Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.
Είναι η μέρα υπογραφής της Συνθήκης του Ραμσάρ.


1754: Έρχεται στο κόσμο ο μεγαλύτερος διπλωμάτης που γνώρισε η γη: ο Γάλλος Ταλλεϋράνδος (Charles Maurice de Talleyrand-Périgord) (†17.3.1838, 84 ετών). Η κατάταξή του από τους ιστορικούς στην ισότιμη θέση με Μέτερνιχ και Καποδίστρια δεν δικαιολογείται. Κανείς άλλος δεν πέτυχε για μια χώρα που: Είχε στραφεί εναντίον της όλη η Ευρώπη. Οι δυο διαδοχικές αποτυχίες του Ναπολέοντα να καταλάβει όλη την Ευρώπη σήμαιναν μονόδρομα την παύση ύπαρξης της Γαλλίας σαν ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Όλοι οι αντίπαλοί της (Αγγλία, Αυστρία, Πρωσία και Ρωσία) ακόνιζαν τα μαχαίρια τους για το κομμάτι της πίτας που τους αναλογούσε. Και αυτός, με διπλωματικές κινήσεις και μόνο, έβγαλε την Γαλλία ισχυρότερη και σταθερότερη απ’ ότι ήταν επί μεγάλου Ναπολέοντα. Παρά την θυελλώδη σχέση του με τον παρορμητικό Βοναπάρτη, ο τελευταίος είτε τον είχε επίσημα συνεργάτη του (σαν υπουργό των εσωτερικών ή των εξωτερικών), είτε τον είχε απομακρύνει, τον εμπιστευόταν και πάντα ζήταγε την γνώμη του. Μετά την πτώση του Ναπολέοντα φρόντισε για την επαναφορά της δυναστείας των Βουρβόνων, επί των οποίων έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, διασφαλίζοντας κάποια από τα δημοκρατικά οφέλη που είχε δώσει η Γαλλική Επανάσταση. Λέγεται ότι γιος του (νόθος), ήταν ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.


1828: Το Πανελλήνιον (η κυβέρνηση) μετά από εισήγηση του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια με το Ζ’ ψήφισμά του ιδρύει την “Χρηματιστικήν Τράπεζαν”. Δεν μπορούσε να είναι κανονική Τράπεζα γιατί δεν υπήρχε Εθνικό Νόμισμα. Το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας, ο Φοίνιξ, κυκλοφόρησε την 28η Ιουλίου 1828. Διευθυντές ήταν ο Πρόβουλος, (υπουργός) των οικονομικών (τότε ήταν ο Γεώργιος Κουντουριώτης, παππούς του Παύλου) και δυο συνεργάτες που θα διορίσει ο κυβερνήτης. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημος φορέας, ούτε νομισματική μονάδα της Ελλάδας. Αυτοί που θέλουν να γίνουν μέτοχοι θα παίρνουν ετήσιο επιτόκιο 8%. Δέχεται μετόχους και σε είδος: Προϊόντα, με προκαθορισμένη τιμή. Όσοι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω πρέπει να το γνωστοποιούν στην Τράπεζα με επιστολή ένα μήνα νωρίτερα. Ο Ιωάννης Δομπόλης είναι ο πρώτος Ταμίας της Ελλάδος, ενώ μέλη της επιτροπής διορίζονται οι Αλέξανδρος Κοντόσταυλος και Γεώργιος Σταύρου. 8 Φεβρουαρίου θα ορισθούν οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων σε γρόσια γιατί δεν υπάρχει ακόμη Εθνικό νόμισμα. Την ίδια μέρα, χωρίς ιδιαίτερη μνεία, η τράπεζα στις αποφάσεις της Γενικής εφημερίδας της Ελλάδος αναφέρεται σαν «Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα», που καθιερώθηκε έκτοτε. Επίσης αναφέρονται οι δωρεές που έγιναν μέχρι εκείνη την ημέρα. Η μεγάλη δωρεά Παππάφη των 4.000 Ισπανικών δίστηλων ορίζεται σαν πάγιο της Τράπεζας. Την 28η Ιουλίου θα «κοπεί» το πρώτο Εθνικό νόμισμα, ο «Φοίνιξ«. Η Τράπεζα απ’ ότι φαίνεται έπαψε να λειτουργεί άτυπα με τον ερχομό του Όθωνα. Στο δεύτερο ΦΕΚ του Βασιλείου της Ελλάδος, αντικαθίσταται ο Φοίνικας με την δραχμή και ανταλλακτήρια των νομισμάτων ορίζονται το Βασιλικό ταμείο του Ναυπλίου και τα τοπικά τελωνεία.


1848: Υπογράφεται η Συνθήκη της Γουαδελούπης – Χιντάλγκο. Με αυτή τερματίζεται ο πόλεμος ΗΠΑ – Μεξικού. Με την συνθήκη έγινε προσάρτηση μιας έκτασης του Μεξικού πάνω από 525.000 τετραγωνικά μίλια στις ΗΠΑ με αντίτιμο $15 εκ. (σημερινά $400 εκ.), σε πέντε ετήσιες δόσεις των $3 εκ. Η έκταση είναι μεγαλύτερη από την έκταση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Αυστρίας μαζί. Το προσχέδιο της εξαγοράς γης, με την εξαγορά κάποιων από τους Μεξικανούς ηγέτες, είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Τζων Νάγκεντ. Έμεινε ένα μήνα έγκλειστος σε ένα δωμάτιο της Επιτροπής της Γερουσίας και κάθε μέρα τον ανέκρινε και ένα μέλος της, για να αποκαλύψει τον διαρροέα, που δεν ήταν άλλος, από τον τότε Γερουσιαστή και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπιουκάναν. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή. Ο Τζ. Μπιουκάναν όταν έγινε πρόεδρος διόρισε τον Νάγκεντ ειδικό μυστικό πράκτορα των ΗΠΑ.


1882: Γεννιέται ο Πρίγκηπας Ανδρέας. Έβδομο παιδί (4ος γιος) του Γεωργίου Α’. Συμμετείχε με πραγματική θητεία και όχι τιμητική, στους Βαλκανικούς Πολέμους (Α’ και Β’) , στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Για τον τελευταίο δικάστηκε, σαν ένας από τους κύριους υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής. Είχε επανειλημμένα αγνοήσει τις εντολές του αρχιστράτηγου Αναστάσιου Παπούλα, ενώ είχε δηλώσει δημόσια το μίσος του για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Πέρασε χωριστή δίκη από τους έξι, που ούτε αυτής τα πρακτικά σώθηκαν, καταδικάστηκε σε καθαίρεση από κάθε αξίωμά του και ισόβια εξορία, αντί της ποινής του θανάτου που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Πέθανε μόνος και απομονωμένος από την οικογένειά του στο Μόντε Κάρλο το 1944. Ήταν παντρεμένος με την εκ γενετής κουφή, πριγκίπισσα Αλίκη. Είχαν τέσσερεις κόρες και ένα γιο, τον Φίλιππο του Μαουντμπάντεν σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.


1897: Ένα σύνταγμα, που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση των επαναστατημένων την Κρήτης, με εντολή της κυβέρνησης του Θ. Δηλιγιάνη, υπό τις διαταγές του Τιμολέοντα Βάσσου (γιος του Βάσου Μαυροβουνιώτη), αποβιβάζεται στο Κολυμπάρι Χανίων. Την επομένη με προκήρυξη ανακοινώνει στους Κρητικούς ότι καταλαμβάνει το νησί εν ονόματι του βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Α΄. Οι μεγάλες δυνάμεις κατεβάζουν αγήματα από τα πλοία τους στα Χανιά και υψώνουν τις σημαίες τους στην πόλη, εμποδίζοντας μ΄αυτό τον τρόπο την κατάληψη της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό. Την 6η Φεβρουαρίου ο Βάσσος θα καταλάβει το φρούριο στις Βουκολιές και την επομένη (7 Φεβρουαρίου) θα κατατροπώσει τον Ετέμ Πασά στη μάχη των Λειβαδιών.


1907: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ. Έφτιαξε τον ομώνυμο περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων. Σε αυτά που δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε υπήρχε κενό αλλά από πριν ήταν γνωστές οι ιδιότητές τους, γνωστή η συμπεριφορά τους με βάση τον πίνακα.
Εκτός από αυτό έθεσε και τα στάνταρντ παραγωγής της βότκας (40% alcohol σε όγκο).


1943: Τελειώνει η μάχη του Στάλινγκραντ με την παράδοση και των τελευταίων τμημάτων της 6ης Στρατιάς του Φρήντριχ Πάουλους στους Σοβιετικούς. Ο ίδιος με τον κύριο όγκο της στρατιάς είχαν παραδοθεί από από την 31η Ιανουαρίου 1943. Η πολιορκία είχε αρχίσει την 23η Αυγούστου 1942. Ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση δυνάμεων όχι μόνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και όλης της ιστορίας. Η επίθεση είχε αρχίσει 17 Ιουλίου 1942. Η πολιορκία της πόλης (σημερινό Βόλογκραντ) 23 Αυγούστου. Με προσωπική διαταγή του Στάλιν η πόλη δεν εκκενώθηκε από τους αμάχους. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το 80% της πόλης και κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της (Το 90%). Τον Νοέμβριο οι Σοβιετικοί, με την επιχείρηση Ουρανός, επιτέθηκαν κατά της Ρουμανικής και Ουγγρικής στρατιάς, που φύλαγαν τα πλευρά της 6ης, από Βορρά η πρώτη και Νότο η δεύτερη, με αποτέλεσμα η 6η Στρατιά να περικυκλωθεί. Ο διοικητής της Φρήντριχ Πάουλους, παρά την διαταγή του Χίτλερ να μην παραδοθεί μέχρι τέλους, αντιστάθηκε μέχρι να απαγκιστρωθούν οι υπόλοιπες Γερμανικές δυνάμεις και μετά παραδόθηκε. Οι απώλειες ήταν από πλευράς του Άξονα 647.000 – 868.000. Οι Σοβιετικοί έχασαν 1.130.000. Από τους 91.000 που παραδόθηκαν 5.000-6.000 επέστρεψαν σπίτια τους σε βάθος δεκαετίας. Οι απώλειες σε αμάχους είναι άγνωστες.


1950: Πεθαίνει στο Μόναχο σε ηλικία 76 ετών ο μηχανικός και μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Από μικρός, παιδί φαινόμενο των μαθηματικών, ασχολήθηκε με πολλούς τομείς αυτής της επιστήμης, ιδιαίτερα με όσους άπτονταν της εφαρμοσμένης φυσικής. Προσπάθησε να βοηθήσει και να προαγάγει στον τομέα της επιστήμης του την Ελλάδα αλλά παρά τις ισχυρότατες πολιτικές πλάτες (Ελευθέριος Βενιζέλος), το άθλιο Πανεπιστημιακό και Ακαδημαϊκό κατεστημένο τον απέρριψε. Επανειλημμένα τοποθετήθηκε φυτευτός σε θέσεις κλειδιά, αλλά οι γνωστοί – άγνωστοι δάσκαλοι που είχαν προικώες, επάργυρες ή και τα δυο έδρες, ορθωνόταν συμπαγές τείχος μπροστά του. Η απόπειρα του Βενιζέλου να τον φέρει πάλι στην Ελλάδα μακριά από το Ακαδημαϊκό τέλμα της Αθήνας για να οργανώσει το Πανεπιστήμιο Ιωνίας, στη Σμύρνη τον ενθουσίασε. Εγκατέλειψε την έδρα του στο Γκέντινγκεν. Έφερε ότι συγγράμματα, όργανα και εξοπλισμό μπορούσε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Σμύρνη. Η Μικρασιατική Καταστροφή έσβησε και αυτό το όνειρο. Μέχρι και το 1932 πάλευε να αναδιοργανώσει και εξυγιάνει την βαριά άρρωστη Ανώτατη Παιδεία μας. Απογοητευμένος εγκατέλειψε την Ελλάδα και επέστρεψε στο γνώριμο ερευνητικό περιβάλλον της Γερμανίας. Δεν την εγκατέλειψε ούτε κατά την διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, αν και κάθετα αντίθετος με αυτό, ούτε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είτε έκανε λευκή απεργία, είτε αλληλογραφούσε με επιστημονικούς φυγάδες (Αϊνστάιν), το καθεστώς δεν του δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα.
Ο ανιψιός του από αδελφή Ιωάννης Αργύρης εφεύρε την Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων για τον υπολογισμό των ορίων ελαστικότητας αντικειμένων που αποτελούνται από άλλα επί μέρους τμήματα. Εκτός των άλλων εφαρμογών της (στατικότητα και αντισεισμικός υπολογισμός κτιρίων γεφυρών κλπ), είναι η μοναδική μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα από την NASA για τον υπολογισμό των διαστημικών της συσκευών.


1971: Υπογράφεται η Σύμβαση των Υγροτόπων ή Σύμβαση Ραμσάρ από την πόλη του Ιράν στην οποία έλαβε χώρα η Διεθνής Συνδιάσκεψη. Αφορά την προστασία συγκεκριμένων υγροτόπων τόσο σε Εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα είχε πάρει μέρος σαν παρατηρητής αλλά την αποδέχτηκε με Νομοθετικό Διάταγμα πριν την ημερομηνία ισχύος της (21/12/1975) και έτσι μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σύμβασης. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν στη Σύμβαση 169 χώρες. Για να γίνει μέλος κάποια χώρα πρέπει να υποδείξει τουλάχιστον έναν υγρότοπο για υπαγωγή του στους όρους της Σύμβασης. Η Ελλάδα συμμετέχει με 10 υγροτόπους:
Δέλτα Έβρου.
Λίμνη Βιστονίς, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίς και γειτονικές λιμνοθάλασσες.
Δέλτα Νέστου και γειτονικές λιμνοθάλασσες.
Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια.
Λίμνη Κερκίνη.
Δέλτα Αξιού, Εκβολή Λουδία, Δέλτα Αλιάκμονα.
Λίμνη Μικρή Πρέσπα.
Αμβρακικός κόλπος.
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.
Όλοι εκτός από τις λίμνες Κερκίνη, Μικρή Πρέσπα και το Δέλτα του Έβρου είναι στην black list του Μοντρέ. Δηλαδή η κατάστασή τους είναι ανησυχητική. Έτσι η χώρα μας έχει άλλη μια μαύρη πρωτιά, όντας η χώρα με τους περισσότερους υγροτόπους που κινδυνεύουν.


←1 Φεβρουαρίου

3 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.