Σαν σήμερα 29 Ιανουαρίου

1829: Η μάχη του Μαρτίνου. Ήταν καθοριστικής σημασίας για την χάραξη των συνόρων στην γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. Ο φιλέλληνας Βάσος Μαυροβουνιώτης επικεφαλής μιας, κατ’ όνομα, χιλιαρχίας, οχυρώνεται στο χωριό Μαρτίνο της Λοκρίδας. Παρασέρνει με τέχνασμα τον Μαχμούτ Πασσά μέσα στο χωριό, αφήνοντας άδειο τον κεντρικό του δρόμο, όπου με την καλοστημένη ενέδρα, μέσα από τα σπίτια αυτού του δρόμου, αποδεκατίζει τους Τούρκους.


1847: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών το ηγετικό στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας Παναγιώτης Σέκερης. Ήταν ο πρώτος που κατηχήθηκε και από τους τρεις ιδρυτές της και έγινε μέλος της. Προεπαναστατικά υπήρξε ο μακράν μεγαλύτερος χρηματοδότης της. Είχε συνεισφέρει συνολικά 425.835 γρόσια και 12.100 δίστηλα (το σύνολο των κεφαλαίων του και αρκετά δανεικά), ενώ μέχρι την εγγραφή του είχαν συγκεντρωθεί από την Εταιρεία κάτι λιγότερα από 5.000 γρόσια. Πάμφτωχος με την έκρηξη της Επανάστασης εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη (και την ακίνητη περιουσία του που υπερέβαινε το 1 εκατομμύριο γρόσια) καταφεύγοντας στην Οδησσό της Ρωσίας (σήμερα της Ουκρανίας). Περίμενε να τον καλέσουν (ποιοι;) να συμμετάσχει στην Επανάσταση. Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα ήλθε με την οικογένειά του. Χαμηλού προφίλ δεν απαίτησε την αποκατάστασή του. Του δόθηκε η θέση του τελώνη για να έχει τα προς το ζην. Χάριν του αρχείου που τηρούσε με μεγάλη ακρίβεια έχουν διασωθεί σχεδόν όλες οι πληροφορίες που αφορούσαν την Εταιρεία. Από τον όρκο, την δομή, τους λογαριασμούς, τις σχέσεις και τα μέλη της. Δεν υπάρχει ψηφιοποίηση αυτού του ανεκτίμητου αρχείου για τους σκαπανείς της ύπαρξης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους δημοσιευμένη στο Internet. Το μόνο που έχει δημοσιευθεί είναι η λίστα των μελών της Εταιρείας που συνέταξαν τρίτοι με βάση το αρχείο Σέκερη.


1866: Γεννιέται ο Γάλλος λογοτέχνης, ιστορικός και μυστικιστής Ρομαίν Ρολάν (†30.12.1944, 78 ετών). Κάτοχος βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας «για την συνεισφορά του στον υπέρτατο ιδεαλισμό μέσα από τα λογοτεχνικά του έργα». Σαν συγγραφέας ήταν δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Γνωστότερο έργο του το δεκάτομο μυθιστόρημα «Ζαν Κριστόφ», που το είχε εκδώσει σε τρεις σειρές και για το οποίο πήρε το βραβείο Nobel. Η εμπλοκή του με το θέατρο δεν ήταν μόνο η συγγραφή θεατρικών έργων. Ήταν υπέρ του ελεύθερου θεάτρου για τον λαό, πιστεύοντας και μάλλον δίκαια ότι το θέατρο είχε παγιδευτεί στο θεατρικό κοινό της μπουρζουαζίας και ότι παρήγαγε έργα που της άρεσαν, οδηγούμενο έτσι στον αφανισμό του. Ιστορικός ήταν μέσα από τα δράματα και τα δοκίμια του, με τα οποία έδινε τις προσωπογραφίες διάσημων αντρών. Ασχολήθηκε με τον Ινδουιστικό μυστικισμό (Βεντάντα) και είχε συναντήσεις και συχνή αλληλογραφία με τον Μαχάτμα Γκάντι. Είχε επίσης συνάντηση και από τότε τακτική αλληλογραφία με τον Σίγκμουντ Φρόυντ.


1886: Ο Κάρολος Μπεντς (Karl Benz), κατοχυρώνει με το Γερμανικό 37435 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο σχεδιασμένο βενζινοκίνητο όχημα που κινείται αποκλειστικά με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στη πρώτη δημόσια επίδειξη του το motorwagen, με οδηγό την σύζυγό του  Μπέρθα καταλήγει σε ένα τοίχο. Το αυτοκίνητο αυτό λοιπόν είχε σωληνωτό πλαίσιο, μονοκύλινδρο, υδρόψυκτο, τετράχρονο, βενζινοκίνητο κινητήρα 968cc, ιπποδύναμη 0,8Hp και ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 16 Km/h. Το καύσιμο πωλούνταν στα φαρμακεία αφού μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν για καθαριστικό.


1907: Ιδρύεται από 200 μέλη ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Αθηνών Πειραιώς. Είναι ο σημερινός ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Πρώτος πρόεδρός του ο Μιχαήλ Πολίτης. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο οι λόγοι ίδρυσής του ήταν δύο: Η ίδρυση Σωματείων εργαζομένων με τις ολοένα αυξανόμενες διεκδικήσεις τους και η δημιουργία ειδικών θεσμών από το κράτος για προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεών τους. Αυτό που μπορεί να λεχθεί για τους εργαζόμενους είναι ότι αυτοί έδωσαν διαχρονικά παγκόσμιες εξετάσεις και διακρίθηκαν ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς της κάθε χώρας. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί ο ΣΕΒ για τα μέλη του. Τότε “τις πταίει” για την μακαρίτισσα; Για την Ελληνική βιομηχανία ο λόγος. Τα διαπλεκόμενα; Τα κόμματα; Ο εξειδικευμένος προστατευτισμός προς συγκεκριμένα πρόσωπα; Όπως λέγεται και στις αστυνομικές υποθέσεις για να βρείτε τον ένοχο ακολουθείστε την διαδρομή του χρήματος.


1918: Στασιαστές του Στρατού επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά του Σταθμού χωροφυλακής της Δαύλειας και σκοτώνουν πέντε χωροφύλακες. Ο Εθνικός διχασμός παρά το επίσημο τέλος του και την επιβολή από την Αντάντ για βασιλιά του Αλέξανδρου, γιου του Κωνσταντίνου Α΄ και πρωθυπουργού του Ελ. Βενιζέλου δεν έχει κατασιγάσει τα πάθη στις λαϊκές μάζες. Ιδιαίτερα στους βασιλικούς, που η προπαγάνδα του παλατιού υποδαύλιζε το μίσος κατά του Βενιζέλου και διέδιδε την σίγουρη νίκη των δυνάμεων του άξονα φτάνοντάς τους σε παραληρηματικές καταστάσεις. «Εθνικός» τους ύμνος «τ΄ αετού ο γιος«. Έτσι με την επιστράτευση υπήρξαν μονάδες που στρατιώτες, υπαξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν στασιάσει, χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Με την έλευση τακτικού στρατού διαλυόταν σε ομάδες και άλλοι παραδιδόταν στις αρχές ενώ κάποιοι θερμόαιμοι έκαναν επιθέσεις σε χωριά ή όπως εκείνη τη μέρα σε αρχές-σύμβολα της κυβέρνησης.


1941: Πεθαίνει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς σε ηλικία 69 ετών. Συμμετείχε σε κάθε αγοραπωλησία Ελλάδας μέχρι που κατάφερε να γίνει δικτάτορας της. Το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου που επικαλούνται οι όψιμοι οπαδοί του, σαν επιχείρημα πατριωτισμού του, είναι οξύμωρο, μια και δεν έκανε τόσες λαμογιές για να δώσει τη χώρα σε κάποιον άλλο. Αυτός σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να γίνει δικτάτορας; Και τέλος η διεθνής μασονία είχε ταχθεί κατά του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Μεταξάς ήταν μασόνος. Ο θάνατός του οφείλεται σε άγνωστο δηλητήριο που είχαν αναπτύξει οι ναζί και κάνει εβδομάδες για να δράσει. Το δηλητήριο είχε βρεθεί στην νεκροψία από τον διάσημο γιατρό Hans Eppinger. Ήταν το ίδιο που βρέθηκε, από τον ίδιο γιατρό, που ήταν η αιτία θανάτου του τσάρου Μπόρις Γ΄ της Βουλγαρίας το 1943. Το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει λίγο πριν τον θάνατο είναι κηλίδες στο δέρμα. Στο νοσοκομείο εισήχθηκε για φλεγμονή των αμυγδαλών, ενώ το αρχείο του υπουργού ασφαλείας του καθεστώτος Κ. Μανιαδάκη έχει εξαφανιστεί. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β‘ ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αλέξανδρο Κορυζή υπουργό της Κυβέρνησης Μεταξά. Ο Α. Κορυζής θα αυτοκτονήσει την 18η Απριλίου.


1941: Αρχίζουν οι επιχειρήσεις της Τρεμπεσίνας. Του βουνού που δεσπόζει (1923μ.) στο βορειοδυτικό άκρο των στενών της Κλεισούρας. Ο Ησίοδος Τσίγκας διοικητής του 11ου λόχου του 14ου Σ.Π. Χανίων παίρνει την διαταγή να καταλάβει την κορυφή στις 26 Ιανουαρίου. Δεν την εκτελεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου όπου μέσα σε μια τρομακτική χιονοθύελλα και καταλαβαίνοντας ότι οι Ιταλοί θα έχουν εγκαταλείψει την κορυφή για να βρουν καταφύγιο, εξοπλίζει με σκαπτικά χιονιού τους άντρες του και ανεβαίνουν από την κατακόρυφη ελληνική πλευρά, στην κορυφή. Στην αρχή καταφέρνουν να φτάσουν οι 7 και μέχρι το βράδυ οι περισσότεροι από τους 40. Βρίσκουν τα αμπριά (υπόγεια καταλύματα) παρατημένα με πυρομαχικά και οπλισμό. Τους διατάζει να φτιάξει ο καθ’ ένας ένα σωρό από χειροβομβίδες δίπλα στη θέση του. Την επόμενη ημέρα που ανεβαίνουν οι Ιταλοί, για να πάρουν πάλι θέση, τους περιμένουν. Σημαδεύοντας τους άντρες του για να μην ανοίξουν πυρ πριν την διαταγή του, δίνει την εντολή όταν οι πρώτοι Ιταλοί αποκαμωμένοι από την ανάβαση και έτοιμοι να ξεκουραστούν έχουν φτάσει στα 3 (τρία) μέτρα από τα αναχώματα. Η πλαγιά τα επόμενα δευτερόλεπτα από άσπρη παίρνει κοκκινόμαυρο χρώμα. Ο πρώτος γύρος των επιχειρήσεων διήρκεσε 20 ημέρες και οι Έλληνες κράτησαν με επιτυχία τις θέσεις τους.


1973: Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο με την οποία παρουσίαζε την Αγγλική μετάφραση του βιβλίο του «Το Χρέος», απαντάει σε σχετική ερώτηση (για τον τρόπο μετάβασης από την δικτατορία στην δημοκρατία) με το περιβόητο: “Καραμανλής ή τανκς”. Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά έτσι έμεινε στην ιστορία. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε την επίσημη πρώτη, στο Άλμπερτ Χωλ από τα λιανοτράγουδα. Στην ερώτηση που ακολούθησε (από Αμερικανό δημοσιογράφο) γιατί πρότεινε τον Καραμανλή απάντησε ότι ήταν ο μόνος που διέθετε ταυτόχρονα την αποδοχή του Ελληνικού λαού, του Ελληνικού στρατού και των Αμερικανών. Πολλά λέχθηκαν ή γράφηκαν για την φράση. Ο ίδιος την δικαιολόγησε αργότερα λέγοντας ότι το είπε μετά την αποτυχία των μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της δικτατορίας (η σκληρή λύση για την δικτατορία όπως την χαρακτήρισε, που προτιμούσε εκείνος) και έτσι έμενε μόνο η (μαλακή) λύση Καραμανλή, μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


1973: Το πενταμελές εφετείο Αθηνών εκδίδει την απόφασή του για τους 17 κατηγορούμενους του ΚΚΕ Εσωτερικού. Καταδικάζονται σε κάθειρξη 12 ετών ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Δρακόπουλος και Δημήτριος (Μήτσος) Παρτσαλίδης. 3 έτη φυλάκισης στην Ασπασία Παπαθανασοπούλου. 2 έτη φυλάκισης στον Γεράσιμο Αντωνίου. Ενάμισι έτος φυλάκισης στους Δημήτριο Βολοβίνη  και Νικόλαο Δημάκο. Σε ένα έτος φυλάκισης στις Ζωή Βέη και Ανελόρε Ρουφντ. Οι υπόλοιποι 9 αθωώθηκαν. Ήταν μια δίκη παρωδία που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει διεθνώς γνωστή η “επιτυχία” της χούντας, όπως έμμεσα  παρουσιαζόταν, της διάσπασης του ΚΚΕ που είχε περάσει στα ψιλά όταν συνέβηκε το 1968. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στην δίκη (που άρχισε την 22α Ιανουαρίου) για παράβαση του, αντισυνταγματικού για το 1973 (είτε με το Σύνταγμα του 1952, είτε με το ψευδοσύνταγμα του 1968), εμφυλιοπολεμικού Α.Ν. 509/47 (ιδιώνυμο). Ακόμη και για τον 509 η δίωξη παραβίαζε το άρθρο 2 του ίδιου του Νόμου (…κατά την διάρκεια της ανταρσίας..) που επικαλούνταν η κατηγορούσα αρχή. Και ενώ οι κατηγορούμενοι, όσοι εξ αυτών είχαν δηλώσει κομουνιστές, ήταν γνωστό, αλλά και κατά δήλωσή τους στο δικαστήριο αποκήρυσσαν την βία σαν τρόπο ανατροπής κυβερνήσεων και όχι της καθεστηκυίας τάξεως, αποστασιοπούνταν από το ΚΚΕ. Οι μάρτυρες κατηγορίας (Σωτήριος Κουβάς αστυνομικός διευθυντής Πειραιώς, Ευάγγελος Μάλλιος προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών της γενικής ασφάλειας Αθηνών και Πέτρος Μπάμπαλης προϊστάμενος του τμήματος δίωξης κομμουνιστών της γενικής ασφάλειας Αθηνών) εκτός από επαφές, κινήσεις των κατηγορουμένων, έρευνες σε σπίτια και καταστήματα που ανέφεραν, όπως και την εύρεση ενός τυπογραφείου χωρίς το πιεστήριο και τα τυπογραφικά στοιχεία, δεν έδωσαν κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για την δράση τους, το δικαστήριο προχώρησε στις καταδίκες.


←28 Ιανουαρίου

30 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.