Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου

842: Πεθαίνει σε ηλικία 28 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόφιλος. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Μιχαήλ Β’ ψελλό (τραυλό) στο θρόνο, μετά το θάνατό του το 829. Αντίθετα με τον πατέρα του δεν παρέμεινε αμέτοχος στην διαμάχη για τις εικόνες. Ήταν εικονομάχος και με διάταγμα του 832 απαγόρευσε της λατρεία των εικόνων. Αυταρχικός, σε σημείο να μην παντρευτεί τον άνθρωπό του, που ήταν ζευγάρι, την Κασσιανή, γιατί του αντιμίλησε την ώρα της επιλογής. Όταν ήταν να την επιλέξει μπροστά σε όλο το κόσμο μέσα στο παλάτι την πλησίασε και της είπε: “Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα” (Δηλαδή από γυναίκα προέρχονται τα κακά) και αυτή του απάντησε “Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα” (Αλλά και από γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα). Παρά τις αποτυχίες του, τόσο στην αντιμετώπιση των Αράβων, με τους οποίους είχε σχέσεις λυκοφιλίας, όσο και στο θέμα της εικονομαχίας, λάμπρυνε την βασιλεύουσα με μοναδικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και ενίσχυσε σημαντικά τα τείχη της πόλης. Τον διαδέχθηκε ο 3χρονος γιος του Μιχαήλ Γ’ μέθυσος, υπό την κηδεμονία της μητέρας του Θεοδώρας.


1841: Το Χονγκ Κονγκ με την Συνθήκη του Chuenpee παραχωρείται από την Κίνα στην Μεγάλη Βρετανία. Η Συνθήκη ήταν η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να τερματίσει τον πρώτο πόλεμο του οπίου με την Μ. Βρετανία. Έγινε το κέντρο του εμπορίου στην Άπω Ανατολή. Στις 1 Ιουλίου 1997 επιστράφηκε στην Κίνα σύμφωνα με την Συνθήκη. Κατόπιν συμφωνίας θα παραμείνει ανεξάρτητο σε όλα εκτός από την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική για τουλάχιστον 50 χρόνια ακόμη.


1916: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης. Πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας (15.08.1909-18.01.1910). Εγγονός του αγωνιστή της Επανάστασης Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Αν και υπηρεσιακός τρόπον τινά πρωθυπουργός (επιλογή των επαναστατών του Γουδή), η κυβέρνησή του είχε μόνο θετικές ενέργειες και κριτικές, απ’ όλους. Μεταξύ αυτών η παραγγελία του θωρηκτού Αβέρωφ, η δημιουργία του μονοπωλίου ζάχαρης κλπ. Είχε απομακρυνθεί από τους επαναστάτες για να μπει στη πολιτική σκηνή ένας που θεωρούσαν σαν καταλληλότερο για ηγέτη της Ελλάδας: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.


1920: Γεννιέται ο Φρεντερίκο Φελλίνι († 31.10.1993, 73 ετών). Ιταλός νεορεαλιστής σκηνοθέτης. Μέχρι τον θάνατό του το 1993, γνώρισε αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις για τις ταινίες του. Μεταξύ αυτών 5 φορές το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

La Dolce Vita.

8 1/2.

La Strada.

Satyricon.

Casanova.

Amarcord.


1943: Πνίγεται σε ηλικία 46 ετών ο Κωνσταντίνος Δαβάκης βορειοδυτικά της Αυλώνας, όταν το πλοίο Citta di Genova που τον μετέφερε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης τορπιλίστηκε. Είχε αποστρατευτεί το 1937 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που του είχαν δημιουργηθεί από ασφυξιογόνα βόμβα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.   Τον Αύγουστο του 1940, με την μερική επιστράτευση ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία. Σαν διοικητής του αποσπάσματος Πίνδου ήταν ο πρώτος που δέχθηκε επίθεση στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. «Είδε» το κενό που δημιουργήθηκε στη μεραρχία αλπινιστών Τζούλια, τους επιτέθηκε εκεί και έτσι πέτυχε την πρώτη νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων εναντίον του άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κρατώντας τις θέσεις του προστάτεψε τα πλευρά της VIII Μεραρχίας του Χ. Κατσιμήτρου, που δεχόταν όλο το βάρος της Ιταλικής επίθεσης στο μέτωπο της Ηπείρου, από πλαγιοκόπηση.


1949: Εκτεταμένος ανασχηματισμός της ταλαιπωρημένης από την συνεργασία που είχε επιβληθεί από τους Αμερικανούς Κυβέρνησης συνεργασίας όλων των αστικών κομμάτων. Αυτή τη φορά επιθυμία των ΗΠΑ ήταν η αυτονόμηση του στρατού από την πολιτική εξουσία που την θεωρούσαν υπεύθυνη για την αναποτελεσματικότητα του Ελληνικού Στρατού απέναντι στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Έτσι με την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος την ίδια μέρα χρίζεται αρχιστράτηγος ο συνταξιούχος στρατηγός (ε.α.) Αλ. Παπάγος. Ήταν η μοναδική φορά στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού που δόθηκε αυτός ο βαθμός και αυτές οι αρμοδιότητες (Όπως περιγράφονται αναλυτικά στον Αναγκαστικό Νόμο) σε αξιωματικό.  Με τον ίδιο Νόμο καταργούνταν (άρθρο 3) το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας (ΑΣΕΑ).  Η νέα κυβέρνηση διήρκεσε μέχρι και τον θάνατο του πρωθυπουργού Θ. Σοφούλη, εν μέσω διαρκών αποκαλύψεων εκτεταμένης διαπλοκής της με κυκλώματα λαθρεμπορίας (χρυσού, ξένου συναλλάγματος, ρολογιών) στα οποία εμπλεκόταν άμεσα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Σπ. Μαρκεζίνης, Σπ. Θεοτόκης, Σοφ. Βενιζέλος κλπ).


1977: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο δικαστικός (12 χρόνια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και υπηρεσιακός πρωθυπουργός (εκλογές 1952) της Ελλάδας Δημήτριος Κιουσόπουλος.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η Δόρα Στράτου. Κόρη του πρωθυπουργού Νικόλαου Στράτου που είχε εκτελεστεί στου Γουδή με τους έξι. Η δήμευση της οικογενειακής περιουσίας εξανάγκασε την οικογένεια σε φυγή στο εξωτερικό, όπου παρέμειναν για μια δεκαετία. Δημιούργησε το 1953, με την βοήθεια του Σοφοκλή Βενιζέλου, την «Εταιρία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού». Τον πρώτο και ίσως μοναδικό φορέα που φρόντισε με κάποια σοβαρότητα να συλλέξει τα πατροπαράδοτα λαϊκά (δημοτικά) τραγούδια και χορούς και να τα κάνει γνωστά στο κόσμο. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται χιλιάδες εκπολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς, που και όσοι από αυτούς έχουν κάποια καλή πρόθεση, η δουλειά τους είναι μικρή, αποσπασματική και περιορισμένου (χρονικού και τοπικού) βεληνεκούς. Αποτέλεσμα να χάνουμε άλλο ένα πολύτιμο κρίκο με τον παρελθόν της λαϊκής παράδοσης και πολιτισμού μας. Η Δόρα Στράτου το 1967 φυλακίστηκε από την χούντα γιατί έκρυβε στο σπίτι της τον δημοσιογράφο Χρήστο Λαμπράκη. Αποφυλακίστηκε μετά από ενέργειες της Μελίνας Μερκούρη, που έβαλε διεθνούς κύρους πολιτικούς να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση.


←19 Ιανουαρίου

21 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.