Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου

Πανευρωπαϊκή ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
37 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.


814: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Καρλομάγνος (Carolus Magnus), ο ιδρυτής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο πατέρας της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης. Ήταν βασιλιάς των Φράγκων και των Λομβαρδών Είχε πάθος για την μόρφωση. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έκανε ήταν να εισαγάγει νέα ενιαία νομισματική μονάδα και μονάδα βάρους, την λίβρα, στις περιοχές που είχε υπό την εξουσία του. Παρά τους τέσσερις γάμους του απέκτησε μόνο τρεις γιούς από τους οποίους μόνο ένας επέζησε. Ο Λουδοβίκος ο Ευσεβής που τον διαδέχθηκε στον θρόνο.


1820: Ρωσική αποστολή υπό τους Μιχαήλ Λαζάρεφ και Φάμπιαν Γκοτλίμπ Μπελινγκσχάουζεν ανακαλύπτει την Ανταρκτική Ήπειρο. Το όνομα το είχε δώσει ο Έλληνας μαθηματικός και γεωγράφος Μαρίνος ο Τύριος (70-130 μ.Χ.) για να υποδηλώσει την περιοχή που βρισκόταν στους αντίποδες της Αρκτικής (τόπος με άρκτους). Το 1959 υπογράφηκε η Συνθήκη της Ανταρκτικής με την οποία οριζόταν ότι δεν θα υπήρχε καμία εδαφική διεκδίκηση από καμία χώρα και η χρήση της θα ήταν μόνο για ειρηνικούς επιστημονικούς ερευνητικούς σκοπούς.


1881: Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε ηλικία 60 ετών. Από τους γίγαντες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με πάρα πολύ χαρακτηριστικό στυλ. Πρώτα μελέτησε σε βάθος τους ανθρώπους, την κοινωνία, έζησε σε φτωχογειτονιές, αλλά και η δικιά του περιπέτεια (καταδίκη σε θάνατο από τον τσάρο, αναμονή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, εξορία στη Σιβηρία) τον έκαναν, κατά κοινή ομολογία, τον διεισδυτικότερο στην ανθρώπινη ψυχολογία λογοτέχνη. Αρκετά βιβλία του υπάρχουν σε διάφορες γλώσσες στο Project Gutenberg, στο Manybooks. Στα ελληνικά υπάρχει το Έγκλημα και τιμωρία.

Αν ο άνθρωπος επινόησε το διάβολο, τότε τον φαντάστηκε κατ’ εικόνα και ομοίωσή του.


1884: Γεννιέται ο Auguste Piccard (†24.03.1962, 78 ετών). Ελβετός φυσικός, εφευρέτης και εξερευνητής. Ασχολήθηκε με αερόστατα πολύ μεγάλου ύψους και βαθυσκάφη δημιουργόντας αντίστοιχα ρεκόρ μεγαλύτερου ύψους και βάθους. Από τότε γιός (Jacques) και εγγονός (Bertrand) φροντίζουν ώστε αυτά τα ρεκόρ να παραμένουν οικογενειακή υπόθεση. Ο τελευταίος μάλιστα φρόντισε να προσθέσει και τον γύρο της γης χωρίς στάση με αερόστατο.


1986: Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ στην 25η αποστολή του καταστρέφεται 73 δευτερόλεπτα από την εκτόξευσή του σκοτώνοντας και τα επτά μέλη του πληρώματός του. Αιτία αστοχία υλικού που δεν είχε τις προδιαγραφές ασφαλείας για την θερμοκρασία περιβάλλοντος την ώρα της εκτόξευσης (-30 C). Γεγονός που ήταν γνωστό στο υπεύθυνο τεχνικό επιτελείο της εκτόξευσης. Τους είχε παρακαλέσει ο μηχανικός (Roger Boisjoly) των δυο πυραύλων στερεών καυσίμων να αναβάλουν την εκτόξευση μέχρι η θερμοκρασία να ανέβει πάνω από τους 40 C. Ο ίδιος είχε ενημερώσει με memo από την 31η Ιουλίου 1985 την εταιρεία για την οποία εργαζόταν για το πρόβλημα των συνδέσμων και την κρισιμότητα της άμεσης εξεύρεσης λύσης για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Παρ’ όλα αυτά προχώρησαν στην εντολή πυροδότησης λόγω των επανειλημμένων αναβολών. Όπως και να το πει, όπως και να το δει κανείς, οι σκαπανείς κάθε ανθρώπινης κατάκτησης θα μετρούν απώλειες.


1988: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Κλάους Φουκς, Γερμανός πυρηνικός φυσικός. Συμμετείχε στο θεωρητικό τμήμα του Manhattan Project (την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας). Αργότερα συμμετείχε και στην κατασκευή των μοντέλων της βόμβας υδρογόνου. Όλα τα στοιχεία είτε δικά του είτε τρίτων που περνούσαν από τα χέρια του τα διαβίβαζε στην Σοβιετική Ένωση. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης (η ανώτατη ποινή για κατασκοπεία στην Μ. Βρετανία), βγήκε στα 9 (τo 1959) και πήγε στην Ανατολική Γερμανία. Εκεί με μια σειρά μαθημάτων μετέφερε την τεχνογνωσία του στους Κινέζους συναδέλφους του, για κατασκευή πυρηνικών βομβών. Θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου. Η γιαγιά του το 1932 και η μεγαλύτερη αδελφή του το 1939, είχαν αυτοκτονήσει για να μην συλληφθούν από τους ναζί.


2000: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία, όλων των αρχών της χώρας εγκαινιάζουν το ΜΕΤΡΟ. Τα εγκαίνια αφορούσαν τις γραμμές 2 και 3 μια και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος Αθηνών- Πειραιώς, που είχε ξεκινήσει την λειτουργία του από το 1869, ονομάστηκε γραμμή 1 του ΜΕΤΡΟ. Η πρώτη προμελέτη για την κατασκευή του είχε παραδοθεί στον τότε υπουργό Συγκοινωνιών – Δημοσίων Έργων Γ. Ράλλη την 17.01.1957!!!


2008: Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε ηλικία 69 ετών. Ο πιο δημοφιλής Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας. Ήταν ο νεώτερος που έγινε αρχιεπίσκοπος (59 ετών), όπως ήταν και ο νεώτερος μητροπολίτης που είχε χειροτονηθεί (35 ετών, από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τον οποίο και διαδέχθηκε). Σαν αρχιεπίσκοπος είχε προκαλέσει πολλούς με αυτά που έλεγε και έκανε. Αρκετοί από αυτούς ήταν ιεράρχες. Στην προσπάθειά του να πλησιάσει το κόσμο είχε αναμειχθεί, με κοσμικές ή και με πολιτικές δραστηριότητες. Η προσπάθειά του να επαναφέρει την εκκλησία σαν ενεργό μέλος της κοσμικής δραστηριότητας και κέντρο εξουσίας ήταν ολοφάνερη. Με τον θάνατο του ξεχάστηκαν σχεδόν όλα αυτά. Αυτό που έμεινε είναι αυτό που δεν λέγεται. Η κοινωνική του δράση σε έργα. Στο πολύ σύντομο διάστημα της πρωτοκαθεδρίας του στην εκκλησία, δημιούργησε, όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη, τόσους κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα, όσα δεν είχε κάνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών από ιδρύσεώς της. Και γι’ αυτό τον κατηγορούν. Βρέθηκαν καταχρήσεις, όχι από τον Χριστόδουλο, αλλά από διαχειριστικά τους μέλη, σε κάποια από αυτά. Έστω ναι.  Σε μια χώρα που έχει σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής μέριμνας το κράτος, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεων, οι φορείς αυτοί παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όσοι νομίζουν κάτι διαφορετικό ας κάνουν κάτι καλύτερο, όχι με λόγια, αλλά με έργα που θα βάλουν στο περιθώριο, τους προβληματικούς φορείς του Χριστόδουλου. Για καλύτερη εμπέδωση θα χρησιμοποιήσω μια φράση ενός εκπρόσωπου «αντίπαλης» πίστης, ενός «αλλόθρησκου». Του Μαχάτμα Γκάντι: «Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.» Κυκλοφορούν ιστορίες συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποίες τον Χριστόδουλο τον “φάγανε”. Αν και υπήρχε πολύ ισχυρό κίνητρο για τα ντόπια αλλά κυρίως ξένα κέντρα εξουσίας δεν υπάρχουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις για αυτά τα σενάρια.


←27 Ιανουαρίου

29 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.