσιών. Ο πρώτος που πήρε αυτό τον τίτλο (Τσάρος). Ήταν τόσο βίαιος που σε καυγά σκότωσε “δι΄ασήμαντον αφορμήν” τον γιο του, πράξη για την οποία θρηνούσε μέχρι το τέλος της ζωής του (†28.03.1584, 54 ετών ). Τον τίτλο του (πασών των Ρωσιών) φρόντισε να τον δικαιώσει επεκτείνοντας σταδιακά το έως τότε δουκάτο της Μόσχας, απ’ όταν ανέλαβε σε ηλικία 17 ετών, μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό.


1694: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών στο Ναύπλιο ο Δόγης της Βενετίας Φραντσέσκο Μοροζίνι. Είχε παραδώσει την Κάντια (Ηράκλειο) το 1669, μετά από 22 χρόνια πολιορκίας, στα οποία τα τρία τελευταία ήταν διοικητής ο ίδιος, στους Τούρκους. Δεν ευθυνόταν γι’ αυτό, μια και η Γαληνοτάτη Δημοκρατία δεν κατάφερε να διακόψει την ναυτική επικοινωνία των Τούρκων με το νησί. Ευθυνόταν όμως απόλυτα για την καταστροφή του Παρθενώνα, το 1682, όπως και για το πλιάτσικο των αρχαίων από Αθήνα και Πειραιά που ακολούθησε. Ακόμη χειρότερα, όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την πόλη, αντιλήφθηκαν το ενδιαφέρον των ξένων για τα αρχαία και άρχισαν να πωλούν, ή να κάνουν δώρα σε υψηλά πρόσωπα, τα «σουβενίρ».


1794: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Άγγλος ιστορικός Edward Gibbon (Εδουάρδος Γίββων). Το έργο του «Η άνοδος και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας«, στο οποίο με αρκετή δόση ειρωνείας αλλά και κριτικής κατά της οργανωμένης θρησκείας, περιγράφει από πρωτογενείς πηγές την Ρωμαϊκή ιστορία, είναι μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς. Αναφέρεται στους ιστορικούς χρόνους από την εποχή των Αντωνίνων, έως και την Τέταρτη Σταυροφορία. Στα ελληνικά υπάρχει «Η άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως» του Ευαγγέλου Εμμανουήλ που έχει συνταχθεί με βάση τα ιστορικά στοιχεία του Γίβωνος.


1844: Γεννιέται στην Αυλώνα ο Ισμαήλ Κεμάλ, πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας. Απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής στα Γιάννενα, έγινε δημόσιος υπάλληλος του Τουρκικού κράτους στη Κωνσταντινούπολη. Συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας Αλβανικού αλφάβητου και την ανάδειξη της Αλβανικής κουλτούρας και πολιτισμού. Ήταν από τους πρωταγωνιστές στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας το 1912, διαβλέποντας τον κίνδυνο της Ελληνοποίησης των εδαφών που βρισκόταν Βόρεια της Χειμάρας, από τον επελαύνοντα Ελληνικό Στρατό. Η ανακήρυξη της Αλβανίας σε ανεξάρτητο κράτος, είχε την αμέριστη συμπαράσταση, αν δεν είχε υποκινηθεί, από την Τουρκία, που βλέποντας την αδυναμία της να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα επικεντρώθηκε στο Ανατολικό μέτωπο της Μακεδονίας, ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιτίθονταν κατά των Αλβανών κατακερματίζοντας τις δυνάμεις της. Αυτό δεν έγινε γιατί στα Γιάννενα υπήρχαν 4 Τουρκικές μεραρχίες που ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να χτυπήσουν τον Ελληνικό στρατό στα μετώπισθεν. Η καριέρα του Κεμάλ ήταν σύντομη μια και το 1914 οι Γερμανοί έβαλαν καπέλο στην Αλβανία τον πρίγκηπα Γουλιέλμο, δηλώνοντας έτσι ότι δεν είχε ανεξαρτοποιηθεί πλήρως αφού δεν τον έχρισαν βασιλιά, ενώ ο Κεμάλ εξαναγκάσθηκε σε εξορία. Πέθανε, σε ηλικία 74 ετών, σε ξενοδοχείο της Περούτζια, την 24.01.1919 όπου τον «φιλοξενούσαν» δια της βίας οι Ιταλοί.


1861: Εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση την προ της διάλυσης της βουλής, που είχε χάσει την πλειοψηφία της Βουλής και για το λόγο αυτό, αναγκαστικά με βάση το Σύνταγμα, είχαν προκηρυχθεί. Ο Όθων είχε καλέσει τον πρέσβη, στο Παρίσι εκείνη την εποχή, Δημήτριο Καλλέργη να γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αυτός αρνήθηκε και ο βασιλιάς προχώρησε στην διενέργειά τους με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν ήταν η μοναδική παρατυπία αυτών των εκλογών. Όργιο βίας και νοθείας, όπως σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επί Όθωνα, με το οποίο πήρε πάλι την πλειοψηφία ο εκλεκτός της αυλής Αθανάσιος Μιαούλης και με αυτό τον τρόπο συνέχισε να κυβερνά το «Υπουργείο του αίματος«, όπως είχε χαρακτηριστεί η κυβέρνησή του μέχρι και την 26.05.1862. Την διαδέχθηκε η τελευταία κυβέρνηση που διόρισε ο Όθων μέχρι να ανατραπεί και εξοριστεί την 10.10.1862.


1892: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Φαναριώτης Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Διπλωμάτης, ποιητής, πεζογράφος και καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπαδός της καθαρεύουσας και του ρομαντισμού, συγγραφέας σχολικών, ιστορικών, βιβλίων αλλά και μεταφράσεων, αρχαιολογικών δοκιμίων, θεατρικών έργων, αλλά και λόγων, δεν άφησε χώρο της λογοτεχνίας από τον οποίο να μην δοκίμασε τις δυνατότητές του. Ικανοποιητική συλλογή των έργων του υπάρχει στην Ανέμη.


1933: Κάτω από την ασφυκτική πίεση της χρεοκοπίας του 1932 στην Ελλάδα παραιτείται η κυβέρνηση Τσαλδάρη και σχηματίζει κυβέρνηση (την τελευταία του) ο Ελ. Βενιζέλος. Το πρώτο που ζήτησε και πήρε, ήταν παράταση (αναστολή για ένα χρόνο) πληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Αμέσως μετά (24.01) προκήρυξε εκλογές, που έχασε λόγω πλειοψηφικού. Η χρεωκοπία σε αλλεπάλληλα κύματα σάρωσε την οικονομία της χώρας.
Ο κόσμος έφτασε να κάνει γιουρούσια σε φούρνους για να φάει ψωμί. Οι πορείες διαμαρτυρίας μετατράπηκαν σε πορείες πείνας. Ο πληθωρισμός κάλπαζε με 20%. Κυβερνήσεις ανεβοκατέβαιναν.


1968: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομικός και πολιτικός Παναγιώτης Πουλίτσας. Διετέλεσε,  σαν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1946 για 14 ημέρες προσωρινός πρωθυπουργός της Ελλάδας μέχρι η «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων», που είχε κερδίσει τις εκλογές της 31/03/1946, να αποφασίσει ποιος θα γινόταν πρωθυπουργός και να μοιράσει τις υπόλοιπες θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε πρόεδρος επί κατοχής. Ήταν επίσης πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1957. Διετέλεσε πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσάκειο Αθηνών, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενώσεως, της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων.


1979: Ο Σάχης της Περσίας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί φεύγει με την σύζυγό του για διακοπές (Όπως ανακοίνωσε: Αισθάνομαι κουρασμένος και χρειάζομαι ανάπαυση.) διαρκείας από την χώρα του για την Αίγυπτο. Τα παιδιά του και όλοι οι στενοί συγγενείς βρισκόταν ήδη από μέρες στις ΗΠΑ. Ο Παχλαβί ανατράπηκε ύστερα από εκτεταμένες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε εξέγερση. Τις υποδαύλιζε ή καλύτερα τις καθοδηγούσε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, θρησκευτικός αρχηγός των σιιτών μουσουλμάνων τον οποίο είχε εξορίσει ο Σάχης το 1963. Η ημέρα αυτή σηματοδότησε το τέλος της λευκής επανάστασης. Έτσι είχε ονομάσει ο Σάχης το δικό του πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ιράν. Ο Χομεϊνί επέστρεψε στο Ιράν την 1η Φεβρουαρίου και την 17η του μήνα ίδρυσε το σημερινό θεοκρατικό Ιράν.


1980: Δολοφονείται, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ο υποδιοικητής των ΜΑΤ Παντελής Πέτρου, μέσα στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Μετά από λίγες ημέρες υποκύπτει στα τραύματά του και ο οδηγός του αστυφύλακας Σωτήρης Σταμούλης. Η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη με σχετική προκήρυξη που έστειλε σε εφημερίδα.
Ο Πέτρου είχα αποταχθεί από το Σώμα επί χούντας σαν φιλικά προσκείμενος στην Ένωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου. Είχε επανέλθει στην Αστυνομία Πόλεων μετά την μεταπολίτευση


←15 Ιανουαρίου

17 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.