Σαν σήμερα 17 Ιανουαρίου

395: Πεθαίνει στο Μιλάνο σε ηλικία 48 ετών ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Θεοδόσιος Α’. Κατάργησε την ανεξιθρησκεία του διατάγματος των Μεδιολάνων, επιβάλοντας την Χριστιανική. Είχε προηγηθεί το Έδικτο της Θεσσαλονίκης με το οποίο είχε επιβληθεί στους υπηκόους η πίστη στο χριστιανισμό σύμφωνα με τους κανόνες της Συνόδου της Νίκαιας, αλλά είχε αποδειχθεί ανεπαρκές. Από τους χριστιανούς πήρε το όνομα Μέγας Θεοδόσιος. Η σφαγή της Θεσσαλονίκης είναι το μαύρο στίγμα της βασιλείας του. Οι Θεσσαλονικείς ήταν αγανακτισμένοι από τον βίο και πολιτεία του διοικητή της πόλης Βουδέριχου (Γοτθικής εθνικότητας). Το ποτήρι ξεχείλησε όταν ο τελευταίος το 390 φυλάκισε έναν πολύ δημοφιλή ηνίοχο με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα με νόμο που είχε εκδώσει για το θέμα ο Θεοδόσιος. Στο αίτημα τους, για απελευθέρωσή του, έκανε σαν να μην υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο. Ακολούθησε λαϊκή εξέγερση και συγκρούσεις με τα στρατεύματα του Βουδέριχου σε μια από τις οποίες αυτός σκοτώθηκε. Ο Θεοδόσιος διέταξε την σφαγή των στασιαστών.  Κατάτμισε την ενιαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στα δυο (Ανατολική και Δυτική) ώστε οι γιοί του Αρκάδιος και Ονώριος να τον διαδεχθούν στο θρόνο, ο κάθε ένας με μια αυτοκρατορία, χωρίς διαμάχες. Ο διάδοχος του Αρκάδιος θεωρείται ο πρώτος, επίσημα, Βυζαντινός αυτοκράτορας. Ο Ονώριος συνέχισε να είναι Ρωμαίος αυτοκράτορας.


1468: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γεώργιος Καστριώτης (Σκεντέρμπεης στα Αλβανικά που στα Ελληνικά σημαίνει Μέγας Αλέξανδρος). Εθνικός ήρωας των Αλβανών, σύμβολο των αγώνων της ανεξαρτησίας τους.


1848: Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του ΄21, προύχοντας, Φιλικός και πολιτικός Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Η ευστροφία και η διαλλακτική του διάθεση που τον διέκριναν από νεαρή ηλικία τον έκαναν αρχηγό της οικογένειας, αλλά και τον πρώτο μεταξύ ίσων στις οικογένειες των Μανιατών. Υπήρξε η αιτία που ο γιος του Γεώργιος και ο αδελφός του Κωνσταντίνος δολοφόνησαν τον Ι. Καποδίστρια. Γόνος της γνωστής οικογένειας της Μάνης, αδελφός και πατέρας αγωνιστών της Επανάστασης, συμμετείχε και ο ίδιος σε όλα τα μεγάλα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της. Ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις επαναστατικές ενέργειες όταν με άλλους οπλαρχηγούς την 17η Μαρτίου 1821 απελευθέρωσε την Αρεόπολη. Μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα απελευθερώνουν την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821. Παρών στη πολιορκία και άλωση της Τροπολιτσάς, παρών και στο Μεσολόγγι. Ο αδελφός του Κυριακούλης είχε νικήσει του Τούρκους στην Σπλάντζα αλλά σκοτώθηκε σ΄ εκείνη τη μάχη. Ο συνονόματος εγγονός του Κυριακούλη έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης πέθανε σε ηλικία 82 ετών στην Αθήνα και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές αντιστρατήγου.


1920: Αρχίζει η ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Μπαίνει σε ισχύ ο Νόμος που είχε ψηφισθεί ένα χρόνο πριν. Με αυτόν απαγορευόταν η με κάθε τρόπο παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ο Νόμος είχε γίνει για να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό και γενικά την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων, που είχαν γίνει μάστιγα για την Αμερικανική Κοινωνία. Εξ αιτίας του οινοπνεύματος υπήρχαν οικονομικές καταστροφές, διάλυση οικογενειών και δολοφονίες. Όπως αποδείχθηκε, ήταν ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ποτοαπαγόρευση έκανε το οργανωμένο έγκλημα κράτος εν κράτει στην Αμερική. Δημιούργησε μια παράλληλη κοινωνία με τους δικούς της κανόνες ηθικής, τις δικές της αξίες και βέβαια την δικιά της κοινωνική δομή, ιεραρχία, πολιτικό και οικονομικό βάρος. Ο νόμος καταργήθηκε το 1933.


1944: Αρχίζει η μάχη του Μόντε Κασσίνο στην Ιταλία μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα και των Συμμάχων. Οι τελευταίοι είχαν εισβάλει στην Ιταλία από το 1943. Στον αγώνα δρόμου που είχαν επιδοθεί με τελικό στόχο το Βερολίνο, έχοντας αντίπαλους τους σύμμαχους Σοβιετικούς, είχαν θέσει σαν πρώτο, ενδιάμεσο στόχο, την Ρώμη. Η πρώην σύμμαχος της Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία, έχει υπογράψει ανακωχή με τους Συμμάχους από την 03.09.1943. Έτσι όλο το βάρος της άμυνας πέφτει στις Γερμανικές δυνάμεις. Στην αμυντική γραμμή που χάραξαν (γραμμή Gustav), είχε δεσπόζουσα θέση το αβαείο του Μόντε Κασσίνο. Οι Γερμανοί με την σωστή επιλογή των αμυντικών τους θέσεων κατάφεραν να καθηλώσουν τις πολλαπλάσιες Συμμαχικές δυνάμεις μέχρι και την 18η Μαΐου, παρά τις σφοδρές επιθέσεις με τέσερεις αλλαγές σχεδίων των τελευταίων. Οι απώλειες για τους συμμάχους μεγάλες (55.000 έναντι 20.000 των Γερμανών). Ο στόχος, η κατάληψη της Ρώμης μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943, πριν την μάχη του Μόντε Κασσίνο, ήταν χειρότερη χίμαιρα και από τον περίπατο του Μουσολίνι στην Ελλάδα. Η έλλειψη κοινού νου και εμπειροπόλεμων ηγετών αυτής της εκστρατείας πασιφανής. Στην δεύτερη επίθεση κατέστρεψαν ολοσχερώς το αβαείο, που οι Γερμανοί είχαν δηλώσει αποστρατικοποιημένη ζώνη, δίνοντάς τους έτσι δώρο την πιο οχυρή θέση της αμυντικής γραμμής. Τα λάθη επί λαθών συνεχίστηκαν μέχρι και την κατάληψη της Ρώμης (04.06.1944). Λάθη παιδαριώδη, όπως αντί να παγιδέψουν την 10η στρατιά του Κέσερλιγκ, που είχε την άμυνα του Μόντε Κασσίνο την άφησαν να αποσυρθεί Βόρεια της Ρώμης. Ο λόγος; Το πρόβλημά τους ήταν αν θα έμπαιναν πρώτα τα Αμερικανικά ή τα Αγγλικά στρατεύματα στην Ρώμη. Λάθη που ακριβοπληρώθηκαν σε αίμα με τους Γερμανούς να δημιουργούν δεύτερη αμυντική γραμμή βόρεια της Φλωρεντίας.


1961: Εκτελείται σε ηλικία 35 ετών ο πρώτος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της νεοσύστατης Δημοκρατίας του Κογκό Πατρίς Λουμούμπα. Είχε βοηθήσει στην ανεξαρτησία της χώρας του από το Βέλγιο. Είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της στις 24.06.1960. Σε 12 εβδομάδες από την εκλογή του έγινε πραξικόπημα υποκινούμενο από το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λουμούμπα βασανίστηκε άγρια από Βέλγους αξιωματικούς και το βράδυ της 17 Ιανουαρίου εκτελέστηκε. Διοικητής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο Βέλγος λοχαγός Julian Gat. Το Βέλγιο ζήτησε επίσημα συγγνώμη το 2002.


1966: Η σύγκρουση δυο αεροπλάνων στον αέρα πάνω από το Ισπανικό ψαροχώρι Παλομάρ σκορπάει τον τρόμο στην Διεθνή κοινότητα. Στο ένα από τα δυο (Β-52) υπάρχουν 4 βόμβες υδρογόνου. Οι τρεις βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Παλομάρ ενώ η τέταρτη πέφτει στη Μεσόγειο. Την ανακαλύπτουν μετά από 80 ημέρες ερευνών σε βάθος 869 μέτρων και την ανασύρουν. Η Ισπανική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν θα επιτρέψει ξανά πτήσεις αεροσκαφών με πυρηνικά όπλα πάνω από τον εναέριο χώρο της.


1973: Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο με την οποία παρουσίαζε την Αγγλική μετάφραση του βιβλίο του «Το Χρέος», απαντάει σε σχετική ερώτηση (για τον τρόπο μετάβασης από την δικτατορία στην δημοκρατία) με το περιβόητο: “Καραμανλής ή τανκς”. Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά έτσι έμεινε στην ιστορία. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε την επίσημη πρώτη, στο Άλμπερτ Χωλ από τα λιανοτράγουδα. Στην ερώτηση που ακολούθησε (από Αμερικανό δημοσιογράφο) γιατί πρότεινε τον Καραμανλή απάντησε ότι ήταν ο μόνος που διέθετε ταυτόχρονα την αποδοχή του Ελληνικού λαού, του Ελληνικού στρατού και των Αμερικανών. Πολλά λέχθηκαν ή γράφηκαν για την φράση. Ο ίδιος την δικαιολόγησε αργότερα λέγοντας ότι το είπε μετά την αποτυχία των μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της δικτατορίας (η σκληρή λύση για την δικτατορία όπως την χαρακτήρισε, που προτιμούσε εκείνος) και έτσι έμενε μόνο η (μαλακή) λύση Καραμανλή, μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


1991: Ξεκινάει η επιχείρηση «Instant Thunder» κατά του Ιράκ. Γνωστή στα Ελληνικά σαν «Καταιγίδα της Ερήμου». Οι σύμμαχοι επιτίθενται κατά του Ιράκ για να το «συμμορφώσουν» προς την διεθνή έννομη τάξη και να του αφαιρέσουν τα επικίνδυνα πυρηνικά όπλα που κατείχε και το έκαναν διεθνή κίνδυνο. Τα πρώτα και συνηθισμένα θύματα οι άμαχοι. Η επιχείρηση κατά του κακού Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εκτελέσθηκε το 2006, συνεχίστικε μέχρι το τέλος του 2011 με απόλυτη «επιτυχία».  Πυρηνικά όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.


1992: Το ειδικό δικαστήριο που είχε συσταθεί για το σκάνδαλο Κοσκωτά, εκδίδει την ετυμηγορία του: Α. Παπανδρέου αθώος, Δ. Τσοβόλας 21/2 έτη φυλάκιση εξαγοράσιμη και τριετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, Γεώργιος Πέτσος φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Ο κατηγορούμενος Αγαμέμνων (Μένιος) Κουτσόγιωργας είχε πεθάνει κατά την διάρκεια της δίκης που είχε αρχίσει την 11η Μαρτίου 1992. Ο θάνατός του, ήταν καθοριστικός για την πορεία και έκβαση της δίκης. Ήταν ο άνθρωπος που με νόμο (Κουτσονόμος) είχε προστατέψει την Τράπεζα Κρήτης από κάθε έλεγχο. Όλη η ιστορία των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ με τα δημοσιεύματα του τύπου από το 1988, οι αλλεπάλληλες εκλογές του 89, που θα έφερναν στην εξουσία μια κυβέρνηση κάθαρσης, οι δεκάδες χιλιάδες χαμένες εργατoώρες των εθνοπατέρων με μοναδικό αντικείμενο, την κάθαρση της πολιτικής ζωής, ακυρώθηκαν με μια απόφαση που το «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» της είναι λίγο. Έτσι χάθηκε η μοναδική ευκαιρία που υπήρξε να μαζευτεί κάπως η πολιτική ρεμούλα και διαφθορά της μεταπολίτευσης.


←16 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.