Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου

1699: Η κατά σύμβαση ημερομηνία της «Συνθήκης του Κάρλοβιτς». Τερματίζει επίσημα τον Αυστρο-Οθωμανικό πόλεμο (1683-1697) που είχε αρχίσει με εισβολή των Τούρκων και πολιορκία της Βιέννης. Είναι η πρώτη μεγάλη ήττα της Τουρκίας. Με αυτή σταματάει η επέκταση της και όλοι σπεύδουν να πάρουν κάτι από το ψητό. Οι συνθήκες του Κάρλοβιτς, ήταν χωριστές με κάθε χώρα και οι διαπραγματεύσεις πήραν πολύ χρόνο. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι στην συμφωνία με την Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας για τις Ελληνικές περιοχές [Μωριάς, Ρούμελη, Λεπάντο (Ναύπακτος), Αρχιπέλαγος], οι οποίες περιέρχονται ή παραμένουν στα χέρια των Βενετών. Αντίθετα η περιοχή και η πόλη της Πρέβεζας που είχαν καταληφθεί το 1684 από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι επιστρέφονται στους Τούρκους. Διαπραγματευτής για λογαριασμό της Πύλης σε όλες τις συμφωνίες ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Πρόγονος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου που συμμετείχε στην Επανάσταση του ’21.


1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αιγίου). Την προκαλεί ο Παπαφλέσσας και συμμετέχουν οι Π. Π. Γερμανός, Λονταίοι, Ζαΐμηδες, Α. Φωτήλας και άλλοι, σε διαφορετικό σπίτι φιλικού για κάθε ημέρα. Διαρκεί μέχρι την 30 Ιανουαρίου και αποφασίζεται να μην γίνει καμία κίνηση που θα προκαλούσε τους Τούρκους. Αποφασίζουν μάλιστα να μαζέψουν τους φόρους παλιούς και νέους που χρωστούν στους Τούρκους για να τους καθησυχάσουν. Δεν έχει την ίδια γνώμη ο Παπαφλέσας που έχει έλθει στην Ελλάδα με εντολή από την Φιλική Εταιρεία να υποκινήσει τους Έλληνες να αρχίσουν την Επανάσταση. Είχε έλθει με επιστολή από τον Α. Υψηλάντη, που έγραφε ότι ομιλεί αντ’ αυτού. Η διάσκεψη έγινε με το πρόσχημα (για τους Τούρκους) κτηματικών διαφορών μεταξύ των μονών Αγ. Λαύρας και Ταξιαρχών, που θα έλυνε ο «Πατριαρχικός Έξαρχος» σύμφωνα με τα χαρτιά που ήταν εφοδιασμένος ο Γρηγόριος Δικαίος. Βλέποντας ο Παπαφλέσας την απροθυμία των προεστών και ιερέων για εξέγερση, θα δρομολογήσει μια σειρά γεγονότων που θα τους σύρουν στην επανάσταση.


1823: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζέννερ. Πήρε τον τίτλο του πατέρα της Ανοσολογίας με την εφεύρεση του δαμαλισμού, του πρώτου ασφαλούς εμβολίου κατά της ευλογιάς. Έσωσε πολλά εκατομμύρια ψυχές σε όλο τον πλανήτη. Μόνο η Ευρώπη τον 18ο αιώνα είχει 60 εκατομμύρια θανάτους από την αρρώστια. Η επιτυχία του εμβολίου του ήταν τέτοια που το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα την εξάλειψη της νόσου από τον πλανήτη. Σημάδια της αρρώστιας υπάρχουν από το 1157 π.Χ. στο πρόσωπο της μούμιας του Φαραώ Ραμσή. Από την αρχαία Κίνα είχαν γίνει αρκετά επιτυχημένες προσπάθειες πρόληψής της με τον ευλογιασμό. Έπαιρναν αποξηραμένα λέπια σπυριών από ασθενείς με ευλογιά και τα εμφυσούσαν στην μύτη υγιών. Οι εμβολιασμένοι με αυτή την μέθοδο αποκτούσαν ανοσία στην ασθένεια. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που νοσούσαν και πέθαιναν (έως 3%). Οι Έλληνες γιατροί Εμμανουήλ Τιμόνης και Ιάκωβος Πυλαρινός στις αρχές του 18ου αιώνα είχαν ανακαλύψει τον ευλογιασμό. Ο Πυλαρινός είχε παρατηρήσει μια χωρική της Θεσσαλίας που έπαιρνε ιστούς από φλύκταινες προβάτων προσβεβλημένων με ευλογιά και τους τοποθετούσε σε παιδιά που είχε γδάρει σε κάποιο μέλος του το δέρμα. Οι δυο γιατροί συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αντάλλαξαν τις γνώσεις τους και προχώρησαν σε εμβολιασμό με ταυτόχρονη έρευνα των αποτελεσμάτων. έτσι αποφάνθηκαν ότι έπρεπε να παίρνουν ιστό από άνθρωπο με την νόσο της ευλογιάς σε ελαφρά μορφή την 12η μέρα απ΄όταν είχε εκδηλώσει τα συμπτώματα (τότε υπήρχε ακόμη ο ιός αλλά εξασθενημένος από ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος). Τις παρατηρήσεις τους και τα συμπεράσματά τους τα έκαναν διεθνώς γνωστά  με γραπτές ανακοινώσεις ο Πυλαρινός στην Βενετία και ο Τιμόνης στην Βασιλική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου. Αλλά και πάλι υπήρχαν κρούσματα της νόσου από το εμβόλιο γιατί δεν ήταν εύκολο να προσδιοριστεί η μέρα και η επιθετικότητα του ιού. Ο Τζέννερ είχε ακούσει μια αγελαδοτρόφο να του λέει ότι ποτέ γελαδάρης δεν νόσησε από ευλογιά, πράγμα που παρακολούθησε και το διαπίστωσε ο ίδιος. Στις αγελάδες παρουσιαζόταν μια συγγενική με την ευλογιά ασθένεια η δαμαλίτιδα που δεν ήταν θανατηφόρα. Πήρε υγρό από φλύκταινες δαμαλίτιδας και πρόσβαλε με την μέθοδο Τιμόνη-Πυλαρινού (ενοφθαλμισμού) ένα οκτάχρονο παιδί: Τον James Phips. Ο Φιπς ήλθε μετά σε επαφή με ασθενείς από ευλογιά και δεν νόσησε. Η δαμαλίτιδα ενεργοποιούσε στους ανθρώπους τα ίδια αντισώματα που αναπτυσσόταν και για την ευλογιά. Το πρώτο εμβόλιο στο κόσμο ήταν γεγονός. Επειδή προερχόταν από αγελάδες που το λατινικό όνομά τους είναι vacca τα εμβόλια διεθνώς πήραν το όνομα vaccine και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο λεγόταν λαϊκά βατσίνα, που άφηνε ισόβια σημάδι στο σημείο που γινόταν. Στην χώρα μας, μετά την παγκόσμια εξαφάνιση της νόσου, έχει καταργηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.


1866: Παραιτείται η κυβέρνηση συνεργασίας Μπενιζέλου Ρούφου και σχηματίζεται κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες και πρωθυπουργό πάλι τον Μπ. Ρούφο. Οι Δ. Βούλγαρης και Αλ. Κουμουνδούρος που στήριζαν την κυβέρνηση Ρούφου τα «σπάσανε» και αποσύραν τους Υπουργούς τους. Δώσανε υπόσχεση στον Γεώργιο ότι θα υποστηρίζαν στην Βουλή μια κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων με πρωθυπουργό τον Μπ. Ρούφο. Αυτή η κυβέρνηση παραιτήθηκε την 9η Ιουνίου 1866, για να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας και μειοψηφίας των Δ. Βούλγαρη και Επ. Δεληγιώργη.


1891: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Γερμανός μηχανικός Nicolaus August Ottο. Ο εφευρέτης των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Όλοι οι κινητήρες που κινούνται σήμερα με υγρά καύσιμα είναι κινητήρες Otto, εκτός από τους κινητήρες τζετ των αεροσκαφών. Η διάδοση του κινητήρα Otto οφείλεται σε «υποκλοπή» μιας από τις 25 πατέντες που είχε για τον κινητήρα του. Την πατέντα της καύσης και όχι έκρηξης του καυσίμου, που το δικαστήριο, το 1886, δεν κατάφερε να «καταλάβει» την διαφορά των εννοιών και του την στέρησε. Έτσι άνοιξε ο δρόμος, μέσα σε 3 χρόνια, να κατασκευάζουν κινητήρες Otto πάνω από 50 εταιρείες. Για την ιστορία: Ο πρώτος τετράχρονος κινητήρας εσωτερικής καύσης έκαιγε νάφθα.


1895: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Αχιλλέας Παράσχος. Ρομαντικός-λυρικός ποιητής (της σχολής του Λόρδου Βύρωνα) που την εποχή του είχε χαρακτηριστεί Εθνικός Ποιητής. Τα ποιήματά του δεν ήταν τεχνικά τέλεια, αλλά η δύναμη των συναισθημάτων που έβγαινε από μέσα τους, σε συνδυασμό με το πολύ λαοφιλές προσωπικό του προφίλ, τα είχαν κάνει εθνικό ανάγνωσμα και άκουσμα. Πολιτικά αγωνίστηκε και φυλακίστηκε για την ανατροπή του Όθωνα, όπως είχε πρωτοστατήσει και στην απαίτηση για εκχώρηση Συντάγματος, από τον βασιλιά, την 3η Σεπτεμβρίου. Το μετάνοιωσε όταν είδε την διαχείριση της Ελλάδας από τους πολιτικούς. Η κηδεία του ήταν η πολυπληθέστερη που είδε η Ελλάδα και η πιο ένδοξη. Πάνω από την σωρό του αναγνώσθηκαν δεκαεπτά επικήδειοι, ενώ παρέστη και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, παρά τα αντιβασιλικά αισθήματα του ποιητή. Μερικά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.


1936: Γίνονται οι τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα πριν την κατοχή. Με απλή αναλογική και την συμμετοχή 15 «μεγάλων» συνδυασμών δεν παίρνει κανείς την πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Πολλοί μάλιστα γνωστοί πολιτικοί όπως οι Γεώργιος Παπανδρέου, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γεώργιος Καφαντάρης, Γεώργιος Κονδύλης, Ιωάννης Θεοτόκης, Ιωάννης Ράλλης, μένουν εκτός βουλής και αυτοί και οι παρατάξεις τους. Αντίθετα εισέρχεται για πρώτη φορά το ΚΚΕ, υπό το Νίκο Πλουμπίδη,  με την παράταξη «Παλλαϊκό Μέτωπο» με 15 βουλευτές. Με αυτές τις συνθήκες, χωρίς δυνατότητα και διάθεση για συνεργασία, συνεχίζει η κυβέρνηση Δεμερτζή που υπήρχε και πριν τις εκλογές μέχρι τον θάνατο του. Τότε ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ δίνει εντολή στον Ιωάννη Μεταξά να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός την 4η Αυγούστου, (τουλάχιστον με την σύμφωνη γνώμη των ανακτόρων, ή και με υπόδειξή τους), διέλυσε την βουλή και κήρυξε δικτατορία. Οι επόμενες εκλογές έγιναν το 1946.


1943: Το ελληνικό αντιτορπιλικό «Αδριάς» (L67) υπό τον Ιωάννη Τούμπα βυθίζει το γερμανικό υποβρύχιο U-553, 312 ν. μίλια ανοιχτά από το ακρωτήριο Φινιστέρ της Ισπανίας. Το U-553 μέχρι εκείνη την ημέρα είχε βυθίσει 14 συμμαχικά πλοία.


1983: Κυκλοφορεί το Lotus 1-2-3. Το πρώτο λογιστικό φύλο για PC και πρώτη killer aplication. Εφαρμογή δολοφόνος λέγεται η εφαρμογή που θα οδηγήσει/εξωθήσει κάποιον στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σαν τέτοια εφαρμογή εξώθησε πολλούς στην αγορά IBM PC, ή συμβατών, που τους καθιέρωσε στην αγορά βάζοντας στο περιθώριο τον ανταγωνισμό. Ήταν εφαρμογή DOS, με εντολές και διαχείριση από το πληκτρολόγιο, που έκανε αριθμητικές πράξεις ή συναρτήσεις(1), είχε γραφικά (για την απόδοση των γραφημάτων)(2) και απλοϊκές διεργασίες βάσης δεδομένων(3). Καθιέρωσε την διάταξη Α1 στα λογιστικά φύλλα (στήλες με τα γράμματα της αλφαβήτου, γραμμές με αρίθμηση). Η Microsoft, στα πλαίσια του πολέμου της με την IBM, στην πρώτη σουίτα γραφείου που κυκλοφόρησε (το MS-Office), είχε δικό της λογιστικό φύλλο, το Excel, που εκτόπισε σταδιακά το Lotus, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της IBM στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Lotus, για όλα τα λειτουργικά συστήματα και την δωρεάν διανομή του. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τον Σεπτέμβριο του 2013 σταμάτησε την εξέλιξή του και την 30 Σεπτεμβρίου 2014 σταματά κάθε υποστήριξή του. Προς το παρόν είναι ακόμη διαθέσιμο για download.


1996: Η κρίση των Ιμίων. Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης θορυβημένος από τις αμφισβητήσεις των Τούρκων, για την Ελληνικότητα των βραχονησίδων Ίμια, σηκώνει την Ελληνική σημαία στα Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλα επεισόδια με υψώσεις και υποστολές σημαιών με αποκορύφωμα την 31η Ιανουαρίου.


2015: Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης ημέρας και με δεδομένη την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας ο Α. Τσίπρας και ο Π. Καμένος. Τα δυο κόμματα της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, είχαν κατεβεί στις εκλογές με καθαρά αντιμνημονιακές θέσεις. Προσγειώθηκαν απότομα στην πραγματικότητα από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Η θα ψήφιζαν νέο μνημόνιο για να πάρουν νέο δάνειο ή η χώρα θα χρεοκοπούσε με απρόβλεπτες συνέπειες. Έθεσαν το δίλημμα σε δημοψήφισμα την 5η Ιουλίου 2015 και εισέπραξαν ένα βροντερό 61,31% ΟΧΙ, στους όρους νέου δανεισμού της Ελλάδας. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε τις στρόφιγγες της ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες με αποτέλεσμα αυτές να κλείσουν μια βδομάδα πριν την διεξαγωγή του. Το όχι των Ελλήνων δεν πτόησε βέβαια τους δανειστές με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας να αναγκαστεί να υπογράψει το νέο μνημόνιο. Το πέρασε στη βουλή με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης γιατί εν τω μεταξύ είχε χάσει ουσιαστικά την πλειοψηφία μια και οι σκληροπυρηνικοί αντιμνημονιακοί του κόμματός του το είχαν καταψηφίσει. Αυτό τον οδήγησε σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών για την 20 Σεπτεμβρίου 2015. Την κυβέρνηση συνεργασίας διαδέχθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση των εκλογών με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Θάνου Βασιλική.


←25 Ιανουαρίου

27 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.