Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου

395: Πεθαίνει στο Μιλάνο σε ηλικία 48 ετών ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Θεοδόσιος Α’. Κατάργησε την ανεξιθρησκεία του διατάγματος των Μεδιολάνων, επιβάλλοντας την Χριστιανική. Είχε προηγηθεί το Έδικτο της Θεσσαλονίκης με το οποίο είχε επιβληθεί στους υπηκόους η πίστη στο χριστιανισμό σύμφωνα με τους κανόνες της Συνόδου της Νίκαιας, αλλά είχε αποδειχθεί ανεπαρκές. Από τους χριστιανούς πήρε το όνομα Μέγας Θεοδόσιος. Η σφαγή της Θεσσαλονίκης είναι το μαύρο στίγμα της βασιλείας του. Οι Θεσσαλονικείς ήταν αγανακτισμένοι από τον βίο και πολιτεία του διοικητή της πόλης Βουδέριχου (Γοτθικής εθνικότητας). Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο τελευταίος το 390 φυλάκισε έναν πολύ δημοφιλή ηνίοχο με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα με νόμο που είχε εκδώσει για το θέμα ο Θεοδόσιος. Στο αίτημα τους, για απελευθέρωσή του, έκανε σαν να μην υπήρξε ποτέ τέτοιο συμβάν. Ακολούθησε λαϊκή εξέγερση και συγκρούσεις με τα στρατεύματα του Βουδέριχου σε μια από τις οποίες αυτός σκοτώθηκε. Ο Θεοδόσιος διέταξε την σφαγή των στασιαστών.  Κατάτμισε την ενιαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στα δυο (Ανατολική και Δυτική) ώστε οι γιοί του Αρκάδιος και Ονώριος να τον διαδεχθούν στο θρόνο, ο κάθε ένας με μια αυτοκρατορία, χωρίς διαμάχες. Ο διάδοχος του Αρκάδιος θεωρείται ο πρώτος, επίσημα, Βυζαντινός αυτοκράτορας. Ο Ονώριος συνέχισε να είναι Ρωμαίος αυτοκράτορας.


1468: Πεθαίνει στην Λισσό (σημερινό Lezhë της Αλβανίας)  σε ηλικία 63 ετών ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης στα Αλβανικά που στα Ελληνικά σημαίνει Μέγας Αλέξανδρος. Προσωνύμιο που του το κόλλησαν οι Τούρκοι όσο ήταν όμηρος ή στην υπηρεσία τους.). Έδρασε στην Κρούγια (Αρχαίες και Βυζαντινές Κροαί), Σβέτιγκραντ και Μοντρίκ. Με ένα πολύ μικρής δύναμης στράτευμα (∼10.000 ανδρών) κατάφερε να κρατήσει αυτές τις περιοχές ανεξάρτητες από τον Οθωμανικό ζυγό από το 1443 μέχρι τον θάνατό του. Είναι Εθνικός ήρωας των Αλβανών, σύμβολο των αγώνων της ανεξαρτησίας τους.


1848: Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του ΄21, προύχοντας, Φιλικός και πολιτικός Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Η ευστροφία και η διαλλακτική του διάθεση που τον διέκριναν από νεαρή ηλικία τον έκαναν αρχηγό της οικογένειας, αλλά και τον πρώτο μεταξύ ίσων στις οικογένειες των Μανιατών. Ήταν ο Πρόεδρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης ή Εθνοσυνέλευσης της ντροπής που καθαίρεσε τον Θ. Κολοκοτρώνη από κάθε αξίωμα και βαθμό. Υπήρξε η αιτία που ο γιος του Γεώργιος και ο αδελφός του Κωνσταντίνος δολοφόνησαν τον Ι. Καποδίστρια. Γόνος της γνωστής οικογένειας της Μάνης, αδελφός και πατέρας αγωνιστών της Επανάστασης, συμμετείχε και ο ίδιος σε όλα τα μεγάλα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις επαναστατικές ενέργειες όταν με άλλους οπλαρχηγούς την 17η Μαρτίου 1821 απελευθέρωσε την Αρεόπολη. Μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα απελευθερώνουν την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821. Παρών στη πολιορκία και άλωση της Τροπολιτσάς, παρών και στο Μεσολόγγι. Ο αδελφός του Κυριακούλης είχε νικήσει του Τούρκους στην Σπλάντζα αλλά σκοτώθηκε σ΄ εκείνη τη μάχη. Ο συνονόματος εγγονός του Κυριακούλη έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης πέθανε σε ηλικία 82 ετών στην Αθήνα και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές αντιστρατήγου.


1917: Οι Παρθένες Νήσοι της Δανίας μεταβιβάζονται στις ΗΠΑ έναντι 25 εκ. χρυσών δολαρίων (σημερινά $587,4 εκατομμύρια). Η μεταβίβαση έγινε εκείνη την μέρα με ανταλλαγή των επικυρώσεων της Συνθήκης των “Δυτικών Ινδιών της Δανίας” που είχε υπογραφεί την 4η Αυγούστου 1916 μετά από σχεδόν δυο χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις όπως και η Συνθήκη μέχρι την επίσημη μεταβίβαση εκείνη την μέρα είχαν μείνει άκρως απόρρητες για να μην παραβιαστεί η ουδετερότητα της Δανίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε υπογραφεί άλλωστε από πλευράς Δανίας, κάτω από την απειλή ότι εάν δεν υπέγραφε, οι ΗΠΑ θα έκαναν στρατιωτική κατάληψη των νήσων. Αυτό έγινε γιατί οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τα νησιά σαν βάσεις των υποβρυχίων τους για τις επιθέσεις τους στις νηοπομπές προς Ευρώπη. Τα νησιά ήταν χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον και για τις δυο χώρες. Η Αμερική με το Πουέρτο Ρίκο Δυτικά των νησιών (το οποίο κατείχαν ήδη με την Συνθήκη των Παρισίων του 1898) και τις Βρετανικές Παρθένες νήσους Ανατολικά, εξασφάλιζε την προστασία των νηοπομπών της στον Δυτικό Ατλαντικό. Η δημοσιοποίηση της Συνθήκης με την επικύρωση έγινε έξι μέρες μετά την αποστολή του τηλεγραφήματος Ζίμερμαν που είχε ήδη μερικώς αποκρυπτογραφηθεί από την επομένη της αποστολής του. Οι ΗΠΑ, άσχετα από τα γραφόμενα από διάφορους ιστορικούς, από καιρό προετοίμαζαν την εμπλοκή τους στον Πόλεμο που επισημοποιήθηκε την 6η Απριλίου 1917. Οι Αμερικανικές Παρθένες νήσοι με κύρια νησιά τον Τίμιο Σταυρό (Saint Croix), τον Άγιο Θωμά και τον Άγιο Ιωάννη έχουν ενταχθεί από τον ΟΗΕ στις μη αυτοδιοικούμενες περιοχές.


1920: Αρχίζει η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Μπαίνει σε ισχύ ο Νόμος που είχε ψηφισθεί ένα χρόνο πριν. Με αυτόν απαγορευόταν η με κάθε τρόπο παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ο Νόμος είχε γίνει για να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό και γενικά την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων, που είχαν γίνει μάστιγα για την Αμερικανική Κοινωνία. Εξ αιτίας του οινοπνεύματος υπήρχαν οικονομικές καταστροφές, διάλυση οικογενειών και δολοφονίες. Όπως αποδείχθηκε, ήταν ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ποτοαπαγόρευση έκανε το οργανωμένο έγκλημα κράτος εν κράτει στην Αμερική. Δημιούργησε μια παράλληλη κοινωνία με τους δικούς της κανόνες ηθικής, τις δικές της αξίες και βέβαια την δικιά της κοινωνική δομή, ιεραρχία, πολιτικό και οικονομικό βάρος. Ο νόμος καταργήθηκε το 1933.


1944: Αρχίζει η μάχη του Μόντε Κασσίνο στην Ιταλία μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα και των Συμμάχων. Οι τελευταίοι είχαν εισβάλει στην Ιταλία από το 1943. Στον αγώνα δρόμου που είχαν επιδοθεί με τελικό στόχο το Βερολίνο, έχοντας αντίπαλους τους σύμμαχους Σοβιετικούς, είχαν θέσει σαν πρώτο, ενδιάμεσο στόχο, την Ρώμη. Η πρώην σύμμαχος της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία, έχει υπογράψει ανακωχή με τους Συμμάχους από την 03.09.1943. Έτσι όλο το βάρος της άμυνας πέφτει στις Γερμανικές δυνάμεις. Στην αμυντική γραμμή που χάραξαν (γραμμή Gustav), είχε δεσπόζουσα θέση το αβαείο του Μόντε Κασσίνο. Οι Γερμανοί με την σωστή επιλογή των αμυντικών τους θέσεων κατάφεραν να καθηλώσουν τις πολλαπλάσιες Συμμαχικές δυνάμεις μέχρι και την 18η Μαΐου, παρά τις σφοδρές επιθέσεις με τέσσερις αλλαγές σχεδίων των τελευταίων. Οι απώλειες για τους συμμάχους μεγάλες (55.000 έναντι 20.000 των Γερμανών). Ο στόχος, η κατάληψη της Ρώμης μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943, πριν την μάχη του Μόντε Κασσίνο, ήταν χειρότερη χίμαιρα και από τον περίπατο του Μουσολίνι στην Ελλάδα. Η έλλειψη κοινού νου και εμπειροπόλεμων ηγετών αυτής της εκστρατείας πασιφανής. Στην δεύτερη επίθεση κατέστρεψαν ολοσχερώς το αβαείο, που οι Γερμανοί είχαν δηλώσει αποστρατικοποιημένη ζώνη, δίνοντάς τους έτσι δώρο την πιο οχυρή θέση της αμυντικής γραμμής. Τα λάθη επί λαθών συνεχίστηκαν μέχρι και την κατάληψη της Ρώμης (04.06.1944). Λάθη παιδαριώδη, όπως αντί να παγιδέψουν την 10η στρατιά του Κέσερλιγκ, που είχε την άμυνα του Μόντε Κασσίνο την άφησαν να αποσυρθεί Βόρεια της Ρώμης. Ο λόγος; Το πρόβλημά τους ήταν αν θα έμπαιναν πρώτα τα Αμερικανικά ή τα Αγγλικά στρατεύματα στην Ρώμη. Λάθη που ακριβοπληρώθηκαν σε αίμα με τους Γερμανούς να δημιουργούν δεύτερη αμυντική γραμμή βόρεια της Φλωρεντίας.


1961: Εκτελείται σε ηλικία 35 ετών ο πρώτος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της νεοσύστατης Δημοκρατίας του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα. Είχε βοηθήσει στην ανεξαρτησία της χώρας του από το Βέλγιο. Είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της στις 24.06.1960. Σε 12 εβδομάδες από την εκλογή του έγινε πραξικόπημα υποκινούμενο από το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λουμούμπα βασανίστηκε άγρια από Βέλγους αξιωματικούς και το βράδυ της 17 Ιανουαρίου εκτελέστηκε. O Βέλγος λοχαγός Julian Gat έβαλε πρώτα τους δυο συνεργάτες του Λουμούμπα (Μπόλο και Οκίτο), που είχαν συλληφθεί μαζί του, να γονατίσουν για να προσευχηθούν και σ’ αυτή την στάση τους πυροβόλησε στο κεφάλι. Το ίδιο έκανε αμέσως μετά με τον Πατρίς Λουμούμπα. Παραπληροφορούν τους πάντες γύρω από την δολοφονία του. Αναφέρουν ότι τον μετέφεραν σε άλλη πόλη. Τέλος ανακοινώνουν την 10η Φεβρουαρίου  ότι είχε δραπετεύσει από την 17η Ιανουαρίου. Αυτό πια βάζει σε υποψίες όλους για την πραγματική του τύχη. Μετά από αφόρητες πιέσεις, από κάθε πλευρά, την 13η Φεβρουαρίου ο υπουργός εσωτερικών της νέας κυβέρνησης ανακοινώνει ότι βρέθηκαν τα πτώματα του Λουμούμπα και των δυο συνεργατών τους κοντά σε ένα χωριό κατακρεουργημένα από τους χωρικούς. Τα έθαψαν εκεί και δεν είχε καμία σημασία να αναφέρει το μέρος γιατί ήταν κοινοί εγκληματίες. Αρχίζει εμφύλιος πόλεμος. Ο ΟΗΕ προσπαθεί νε επέμβει δραστικά. Με αποφάσεις, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και με επέμβαση 20.000 ανδρών των Ηνωμένων Εθνών. Επιτόπου βρίσκεται ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ. Την 18η Σεπτεμβρίου θα πληρώσει με την ζωή του αυτή την πρωτοβουλία του. Τέλος στον εμφύλιο που είχε επηρεάσει και τις γειτονικές χώρες θα δώσει ο Μομπούτου Σέσε Σέκο το 1965 με πραξικόπημα υποστηριζόμενο πάλι από Βέλγιο και ΗΠΑ. Το Βέλγιο ζήτησε επίσημα συγγνώμη το 2002.


1966: Η σύγκρουση δυο Αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων (ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού και ενός τάνκερ που θα το ανεφοδίαζε σε καύσιμα), στον αέρα πάνω από το Ισπανικό ψαροχώρι Παλομάρ σκορπάει τον τρόμο στην Διεθνή κοινότητα. Στο βομβαρδιστικό (Β-52) υπήρχαν 4 βόμβες υδρογόνου. Οι τρεις βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Παλομάρ ενώ η τέταρτη πέφτει στη Μεσόγειο. Την ανακαλύπτουν μετά από 80 ημέρες ερευνών σε βάθος 869 μέτρων και την ανασύρουν. Η ανακάλυψη έγινε με βάση την μαρτυρία ενός ψαρά για την διεύθυνση (από το σημείο που βρισκόταν αυτός) που έπεσε η βόμβα, την τροχιά που διέγραψε το αεροσκάφος μέχρι την πτώση του και την Μπαγιεσιανή μέθοδο των πιθανοτήτων.  Η Ισπανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει ξανά πτήσεις αεροσκαφών με πυρηνικά όπλα πάνω από τον εναέριο χώρο της. Ο ψαράς από τότε απέκτησε νέο όνομα από τους κατοίκους της περιοχής: Από Francisco Simó Orts ονομάστηκε Bomb Paco.


1991: Ξεκινάει η επιχείρηση «Instant Thunder» κατά του Ιράκ. Γνωστή στα Ελληνικά σαν «Καταιγίδα της Ερήμου». Οι σύμμαχοι επιτίθενται κατά του Ιράκ για να το «συμμορφώσουν» προς την διεθνή έννομη τάξη και να του αφαιρέσουν τα επικίνδυνα πυρηνικά όπλα που κατείχε και το έκαναν διεθνή κίνδυνο. Τα πρώτα και συνηθισμένα θύματα οι άμαχοι. Η επιχείρηση κατά του κακού Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εκτελέσθηκε το 2006, συνεχίστικε μέχρι το τέλος του 2011 με απόλυτη «επιτυχία».  Πυρηνικά όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.


1992: Το ειδικό δικαστήριο που είχε συσταθεί για το σκάνδαλο Κοσκωτά, εκδίδει την ετυμηγορία του: Α. Παπανδρέου αθώος, Δ. Τσοβόλας 21/2 έτη φυλάκιση εξαγοράσιμη και τριετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, Γεώργιος Πέτσος φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Ο κατηγορούμενος Αγαμέμνων (Μένιος) Κουτσόγιωργας είχε πεθάνει κατά την διάρκεια της δίκης που είχε αρχίσει την 11η Μαρτίου 1992. Ο θάνατός του, ήταν καθοριστικός για την πορεία και έκβαση της δίκης. Ήταν ο άνθρωπος που με νόμο (Κουτσονόμος) είχε προστατέψει την Τράπεζα Κρήτης από κάθε έλεγχο. Όλη η ιστορία των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ με τα δημοσιεύματα του τύπου από το 1988, οι αλλεπάλληλες εκλογές του 89, που θα έφερναν στην εξουσία μια κυβέρνηση κάθαρσης, οι δεκάδες χιλιάδες χαμένες εργατoώρες των εθνοπατέρων με μοναδικό αντικείμενο, την κάθαρση της πολιτικής ζωής, ακυρώθηκαν με μια απόφαση που το «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» της είναι λίγο. Έτσι χάθηκε η μοναδική ευκαιρία που υπήρξε να μαζευτεί κάπως η πολιτική ρεμούλα και διαφθορά της μεταπολίτευσης.


←16 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.