Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου

1649*: Εκτελείται με αποκεφαλισμό ο 48χρονος βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας (που τότε ήταν τρία διαφορετικά βασίλεια) Κάρολος Ι. Ήταν η κατάληξη πολλαπλών, διαφορετικής μορφής και αιτιολογίας αναταραχών κατά την διάρκεια της βασιλείας του. Πέρα από την θρησκευτική διένεξη μεταξύ Προτεσταντών, Καλβινιστών και Ρωμαιοκαθολικών που οι επανειλημμένοι ατυχείς χειρισμοί του έγιναν όπλα στα χέρια των αντιπάλων του, το μεγάλο του πρόβλημα ήταν το Αγγλικό Κοινοβούλιο. Ορθότερα διατυπωμένο: η δικιά του αντίληψη, νοοτροπία  να κυβερνά ελέω Θεού αγνοώντας συστηματικά και περιορίζοντας ουσιαστικά τις εκχωρημένες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο. Η διαφορά οδήγησε κατ’ αρχάς σε πόλεμο Αγγλίας – Σκωτίας ο οποίος έληξε με ήττα της Αγγλίας και ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Αμέσως μετά ακολούθησε η Ιρλανδική εξέγερση. Τέλος ήλθε ο εμφύλιος πόλεμος όπου οι κοινοβουλευτικοί νίκησαν κατά κράτος, οδηγώντας τον Κάρολο σε δίκη και καταδίκη σε θάνατο. Κυρίαρχη προσωπικότητα που αναδείχθηκε από τις πολλαπλές διαμάχες ήταν ο βουλευτής Όλιβερ Κρόμγουελ που αυτοανακηρύχθηκε Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας. Μ’ αυτόν τον τίτλο κυβέρνησε την Αγγλία μέχρι και τον θάνατό του.

*Ημερομηνία με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) με το νέο (Γρηγοριανό) 9 Φεβρουαρίου.1822: Ο φιλέλληνας Γερμανός στρατηγός Κάρολος Νόρμαν (Karl-Friedrich Leberecht Graf von Normann-Ehrenfels) που υπερασπίζεται το Νεόκαστρο Πύλου δέχεται επίθεση και από την θάλασσα. Με εύστοχους κανονιοβολισμούς αναγκάζει τα πλοία να απομακρυνθούν και μετά επιτίθεται κατά των πολιορκητών του, στη στεριά, (τους Τούρκους της Μεθώνης) διασκορπίζοντάς τους.


1823: Μετά από επανειλημμένες εμφανίσεις σε οράματα και εκτεταμένες ανασκαφές χωρίς επιτυχία από τον Σεπτέμβριο του ’22, ανακαλύπτεται η εικόνα της Παναγίας της Τήνου στο σημείο που είναι σήμερα ο ομώνυμος Ναός. Η εικόνα σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, είναι σύγχρονη του 19ου αιώνα, δυτικής τεχνοτροπίας και έγινε από ζωγράφο χωρίς γνώσεις αγιογραφίας. Η εκκλησία που κτίστηκε, έγινε το σύμβολο του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας από την Επανάσταση του ’21. Διατηρεί μέχρι σήμερα την αίγλη της, χάρη στην διαρκή φροντίδα πολιτείας και εκκλησίας για το θέμα.


1841: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Υδραίος αγωνιστής του ’21 Γεώργιος Σαχτούρης. Συμμετείχε από την έναρξη του αγώνα στις περισσότερες ναυτικές επιχειρήσεις των Ελλήνων κατά του Οθωμανικού στόλου. Με τον ερχομό του Καποδίστρια αν και τέθηκε υπό τις διαταγές του, συμμετείχε στο κάψιμο του Ελληνικού στόλου στον Πόρο λόγω καταγωγής (Υδραίος). Το πολύ αναλυτικό ημερολόγιο της «Αθηνάς» (το μπριγαντίνι με το οποίο συμμετείχε στους αγώνες) είναι πολύτιμη δεξαμενή τόσο ακριβέστατων ιστορικών στοιχείων με κάθε λεπτομέρεια, όσο και ολοκληρωμένη ενημέρωση για ναυτιλιακά θέματα και τα είδη των πλοίων που υπήρχαν στον εμπορικό και πολεμικό στόλο της εποχής. Περιέχει επίσης πολύτιμα και μοναδικά στοιχεία πληροφόρησης για την σύνθεση και το τρόπο διαβίωσης των ναυτικών πληρωμάτων.


1920: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Νομικός, πρόεδρος της Βουλής και πρώτος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Έσσλιν. Σαν Νομάρχης Φθιώτιδας το 1897 συναντήθηκε προσωπικά με τον Εττέμ Πασά [τον Γαζή (νικητή, θριαμβευτή) του ολέθριου για την Ελλάδα πολέμου του 1897] στην Ταράτσα Λαμίας και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση του προς Λαμία, γιατί είχε γίνει ανακωχή, για την οποία θα ενημερωνόταν από την Πύλη. Πράγμα που έγινε την επόμενη μέρα. Το 1917 εξορίστηκε στο Αιάκειο (την σημερινή πρωτεύουσα Αζαξιό) της Κορσικής. Το 1920 καταδικάστηκε σε θάνατο για συμμετοχή στα Νοεμβριανά του 1916. Ο Έσσλιν είχε δημόσια αντιταχθεί στα έκτροπα, αλλά στα έκτακτα στρατοδικεία είναι πολύ δύσκολο να βρεις το δίκιο σου. Η απόφαση του στρατοδικείου ακυρώθηκε εκ των υστέρων, αλλά στο μεταξύ ο Έσσλιν είχε αρρωστήσει στη φυλακή. Μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.


1923: Ολοκληρώνεται η Κατάρτηση των Συμβάσεων, που ενσωματώθηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ανταλλαγή πληθυσμών, αιχμαλώτων και πολιτικών ομήρων. Στις δυο τελευταίες (αιχμαλώτων και πολιτικών ομήρων) και οι δυο πλευρές είχαν για εκπρόσωπο το ίδιο άτομο. Τον Asa Jennings. Τον άνθρωπο που φρόντισε για την μεταφορά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ελλάδα.


1925: Σε εφαρμογή της συμφωνίας περί ανταλλαγής πληθυσμών η Τουρκία κάνει «δώρο» στην Ελλάδα τον, για 43 μόνο ημέρες, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνο ΣΤ’. Τον απελαύνει σιδηροδρομικώς την ημέρα των τριών ιεραρχών (και υπογραφής της συμφωνίας) χωρίς προειδοποίηση. Η απέλαση ήταν νόμιμη γιατί δεν είχε πρόβλεψη για το θέμα η συμφωνία. Από την άλλη είναι ένα δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος δεν είχε προκαλέσει ποτέ του την Τουρκία. Παρά τα διαβήματα προς την ΚΤΕ δεν έγινε κάτι. Το 2011 τα οστά του πρόσφυγα Πατριάρχη  μεταφέρθηκαν στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο της Ζωοδόχου Πηγής.


1933: Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (NSDAP) του Αδόλφου Χίτλερ  με την στήριξη του Γερμανικού Εθνικού Λαϊκού Κόμματος (DNVP) του Άλφρεντ Χούγκενμπεργκ σχηματίζει κυβέρνηση. Τις αντιρρήσεις του πρόεδρου της δημοκρατίας Πωλ φον Χίντενμπουργκ να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χίτλερ, έκαμψε ο μέχρι εκείνη την ημέρα καγκελάριος Φραντς φον Πάπεν, λέγοντας του ότι σαν καγκελάριος ο Χίτλερ θα ήταν εύκολο να είναι υπό έλεγχο. Ανέλαβε μάλιστα αντικαγκελάριος με τον Χούγκενμπεργκ υπουργό Οικονομικών και Γεωργίας όπως είχε συμφωνηθεί. Τα SA και SS εκείνη την μέρα έκαναν παρελάσεις με αναμμένες δάδες στο Βερολίνο. Από την ημέρα εκείνη ο Χίτλερ βήμα βήμα θα αποδομήσει μέχρι την ολοκληρωτική της κατάργηση την δημοκρατία της Βαϊμάρης. Πρώτο βήμα ήταν η διάλυση της Βουλής (Ράιχσταγκ) την 1η Φεβρουαρίου και προκήρυξη εκλογών για την 5η Μαρτίου 1933. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ένας μίνι εμφύλιος πόλεμος με τους κομμουνιστές. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ 6 μέρες πριν από τις εκλογές από τον κομουνιστή Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε. Από τις εκλογές βγήκε αρκετά ανεβασμένο το ναζιστικό κόμμα με 43,9% (από 33,06%  που είχε πάρει στις εκλογές του Νοεμβρίου 1932), αλλά και πάλι χρειαζόταν το DNVP για να έχει την πλειοψηφία των εδρών. Συνέχισε με την προεκλογική σύνθεση της κυβέρνησης και την 23η Μαρτίου (δεύτερο βήμα) με την πράξη ενεργοποίησης, υποβάθμισε τόσο τα Ράιχσταγκ και Ράιχσρατ όσο και τον πρόεδρο της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτήν δίδονταν στον καγκελάριο η ευχέρεια να εκδίδει νόμους που δεν είχαν περάσει από τα δυο κοινοβούλια και δεν είχαν υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας. Ήταν τροποποίηση τους Συντάγματος που απαιτούσε πλειοψηφία των 2/3  από κάθε βουλή.  Την πήρε με το επιχείρημα ότι η φωτιά στο Ράιχσταγκ ήταν το σύνθημα της τελικής επίθεσης των κομουνιστών που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με έκτακτα μέτρα. Ήταν η αρχή της δικτατορίας που θα επέβαλε στην Γερμανία. Το τρίτο αποφασιστικό βήμα με το οποίο ολοκλήρωνε τους στόχους του ήταν με τον θάνατο του προέδρου της δημοκρατίας Χίντενμπουργκ. Κατέλαβε και αυτήν την θέση όντας ταυτόχρονα καγκελάριος δίδοντας στον εαυτό του τον τίτλο του Φύρερ.


1945: Το Γερμανικό επιβατικό πλοίο Wilhelm Gustloff, βυθίζεται μετά από τορπιλισμό παρασέρνοντας στο βυθό περίπου 9400 ανθρώπους. Είναι η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στο κόσμο. Στα πλαίσια της επιχείρησης Hannibal με την οποία οι Ναζί προσπαθούν να εκκενώσουν στρατεύματα και πολίτες που κινδυνεύουν να παγιδευθούν σε θύλακες, λόγω της γρήγορης προέλασης των Ρώσων, πάνω από 1.000 πλοία μετακίνησαν περίπου 1.300.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 385.000 ήταν στρατεύματα. Το Wilhelm Gustloff σε ένα από τα δρομολόγια του από το Πολωνικό λιμάνι της Gdynia προς το Κίελο μετέφερε 10.500 περίπου επιβάτες, πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό. Το Ρωσικό υποβρύχιο, δολοφόνος επιβατικών πλοίων, S-13 (είχε γίνει γραμματόσημο της ΕΣΣΔ) με τον ακόμη πιο γνωστό καπετάνιο του Αλέξανδρο Μαρινέσκο, εξαπολύει τρεις υπογεγραμμένες (κατά την συνήθειά του η κάθε μια είχε αφιέρωση επάνω της) τορπίλες εναντίον του. Η «πατρίδα» χτυπάει δίπλα στη μπουκαπόρτα, η «για το λαό της Σοβιετικής Ένωσης» στο κέντρο και η «για το Λένινγκραντ» το μηχανοστάσιο στο πίσω μέρος. Σε 40 λεπτά το πλοίο είχε βυθιστεί. Το νερό εκείνο το βράδυ είχε θερμοκρασία κάτω από τους -10°C, με μεγάλα κομμάτια πάγου. Λίγες τορπιλάκατοι που πρόλαβαν να φτάσουν πριν βυθιστεί, «φόρτωσαν» όσους μπορούσαν χωρίς να βυθιστούν από το βάρος οι ίδιες. Η τορπιλάκατος Τ-36 που είχε 564 ναυαγούς επάνω της (τους πιο πολλούς), δέχεται και αυτή επίθεση, αλλά ο καπετάνιος της με ελιγμό παρ΄ όλο το φορτίο αποφεύγει την τορπίλη. Το S-13, συνεχίζοντας την καριέρα του, μετά από 11 ημέρες θα βυθίσει άλλο ένα επιβατηγό πλοίο (General von Steuben) που θα παρασύρει 3300 επιβάτες στο βυθό.


1948: Δολοφονείται από Ινδό εθνικιστή ο Μαχάτμα Γκάντι (Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι) σε ηλικία 78 ετών. Το Μαχάτμα ήταν παρατσούκλι και σημαίνει μεγάλη καρδιά. Φιλόσοφος, διανοούμενος, ειρηνιστής, παγκόσμιο σύμβολο και πάρα πολλά άλλα επίθετα που απόκτησε με τη ίδια του τη ζωή και δράση ο Άνθρωπος.

Ο Θεός δεν έχει θρησκεία.

Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.

Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.

Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.


1951: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Φέρντιναντ Πόρσε (Ferdinand Porsche). Σχεδιαστής και μηχανικός οχημάτων. Έχει μείνει γνωστός από τα ομώνυμα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Το γνωστότερο όμως και πιο πουλημένο μοντέλο του κόσμου που ανέπτυξε είναι ο «σκαραβαίος» της Volkswagen. Τα ελάχιστα γνωστά μοντέλα που παρήγαγε ήταν τα τεθωρακισμένα Panzer, Tiger, και ο καταστροφέας αρμάτων Elephant. Τόσο τα τεθωρακισμένα όσο και ο σκαραβαίος δημιουργήθηκαν κατόπιν διαταγής του Χίτλερ.


1984: Ο Steve Jobs παρουσιάζει στο κοινό τον Macintosh. Τον είχε παρουσιάσει στο συμβούλιο των μετόχων της Apple μια βδομάδα νωρίτερα (24/01) και είχε πάρει έγκριση για την παραγωγή του. Ο Mac είχε πάρει τα μαθήματά του από τα λάθη της Lisa και τα είχε διορθώσει όλα (ή σχεδόν όλα, εκτός από το ποντίκι με ένα πλήκτρο στο οποίο επέμενε για αρκετά χρόνια). Από την γραμμή παραγωγής, το λειτουργικό, τις εφαρμογές, μέχρι την τιμή. Στο hardware η μόνη καινοτομία που υπήρξε ήταν η αντικατάσταση του απαράδεκτου FDD της Lisa με ένα σωστό 31/2» της Sony, που μεταφέρθηκε και στον Lisa ΙΙ. O Mac γράφει την δικιά του ιστορία μέχρι σήμερα, με νέα μοντέλα, εφαρμογές και πρωτοπόρες λύσεις. Το σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν, η «εκπόρθηση» με αυτόν, του χώρου της τυπογραφίας, στην οποία μέχρι σήμερα είναι δημοφιλέστατος. Την 26η Ιανουαρίου 2014 το «Computer History Museum» έδωσε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα αυτήν την πρώτη παρουσίαση στο κοινό, που έγινε πριν 30 χρόνια.


←29 Ιανουαρίου

31 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.