Σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου

389: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Νανζιανζινός. Είχε διατελέσει αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Είχε παραιτηθεί του αρχιεπισκοπικού θρόνου για να μην διαταράξει την ενότητα της εκκλησίας. Μαζί με τους Μέγα Βασίλειο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο είναι ένας από τους τρεις Ιεράρχες και θεωρείται προστάτης της παιδείας. Εορτάζεται σήμερα.


1204: Ο λαός της Κωνσταντινούπολης εξαγριωμένος και εξαχρειωμένος από την ληστρική φορολογία των συναυτοκρατόρων του Βυζαντίου Αλέξιου Δ’ και του πατέρα του Ισαάκιου Β’ επαναστατεί. Ο Αλέξιος Δ’ για να καταλάβει τον θρόνο, εκθρονίζοντας τον θείο του Αλέξιο Γ’ (αδελφό του Ισαάκιου Β’), είχε υπογράψει το 1203 μια επαχθέστατη συμφωνία με τους σταυροφόρους και του Βενετούς. Σύμφωνα με αυτή θα έδινε 100.000 αργυρά μάρκα στους Βενετούς και άλλα τόσα στους Σταυροφόρους. Επίσης θα συντηρούσε τον σταυροφορικό στρατό για ένα χρόνο. Τέλος θα αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία του Πάπα και στην ορθόδοξη Εκκλησία. Όμως ο Αλέξιος Γ’ φεύγοντας από την Πόλη είχε πάρει μαζί του το κρατικό ταμείο και τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς. Οι δυο συναυτοκράτορες, για να εισπράξουν τα ποσά που χρειαζότανε, επέβαλαν στους υπηκόους του παρατεταμένη ληστρική φορολογία. Με την έκρηξη της επανάστασης επικράτησε χάος και αναρχία για πολές μέρες μια και οι δυο αχυράνθρωποι συναυτοκράτορες (από μερικούς ιστορικούς τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός “Εφιάλτες” για την συμφωνία με τους Λατίνους) έχοντας χάσει όλα τα ερίσματά τους αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Τελικά με την βοήθεια του κλήρου και των «Δυνατών» (προυχόντων, συγκλητικών και μεγαλοκτηματιών) την 8η Φεβρουαρίου 1204 αναγορεύθηκε αυτοκράτορας ο γαμπρός του Αλέξιου Γ’, Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος σαν Αλέξιος Ε’.


1822: Δολοφονείται σε ηλικία 78 ετών ο Αλή Πασάς από απεσταλμένους της Πύλης. Είχε καταφέρει να πάρει με δόλο το πασαλίκι των Ιωαννίνων που το είχε επεκτείνει κάνοντας ευκαιριακές συμμαχίες για το συμφέρον της στιγμής. Είχε δημιουργήσει στα Ιωάννινα ένα κέντρο εξουσίας με ανθρώπους που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά του χωρίς να κάνει διάκριση εθνικότητας ή θρησκείας αλλά και χωρίς να διστάσει να τους εξοντώσει αν αυτό τον εξυπηρετούσε καλύτερα. Στο τέλος εξ αιτίας των πολλών προβλημάτων που δημιουργούσε στην Πύλη διατάχθηκε εκστρατεία με σκοπό την εξολόθρευσή του.


1868: Μετά την «αποτυχία» του πειράματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση με σκοπό την προκήρυξη εκλογών, δίδεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Δ. Βούλγαρη, με τον ίδιο σκοπό. Την «προκήρυξη εκλογών». Αν το αίτημα των προκατόχων τους για παραμονή τους στις κυβερνητικές θέσεις και μετά τις εκλογές, φαντάζει παράλογο, αυτά που ακολούθησαν ήταν τραγικά. Η κυβέρνηση Βούλγαρη διαλύει την Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για τις 21 Μαρτίου. Όσοι προσπαθούν την ημέρα των εκλογών να ψηφίσουν και δεν πρέπει, ξυλοκοπούνται μέχρι να το σκεφτούν πιο ώριμα. Τελικά βγαίνουν τα αποτελέσματα που θέλουν (που και αυτά είναι άγνωστα αφού ούτε αυτά δημοσιεύονται κάπου) και σχηματίζουν βουλή και κυβέρνηση (πάλι Δ. Βούλγαρη) με αυτούς που θέλουν χωρίς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο βασιλιάς έχοντας εξασφαλίσει την defacto κατάλυση του Συντάγματος, αρχίζει να συνάπτει δάνεια μειώνοντας ταυτόχρονα μισθούς και επιμίσθια. Για να δείξει μάλιστα την πλήρη περιφρόνηση του Συντάγματος εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα απονέμεται ο τίτλος «Δουξ της Σπάρτης» σε όλους τους διαδόχους του Ελληνικού θρόνου, πράγμα που απαγορεύοταν ρητά από το Σύνταγμα. Τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν μια περίοδο τύποις και ουσία άκυρων Νομοθετικών και Εκτελεστικών εξουσιών που καυτηριάζει το 1874, με το «Τις πταίει«, ο Χαρίλαος Τρικούπης. Η Κυβέρνηση Βούλγαρη θα αντικατασταθεί (με δημοσίευση στο ΦΕΚ αυτή τη φορά) πάλι με «υπηρεσιακή προεκλογική» κυβέρνηση υπό τον Θρ. Ζαΐμη ακριβώς ένα χρόνο μετά.


1869: Την κυβέρνηση φάντασμα του Δ. Βούλγαρη διαδέχεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Θρασύβουλο Ζαΐμη. Δεν είναι ούτε μειοψηφίας ούτε πλειοψηφίας αφού και η Βουλή είναι παράνομη (δεν υπήρξαν ποτέ επίσημα εκλογικά αποτελέσματα από τα οποία να προέκυψε η Βουλή). Υπόσχεται στον κόσμο εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα προσπαθώντας να πετύχει δυο στόχους: Να πάρει την πλειοψηφία για να υπάρξει μια νόμιμη επιτέλους κυβέρνηση και να αναλάβει ο ελληνικός λαός εκ των υστέρων την ευθύνη για το Πρωτόκολο των Παρισίων, που ήδη είχε υπογραφεί. Πάλι δεν τους βγαίνουν οι σχεδιασμοί στις εκλογές την 16η Μαΐου, πάλι έχουμε Βουλή «αρίστων και εκλεκτών» την 5η Ιουνίου 1869. Τα πράγματα σφίγγουν, φοβούνται πια να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και έτσι διορίζουν τριμελή προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σκαρλάτο Σούτσο, υπουργό Εσωτερικών τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη,  και Δικαιοσύνης τον Δ. Σαράβαν, την 6η Ιουνίου 1869. Η κυβέρνηση Ζαΐμη θα παραιτηθεί τελικά κάτω από το βάρος του σκανδάλου της ανάμειξης στελεχών της, στην απαγωγή και σφαγή των Λόρδων στο Δήλεσι. Θα την αντικαταστήσει κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Επ. Δεληγιώργη.


1897: Μετά από την καταστροφή των Χανίων, 100 επαναστάτες συγκεντρώνονται στο Ακρωτήρι και υπογράφουν ψήφισμα κατάλυσης της τουρκικής κατοχής του νησιού. Καλούν τον βασιλιά της Ελλάδας να καταλάβει το νησί και υψώνουν την ελληνική σημαία. Εξεγερμένοι από κάθε μεριά της Κρήτης πυκνώνουν τις τάξεις των επαναστατημένων ενώ αποβατικές δυνάμεις ξεκινούν από την Ελλάδα για την Κρήτη. Οι μεγάλες δυνάμεις αποκλείουν το νησί και απαγορεύουν να πλησιάσει ελληνικό πλοίο σε απόσταση μικρότερη των 6 χιλιομέτρων. Ο κύβος όμως είχε ριφθεί. Ήταν η αρχή για την απελευθέρωση της Κρήτης και ένωση της με την Ελλάδα, μετά από δεκάδες επαναστάσεις και εκατοντάδες εξεγέρσεις των κρητικών.


1916: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Κερκυραίος πολιτικός Γεώργιος Θεοτόκης. Τέσσερις φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας. Είχε δυο γιούς. Τον Ιωάννη, πολιτικό, που έγινε πρωθυπουργός και το Νικόλαο που εκτελέστηκε με τους έξι στου Γουδή to 1922. Η κόρη του Ζαΐρα ήταν σύζυγος του Ιωάννη Ράλλη και μητέρα του Γεώργιου.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
02.04.1899 -12.11.1901 Εκλογές 31 μήνες και 10 μέρες
14.06.1903 -28.06.1903 Ανάθεση 14 μέρες
06.12.1903-16.12.1904 Ανάθεση 12 μήνες και 10 μέρες
08.12.1905 -07.07.1909 Εκλογές 42 μήνες και 29 μέρες
Σύνολο 7 χρόνια 3μήνες και 3 μέρες

1947: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο Αλ Καπόνε. Ο πιο φημισμένος γκάγκστερ της εποχής της ποτοαπαγόρευσης. Ο θάνατός του από ανακοπή, προήλθε από προχωρημένη σύφιλη. Ήταν αρχηγός της Μαφία του Σικάγο που κύρια δραστηριότητά της ήταν η παράνομη διακίνηση ποτών την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η ποτοαπαγόρευση και η διαφθορά είχαν κάνει αδύνατη τη σύλληψή του παρά τις δολοφονίες που διέπραττε σωρηδόν αλλά και τις μαζικές σφαγές (σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου). Το FBI είχε γίνει απλός συγγραφέας της εγκληματικής του δράσης. Κατάφεραν να τον συλλάβουν, βρίσκοντας φορολογικές παραβάσεις που είχε κάνει. Για τα έργα και τις ημέρες του, στα media, έχουν γυριστεί δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και έχουν γραφεί αμέτρητα τραγούδια.


1962: Απόπειρα δολοφονίας μέσα στο γραφείο, του τότε δημοσιογράφου και μετέπειτα μακροβιότερου (4 συνεχόμενες θητείες) δήμαρχου Ηρακλείου Μανώλη Καρέλη. Ο παρολίγον δολοφόνος του κατάφερε να τον τραυματίσει με μαχαίρι, μετά από πάλη, στον γλουτό κραυγάζοντας “Ήλθε η ώρα να βρεις τον τάφο σου”. Εργάτες της εφημερίδας που δούλευαν στο ισόγειο άκουσαν την φασαρία και ανέβηκαν στον όροφο. Τότε ο παρ΄ολίγον δολοφόνος τράβηξε περίστροφο, αλλά οι εργάτες πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον αφοπλίσουν. Κάλεσαν επανειλημμένα την αστυνομία αλλά αυτή ήλθε με παραδειγματική καθυστέρηση λέγοντας ότι νόμιζαν πως είναι φάρσα. Εν τω μεταξύ ο δράστης μέσα στην σύγχυση κατάφερε να διαφύγει. Ήταν γνωστός παρακρατικός τραμπούκος στην Κρήτη με το ψευδώνυμο “φρούραχος”. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευάγγελος Κεφαλογιάννης (33 ετών), αδελφός του τότε υπουργού οικισμού της κυβέρνησης ΕΡΕ Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη. Το ανακοινωθέν της αστυνομίας αλλοίωνε τελείως τα γεγονότα (λογομαχία, απόκρυψη χρήσης του πυροβόλου όπλου κλπ). Η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργού εσωτερικών, βεβαίωνε ότι δεν θα γίνει καμία διάκριση και ο δράστης θα συλληφθεί. Ο Καρέλης τότε ήταν ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας “Αλλαγή”. Το 1960, ενώ εργαζόταν σαν αρχισυντάκτης στην εφημερίδα “Κρητικόν Φως”, είχε πρωταγωνιστήσει (μέσα από την αρθρογραφία του), στην αποκάλυψη μιας ατέλειωτης αλυσίδας σκανδάλων της οικογένειας Κεφαλογιάννη στον Νομό Ηρακλείου. Ο δράστης τον είχε απειλήσει επανειλημμένα και μια φορά δημόσια μέσα στα δικαστήρια όταν δικαζόταν (9.8.1961) κατηγορούμενος για χασισεμπόριο. Παρέμεινε επί ημέρες ασύληπτος ενώ υπέβαλε, μέσω του αρχηγού της χωροφυλακής, όρους για την παράδοσή του. Όπως  πχ το κατηγορητήριο να γίνει απλή χειροδικία (ο Καρέλης παρέμενε στην κλινική που είχε χειρουργηθεί), να αφαιρεθεί κάθε πολιτική σκοπιμότητα από αυτό (να μην γίνει συλλαλητήριο) και να απομακρυνθεί ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μαρής από την πόλη. Η οικογένεια συνέχισε την προσφιλή τακτική της: Ο απεσταλμένος, για την υπόθεση, δημοσιογράφος του Έθνους Γ. Μπέρτσος δέχθηκε απειλητικό τηλεφώνημα να πάρει αμέσως το αεροπλάνο και να φύγει γιατί δεν θα μείνει ζωντανός. Στην καταγγελία του στην αστυνομία της οποίας ζητάει την προστασία του απαντούν ότι είναι φάρσα. Οι κάτοικοι του νομού την 31η Ιανουαρίου, αγανακτισμένοι από την όλη κατάσταση πραγματοποιούν μαζικό συλλαλητήριο. Την επομένη παραδίδεται ο δράστης και του απαγγέλλεται κατηγορία απόπειρας δολοφονίας εκ προθέσεως.


1971: Ο Ίντι Αμίν Νταντά ανατρέπει τον Πρόεδρο της Ουγκάντα Απόλο Μίλτον Ομπότε με την βοήθεια της Μ. Βρετανίας, Δ. Γερμανίας και του Ισραήλ. Εγκαθιστά στυγνή δικτατορία  στην οποία ο “Αυτού Εξοχότατος Ισόβιος Πρόεδρος, Αρχιστράτηγος, Δόκτωρ Ίντι Αμίν Νταντά, Κατακτητής της Μ. Βρετανίας και βασιλιάς της Σκωτίας” είναι ο αρχηγός του κράτους. Ο δυτικός κόσμος που ήθελε τον Αμίν ηγέτη της Ουγκάντας τον παρουσίαζε σαν ένα εκκεντρικό έως μισότρελο δικτάτορα. Τον ήθελαν τόσο για να αποτρέψουν την αριστερή στροφή της χώρας που είχε σηματοδοτήσει ο Ομπότε όσο και για αποσταθεροποιήσουν το γειτονικό Ισλαμικό Σουδάν. Αυτός ο εκκεντρικός Αμίν, που γελοιοποιούσαν τα δυτικά ΜΜΕ με εκπομπές στην TV, ειρωνικά σχόλια σε εκπομπές, γελοιογραφίες και όποιον άλλον τρόπο μπορούσαν, κατά την διάρκεια της δικτατορίας του (1971-1979) σκότωσε πάνω από 300.000 πολίτες της χώρας του. Τους επικίνδυνους, που υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να τον εκδικηθούν μετά θάνατο, τους έτρωγε το συκώτι. Τους μεγάλους του αντιπάλους τους έβανε σε καταψύκτες, ώστε όποτε ήθελε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους. Όλα αυτά κάτω από την καθοδήγηση των μάγων που αποτελούσαν μεγάλο μέρος του επιτελείου του. Εθνικοποίησε όλες τις επιχειρήσεις της Μ. Βρετανίας στην Ουγκάντα, απέλασε όλους τους εμπόρους και επιστήμονες που δεν ήταν αφρικανικής καταγωγής (πάνω από 70.000) και τις περιουσίες τους τις διένειμε στους φίλους του. Απέλασε επίσης τους στρατιωτικούς συμβούλους του Ισραήλ και στράφηκε για βοήθεια προς τον Καντάφι και την Σοβιετική Ένωση. Έδωσε άδεια προσγείωσης σε αεροπλάνο που είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι Ισραηλινοί με την καταδρομική επιχείρηση Έντεμπε απελευθέρωσαν τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούσαν οι αεροπειρατές και ξεφτίλισαν τον ίδιο. Το 1979 κήρυξε τον πόλεμο στην Τανζανία. Ηττήθηκε κατά κράτος και διέφυγε με ελικόπτερο όταν η πρωτεύουσα της χώρας του έπεσε στα χέρια των αντιπάλων (Τανζανοί και ντόπιοι αντιφρονούντες). Αρχικά πήγε στην Λιβύη και αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.


1985: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Ηλίας Ηλιού ο «Νέστορας της Αριστεράς». Νομικός συγγραφέας και πολιτικός.
Προφητικός σε πολλούς λόγους του, διορατικός, ενώ η γενική μόρφωσή του ήταν αδιαμφισβήτητη ανεξάρτητα από παράταξη ή κομματικό χρωματισμό.


2015: Βουλευτικές εκλογές που προκλήθηκαν, τυπικά, από την αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, που πρότεινε η κυβέρνηση (τον Σταύρο Δήμα), από την υπάρχουσα Βουλή.  Τυπικά γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει αρκετούς μήνες πριν ότι θα θα καταψηφίσουν τον υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατίας που θα πρότεινε η κυβέρνηση Νέας ΔημοκρατίαςΠΑΣΟΚ με στόχο την υποχρεωτική προκήρυξη εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πλειοψηφεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 36.34% και 149 έδρες, δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 27,81% και 76 έδρες, τρίτη η Χρυσή Αυγή με 6,28% και 17 έδρες, τέταρτο το Ποτάμι με 6,05% και 17 έδρες, πέμπτο το ΚΚΕ με 5,47% και 15 έδρες, έκτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,75% και 13 έδρες και τελευταίο που μπαίνει στη βουλή είναι το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και 13 έδρες. Το κύριο χαρακτηριστικό της μακρόχρονης προεκλογικής εκστρατείας των δυο μονομάχων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εκστρατεία υπέρ ή κατά του μνημονίου. Η μεν Ν.Δ. όπως και όλα τα μνημονιακά κόμματα διερήγνυε τα ιμάτιά της για το μνημόνιο, την σταθερότητα και σιγουριά που έδινε και τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει μέσα απ’ αυτό. Κορωνίδα της εκστρατείας το πρωτογεννές πλεόνασμα 0,3%  του ΑΕΠ που παρουσίαζε η χώρα αλλά αποκρύπτοντας το δημοσιονομικό κενό των 2€ δισ. που χρειάστηκε για να δημιουργηθεί. Το χρέος που είχαν παραλάβει από την κυβέρνηση Παπαδήμου αντιστοιχούσε στο 156,9% του ΑΕΠ (μετά το κούρεμα) και μέχρι τις εκλογές είχε φτάσει στο 177,1% κάνοντάς το μη βιώσιμο και μη διαχειρίσιμο από τους εμπλεκόμενους. Σε αντιστάθμισμα η ΝΔ είχε την δημόσια υποστήριξη των εταίρων μας, της ευρωζώνης, που με ομοβροντίες καλά προβεβλημένων απειλών για την περίπτωση παρέκκλισης ή μη τήρησης των όρων του μνημονίου, έσπρωχναν το κοπάδι προς τα μνημονιακά κόμματα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας άριστα τα τραγικά βασικά οικονομικά μεγέθη, υποσχόταν ότι με το μαγικό του ραβδί θα καταργούσε μνημόνια και λιτότητα ακαριαία και ταυτόχρονα. Τα διαφημιστικά spot των κομμάτων όπως και στις προηγούμενες εκλογές απευθυνόταν σε κατοίκους κάποιας άλλης χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.


←24 Ιανουαρίου

26 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.