Σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου

1059: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών, κάτω από περίεργες συνθήκες, ο πρώην Οικουμενικός Πατριάρχης Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Είχε ανέλθει στον Πατριαρχικό θρόνο το 1043, μετά τον θάνατο του πατριάρχη Αλέξιου Στουδίτη, σαν προσωπική επιλογή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου . Θέλοντας να αντιδράσει στα διάφορα καπελώματα της καθολικής εκκλησίας στη Νότια Ιταλία προχώρησε σε αντίποινα κλείνοντας τις λατινικές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης. Οι κόντρες συνεχίστηκαν μέχρι που τελικά οι δυο εκκλησίες έφτασαν στο Σχίσμα το 1054. Υπερόπτης με αλαζονική συμπεριφορά ανακατεύτηκε με τις κοσμικές υποθέσεις και κυρίως με τα θέματα του παλατιού μέχρι που ο Ισαάκιος Α΄ έχοντας εξασφαλίσει την λαϊκή αποδοχή τον απομάκρυνε από το Πατριαρχείο και τον εξόρισε. Αντικαταστάτης του χρίστηκε ο Κωνσταντίνος Γ΄ ο Λειχούδης, παρακοιμώμενος των αυτοκρατόρων Μιχαήλ Ε΄ του Καλαφάτη και του Κωνσταντίνου Θ΄ του Μονομάχου Ο Μιχαήλ Α΄ παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά το πλοίο που τον μετέφερε από τον τόπο της εξορίας του, την Ίμβρο, βρέθηκε σε λάθος λιμάνι και ο πατριάρχης  πεθαμένος από αποπληξία όπως ανακοίνωσαν.


1793: Εκτελείται σε ηλικία 38 ετών, στην γκιλοτίνα για προδοσία, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος XVI. Η απόφαση πάρθηκε από την Εθνική Συνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης κατά πλειοψηφία και εκτελέστηκε στην Πλατεία της Επανάστασης. Η σύζυγός του Μαρία Αντουανέτα εκτελέσθηκε την 16η Οκτωβρίου 1793.


1863: Η «προσωρινή» κυβέρνηση Δ. Βούλγαρη, που έχει εκδιώξει τον Όθωνα, καταθέτει την παραίτηση της στην Εθνοσυνέλευση. Η ενέργεια της τυπικά είναι αντισυνταγματική, αλλά ήταν η μοναδική, αν και αδιέξοδη, λύση αφού βασιλιάς δεν υπήρχε. Η Εθνοσυνέλευση αποφασίζει: «Η καταθείσα την αρχήν Κυβέρνησις θέλει εξακολουθήσει διαχειριζομένη την εκτελεστικήν εξουσίαν, μεχρισού η Συνέλευσις διαθέση άλλως τα κατ’ αυτήν». Ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας ότι και οι δικές της αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, αποφασίζει την επομένη, την αναδρομική χηρεία του θρόνου από 10 Οκτωβρίου του 1862. Την ίδια ημέρα αποφασίζει βεβιασμένα  «Περί αναγορεύσεως του Ηγεμονόπαιδος Αλφρέδου ως Βασιλέως της Ελλάδος». Τα κάνει όλα πακέτο δημοσιεύοντάς τα στο ΦΕΚ 6/28.2.1863. Ο Άγγλος πρίγκηπας Αλφρέδος, γιος της βασίλισσας Βικτωρίας, αρνείται τον θρόνο. Οι προσπάθειες για ανεύρεση νέου βασιλιά συνεχίζονται. Την προσωρινή κυβέρνηση Βούλγαρη την διαδέχθηκε μετά από είκοσι μέρες η «κυβέρνηση» του Ζηνόβιου Βάλβη.


1878: Η κυβέρνηση Κουμουνδούρου και τα ανάκτορα, κάτω από την πίεση της εξέγερσης των «πετσωματικών«, δίνουν διαταγή στον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο να εισέλθει σε τουρκικό έδαφος, από την πλευρά της Λαμίας, χωρίς την κήρυξη πολέμου. Η εντολή έχει αργήσει αδικαιολόγητα αφού ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος σε λίγες μέρες έχει τελειώσει (30 Ιανουαρίου). Το Πήλιο έχει ήδη επαναστατήσει από την 15 Ιανουαρίου. Η Τουρκία εξασθενημένη από τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, δεν έχει δυνάμεις για να αντιδράσει. Οι Ελληνικές δυνάμεις μετά από εντολή των μεγάλων δυνάμεων υποχωρούν στις αρχικές τους θέσεις. Αργότερα, το 1881, μετά από διαπραγματεύσεις η Θεσσαλία και ο Νομός Άρτας αποδόθηκαν στην Ελλάδα με το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο.


1924: Πεθαίνει* σε ηλικία 53 ετών ο Λένιν (πραγματικό όνομα Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ). Ο ηγέτης της Οκτωβριανής επανάστασης και πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Τον διαδέχθηκε ο Ιωσήφ Στάλιν. Η σωρός του έμεινε τρεις μέρες στο Σπίτι των Συνδικάτων για λαϊκό προσκύνημα. Την τέταρτη, ταριχευμένη πλέον, τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο Λένιν, όπου, μέχρι σήμερα, μπορεί να την επισκεφθεί και να δει το ταριχευμένο σώμα του ο καθένας.
* Είχε υποστεί διαδοχικά τρία εγκεφαλικά επεισόδια από το 1922 που σταδιακά του εξασθένησαν όλες τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού του.


1946: Πραξικόπημα στην Καλαμάτα! 2.500 έως 3.000 χίτες (δυο Γ από το Γεώργιος Γρίβας χιαστί) άριστα οπλισμένοι εισβάλουν στην Καλαμάτα και την καταλαμβάνουν ελέγχοντας όλες τις εισόδους/εξόδους της πόλης. Επιτίθενται κατά του Αστυνομικού Τμήματος και απελευθερώνουν τους δοσίλογους που εκρατούντο εκεί. Επιτίθενται κατά των φυλακών για να εξοντώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους αλλά οι φύλακες τους αποκρούουν με επιτυχία. Καταστρέφουν τα τυπογραφεία των τοπικών εφημερίδων. Δολοφονούν 14 πολίτες και παίρνουν ομήρους 150 (πολλούς από τους οποίους εκτελούν καθ΄ οδόν), ενώ αποχωρούν από την πόλη υπό την πίεση του Ελληνικού Στρατού και Ναυτικού που καταφθάνουν εσπευσμένα. Τα γεγονότα της Καλαμάτας θεωρούνται από τον τύπο πρόωρη εκδήλωση συνωμοσίας οπαδών του Γεωργίου Β΄ που έγινε για να εκβιάσει την επαναφορά του στην Ελλάδα. Όλες οι πλευρές (και οι φιλομοναρχικές και οι αντιβασιλικές) θεωρούν υπεύθυνη για τα γεγονότα την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη που προκήρυξε τις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα από το 1936!!! Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος από κανένα: Η σφαγή 520 Καλαματιανών από τους ναζί το 1944 με την καθοδήγηση Ελλήνων Χιτών που αρχικά είχαν προσπαθήσει να αποκρύψουν ακόμη και από τις οικογένειές τους. Ήταν καθαρά τρομοκρατική πράξη για να μην ζητήσουν οι συγγενείς την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.


1950: Πεθαίνει από φυματίωση σε ηλικία 47 ετών ο Τζωρτζ Όργουελ (Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ το πραγματικό του όνομα). Άγγλος συγγραφέας πολλών βιβλίων (τα πιο δημοφιλή του είναι η φάρμα των ζώων και το 1984) και δημοσιογράφος.


1954: Καθελκύεται το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στο κόσμο. Το 98m «Ναυτίλος», όπως ονομαζόταν, δεν είχε πυρηνικά όπλα, οι κινητήρες του παρήγαγαν ισχύ 10MW (13410HP) και η ταχύτητά του έφθανε τα 23 knots (43km/h). Για να τιμήσει το όνομά του έκανε τον περίπλου του Βόρειου Πόλου, έφτασε και στις 900, διανύοντας απόσταση 3200 ναυτικών μιλίων σε κατάδυση. Η εμπειρία που αποκτήθηκε με την συμμετοχή του σε ασκήσεις ήταν πικρή για το μέλλον του ανθυποβρυχιακού αγώνα. Όλη η τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί μέχρι τότε και όλα τα ανθυποβρυχιακά μέσα εντοπισμού και καταστροφής ήταν άχρηστα για ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, λόγω των παρατεταμένων υψηλών ταχυτήτων που μπορούσε να αναπτύξει, τα μεγάλα βάθη από τα οποία μπορούσε να δράσει, την απεριόριστη ακτίνα επιχειρησιακής δράσης του και το μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορούσε να μείνει σε κατάδυση. Το τελευταίο εξαρτιόνταν από την επάρκεια τροφής, που μπορούσε να φτάσει τους τρεις μήνες. Για αέρα και πόσιμο νερό είχε δικές του μονάδες παραγωγής. Αυτά τα προσόντα εκτός από τα μιλιταριστικά όνειρα που δημιούργησαν, έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι, επιτέλους υπήρχε η απόδειξη για φτηνό κόστος κίνησης των πλοίων. Το πειραματίστηκαν σε εμπορικό πλοίο, το Σαβάνα, με παταγώδη αποτυχία. Το Ναυτίλος είναι σήμερα Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο.


1975: Με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα Γ. Αρώνη οδηγούνται προφυλακιστέοι στον Κορυδαλό οι πρωτεργάτες της χούντας: Γ. Παπαδόπουλος, Σ. Παττακός, Ν. Μακαρέζος. Ι. Λαδάς, Μ. Ρουφογάλης. Οι κατηγορίες ήταν: Στάση, εσχάτη προδοσία και προπαρασκευαστικές ενέργειες εσχάτης προδοσίας. Κατηγορίες για τις οποίες προβλεπόταν και η θανατική ποινή.  Ο Δ. Ιωαννίδης είχε ήδη προφυλακιστεί, πρόωρα, από την 14η Ιανουαρίου 1975, ενώ η Συντακτική Πράξη με την οποία έγιναν οι διώξεις είχε ισχύ από 18/01/1975. Η μεταπολίτευση, σαν διάδοχος κατάσταση της δικτατορίας, είχε αμνηστεύσει αρχικά όλους τους χουντικούς την 26η Ιουλίου 1974. Κάτω από την λαϊκή κατακραυγή αναγκάστηκε να εκδώσει την Σ.Π. με την οποία εξαιρούνταν της αμνηστίας οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος και τους είχε εκτοπίσει στην Κέα.


1998: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας. Δημοτικιστής πεζογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, με έντονες αντιρρήσεις για τις αξίες της εποχής του που τις έβγαζε μέσα από τα έργα του. Ήταν ο κυριότερος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού στην Ελλάδα. Δειγματοληψία του έργου του υπάρχει στον Μικρό Απόπλου.
Εγώ δε γνώρισ’ ακόμα μήτ’ έναν που να μολογήσει έστω και εμπιστευτικά πως είναι παλιάνθρωπος ή τουλάιστο να το παραδεχτεί τέτοιο πράμα.
Σπασμένο καράβι.
Εαυτούληδες.
Ουλαλούμ.
Σας απαγορεύω να μου τηλεοράζεστε τα έργα μου.


2008: Η μαύρη Δευτέρα των χρηματιστηρίων. Μια από τις πολλές Μαύρες Δευτέρες. Σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα δείχνει αμέσως (από το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει η ύφεση) πως θα καταλήξει αυτή η κρίση για τη χώρα μας. Τα στελέχη των δυο τότε μεγάλων κομμάτων της Ελλάδας διαψεύδουν κατηγορηματικά μέχρι και τα τέλη του 2009 ότι η Ελλάδα έχει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα. Δείτε τι έλεγαν προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2009. Αλλά και μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση συνεχίζει μέχρι και την 11η Απριλίου 2010 να απειλεί τους κερδοσκόπους, ενώ δυο εβδομάδες μετά ζητά επίσημα στήριξη. (Είναι επιβεβλημένο να γίνει εδώ αναφορά για την εκτεταμένη καταστροφή, απόκρυψη. ή εξαφάνιση αρχείων, από κυβερνήσεις, κόμματα και άλλους φορείς. Το link της 11ης Απριλίου ήταν το http://www.primeminister.gov.gr/2010/04/11/1496 και για το «ζητά επίσημα στήριξη» ήταν http://www.primeminister.gov.gr/2010/04/23/1611. «Σταματήσαν να δουλεύουν» το 2013 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η τακτική όπως φαίνεται δεν οδηγεί πουθενά και δεν διασώζει κανέναν και τίποτε.)  Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση το θεωρεί εθνική προδοσία και με τα προγράμματα που παρουσιάζει αντιτείνεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται στήριξη και ότι μπορεί μόνη της να ανταπεξέλθει, σύμφωνα με τα Ζάππεια. Η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται. Η αδυναμία της χώρας μας να βγει από την οικονομική κρίση οφείλεται στο δομικά κοινωνικό πρόβλημά της που συν τω χρόνω χειροτερεύει. Το οικονομικό πρόβλημα δεν είναι παρά με έκφανση, ένα μέρος του γενικότερου προβλήματος της Ελλάδας.


←20 Ιανουαρίου

22 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.