Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου

41: Δολοφονείται από συγκλητικούς, πραιτωριανούς και άλλους συνωμότες ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας (στα λατινικά σήμαινε μπότα μικρού στρατιώτη). Ο Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, όπως ήταν στα λατινικά το όνομά του, από λατρεμένος του λαού έγινε μισητός σε λιγότερο από τρία χρόνια που διάρκεσε η βασιλεία του. Αυταρχικός παρουσίασε συμπτώματα ψυχασθένειας, που οι σύγχρονοί του ιστορικοί της εποχής τα έκριναν με εκείνα τα δεδομένα. Του άρεσε να κάνει σεξ με γυναίκες άλλων και να καυχιέται γι’ αυτό (εκείνη την εποχή δεν νοούνταν Ρωμαίος ευγενής να κάνει σεξ με γυναίκα. Η ίδια απαξιωτική κατηγορία, γυναικάκιας, είχε αποδοθεί και στον διάδοχό του Κλαύδιο). Είχε μετατρέψει το παλάτι σε οίκο ανοχής, αιμομικτούσε με τις αδελφές του Αγριππίνα την νεώτερη, Δρουσίλλα και Λιβίλλα, τις οποίες έδινε στους συνδαιτυμόνες του να τις ευχαριστηθούν και αυτοί. Αυτό που θεωρούσαν αποκορύφωμα της παράνοιάς του είναι ότι ήθελε να χρήσει το άλογό του Ινσιτάτους, Συγκλητικό και Ύπατο, ενώ ήδη το είχε κάνει ιερέα. Από νεώτερους ιστορικούς το τελευταίο έχει απορριφθεί σαν σημείο παράνοιας. Πιστεύεται ότι με αυτή τη κίνηση ήθελε να προσβάλει τους εκπροσώπους αυτών των αρχών. Ήταν ο πρώτος που είχε επιβάλει λογοκρισία. Θύμα του, το 38, ήταν η «Οδύσσεια» του Ομήρου, γιατί δεν του άρεσε το πνεύμα της ελευθερίας των Ελλήνων όπως αυτό εκφραζόταν μέσα από το έπος. Επίσης είχε διατάξει την αυτοκτονία του Σενέκα για την κριτική που του ασκούσε. Αναίρεσε την διαταγή όταν έμαθε την κακή κατάσταση της υγείας του, όχι από φιλευσπλαχνία, αλλά αντίθετα πιστεύοντας ότι ο θάνατος από φυματίωση θα ήταν πιο βασανιστικός. Ο Σενέκας επιβίωσε του Καλιγούλα αλλά δεν τα κατάφερε εξ ίσου καλά με τον Νέρωνα, που και αυτός διέταξε την αυτοκτονία του. Διοργανωτής της δολοφονίας και ο πρώτος που τον μαχαίρωσε ήταν ο Cassius Chaerea, προσωπικός πραιτοριανός φρουρός του και αφοσιωμένος εκατόνταρχος του πατέρα του Καλιγούλα, Γερμανικού. Είχε απηυδήσει από τις προσβολές για το πρόβλημά του. Είχε χάσει τα γεννητικά του όργανα σε μάχη και με τον καιρό εκθηλυζόταν. Ο Καλιγούλας τον ειρωνευόταν για την φωνή του, τον έβανε να φιλάει το χέρι του ενώ το κουνούσε μπρος πίσω και τον αποκαλούσε ευνούχο. Ο Κάσσιος εκτός από τον 29χρονο αυτοκράτορα σκότωσε την ίδια μέρα την γυναίκα του Μιλόνια και την κόρη τους Ιουλία Δρουσίλα. Τον Καλιγούλα διαδέχθηκε ο Κλαύδιος, τελευταίος γόνος της δυναστείας.


1827: 2000 οπλισμένοι επαναστάτες, από τους 6.000 που είχαν αποβιβαστεί στην Ελευσίνα, υπό τις διαταγές του φιλέλληνα στρατιωτικού Thomas Gordon καταλαμβάνουν τον Πειραιά και αρχίζουν να πολιορκούν το εγκαταλελειμμένο καστρομονάστηρο του Αγίου Σπυρίδωνα που έχουν καταφύγει εκεί και έχουν οχυρωθεί 300 μισθοφόροι Αρβανίτες. Από την θάλασσα κανονιοβολούν το μοναστήρι το “Καρτερία”, τρία μπρίκια, πέντε κανονιοφόροι και αρκετά μικρότερα υπό την διοίκηση του φιλέλληνα ναυάρχου Frank Abney Hastings. Μετά από δυο μέρες ανηλεούς βομβαρδισμού (από τους οποίους κατεδαφίστηκε το μισό μοναστήρι) και επιθέσεων, οι Αρβανίτες του Κιουταχή παραδόθηκαν. Από εκεί θα ανέβουν στο λόφο της Καστέλλας τον οποίο οχύρωσαν και εξόπλισαν με 9 κανόνια που μετέφεραν από τα πλοία. Ο Κιουταχής που πολιορκούσε την Ακρόπολη βλέποντας τον κίνδυνο στα νώτα του θα τους επιτεθεί την 30ή Ιανουαρίου, αλλά θα υποστεί οικτρή ήττα.


1828: Ο Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάζεται στην Αίγινα και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Η Αίγινα γίνεται έτσι η πρώτη και άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας μια και από το την Γ εθνοσυνέλευση της Τρηζοίνας είχε ορισθεί επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο. Είχε αποβιβασθεί εκεί στις 19/01 (07/01 με το παλιό ημερολόγιο), έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος, αλλά ο Θεοδωράκης Γρίβας οχυρωμένος στο Παλαμήδι  και οι Φωτομάρας και Στράτος οχυρωμένοι στην Ακροναυπλία (Ιτς Καλέ) συνέχιζαν να βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο. Αν και στο τέλος παρέδωσαν τα φρούρια τους στον Καποδίστρια ο τελευταίος θεώρησε φρόνιμο να μην εγκατασταθεί εξ αρχής στο Ναύπλιο μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.


1837: Ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την Ελλάδα. Ο Όθωνας δημοσιεύει διάταγμα «Περί της καθ’ οδόν απαντήσεως των αμαξών, εφίππων κτλ». Καθιερώνει την κυκλοφορία στα δεξιά. Μεταξύ άλλων «Όταν οι καθ’ οδόν απαντώμενοι ταχυδρόμοι σαλπίζουν τον της υποχωρήσεως σαλπισμόν, όλοι οι καθ΄ οδόν χρεωστούν να υποχωρούν…». Για τους παραβάτες το πρόστιμο ήταν πέντε δραχμές.1913: Οι αεροπόροι Μιχαήλ Μουτούσης και Αριστείδης Μωραϊτίνης πετώντας ένα υδροπλάνο Maurice Farman MF.7 υλοποιούν την πρώτη αποστολή ναυτικής συνεργασίας στο κόσμο. Πετάνε πάνω από τα Δαρδανέλια και αποτυπώνουν τις θέσεις του τουρκικού στόλου, ρίχνουν 4 βόμβες εναντίον τους και επιστρέφουν στο αντιτορπιλικό Βέλος στο οποίο προσδένονται. Το γεγονός γίνεται πρωτοσέλιδο και στον διεθνή τύπο με αναλύσεις σχόλια κλπ. Η αποστολή κάλυψε πάνω από 97 Ναυτικά μίλια και διήρκεσε 2 ώρες και 20 λεπτά.


1921: Παραιτείται η κυβέρνηση Δ. Ράλλη, που επανέφερε τον βασιλιά Κωνσταντίνο στην Ελλάδα. Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νικόλαο Καλογερόπουλο. Μόνο προσόν του ήταν ότι τον είχαν για «μπροστινό» του Γούναρη, που ήταν κόκκινο πανί για την Αντάντ. Το κόλπο δεν έπιασε, γιατί το πρόβλημα ήταν ο βασιλιάς που επέστρεψε, αφού μόνο αυτό το γεγονός κατά δήλωση της συμμαχίας πριν το δημοψήφισμα, θα συνιστούσε εχθρική ενέργεια προς αυτούς. Όταν κατάλαβαν ότι τέτοιο σχήμα ήταν τελείως άχρηστο άφησαν τις «προκαλύψεις» και την 26.3.1921 σχημάτισε κυβέρνηση ο Δ. Γούναρης.


1933: Η τελευταία κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για την 5 Μαρτίου 1933. Θα τις χάσει από την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» αν και είχε οριακή πλειοψηφία, λόγω εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), η οποία θα σχηματίσει κυβέρνηση την 10.03.1933.


1944: Δολοφονείται από την ΟΠΛΑ ο υφυπουργός εργασίας, των κατοχικών κυβερνήσεων Κ. Λογοθετόπουλου και Ι. Ράλλη, Νικόλαος Καλύβας. Το γεγονός χαιρετίστηκε σαν μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής αντίστασης, από τον Αγγλικό και Αμερικανικό τύπο. Μαζί με τον Λογοθετόπουλο είχαν υπογράψει το νομοσχέδιο για πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι ταραχές που ακολούθησαν, τα επεισόδια με νεκρούς μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας, είχαν κάνει κυβέρνηση και Γερμανούς να μην δημοσιεύσουν το επίμαχο Νομοσχέδιο. Ο Καλύβας ήταν σοσιαλιστής συνδικαλιστής στον μεσοπόλεμο και συνδικαλιστής με δικιά του παράταξη επί Ι. Μεταξά.  Σημειωτέον ότι ο Κ. Λογοθετόπουλος, πρώτα υπέγραψε νομοσχέδιο για την κατάργηση του Υπουργείου Εργασίας, υποβαθμίζοντάς το σε υφυπουργείο και μετά ορκίστηκε πρωθυπουργός.


1947: Παραιτείται η κυβέρνηση Κ. Τσαλδάρη που είχε σχηματισθεί από τον Συνασπισμό των εκλογών του 1946 «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων». Ανατίθεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον εξωκοινοβουλευτικό Δ. Μάξιμο, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Θα την διαδεχθεί, την 29.08.1947, κυβέρνηση 9 ημερών, υπό τον Κ. Τσαλδάρη.


1948: Εκτελείται με απαγχονισμό σε ηλικία 36 ετών η Αυστριακή φρουρός στρατοπέδων συγκέντρωσης Μαρία Μάντελ. Το «κτήνος» όπως ήταν το καλλιτεχνικό της, είχε καταδικαστεί για πάνω από 500.000 επίσημα επιβεβαιωμένους θανάτους γυναικών, κατά κύριο λόγο και παιδιών. Τους Εβραίους που της άρεσαν τους χρησιμοποιούσε σαν κατοικίδια και όταν έχανε το ενδιαφέρον της, τους έστελνε στους θαλάμους αερίων. Είχε δημιουργήσει στο Άουσβιτς χωριστή γυναικεία μπάντα, που έπαιζε κατά την διάρκεια των εκτελέσεων, μεταφορών, διαλογών κλπ.


1974: Πεντάκις σε θάνατο καταδικάζονται, από το Μικτό Κακουργιοδικείο Αθηνών, οι Παλαιστίνιοι Ελ Αρίντ Σαφίκ και Κχανούραχ Ταλάλ, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβριος» που στις 5 Αυγούστου του προηγούμενου χρόνου στην αίθουσα τράνζιτ του αεροδρομίου «Ελληνικού», επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά επιβατών. Σκότωσαν 5 και τραυμάτισαν 58. Επίσης καταδικάστηκαν σε 27 (25+2) χρόνια φυλάκισης, ισόβια στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και απέλαση μετά την έκτιση των ποινών τους!!! Όποιος κατάλαβε τι αποφάσισε η δικαιοσύνη ας μου το εξηγήσει. Αξιοπρόσεκτη είναι και ανομοιότητα, στις φωτογραφίες και στα ονόματα των συλληφθέντων με αυτούς που δικάστηκαν. Ένα μήνα πριν την απόφαση, σύντροφοί τους έκαναν αεροπειρατεία σε Boeing 747 της Lufthansa απαιτώντας να ελευθερωθούν οι δυο συλληφθέντες. Αυτοί σκότωσαν ένα Ιταλό όμηρο.


1976: Η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι. Σήμερα είναι Πρύτανις των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της Γαλλίας.


1994: Η 17Ν δολοφονεί τον πρώην Δ/τή της Εθνικής Τράπεζας Βρανόπουλο Μιχάλη κατηγορώντας τον, με προκήρυξη, για την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που είχε περιέλθει λόγω χρεών κατά μεγάλο μέρος  στην Εθνική Τράπεζα, στην Ιταλική Καλτσεστρούτζι. Όταν είχε γίνει η αγοραπωλησία η τελευταία ήταν και αυτή χρεωκοπημένη. Για το σκάνδαλο είχε δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή με πρόταση παραπομπής για τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη χωρίς αποτέλεσμα. Τα πρακτικά της Βουλής για την Ιστορία. Γιατί όμως επέλεξαν ένα εκτελεστικό όργανο του σκανδάλου και όχι την πέτρα που καταγγέλλουν οι ίδιοι (κατά πάγια και προσφιλή τακτική των τρομοκρατών της 17Ν) είναι κάτι που δεν το εξήγησαν ποτέ σε καμία τους προκήρυξη. Και δεν ήταν το μόνο θύμα με αιτιολογία την ΑΓΕΤ. Θύμα της ίδιας εταιρείας (μέσω 17Ν) υπήρξε και ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης που είχε απαλλάξει την οικογένεια Τσάτσου για τα σκάνδαλα της εταιρείας όσο αυτή ήταν στην κυριότητά τους.


2012: Πεθαίνει, σε ηλικία 77 ετών, μετά από τροχαίο, κατά την διάρκεια γυρισμάτων ταινίας ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Παραγωγός,  σεναριογράφος και ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της Ελλάδας. Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί  με πάρα πολλά βραβεία. Δείτε αποσπάσματα της ταινίας του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών. Το μετέωρο βήμα του πελαργού, που προκάλεσε το 1990 τον αφορισμό του όπως και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι από τον φονταμενταλιστή μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη. Το βλέμα του Οδυσέα με συμμετοχή του Θανάση Βέγγου, που πήρε το δεύτερο βραβείο του Φεστιβάλ Κανών εξοργίζοντας τον σκηνοθέτη.


←23 Ιανουαρίου

25 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.