Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου

1556: Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί κατά τους ιστορικούς χρόνους (η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί) χτυπάει την επαρχία Shaanxi της Κίνας. Καταστρέφει κτίρια και σκοτώνει ανθρώπους σε μια διάμετρο 840 Km. Παρ’ ότι είναι  εξαιρετικά αραιοκατοικημένη περιοχή, σκοτώνει πάνω από 830.000 άτομα. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις υπολογίζεται να ήταν της τάξεως των 8 MMS.


1828: Η πρώτη μέρα καλλιέργειας στην Αίγινα ενός μέχρι τότε άγνωστου φυτού στην Παλιά Ελλάδα: Της πατάτας. Ο κυβερνήτης Καποδίστριας αντιμέτωπος με το οξύ επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας, της οποίας οι κλασσικές καλλιέργειες είχαν σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί στα χρόνια της Επανάστασης, έπρεπε, εκτός από την βοήθεια σε τρόφιμα από το εξωτερικό (κυρίως από τον Βαρβάκη), να βρει μια καλλιέργεια άμεσης και μεγάλης απόδοσης σε έτοιμη τροφή. Ο Κυβερνήτης, λόγω καταγωγής, γνώριζε το περιστατικό σιτοδείας που είχε σημειωθεί στην Κέρκυρα το 1812. Οι Εγγλέζοι το είχαν αντιμετωπίσει με εισαγωγή και καλλιέργεια πατάτας. Παρήγγειλε στον αδελφό του Βιάρο να του στείλει δυο φορτία πατατόσπορου από την Κέρκυρα. Πρωτοφυτεύτηκαν Νοτιοανατολικά της πόλης της Αίγινας και η πρόοδος της καλλιέργειας εκτός από την επί τόπου καθημερινή παρακολούθηση από τον κυβερνήτη αναγραφόταν και στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος (προκάτοχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης). Η ιστορία που κυκλοφορεί ότι ο Καποδίστριας έβαλε να κάνουν πως φρουρούν τις πατάτες για να τις κλέψουν και να τις χρησιμοποιήσουν οι ντόπιοι, είναι αστικός μύθος.


1897: Για δύο μέρες (23 και 24) οι Τούρκοι καίνε, κατεδαφίζουν και σκοτώνουν το Χριστιανικό τμήμα της πόλης των Χανίων.  Το είχαν ξανακάνει σε πολύ μικρότερη έκταση το προηγούμενο έτος. Τα επεισόδια ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους δεν είχαν πάψει ούτε στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του 1896. Οι Τούρκοι έλεγχαν τις πόλεις, ενώ οι Έλληνες την ύπαιθρο. Πάγια τακτική των Ελλήνων ήταν να κρατούν αποκλεισμένους τους Τούρκους των αγροτικών περιοχών ώστε να μην μπορούν να καταφύγουν στις πόλεις. Τους χρησιμοποιούσαν σαν ανθρώπινη ασπίδα για να αποφύγουν την σφαγή. Οι Τούρκοι από την δικιά τους πλευρά προέβαιναν σε αιματηρά επεισόδια στις πόλεις, ιδίως στο Ηράκλειο. Προτίμησαν τα Χανιά για την σφαγή γιατί η σύνθεση του πληθυσμού σ΄ αυτή την πόλη ήταν συντριπτικά Ελληνική. Το έκαναν ή για να δείξουν, με τον δικό τους πάντα τρόπο, την μονομερή από μέρους τους κατάργηση της Σύμβασης της Χαλέπας που είχαν υπογράψει, ή είχαν πληροφορίες από την προετοιμασία στην Ελλάδα  εκστρατευτικής αποστολής για την Κρήτη, ή και τα δυο. Ήταν το τελευταίο χτύπημά τους πριν τη Κρητική επανάσταση (25 Ιανουαρίου).


1912: Υπογράφεται από 12 χώρες στη Χάγη η Διεθνής Σύμβαση για το όπιο. Μετά από παρατεταμένη διεθνή κατακραυγή, αλλά και αντιλαμβανόμενες ότι τα ναρκωτικά δεν μπορούσαν να περιοριστούν γεωγραφικά μόνο εκεί που ήθελαν αυτές, οι χώρες που είχαν πρωταγωνιστήσει στον Α’ και Β’ πόλεμο του οπίου, υπογράφουν τη Σύμβαση για καταπολέμηση των ναρκωτικών με την σύμπραξη όλων των αντισυμβαλλομένων μερών. Δεν βιάστηκε κανείς να την εφαρμόσει. Η σύμβαση μπήκε σε ισχύ το 1919 με την Συνθήκη των Βερσαλιών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την οποία ιδρυόταν και η ΚΤΕ, που γινόταν υπεύθυνη για την τήρησή της. Η Ελλάδα σε μια περίεργη κίνηση το 1921, δημοσιεύει τη σύμβαση στο ΦΕΚ 38/19.3.1921 χωρίς σχόλια, χωρίς χαρακτηρισμό (πχ επικύρωση, νόμος, διάταγμα…) και χωρίς την υπογραφή κανενός από μέρους της Ελλάδας. Όπως δεν υπάρχει και στα πρακτικά της Βουλής συζήτηση για το θέμα. Ούτε έχει αναγραφεί ποτέ στην ΚΤΕ η επικύρωση της σύμβασης, ή η συμμετοχή της σε αυτήν, από τη χώρα μας.


1918: Γεννιέται η Γερτρούδη Ελιόν (Gertrude Belle Elion). Αμερικανίδα ερευνήτρια στην βιοχημεία και φαρμακολογία. Δεν είχε πάρει ποτέ κανένα πτυχίο και την μόνη Σχολή που είχε παρακολουθήσει ήταν του Πολυτεχνείου της Νέας Υόρκης. Πήρε Νόμπελ Ιατρικής το 1988 για τις ανακαλύψεις της πάνω στις αρχές της φαρμακοθεραπείας. Με αυτές τις μεθόδους είχε ανακαλύψει: Το Zyloprim για την ποδάγρα, το Daraprim για την ελονοσία, το Zovirax για τον έρπητα, το Septra για την μηνιγγίτιδα, σηψαιμίες και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος, το Imuran που ήταν το πρώτο ανοσοκατασταλτικό για μεταμοσχεύσεις. Το σημαντικότερο φάρμακο όμως όχι μόνο για την θεραπεία, όσο για την μεθοδολογία ανάπτυξής και παρασκευής του ήταν το πρώτο φάρμακο για την λευχαιμία. Το Purinethol. Ήταν η μεθοδολογία με την οποία αναπτύχθηκε το AZT, το φάρμακο για το AIDS, που κρατά ζωντανούς σήμερα μερικά εκατομμύρια ασθενείς (περίπου 30). Το βραβείο Nobel ίσως είναι λίγο γι’ αυτή τη γυναίκα. Πέθανε την 21η Φεβρουαρίου 1999 σε ηλικία 81 ετών.


1926: Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος συνάπτει εσωτερικό αναγκαστικό δάνειο 1.250.000.000 δρχ. Το κάνει για να σταθεροποιήσει το νόμισμα όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Πριν πέντε μέρες ακριβώς είχε εκραγεί ενώπιον των δημοσιογράφων κατά των φημών που ανέφεραν ότι ακριβώς έκανε εκείνη την ημέρα και απειλούσε τους διαδοσίες με διώξεις. Το υλοποίησε αντλώντας το ήμισυ του ποσού από τα έντοκα γραμμάτια Εθνικής Αμύνης και το άλλο ήμισυ κόβοντας τα τραπεζογραμμάτια αξίας άνω των 25 δρχ. στα δυο. Έτσι του μέτρου εξαιρούνταν τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 25 δρχ. προς χάριν των φτωχότερων στρωμάτων. Τα χαρτονομίσματα των 50, 100, 500 και 1.000 δρχ.  έπρεπε να κοπούν σύμφωνα με την φωτογραφία. Τα μεγάλο κομμάτι θα ήταν χαρτονόμισμα αξίας 75% της ονομαστικής αξίας του, ενώ το μικρό θα χρησίμευε για την αγορά ομολογιών του δανείου αξίας 25% της αναγραφόμενης ονομαστικής. Όλα αυτά μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα. Τα έντοκα γραμμάτια θα εξοφλούνταν στην ημερομηνία λήξης τους κατά το ήμισυ σε μετρητά και κατά το ήμισυ σε ομόλογα αυτού του δανείου. Με το ίδιο Ν.Δ. δίνονταν η ευχέρεια στις Τράπεζες να αρνούνται την ανάληψη καταθέσεων για οκτώ ημέρες. Τα μέτρα αυτά ήταν μέτρα καρμπόν του μεγαλύτερου ακόμη κουρέματος (50% σε όλα) που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Γούναρη με υπουργό οικονομικών τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη τον Μάρτιο του 1922.


1945: Αρχίζει η επιχείρηση Hannibal. Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης μιας περιοχής με πλοία που έγινε μέχρι σήμερα. Υλοποιήθηκε προκειμένου οι Γερμανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εγκλωβισμένων πολιτών τους και στρατευμάτων στην Ανατολική Πρωσία και την Πολωνία, από την προέλαση των Σοβιετικών στρατευμάτων. Μεταφέρθηκαν προς Δανία και Γερμανία, με χίλια περίπου πλοία 800-900 χιλιάδες άμαχοι και 350.000 στρατιώτες. Η επιχείρηση συνεχίστηκε πάνω από μια βδομάδα μετά την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Δεν έγινε χωρίς απώλειες. Οι μαζικότερες ήταν του «Wilhelm Gustloff» και του «General von Steuben» που βυθίστηκαν από το Σοβιετικό υποβρύχιο S-13 παρασέρνοντας στο βυθό 9400 το πρώτο (η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία του κόσμου) και 3300 ανθρώπους το δεύτερο.


1968: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επίσημα την κυβέρνηση της χούντας και επαναλαμβάνουν τις διπλωματικές σχέσεις που είχαν ανασταλεί. Από την ημέρα του πραξικοπήματος μέχρι και την ημέρα του αντιπραξικοπήματος του βασιλιά οι κυβερνήσεις των ξένων χωρών καλυπτόταν με το ότι οι πρέσβεις τους στην Ελλάδα είχαν διαπιστευτεί στον ανώτατο άρχοντα της χώρας και έτσι δεν υπήρχε κάποιο τυπικό θέμα. Μετά την φυγή του βασιλιά στο εξωτερικό το θέμα ξανατέθηκε επί τάπητος γιατί είχε πάψει και η τυπική αυτή κάλυψη. Πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νέο καθεστώς και διαπιστεύτηκε επίσημα στον αντιβασιλέα Γ. Ζωιτάκη ήταν το Κογκό (de jure αναγνώριση από την χούντα του Μωυσή Τσόμπε). Το Ισραήλ και η Δ. Γερμανία χρησιμοποίησαν την πλάγια μέθοδο της επίσκεψης των πρέσβεών τους στο υπουργείο των εξωτερικών “δι’ υπόθεσίν τους” (de facto αναγνώριση). Η κίνηση αυτή (του Ισραήλ και της Γερμανίας), έβγαλε από το αδιέξοδο τις ΗΠΑ που ήθελαν να στηρίξουν με κάθε τρόπο την χούντα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Φίλιπς Τάλμποτ επισκεύθηκε τον υπουργό εξωτερικών της χούντας Παναγιώτη Πιπινέλη μεταφέροντας του το μήνυμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η χώρα του αποφάσισε να επαναλάβει κανονικές διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα που είχαν ανασταλεί λόγω του αντιπραξικοπήματος.


1973: Πεθαίνει μια μέρα μετά τον τραυματισμό του σε αεροπορικό ατύχημα ο Αλέξανδρος Ωνάσης. Ήταν 24 ετών. Πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και γιος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Το ατύχημα αποδόθηκε σε ανάποδη συνδεσμολογία των πηδαλίων κλήσεως και από τις τρεις επιτροπές που εξέτασαν το αεροσκάφος που πιλοτάριζε ο Αλέξανδρος. Παρ’ όλα αυτά οι 7 μηχανικοί της Ολυμπιακής που δικάστηκαν για το θέμα αθωώθηκαν γιατί κατά την διάρκεια των ελέγχων τα είχαν βρει όλα κανονικά. Πολλές οι θεωρίες συνωμοσίας για το ποιοι μπορούσαν να είναι οι δολοφόνοι. Ο πατέρας του δημιούργησε, στη μνήμη του, το κοινωφελές ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» το οποίο, μεταξύ άλλων, με πρωτοβουλία της αδελφής του Χριστίνας (που πιθανόν να είχε διαβάσει την δημόσια πρόταση του γυναικολόγου Νίκου Παπανικολάου την εποχή του θανάτου του Αλέξανδρου) ίδρυσε, κατασκεύασε και εξόπλισε το Ωνάσειο καρδειοχειρουργικό κέντρο. Ο κύκλος του αίματος της τραγικής οικογένειας έκλεισε με τον θάνατο της αδελφής του Χριστίνας το 1988.


1989: Πεθαίνει  σε ηλικία 84 ετών ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί. Σουρεαλιστής, εκκεντρικός και πολλές φορές προκλητικός πέρα από τα όρια του σκανδάλου.

The Persistence of Memeory


1996: Κυκλοφορεί η γλώσσα προγραμματισμού Java. Η πιο διαδεδομένη στο κόσμο. Είχε παρουσιαστεί από την Sun Microsystems την 23 Μαΐου 1995 αλλά δεν ήταν έτοιμο το κιτ για τους προγραμματιστές (JDK). Την χρησιμοποιούν 3 δισεκατομμύρια συσκευές, «τρέχει» σχεδόν καθημερινά σε όλα τα PC κόσμου και γράφουν κώδικα σε αυτή 9 εκατομμύρια προγραμματιστές. Είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού, με κάθε τρόπο μέτρησης (χρήστες που την χρησιμοποιούν, προγραμματιστές που γράφουν κώδικα, γραμμές κώδικα που έχουν γραφεί…). Μετά το τέλος του Ιανουαρίου 2019 δεν είναι γνωστό αν θα συνεχίσει να κατέχει αυτήν την θέση μια και η Oracle (που εξαγόρασε την Sun) αποφάσισε να χρεώνει την εμπορική χρήση της. Η ανάπτυξή της άρχισε το 1991 από τον Καναδό James Gosling, με την βοήθεια των Mike Sheridan και Patric Naughton με σκοπό την εφαρμογή της σε διαδραστική καλωδιακή τηλεόραση (σήμερα την χρησιμοποιούν 125 εκ. συσκευές TV). Γρήγορα κατάλαβαν ότι η φιλοσοφία του στησίματος της γλώσσας, το WORA (Write Once Run Anywhere), που έπρεπε να τρέχει σε όλες τις συσκευές τηλεόρασης, την έκανε κατάλληλη για κάθε είδους συσκευή με ολοκληρωμένο κύκλωμα, ανεξάρτητα από λειτουργικό σύστημα, πλατφόρμα …


←22 Ιανουαρίου

24 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.