Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου

1788: Έρχεται στο κόσμο ο Λόρδος Βύρων (George Gordon Byron, 6th Baron Byron). Έδωσε τη ψυχή του, τη ζωή του και τα λεφτά του για την Ελλάδα. Οι Έλληνες τον τίμησαν και τον τιμούν μέχρι σήμερα. Πέθανε την 19η Απριλίου 1824. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν αρχικά να θάψουν το βαλσαμωμένο σώμα του και αργότερα όταν οι φίλοι του έφτιαξαν άγαλμα του, αρνήθηκαν να στηθεί οπουδήποτε στην Αγγλία. Το 1969 επιτράπηκε να στηθεί ένα μνημείο στο τάφο του (είχε κατασκευαστεί το 1907) μετά από πραγματικά διεθνή κατακραυγή. Άσχετα από τις δικαιολογίες και αιτιάσεις που κατά καιρούς γράφτηκαν, η προσπάθεια σπίλωσης και εξαφάνισης της μνήμης (και του ονόματος) του Λόρδου Βύρωνα από την Αγγλία ήταν καθαρά οικονομικής-πολιτικής φύσης. Δεν έκανε τη δουλειά για την οποία είχε σταλεί στην ελεύθερη Ελλάδα: να την εξαρτήσει οικονομικά από την Αγγλία με δάνεια. Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα ήταν τα Γιάννενα (Το κτίριο της “Πρεσβείας” υπάρχει σε αρκετά καλή κατάσταση.) σαν άτυπος πρέσβης της χώρας του στην αυλή του Αλή Πασά. Κόρη του (το μοναδικό νόμιμο παιδί του) ήταν η Ada Lovelace (Augusta Ada Byron), η πρώτη  προγραματίστρια Η/Υ στο κόσμο.

Τα άπαντα του Λόρδου Βύρωνα στα Ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε από την «Ανέμη«.
Τα πρωτότυπα στο Lord Byron.


1849: Η Βουλή επιβεβαιώνει το θάνατο του επίτιμου προέδρου της Πανούτσου Νοταρά. Η ημερομηνία θανάτου του είναι μεταξύ 18 και 22 του μηνός. Θεωρήθηκε ή ήταν αρχικά λιποθυμία από την οποία δεν συνήλθε. Η ημερομηνία γέννησης του επίσης παίζει από το 1740 έως και το 1752. Ο Π. Νοταράς συμμετείχε το 1770 στα Ορλωφικά, έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, σαν προεστός, για την επανάσταση του 1821, τελικά όχι απλά συμμετείχε, αλλά πρωταγωνίστησε στα πολιτικά του τόπου από την πρώτη στιγμή (η ηλικία του δεν του επέτρεπε στρατιωτική δράση). Ήταν στην επιτροπή που συνέταξε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και μέλος του εκτελεστικού. Αν και έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο με την παράταξη του Μαυροκορδάτου, ήταν πάντα συμβιβαστικός. Πρόεδρος της Γ’ Εθνοσυνέλευσης και πρώτος Πρόεδρος του Εφετείου στο Ναύπλιο επί Καποδίστρια. Πρόεδρος της Ε’ Εθνοσυνέλευσης και της Εθνοσυνέλευσης που συνέταξε το τρίτο Σύνταγμα της Ελλάδας με το οποίο το πολίτευμα γινόταν Συνταγματική Μοναρχία.


1901: Πεθαίνει* σε ηλικία 81 ετών η Βασίλισσα Βικτωρία. Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας για 63 χρόνια. Η περίοδος της Βασιλείας της ονομάστηκε από τότε Βικτωριανή εποχή, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τον πουριτανισμό. Η Μεγάλη Βρετανία επί ημερών της επεκτάθηκε σε όλες τις ηπείρους και ονομάστηκε η αυτοκρατορία στην οποία δεν δύει ποτέ ο ήλιος. Η ίδια γέννησε εννέα παιδιά που με τους κατάλληλους γάμους με βασιλικούς οίκους άλλων χωρών της έδωσαν τον τίτλο «η γιαγιά της Ευρώπης». Το 1864 παραχώρησε τα Επτάνησα στην Ελλάδα σαν δώρο στον ανιψιό της Γεώργιο Α΄ που είχε επιλεγεί τότε βασιλιάς των Ελλήνων. Η κηδεία της έγινε την 2α Φεβρουαρίου και την παρακολούθησαν 70 γαλαζοαίματοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών και ο Γεώργιος Α΄ με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Την Βικτωρία διαδέχθηκε ο Εδουάρδος Ζ΄.
* Η ημερομηνία της εφημερίδας είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε.


1908: Γεννιέται ο Λεβ Λαντάου († 01.04.1968, 60 ετών). Ρώσος θεωρητικός φυσικός που έλυσε μαθηματικά το φαινόμενο της υπερρευστότητας, εξηγώντας όλες τις περιπτώσεις και δυνατές καταστάσεις της. Είχε συλληφθεί και φυλακιστεί επί Στάλιν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι είχε τολμήσει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Απελευθερώθηκε με παρέμβαση, στον ίδιο τον Στάλιν, του πειραματικού φυσικού Πιοτρ Καπίτσα που είχε ανακαλύψει το φαινόμενο της υπερρευστότητας. Ο Καπίτσα υποστήριξε ότι ο Λαντάου ήταν ο μόνος που μπορούσε να εξηγήσει τα φαινόμενα της υπερρευστότητας. Τα κυριότερα, γνωστά μέχρι σήμερα, αποτελέσματα της υπερρευστότητας στην οποία περιέρχεται ένα υγρό όταν ψυχθεί σχεδόν στο απόλυτο μηδέν, είναι ότι «αγνοεί» το νόμο της βαρύτητας, με δίνες που σχηματίζουν τα κβάντα, μηδενίζει τις εσωτερικές τριβές (ιξώδες), όπως και την επιφανειακή του τάση.  Ο Λαντάου δικαίωσε τον σωτήρα του. Για την υπερρευστότητα βραβεύθηκε με βραβείο Nobel φυσικής. Οι μελέτες και δημοσιευμένες εργασίες του αμέτρητες, όπως στην υπεραγωγιμότητα η θεωρία Γκίνσμπουργκ-Λαντάου, ή θεωρία Λαντάου-Φέρμι, η απόσβεση Λαντάου, ο πόλος Λαντάου, η θεωρία των δυο συστατικών των νετρίνων. Είχε σταματήσει κάθε επιστημονική εργασία μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με φορτηγό, το 1962, που τον είχε αφήσει δυο μήνες σε κώμα.


1944: Αρχίζει η επιχείρηση “Βότσαλο”. Οι σύμμαχοι με απόβαση στο Άντζιο της Ιταλίας επιτίθενται κατά των Γερμανών, ανοίγοντας έτσι δεύτερο μέτωπο σε Ιταλικό έδαφος. Ήταν  μια επιχείρηση του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου που η «εγχείρηση απέτυχε αλλά ο ασθενής επιβίωσε». Παρά την πλήρη και οφθαλμοφανή αποτυχία τον δυο στρατηγών που διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον στην διοίκηση των στρατευμάτων της επιχείρησης, η σαφής υπεροπλία των συμμάχων έκαμψε την αντίσταση των Γερμανών την 5η Ιουνίου 1944.


1972: 8 Μέλη του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα. Αντιστασιακή οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Α. Παπανδρέου) καταδικάζονται σε φυλακίσεις από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία βομβιστικών επιθέσεων. Οι επιθέσεις ήταν δυο Μια στην Πανεπιστημίου και μια στην Αλεξάνδρας. Είχαν γίνει τον χειμώνα 69-70 μέσα σε πλήθος κόσμου, αλλά οι “βόμβες” ήταν τόσο μεγάλης ισχύος που δεν πειράχθηκε ούτε τρίχα κανενός. Όπως δήλωσαν και οι κατηγορούμενοι ήταν πράξεις διαμαρτυρίας κατά της χούντας, που δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κανέναν Έλληνα. Οι κρατούμενοι είχαν από τότε συλληφθεί και κρατούνταν, έχοντας υποστεί βασανιστήρια που κατήγγειλαν στο στρατοδικείο. Παρά τα στοιχεία που υπήρχαν: τόσο οι βομβιστικές επιθέσεις όσο και η δοκιμή ίδιων τέτοιων βομβών που είχαν κατασκευάσει και είχαν βρεθεί από την αστυνομία αποδείκνυαν ότι ήταν στρακαστρούκες, όπως λένε τα παιδιά τις πασχαλινές κροτίδες και μάλιστα μικρές, το στρατοδικείο κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει προχώρησε σε βαρύτατες καταδίκες: Γιάννης Κυριαζής κάθειρξη 9 ετών. Ιωσήφ (Σήφης) Βαλυράκης κάθειρξη 7 ετών. Δημήτρης Κύργιος φυλάκιση 2,5 ετών. Στους Ζαχαρία Καραγιώτα, Βασίλη Νικολόπουλο και, Σπύρο Σπηλιόπουλο φυλάκιση 2 ετών. Γιάννης Χρυσάφης φυλάκιση ενός έτους. Γιάννης Λενέσης φυλάκιση ενός έτους με πενταετή αναστολή.
Το ΠΑΚ έστειλε και άλλη ομάδα για να συνεχίσει το έργο της πρώτης. Συνελήφθησαν και αυτοί. Η διαδικασία πια ήταν η συνήθης.


1977: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Τάκης Βαλασιάδης), λογοτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής-κομμουνιστής. Καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία (ήταν ο γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων του ΕΑΜ), ποινή που δεν εκτελέστηκε. Η ποινή ήταν εξορίες γι’ αυτόν και την γυναίκα του , σε χωριστά μέρη, για 11 χρόνια. Επειδή και εκεί συνέχισε την εγκληματική του δράση (συγγραφή βιβλίων), του αφαιρέθηκε η Ελληνική ιθαγένεια και εκδιώχθηκε από την Ελλάδα. Κατέληξε στην Ρουμανία, που αρκετά ήρεμα μπόρεσε να παραγάγει τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς του μια και ήταν πολυγραφότατος. Με την μεταπολίτευση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του έδωσε άδεια επαναπατρισμού αλλά όχι την ελληνική ιθαγένεια. Αρνήθηκε να έλθει χωρίς να είναι Έλληνας. Χρειάστηκε «μέσον», παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ε.Κ. για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και να γυρίσει στην πατρίδα του το 1976.


1987: O Robert (Budd) Dwyer, Αμερικανός πολιτικός που είχε καταδικαστεί για παθητική δωροληψία δίνει συνέντευξη τύπου. Σε αυτή υποστηρίζει για άλλη μια φορά την αθωότητά του, κατηγορεί διάφορους πολιτικούς παράγοντες και τα μέσα ενημέρωσης, για τη τροπή της υπόθεσής του. Τέλος βγάζει από ένα φάκελο ένα μάγκνουμ 357 και αυτοκτονεί σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση από όλα τα κανάλια Εθνικού δικτύου των ΗΠΑ. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε τα σχετικά video. Δεν κάνει να το δουν ανήλικοι αλλά και ενήλικοι που έχουν κάποια ευαισθησία. Η σκηνή είναι αποτρόπαια πολύ περισσότερο από σχεδόν όλες τις ταινίες τρόμου και αίματος. Αν επιμένετε κάντε κλικ εδώ. Η σκηνή προκάλεσε συζητήσεις (μείζον δημοσιογραφικό θέμα χαρακτηρίστηκε) για τα όρια της δημοσιογραφίας.


1996: Ορκίζεται κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Σημίτη, μετά από την παραίτηση, για λόγους υγείας, του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει, μεταξύ Α. Τσοχατζόπουλου που σαν αντιπρόεδρος αναπλήρωνε προσωρινά τον πρωθυπουργό και Κ. Σημίτη, τον τελευταίο για πρόεδρο της. Τέσσερις μέρες μετά, αρχίζει η κρίση των Ιμίων, με την οποία η Τουρκία δημιουργεί De Facto γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Ο κ. Σημίτης ευχαριστεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την λύση, που αμφισβητούσε την Ελληνικότητα του Αιγαίου. Θα την διαδεχθεί κυβέρνηση πάλι Κ. Σημίτη, μετά τις εκλογές την 22/09/1996. Επί πρωθυπουργίας του γίναμε μέλος της Ευρωζώνης καθιερώνοντας το Ευρώ σαν νόμισμα. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος είχαμε την φούσκα του χρηματιστηρίου που έσκασε το 2.000 και την υποτίμηση της δραχμής κατά 12,3%.  Ο Κ. Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος, για συνεχές διάστημα 8 χρόνων και 2 μηνών, πρωθυπουργός της Ελλάδας.


2018: Αρχίζει στην Αλβανία η ανεύρεση και εκταφή των οστών, αυτών που έδωσαν την ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί από την Ελλάδα γι’ αυτούς τους ήρωες. Ήταν προϊόν διμερούς συμφωνίας των δύο κρατών, μετά από επανειλημμένες αιτήσεις της χώρας μας από το 1950, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα το 2009 και ήταν ένα θετικό βήμα στις σχέσεις τους.  Η διακρατική συμφωνία προβλέπει την ανεύρεση από μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ταυτοποίηση και ενταφιασμό σε Ελληνικά κοιμητήρια στην Αλβανία των σωρών τους. Όπως προβλέπεται από την συμφωνία, κάθε χρόνο θα γίνονται επίσημες τελετές την 28η Οκτωβρίου. Οι ήρωες τα οστά των οποίων βρέθηκαν μέχρι στιγμής (676) τάφηκαν οι πρώτοι 103 στο Βουλιαράτι Αργυροκάστρου και οι 573 στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας. Οι νεκροί του ’40-41, στο έδαφος της Αλβανίας σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού ανέρχονται σε 8.000. Οι έρευνες συνεχίζονται στις περιοχές της Κλεισούρας της Κοσίνας Πρεμετής και στην Πρεμετή.


←21 Ιανουαρίου

23 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.