Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου

474: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Α’ ή Λέων ο Θραξ. Είχε διαδεχθεί τον Μαρκιανό. Στα επιτεύγματά του ήταν ο έλεγχος της συρρικνούμενης από κακές επιλογές Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την ανάδειξη σαν αυτοκράτορά της του Ανθέμιου, που ήταν «δικός του άνθρωπος». Η μεγάλη αποτυχία του ήταν οι Βάνδαλοι εναντίον των οποίων εκστράτευσε το 468, ηττήθηκε, έχασε όλο το στρατό του και πάνω από τα μισά πλοία του (600 από τα 1110). Οι Βάνδαλοι κατέβηκαν μέχρι τις Ελληνικές ακτές και χρειάστηκε το «στράγγισμα» του Βυζαντινού θησαυροφυλακίου για να συνάψει μια επώδυνη συνθήκη ειρήνης. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο επτάχρονος εγγονός του (γιός της κόρης του Αριάδνης) Λέων Β’. Στην ουσία (συν)αυτοκράτορας έγινε ο γαμπρός του Ζήνων, που μετά τον θάνατο του ανήλικου γιου του ανακηρύχθηκε μοναδικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου.


532: Ο Ιουστινιανός καταστέλλει βίαια την Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη που είχε αρχίσει μια βδομάδα νωρίτερα. Οι στασιαστές είχαν κάψει μεγάλο μέρος της Πόλης (Σχεδόν τις μισές οικοδομές. Δεν είχε γλυτώσει από το μένος τους ούτε η Αγία Σοφία.), είχαν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και τέλος είχαν ανακηρύξει αυτοκράτορα τον Υπάτιο. Ο Ιουστινιανός αρχικά θέλησε να φύγει από την πόλη αλλά τον μετέπεισε η σύζυγός του αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Αφού δωροδόκησε αρκετά στελέχη των Βένετων και των Πράσινων (των δυο αντιπάλων παρατάξεων του Ιπποδρόμου, οι οποίες είχαν και πολιτική ισχύ) για να τους διασπάσει, εγκλώβισε τους εναπομείναντες φανατικούς στον Ιππόδρομο. Εκεί οι στρατηγοί του Βελισάριος και Μούνδος τους σφαγίασαν όλους (υπολογίζονται στις 35.000). Ο Υπάτιος εκτελέστηκε την επομένη μαζί με τον αδελφό του. Παραδειγματικά τιμωρήθηκαν με φυλακίσεις, εξορίες και δημεύσεις όσοι από τους Συγκλητικούς και Δυνατούς είχαν πάρει το μέρος των στασιαστών. Οι τελευταίοι υποδαύλιζαν την στάση, γι΄αυτό πήρε τέτοιες διαστάσεις, επειδή ο αυτοκράτορας είχε βάλει βαρείς φόρους για τους Δυνατούς (εύπορους, μεγαλοαστούς).


1689: Γεννιέται ο Μοντεσκιέ (Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu. †10.02.1755, 66 ετών). Ασχολήθηκε με βοτανική, ανατομία και μετεωρολογία. Η μεγάλη κληρονομιά του όμως είναι «το πνεύμα των νόμων«. Σε αυτό ξεχωρίζει τις εξουσίες σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική και τα πολιτεύματα σε μοναρχικά, δεσποτικά (δικτατορικά) και δημοκρατικά. Δηλαδή όπως είναι σήμερα ταξινομημένος πολιτικά και κοινωνικά ο κόσμος. Την εποχή που ζούσε δεν υπήρχαν αυτές οι εξουσίες ούτε τα πολιτεύματα. Υπήρχαν μόνο αριστοκρατικές μοναρχίες με συγκεντρωμένες όλες τις εξουσίες.


1827: Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου συνεχίζει τις εργασίες της, μετά από 9μηνη διακοπή, στην Ερμιόνη. Έχουν πάλι προηγηθεί τα γνωστά ήξεις αφήξεις των Εθνοπατέρων, της αρμόδιας για την σύγκληση 13μελούς επιτροπής και της 11μελούς Διοίκησης για τον χρόνο και τον τόπο επανάληψης των εργασιών της. Συγκαλούν την Εθνοσυνέλευση για συνέχιση των εργασιών της πρώτα στον Πόρο, μετά στην Αίγινα και τελικά συνέρχονται, χωρίς να υπάρχει απαρτία, στην Ερμιόνη παρά την επίσημη αντίθεση της Διοίκησης και της 13μελούς. Οι προσκείμενοι στην διοίκηση προσπάθησαν να συνέλθουν σε σώμα στην Αίγινα, δημιουργώντας εκεί μια παράλληλη Εθνοσυνέλευση αλλά δεν τα κατάφεραν.
Από την πρώτη προκαταρκτική συνεδρίαση αποφασίζεται η πώληση της επαρχίας Κάτω Ναχαγιέ (Κρανίδι) για τα έξοδα της Εθνοσυνέλευσης, όταν με προηγούμενη απόφασή της (στην Επίδαυρο) είχε απαγορεύσει την πώληση Εθνικών Γαιών, για εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά μόνο φθαρτών αξιών (Οικοδομές, τελωνεία κλπ.). Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, μετά την διεθνή κατακραυγή των απανταχού φιλελλήνων, αλλά και του πρεσβευτή στην Πύλη λόρδου Στράτφορντ Κάνινγκ, αποκαθιστά τις σχέσεις την με τους Θ. Κολοκοτρώνη που του δίνει τον τίτλο του γενικού αρχηγού και του Δ. Υψηλάντη. Ζητούν μάλιστα από τον Κολοκοτρώνη να στείλει επιστολή στον πρεσβευτή που να τον διαβεβαιώνει για την ομοψυχία του Ελληνικού Έθνους. Τον πρεσβευτή, ο οποίος διπλωματικότατα τους έβαλε στην θέση τους ζητώντας ομοψυχία (αποκατάσταση Κολοκοτρώνη) και συναίνεση από τις Ευρωπαϊκές αυλές (δικαίωση Υψηλάντη), τον είχαν ανάγκη μια και αυτός, υποτίθεται, θα ήταν ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στην Πύλη, για επίτευξη ειρήνης. Τελικά βλέπουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν διαιρεμένοι, όσες διαβεβαιώσεις κι αν έστελναν, όπως και ότι δεν μπορούν να εκλέξουν από κοινού, άτομα του Ελλαδικού χώρου που να αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Έτσι αποφασίζουν από την μια να βρουν έναν τόπο κοινής αποδοχής για να συνεδριάσουν μαζί και βέβαια ωριμάζει η σκέψη να τους διοικήσει, κάποιος έμπειρος στα πολιτικά και στην κυβερνητική Έλληνας, που δεν είχε μέχρι τώρα ανάμειξη στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Κοινής αποδοχής τόπος ορίζεται η Τροιζήνα, που μόλις συνέρχονται εκεί ανακηρύσσουν ομόφωνα για κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια.


1833*: Καταπλέει στο Ναύπλιο η Αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη που μεταφέρει τον Όθωνα στην Ελλάδα για να αναλάβει τα καθήκοντά του σαν βασιλιάς. Την συνοδεύουν 36 πλοία των μεγάλων δυνάμεων. Είχε ορισθεί βασιλιάς της Ελλάδας με την Σύμβαση του Λονδίνου την 7η Μαΐου 1832. Ξεκίνησε από το Μόναχο την 24η Νοεμβρίου με Έλληνες συνοδούς τους Δ. Πλαπούτα, Κ. Μπότσαρη και Α. Μιαούλη. Έφτασαν στην Τεργέστη που τους περίμενε το Μαδαγασκάρη με δυο συνοδά πλοία. Από εκεί έφτασαν στην Κέρκυρα, που τους περίμενε ο υπόλοιπος στόλος, όπως και ο στρατός που προοριζόταν για την Ελλάδα. Ήταν 3.500 Βαυαροί στρατιώτες (Τέσσερα Συντάγματα Πεζικού, δύο ίλες ελαφρών ιππέων και μια πυροβολαρχία) που την μισθοδοσία και συντήρησή τους, είχε αποδεχθεί η Ελλάδα. Όταν έφτασαν στο Ναύπλιο, που ήταν τότε η πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο Όθων δεν αποβιβάσθηκε αμέσως από το πλοίο, αλλά δεχόταν τους διάφορους προύχοντες και αξιωματούχους της Ελλάδας σ’ αυτό. Αφού αποβιβάστηκαν, εκτός από τον στρατό, και όλοι οι άλλοι που θα παρέμεναν στην Ελλάδα, τότε την 25η Ιανουαρίου (6 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο) αποβιβάσθηκε κι αυτός, πατώντας για πρώτη φορά Ελληνικό έδαφος. Εκείνη την μέρα ορκίστηκε βασιλιάς της Ελλάδας και απηύθυνε διάγγελμα στον Ελληνικό λαό.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα με το νέο ήταν 30 Ιανουαρίου.
Αρκετά ακριβής και περιγραφική η Ιστορία του Όθωνος από τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη.


1910: Παραιτείται η πρώτη κυβέρνηση που είχε επιβληθεί από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο με πρωθυπουργό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Στέφανο Δραγούμη που έχει την «δεδηλωμένη» τόσο του Σ.Σ. όσο και της Βουλής. Η τελευταία θα προκηρύξει εκλογές για την 18.08.1910 και την σύγκλιση αναθεωρητικής βουλής.


1915-1984: Γεννιέται και πεθαίνει την ημέρα των γενεθλίων του, μετά από 69 χρόνια, ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αν έπρεπε το λαϊκό τραγούδι να έχει ένα ονοματεπώνυμο αυτό θα ήταν το δικό του. Εισήγαγε στο ανατολίτικο τραγούδι τη βυζαντινή μουσική των παιδικών ακουσμάτων του. Ήταν μέλος βυζαντινής χορωδίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Τρίκαλα. Το δημοτικό τραγούδι που είχε μάθει από τον πατέρα του. Μετέτρεψε το λαούτο του πατέρα του σε μπουζούκι. Έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τα κουτούκια και το ανέβασε στο πάλκο, το έκανε ελληνικό άκουσμα.
Συννεφιασμένη Κυριακή.

Της Γερακίνας Γιος.

Αρχόντισσα.

Τα καβουράκια.

Δεν ρωτώ ποια είσαι.

Τα λερωμένα τ’ άπλυτα.


1933: Γεννιέται ο Ray Dolby, ο εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος μείωσης του θορύβου. Η Dolby Laboratories που ίδρυσε δημιούργησε την πρώτη Surround κινηματογραφική ταινία: Το «Αποκάλυψη τώρα». Αργότερα με την ιδια τεχνική δημιουργήθηκε το «Blade Runer». Πέθανε την 12.9.2013 σε ηλικία 80 ετών.


1957: Σκοτώνεται σε τυχαία συμπλοκή Άγγλων και Ελλήνων στην περιοχή Σκληνιτζια του χωριού Ευρύχου, μετά από εμπλοκή του όπλου του, ο 25χρονος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μάρκος Δράκος. Είχε δημιουργήσει δικιά του ομάδα με την οποία έκανε επιθέσεις και δολιοφθορές κατά των Αγγλικών στρατευμάτων κατοχής της Κύπρου. Η ομάδα του έκανε το πρώτο σαμποτάζ της ΕΟΚΑ: Την ανατίναξη της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας (την μετέπειτα ΡΙΚ). Η ίδια ομάδα ήταν που είχε στήσει ενέδρα σε Αγγλικό όχημα στο Μερσινάκι Λευκωσίας όπου σκοτώθηκε ένα από τα παλικάρια του, το πρώτο θύμα της αντίστασης, ο Χαράλαμπος Μούσκος. Ο Δράκος είχε συλληφθεί από τους Άγγλους, είχε δραπετεύσει και ήταν επικηρυγμένος με 5.000 λίρες (∼100.000 σημερινές).


1975: Δημοσιεύεται ψήφισμα της Βουλής με το οποίο διακηρύσσει ότι το στασιαστικό κίνημα της 21/04/1967 ήταν πραξικόπημα που αποσκοπούσε στον σφετερισμό της εξουσίας. Τις κυβερνήσεις που προέκυψαν από αυτό, κυβερνήσεις βίας και τις πράξεις που τελέστηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου της χούντας αξιόποινες. Συνεχίζοντας στο δεύτερο άρθρο ορίζει ως υπαίτιους των πράξεων όλους όσους άσκησαν διοίκηση κατά την περίοδο αυτή μέχρι και τον βαθμό του Γενικού Γραμματέως (Από πρόεδρο Δημοκρατίας και προς τα κάτω). Η Συντακτική Πράξη, με την οποία δημοσιοποιήθηκε το ψήφισμα, με ερμηνευτική δήλωση (άρθρο 5) καταργούσε ουσιαστικά την γενική αμνηστία που είχε δοθεί την 26η Ιουλίου 1974, περιορίζοντάς της στα χαμηλόβαθμα στελέχη της χούντας. Με βάση αυτό το ψήφισμα άρχισαν οι διώξεις των πρωτεργατών της χούντας (ίσως λίγο πιο νωρίς απ’ όσο έπρεπε γιατί η ισχύς του άρχιζε από την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ). Στο ίδιο ψήφισμα (Άρθρο 6) «καθάριζε» το ποινικό μητρώο των αντιστασιακών για καταδίκες από πράξεις που στρεφόταν κατά της χούντας. Παραταύτα υπήρξαν αμέτρητες εξαιρέσεις στο θέμα των διώξεων. Παράδειγμα ο επί Ιωαννίδη πρόεδρος της Δημοκρατίας Φαίδων Γκιζίκης. Παρέδωσε την εξουσία στο Καρμανλή και θα τον πέρναγαν στρατοδικείο; Ναι μεν αλλά.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο μεγαλοεπιχειρηματίας Πρόδρομος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης. Από τους «δαιμόνιους» επιχειρηματίες που ξεπετάχτηκαν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν ήδη οικονομικός μεγιστάνας στην Τουρκία το 1920. Προβλέποντας τις εξελίξεις μετακόμισε στο Παρίσι όπου είχε μεταφέρει όλη την κινητή περιουσία του. Η απόφαση του για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην Ευρώπη ανατράπηκε μετά από συνάντηση με τον Ελ. Βενιζέλο. Δραστηριοποιήθηκε στον βιομηχανικό, παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις του στα πυρομαχικά (ΠΥΡΚΑΛ, η σημερινή ΕΑΣ) , χημικά και λιπάσματα (ΧΒΒΕ, ΛΙΠΤΟΛ), υαλουργεία, ναυτιλιακά, ορυχεία και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ, Μεταλεία Κασάνδρας), οινοπνευματώδη (Βότρυς) και πάρα πολλές άλλες εταιρείες, έφθασαν να έχουν πάνω από το 1/3 του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας, του οποίου ήταν ο βασικός κορμός. Έγινε το συνώνυμο του πλούτου σε συνδυασμό με την ισχύ και από τους κύριους διαπλεκόμενους με τις κυβερνήσεις.  Το 1973 δημιούργησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μποδοσάκη» που δραστηριοποιείται στους τομείς υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος και με αρκετές κοινωνικές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 300€ εκατομμύρια. Ο ανιψιός του και κληρονόμος του Αλέξανδρος Αθανασιάδης δολοφονήθηκε από την 17Ν.


1989: Η 17Ν πραγματοποιεί το δεύτερο «δίδυμο» χτύπημα κατά δικαστικού: Πυροβολεί και τραυματίζει ελαφρά στα πόδια τον εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα. Το πρώτο από τα δύο ήταν κατά του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, που τον είχε πυροβολήσει κι αυτόν στα πόδια μια βδομάδα νωρίτερα. Ο Ανδρουλιδάκης είχε καταλήξει ένα μήνα μετά, από ιατρικές επιπλοκές. Τον Ταρασουλέα τον είχαν πυροβολήσει κατηγορώντας τον, σύμφωνα με την προκήρυξη, για την συγκάλυψη σειράς οικονομικών και εργατικών σκανδάλων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ιδιοκτησίας Ανδρέα Ανδρεάδη. Συγκεκριμένα ο Ταρασουλέας από την θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί και είχε εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα για απάτες σε βαθμό κακουργήματος του Ανδρέα Ανδρεάδη. Κατά το χρονικό διάστημα που είχαν τελεσθεί τα αδικήματα, οικονομικός διευθυντής των Ναυπηγείων ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Ο Ταρασουλέας σαν μάρτυρας στην δίκη των μελών της 17Ν είχε πει ότι αυτός που τον πυροβόλησε μοιάζει κάπως με τον Σάββα Ξηρό. Η σύζυγός του που τον συνόδευε την ώρα που τον πυροβόλησαν λίγο πιο κάτω από το σπίτι τους ανέφερε χωρίς δισταγμό ότι ήταν ο Σάββας Ξηρός.


←17 Ιανουαρίου

19 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.