Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου

399: Έρχεται στο κόσμο το πρωτότοκο από τα πέντε παιδιά του αυτοκράτορα Αρκάδιου και της Ευδοξίας. Η μετέπειτα αυτοκράτειρα Πουλχερία. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, στον θρόνο ανέβηκε ο 7χρονος μοναδικός γιος του Θεοδόσιος Β΄ (η Πουλχερία ήταν τότε 9), υπό την επιτροπεία του έπαρχου Ανθέμιου. Από το 414 (15χρονών) αναγορεύτηκε Αυγούστα, απομάκρυνε τον Ανθέμιο και διοικούσε κατ΄ουσία η ίδια γιατί ο αδελφός της αποδείχθηκε άβουλος και άτολμος (είχε φροντίσει και η ίδια γι΄αυτό.). Συνέχισε να κυβερνά εν ονόματι του αδελφού της μέχρι και τον θάνατό του το 450. Στο μεσοδιάστημα της βασιλείας του Θεοδόσιου είχε κάποιες συγκρούσεις με την σύζυγο του Θεοδοσίου, Ευδοκία, που η ίδια είχε επιλέξει σαν νύφη, μέχρι που αναδείχθηκε νικήτρια στα σημεία πετυχαίνοντας την (αυτο)εξορία της συζύγου στα Ιεροσόλυμα. Μετά τον θάνατο του αδελφού της έμεινε μόνη αυτοκράτειρα στο Βυζάντιο. Παντρεύτηκε τον συγκλητικό Μαρκιανό με τον όρο της διατήρησης της παρθενιάς της. Η επιλογή της αποδείχθηκε επιτυχημένη κίνηση, μια και υπήρξε ικανός διαχειριστής της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από κάθε άποψη. Η ίδια είχε δείξει μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις τέχνες. Είχε συμβάλει μαζί με τη νύφη της στην ίδρυση του Πανδιδακτηρίου. Του πρώτου Πανεπιστημίου στο κόσμο. Αφοσιωμένη στην θρησκεία είχε προκαλέσει δυο Συνόδους: Την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο και την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Χαλκηδόνα για την καταπολέμηση των αιρέσεων. Στην Δ΄ αναβαθμίστηκε η μέχρι τότε αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως (Νέας Ρώμης) σε Οικουμενικό Πατριαρχείο ισότιμο με το Βατικανό (Πρεσβυτέρα Ρώμη). Πέθανε το 453 σε ηλικία 54 ετών.


1736: Γεννιέται ο James Watt (†25.08.1819, 83 ετών). Σκωτσέζος πολυεφευρέτης, ιδιαίτερα στο τομέα των κινητήρων. Καθιέρωσε τη μονάδα μέτρησης HP (ίπποι) για την μέτρηση της ισχύος των κινητήρων. Προς τιμήν του η διεθνής μονάδα ισχύος, πήρε το όνομά του: Watt και έχει αντικαταστήσει τη μονάδα μέτρησης που είχε δημιουργήσει ο ίδιος.


1827: Η πρώτη ημέρα από τις μάχες του Διστόμου. Ήταν και η πιο κρίσιμη. 300 Σουλιώτες με μια πλειάδα οπλαρχηγών αμύνονται μέχρι το σούρουπο που καταφθάνουν άλλοι 200 Έλληνες. Με αυτούς κατατροπώνουν 2.000 πεζούς και 500 ιππείς του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Τη νίκη θα σφραγίσει τα μεσάνυκτα της επομένης ο Καραϊσκάκης που με άγνωστο αριθμό ανδρών (μικρό πάντως), φτάνοντας στο Δίστομο το βλέπει περικυκλωμένο από τα στρατεύματα του Ομέρ. Αποφασίζει να περάσει από κάποιο σημείο, μέσα από τις σκηνές του Τουρκικού στρατοπέδου. Αθόρυβα φθάνει μέσα στο στρατόπεδο, τους πιάνει στον ύπνο και περνάει στο Δίστομο σφάζοντας όποιον βρισκόταν στο δρόμο του. Η πολιορκία κράτησε μέχρι την 6η Φεβρουαρίου, όπου οι Τούρκοι παρά την ενίσχυση τους με δυο τάγματα τακτικού στρατού, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο με όλα τα εφόδια, από τον φόβο των ανορθόδοξων μεθόδων του Καραϊσκάκη.


1828: Πεθαίνει στη Βιέννη σε ηλικία 36 ετών ο Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας*, οργανωτής της Ελληνικής Επανάστασης.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 διάβηκε τον ποταμό Προύθο και εξέδωσε την επαναστατική προκήρυξη, ξεκινώντας την επανάσταση. Με την χρηματοδότηση των αδελφών Ριζάρη οργάνωσε στρατό αλλά δεν ήλθε η βοήθεια που περίμενε από τον ηγέτη των Βλάχων Θεόδωρο Βλαδιμιρέσκου. Αντί γι’ αυτό ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ τον αφόρισε προσπαθώντας να γλυτώσει τις ζωές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Με λιγοστές δυνάμεις, αγύμναστες και με ένα επιτελείο που αν δεν χαρακτηριστεί προδοτική η συμπεριφορά τους στη μάχη του Δραγατσανίου, πρέπει να χαρακτηριστεί σαν ενέργεια ανόητων, καταστρέφεται ο πρώτος επαναστατικός στρατός και ό ίδιος καταφεύγει στην Αυστρία στις 9 Ιουνίου 1821, όπου φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του. Μετά το θάνατό του η καρδιά του βρίσκεται όπως επιθυμούσε στο Αμαλιείο της Αθήνας. Η σωρός του μεταφέρθηκε το 1964 στην εκκλησία των Αγ. Ταξιαρχών στο Πεδίον του Άρεως.
* Μυήθηκε από τον Εμ. Ξάνθο τον Ιανουάριο του 1820 και ορίσθηκε την ίδια μέρα αρχηγός της, με το ψευδώνυμο Καλός και επιβεβαιωτικά υπογραφής τα α.ρ.


1847: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Αθανάσιος Χριστόπουλος. Είναι ένας από τους τρεις «πρόδρομους» ποιητές της δημοτικής γλώσσας, μαζί με τους Ρήγα Φεραίο και Ιωάννη Βηλλαρά. Για την Δημοτική που την ονόμαζε Αιολοδωρική είχε συντάξει και γραμματική. Αρκετά έργα του που έχουν διασωθεί, τα περισσότερα χάθηκαν ενώ ήταν εν ζωή, βρίσκονται στην Ανέμη.


1865: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Πιερ Ζοζέφ Προυντόν. Ήταν ο πρώτος που είχε αυτοχαρακτηριστεί αναρχικός. Αρχές της θεωρίας του ήταν ο μουτουαλισμός (αμοιβαιότητα) και φεντεραλισμός (ομοσπονδιοποίηση) κάνοντας την έτσι αντίπαλο τόσο του καπιταλισμού όσο και του κομουνισμού. Η βασική παραδοχή, του καλοσυνάτου ανθρώπου, στην οποία ρητά στηρίζεται, είναι ίδια με αυτή των δυο αντίπαλων θεωριών έστω κι αν δεν το αναφέρουν ρητά, αλλά προϋποθέτουν για την λειτουργία τους την συμμετοχή ή υπακοή των ανθρώπων στους κανόνες τους. Τέτοιοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι, δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν. Και να δημιουργούνταν κάποια μικρή ομάδα κάτω από τις συνθήκες που προϋποθέτει η αναρχία, πράγμα τελείως ουτοπικό, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε μέρα στο γνωστό ανθρώπινο περιβάλλον, άσχετα με την ιστορική στιγμή. Όλα τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα είναι αποτυχημένα, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο στηρίζουν την λειτουργία τους στον “καλόν άνθρωπο”.


1945: Σοβιετικοί καταλαμβάνουν το γκέτο Λοντζ απελευθερώνοντας 700 κρατούμενους, που είχαν μείνει ακόμη, από τους 234.000 που υπήρχαν. Οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί στο Άουσβιτς, ενώ αρκετούς είχαν στείλει στο γκέτο εξόντωσης Χέλμνο. Οι Γερμανοί το ονόμαζαν χρυσωρυχείο. Το 1942 υπήρχαν εγκατεστημένα 100 εργοστάσια, τα περισσότερα κατασκευής ειδών ένδυσης. Διόρισαν γενικό υπεύθυνο του γκέτο τον Εβραίο Mordechai Chaim Rumkowski που έπεισε του ομοεθνείς του ότι αν δούλευαν εξοντωτικά, πάνω από 12 ώρες την ημέρα, θα γλίτωναν τον θάνατο. Ο Rumkowski και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν κατά την εκκένωση στο Άουσβιτς όπου εκτελέστηκαν.


1947: Το πλοίο Χειμάρα, με 630 επιβάτες, βυθίζεται στο Νότιο Ευβοϊκό παρασέρνοντας στο θάνατο 383 άτομα. Εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα όταν προσέκρουσε στις βραχονησίδες Βερδούγια σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις αφηγήσεις των επιβατών υπήρξε ισχυρότατη έκρηξη. Αυτή θα μπορούσε να προέρχεται ή από έκρηξη του λεβητοστασίου, ή από νάρκη, ή από βόμβα με σκοπό το σαμποτάζ από τους ιδιώτες στο κρατικό πλοίο. Είχε μόνο τέσσερις μήνες που εκτελούσε δρομολόγια στην Ελλάδα. Είχε δοθεί σαν πολεμική αποζημίωση από την Γερμανία στο ελληνικό δημόσιο και ήταν ναυπηγημένο το 1905.


1965: Αρχίζουν στο Παρίσι για πρώτη φορά συνομιλίες, για την πολιτική ένωση και κοινή άμυνα των χωρών μελών της ΕΟΚ μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ και του καγκελαρίου της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρτ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι, η ΕΟΚ έγινε ΕΕ με την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 αποκτώντας Ευρωκοινοβούλιο, με την Συνθήκη της Λισσαβώνας εξασθένησε τις κρατικές εξουσίες το 2009, ενισχύοντας της κεντρική Ευρωπαϊκή εξουσία, αλλά… Όσο πιο αισθητή γίνεται η παρουσία της κεντρικής εξουσίας, τόσο φαίνονται εντονότερα οι διαφορές που χωρίζουν τα κράτη μέλη από τα κοινά που τα ενώνουν.


1983: Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας προοσωπικού υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας και ποντίκι. Ήταν το Apple Lisa που με την «προσιτή» τιμή των $10.000 ($23.500 σημερινά) γίνεται ανάρπαστο, πουλώντας 100.000 χιλιάδες κομμάτια. Ο πρώτος υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον και ποντίκι είχε παρουσιαστεί το 1968 από την XEROX, που δεν μπόρεσε ποτέ να αξιοποιήσει εμπορικά τις εφευρέσεις της. Η Lisa είχε επεξεργαστή τον Motorola 68000 στα 5MHz, μνήμη 512KB, επεκτάσιμη μέχρι 2MB, τεράστια σε σχέση με τον ανταγωνισμό (το IBM PC είχε 16KB), και δυο αναξιόπιστα flopy των 51/4» δικιάς της αυθαίρετης χωρητικότητας 871ΚΒ. Είχε ένα δικό της βαρύ και άθλιο λειτουργικό σύστημα με το όνομα Lisa OS, που όταν σκρολάριζες κείμενο, η έννοια που αποδίδεται με τη λέξη ναυτία, περιέγραφε κάτι ευχάριστο. Για την Lisa δεν υπήρχε καμία εφαρμογή (πρόγραμμα) είτε της Apple είτε τρίτου κατασκευαστή, εκτός από το ενσωματωμένο Lisa Office.  Τα πράγματα άρχισαν να διορθώνονται από την επόμενη χρονιά με την Lisa 2. Τα δυο σκουπιδοφλόπυ έγιναν ένα κλασικό 31/2» 400KB που αν και μικρότερης χωρητικότητας ήταν αξιόπιστο, ενώ το μοντέλο Lisa 2/5, είχε εξωτερικό σκληρό δίσκο 5MB. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το MACWorks που της επέτρεπε να τρέχει προγράμματα των Macintosh. Το σπουδαιότερο ήταν ότι η τιμή έπεσε στο μισό και λιγότερο. Με όλα τα προβλήματα και ατέλειες που είχε η Lisa καθιέρωσε, επέβαλε στο τέλος, το γραφικό περιβάλλον εργασίας, τη χρήση του ποντικιού και το multitasking, στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.


1986: Κυκλοφορεί ο πρώτος ιός για υπολογιστές. Έμεινε στην ιστορία σαν Pakistan virus, ενώ το όνομα του στα επίσημα βιομηχανικά standards (GICS) είναι Brain virus. Ήταν trigger virus, με «σκανδάλη» την αντιγραφή ενός ιατρικού προγράμματος που είχαν κατασκευάσει δυο Πακιστανοί προγραμματιστές, οι αδελφοί Μπατζίτ και Αμτζάντ Φαρούκ Άλβι. Είχαν ξεκινήσει την κατασκευή του ιατρικού προγράμματος όταν ήταν φοιτητές στο Λονδίνο, με την παρότρυνση Άγγλων επιχειρηματιών, που είχαν ανακαλύψει τα ταλέντα, με την υπόσχεση ότι θα αναλάμβαναν τις πωλήσεις δίδοντας σε αυτούς ποσοστά. Οι φοιτητές τελείωσαν τις σπουδές τους, γύρισαν στην πατρίδα τους, αλλά οι πωλήσεις στην Αγγλία δεν πηγαίναν καθόλου καλά, σύμφωνα με τους ντήλερ τους. Πιστεύοντας ότι το πρόγραμμά τους ήταν πολύ καλό για να αποτύχει, άρχισαν να υποψιάζονται τους ντήλερ. Κατασκεύασαν έναν ιο που αν αντέγραφες την original δισκέτα από την οποία έτρεχε το πρόγραμμα, μεταδιδόταν στο PC που αντέγραφε ή είχε αντιγραμμένο πρόγραμμα, χωρίς να κάνει ζημιά στο σκληρό δίσκο. Προσέβαλε τις δισκέτες στον τομέα εκκίνησης (boot sector). Όταν έτρεχες προσβεβλημένη δισκέτα έβγαινε μήνυμα με την επωνυμία της εταιρείας τους (Brain), την διεύθυνση και τα τηλέφωνα της στη Λαχώρη, ζητώντας από τον ιδιοκτήτη του προσβεβλημένου PC να επικοινωνήσει μαζί τους, για να του δώσουν το «φάρμακο». Πίστευαν ότι έτσι θα έπιαναν στα πράσα τυχόν παράνομα αντίγραφα του προγράμματός τους και θα μάθαιναν από που τα προμηθεύτηκαν. Διένημαν τον ιο με μια νέα έκδοση του προγράμματός τους. Η «επόμενη μέρα» τους επιφύλασσε την μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής τους. Όλα τα τηλέφωνα της εταιρείας κτυπούσαν ασταμάτητα, με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, κυρίως γιατρούς, αλλά και από άλλες αγγλόφωνες περιοχές τους κόσμου, να τους ζητούν εξαγριωμένοι την αποκατάσταση της ζημιάς. Τα δυο αδέλφια που γνώρισαν τα φώτα της εφήμερης δημοσιότητας άνοιξαν το δρόμο και έβαλαν ιδέες για την κατασκευή όλου του κακόβουλου λογισμικού που κυκλοφορεί σήμερα και ταυτόχρονα, όλων των εταιρειών προστασίας από αυτό. Σήμερα, μαζί με τον τρίτο αδελφό τους Σαχίντ, έχουν εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και internet, πάντα στην πατρίδα τους.


2002: Δολοφονείται σε ηλικία 53 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Αυλάκι (Ակօս), ο Αρμένιιος αρχισυντάκτης της Χραντ Ντινκ. Δολοφόνος του ένας 17χρονος Τούρκος Εθνικιστής. Αιτία η αρθρογραφία του για την γενοκτονία των Αρμενίων.  Είχε καταδικαστεί τρεις φορές για προσβολή της Τουρκίας (Άρθρο 301 του Τουρκικού ποινικού κώδικα. Μετασχηματίστηκε, στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού της χώρας, το 2008 στο 159 που χρειάζεται και η συγκατάθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης για να διωχθεί κάποιος με αυτή τη κατηγορία). Είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον 17χρονο πόζαραν μπροστά στις κάμερες χαμογελαστοί και περήφανοι για το «καμάρι» τους προκαλώντας πολιτικό σκάνδαλο στη Τουρκία. Στην κηδεία του διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που τον συνόδεψαν φώναζαν «είμαστε όλοι Αρμένιοι».


←18 Ιανουαρίου

20 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.