Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου

1468: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Γουτεμβέργιος (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg). Σιδηρουργός, χρυσοχόος και ο εφευρέτης της τυπογραφίας. Ήταν η πρώτη επανάσταση στον τρόπου φύλαξης και διάδοσης γραπτών κειμένων. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Βίβλος το 1456. Προς τιμή του το 1971 μια εθελοντική ομάδα ψηφιοποίησης βιβλίων και αργότερα δωρεάν διανομής τους μέσω Internet ονομάστηκε Project Gutenberg. Επισκευτείτε την. Έχει εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία (και στα Ελληνικά) δωρεάν.


1830: Οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) υπογράφουν το τρίτο πρωτόκολλο του Λονδίνου γνωστό σαν «Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας«. Με αυτό οριστικοποιούνται τα σύνορα της Ελλάδας, όπως είχαν ορισθεί με το πρώτο και δεύτερο πρωτόκολλο του Λονδίνου. Επιπλέον της δίδονται οι Σποράδες και η Eύβοια. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς σαν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.


1859: Γεννιέται ο Hugo Junkers. Γερμανός σχεδιαστής αεροσκαφών, σοσιαλιστής και πάνω απ’ όλα ειρηνιστής. Ήταν αυτός που κατασκεύασε το πρώτο εξ ολοκλήρου μεταλλικό αεροσκάφος και με μονή πτέρυγα (μονοπλάνο). Το J-1. Επίσης είχε κατασκευάσει το πρώτο τετρακινητήριο (και μεγαλύτερο) αεροσκάφος του κόσμου, το G-38. Λόγω της ιδεολογίας του οι σχέσεις του με την Γερμανική ηγεσία ήταν εχθρικές από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1933 του ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις από τους Ναζί για συνεργασία. Η άρνησή του οδήγησε στην κατάσχεση όλων των ευρεσιτεχνιών και των εργοστασίων που είχε και στην κατ’ οίκον φυλάκιση του μέχρι τον «φυσιολογικό» του θάνατο το 1935, την ημέρα των γενεθλίων του. Ο Γιούνκερς δεν είχε σχεδιάσει ποτέ του πολεμικό αεροσκάφος. Στα μαχητικά αεροσκάφη που είχαν σχεδιαστεί στα εργαστήριά του, ενώ αυτός ήταν φυλακισμένος οι ναζί τους έδιναν τ’ όνομα του για να τον “τιμήσουν”.


1924: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Woodrow Wilson. Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν αυτός που «καθάρισε» τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτός που υπέβαλε τους σκληρούς όρους ειρήνης με την Γερμανία και ο εμπνευστής και ιδρυτής της Κοινωνίας των Εθνών. Για το τελευταίο του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης. Κατά την διάρκεια του πολέμου δημιούργησε το Πολεμικό συμβούλιο Βιομηχανιών με συμμετοχή της κυβέρνησης, βιομηχάνων και την ανοχή των συνδικάτων. Πέτυχε την αύξηση της μαζικής παραγωγής καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων κατά 20% και την αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε την συμμετοχή της χώρας, στο δημιούργημα του Γουίλσον, την ΚτΕ. Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου έπαθε σοβαρό έμφραγμα που τον άφησε σχεδόν ολοκληρωτικά ανάπηρο. Δεν ήταν μόνο η αντιπολιτευτική διάθεση των Ρεπουμπλικάνων που οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Ήταν η εκδίκηση για τους αντιμονοπολιακούς Νόμους που είχε περάσει ο Γουΐλσον. Πέθανε, μετά από έμφραγμα πάλι, στο σπίτι του. Είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει τοποθετηθεί σε σαρκοφάγο μέσα στον Εθνικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου της Ουάσιγκτον. Το σπίτι έγινε Εθνική Ιστορική Τοποθεσία. Ιδρύματα, κτίσματα, γέφυρες και πολλά άλλα έχουν προς τιμήν του τ’ όνομά του.


1941: 33 ηγέτες του φασιστικού κόμματος και 9 μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, στέλνει ο Μουσολίνι στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού μετώπου για να ενισχύσουν «εθελονιτκά» το ηθικό των Ιταλικών στρατευμάτων.


1943: Με Νομοθετικό Διάταγμα οι παραγωγοί και μεταπωλητές οίνου και γλεύκους υποχρεώνονται να παραδώσουν, έναντι ευτελούς τιμήματος (κατοχικά λεφτά χωρίς αξία), το 30% των ποσοτήτων που παράγουν/μεταπωλούν στις αρχές κατοχής. Όσοι από τους υπόχρεους δεν συμμορφώνονταν σε 40 μέρες από την έκδοση του διατάγματος θα τιμωρούνταν με εκτόπιση. Το Ν.Δ. το υπέγραφε ο πρωθυπουργός Ν. Λογοθετόπουλος της δεύτερης κυβέρνησης λογοδοτών. Η “καλή αρχή” για τα κύρια προϊόντα της Ελλάδας είχε γίνει με την υποχρεωτική παράδοση όλης της παραγωγής τους σε καπνά το 1942 από την πρώτη κυβέρνηση λογοδοτών του Γ. Τσολάκογλου.


1944: Αρχίζει η ανακωχή μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, που είχε συμφωνηθεί από 29 Ιανουαρίου, με την οποία τερματίζεται ο μίνι εμφύλιος που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δυο οργανώσεις από τον Οκτώβριο του 1943. Αφορμή του εμφυλίου ο θάνατος ενός Γερμανού αξιωματικού. Μεσολαβητές της ανακωχής οι Άγγλοι που δεν τους συνέφερε εκείνη την εποχή η διάσπαση της αντίστασης. Για να δεχθεί ο ΕΛΑΣ την ανακωχή αλλά και τις παραπέρα διαπραγματεύσεις, έθεσε τρεις όρους:
1)Τα τμήματα θα παρέμειναν στις θέσεις που θα κατείχαν τη στιγμή της έναρξης της ανακωχής.
2) Ο Ζέρβας να αποκηρύξει με δήλωσή του όλα τα μέλη του ΕΔΕΣ που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς.
3) Να γίνει διάσκεψη αντιπροσώπων των οργανώσεων και της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής για δημιουργία ενιαίου στρατού ανταρτών και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Ελεύθερη Ελλάδα.
Οι όροι έγιναν δεκτοί έγινε η ανακωχή και άρχισε μια περιπετειώδης διαπραγμάτευση που κατέληξε στην συμφωνία Πλάκας – Μυροφίλου.


1966: Προσεληνώνεται με επιτυχία το ανεπάνδρωτο Σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna 9. Ήταν η πρώτη συσκευή που “πάτησε το πόδι της” στην Σελήνη. Έστειλε φωτογραφίες της περιοχής γύρω από το σημείο προσελήνωσης. Μέτρησε την κοσμική ακτινοβολία που δεχόταν (30 millirads). Διαπιστώθηκε ότι δεν βυθιζόταν στην σεληνιακή σκόνη. Η αναμετάδοση των σημάτων έγινε σε ανοικτό κώδικα (στάνταρ κώδικα ραδιοφάξ), ώστε να μπορεί να υποκλαπεί. Έτσι και έγινε. Το BBC αναμετάδωσε τις φωτογραφίες που έστελνε το Luna 9. Με αυτό τον τρόπο οι Σοβιετικοί επιστήμονες εξασφάλισαν την αναμφίβολη γνησιότητα των φωτογραφιών, άρα και της αποστολλής του Luna 9. Η επικοινωνία με το διαστημόπλοιο χάθηκε την 22:55 UT 6.2.1966. Το πρόγραμμα Luna συνεχίστηκε από τους Σοβιετικούς, πάντα με μη επανδρωμένες αποστολές, μέχρι και το 1976. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που προσεληνώθηκε ήταν τον Ιούλιο του 1969 από τους Αμερικανούς.


1982: Αρχίζει η σφαγή της Χαμά. Με εντολή του πρόεδρου της Συρίας Χαφέζ  Άσαντ και  προσωπική επίβλεψη της επιχείρησης από τον αδελφό του Ραφάλ αρχίζει η επιχείρηση «καμένη γη». Κτύπημα που όπως είχε πει ο πρόεδρος Άσαντ θα έκοβε την ανάσα των επαναστατών. Η πόλη που από το 1976 ήταν στα χέρια των επαναστατημένων σουνιτών μουσουλμάνων, σχεδόν ισοπεδώνεται, λίγα κτίρια παραμένουν όρθια και αυτά σε άθλια κατάσταση. Σκοτώνονται περίπου 1.000 στρατιώτες από αυτούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση. Για τους κατοίκους της Χαμά δεν υπάρχει αναφορά, παρά μόνο εκτιμήσεις. Yπολογίζονται 30 εως 40 χιλιάδες σκοτωμένοι, 15 χιλ. αγνοούμενοι, ενώ 100.000 απελάθηκαν. Χαρακτηρίστηκε σαν η μεγαλύτερη σφαγή που έγινε από σύγχρονη χώρα της Μέσης Ανατολής εναντίον πολιτών της. Από το 2011 η Χαμά πρωταγωνιστεί πάλι στην εξέγερση κατά του προέδρου Άσαντ.


1989: Ο Γεώργιος Λούβαρης παραπέμπεται για κακούργημα μετά από καταθέσεις  τριών σωματοφυλάκων του Γ. Κοσκωτά που καταθέτουν στην Αθήνα ότι του παρέδιδαν τα πανωτόκια των ΔΕΚΟ που είχαν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Κρήτης προκειμένου να τα μεταφέρει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ίδιο είχε αναφέρει και ο Κοσκωτάς από τις φυλακές του Σάλεμ, λέγοντας ότι κατά το διάστημα 1987-1988 οι σωματοφύλακές του είχαν παραδώσει στον Λούβαρη 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές για να τις μεταφέρει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό δίνει νέα τροπή στην υπόθεση Κοσκωτά και την Τράπεζα Κρήτης. Η κυβερνητική αντίδραση είναι οργίλη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο Παπανδρέου δηλώνει “Ο Λούβαρης είναι φίλος μου”. Ο Λούβαρης προφυλακίστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος με βεβαιώσεις από 4 νευρολογικές κλινικές ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το μόνο αδιαμφισβήτητα στοιχεία είναι: Οι ΔΕΚΟ όντως είχαν σταδιακά μεταφέρει τις καταθέσεις τους από τις άλλες Τράπεζες στην Τράπεζα Κρήτης και για αρκετά μεγάλη μερίδα των καταθέσεων άτοκα σε λογαριασμούς “όψεως”. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μένιος Κουτσόγιωργας έναντι δυο εκατομυρίων δολαρίων είχε δημιουργήσει τον “Κουτσονόμο” όπως έμεινε ιστορικά με τον οποίον προστάτευε νομοθετικά τον όμιλο Κοσκωτά από κάθε έλεγχο. Έτσι ήταν αδύνατος ο έλεγχος της κίνησης κάθε επίμαχου λογαριασμού.  Ο Λούβαρης καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης για άλλη υπόθεση, την υπόθεση προμήθειας των πυραύλων Μάτζικ από την πολεμική αεροπορία, αλλά  πήρε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του πάλι λόγω της “ασθένειάς” του. Το εφετείο τον αθώωσε το 1998 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο Γεώργιος Λούβαρης γεννημένος το 1938 ζει μέχρι σήμερα παρά το ότι πάσχει από αυτή την ασθένεια. Η επιστήμη κάνει θαύματα.


2005: Πεθαίνει σε ηλικία 41 ετών ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ζουράμπ Ζβανία. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι πέθανε στο διαμέρισμά του μαζί με τον κυβερνήτη της Νοτιοανατολικής Γεωργίας Ραούλ Ουσούπωφ από μονοξείδιο του άνθρακος που δημιουργήθηκε από θερμάστρα αερίου. Οι συγγενείς και φίλοι θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατό του τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο Σαακασβίλι έβαλε το FBI να ερευνήσει τα ακριβή αίτια θανάτου του «φίλου του» Ζβανία. Ο Ζβανία ήταν μετριοπαθής πολιτικός που προσπαθούσε να ισορροπήσει τις τάσεις στο εσωτερικό και να έχει καλές σχέσεις γειτονίας σαν γραμμή της εξωτερικής του πολιτικής. Μετά το θάνατό του, ο δρόμος ήταν ελεύθερος για την εισβολή της Γεωργίας στην Νότια Οσετία και Αμπχαζία που κατέληξαν το 2008 σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.


←2 Φεβρουαρίου

4 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.