Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου


Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.


1843: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Πολλοί συνέβαλαν στην Ελληνική Eπανάσταση αλλά αυτός που την κράτησε όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές της ήταν αυτός ο μικρόσωμος άνθρωπος με την γιγάντια ψυχή του. Πόση είχε; Άγνωστο. Ένα μέτρο μπορεί να δοθεί από το γεγονός ότι ενώ ήταν φυλακισμένος* σαν προδότης τον έβγαλαν από τη φυλακή αυτοί που τον καταδίκασαν για να τους σώσει άλλη μια φορά και το έκανε. Τον φυλάκισαν πάλι στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, τον καταδίκασαν σε θάνατο και πάλι τους συγχώρεσε.
* Αφού πριν, με τα χρήματα του πρώτου δανείου της Ελλάδας, είχαν βάλει μισθοφόρους να σκοτώσουν τον γιο του Πάνο.Ο λόγος του Κολοκοτρώνη προς τας παιδιά του Γυμνασίου στην Πνύκα.


1849: Ο Εθνικός Ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης συντάσσει την διαθήκη του. Σύμφωνα με αυτή αφήνει την προσωπική του περιουσία για την ίδρυση Πανεπιστημίου. Οι όροι της ίδρυσης είναι δυο: Ο πρώτος, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του διαθέτη, είναι ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να ονομάζεται Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο προς τιμήν του φίλου και συνεργάτη του Ι. Καποδίστρια. Ο δεύτερος είναι ότι στο κληροδότημα του Πανεπιστημίου θα είναι συνδιαχειριστές η Ρωσική και η Ελληνική κυβέρνηση από κοινού και εξ ίσου. Δεν παραλείπει έμμεσα πλην σαφώς να καταδικάσει τα λαμόγια της Ελλάδας, που προσπάθησαν να του φάνε την περιουσία εν ζωή βγάζοντας τον τρελό («Ων ευτυχώς Ρώσος υπήκοος…»). Είχε προηγηθεί απόπειρα «οικιοποιήσεως» των χρημάτων που είχε βάλει στην Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, αμέσως μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη, που είχε αναγκαστεί να μαζέψει τα πράγματά του και να γυρίσει άρον άρον στην Ρωσία. Εκτελεστές της διαθήκης ορίζει δυο Ρώσους: τους Ξενιάβιν και Δάσκορφ. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους της διαθήκης με τον δικό της χρόνο και τρόπο. Το 1911 Θα φτιάξει χωριστό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με Σχολές από το υπάρχον Εθνικό, θα πάρει τα λεφτά και μετά θα τα συνενώσει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καταστρατηγώντας την εξ ίσου διαχείριση Ρωσίας και Ελλάδας των περιουσιακών στοιχείων. Αυτά τύποις. Στην ουσία τα δυο Πανεπιστήμια λειτουργούσαν με μία πρυτανεία εξ αρχής και έφεραν με περισσό θράσος , θα μπορούσε να πει κανείς με τσαμπουκά, τον τίτλο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πράγμα που δείχνει την όλη σκοπιμότητα της κίνησης. Τουλάχιστον τότε τους έκαναν (σε Καποδίστρια και Δομπόλη) και ένα ετήσιο μνημόσυνο.


1859: Ο Constantin von Tischendorf ανακαλύπτει στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά τον Σιναϊτικό Κώδικα, όπως ονομάζεται από τότε. Είναι η Αγία Γραφή γραμμένη τον 4ο αιώνα, στα πλαίσια του septuagint (παλαιά διαθήκη), με επιπλέον τη νέα διαθήκη και την επιστολή του Βαρνάβα. Ο Σιναϊτικός κώδικας είναι γραμμένος στη lingua franca της εποχής του. Την γλώσσα που μιλούσαν και διέδωσαν τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ονομάστηκε από τους κλασικιστές Ελληνιστική. Αυτή χρησιμoποιείται μέχρι σήμερα σαν λειτουργική γλώσσα από την Εκκλησία της Ελλάδας, την Εκκλησία της Κύπρου και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Για τους περισσότερους από τους κλασικιστές είναι το σημαντικότερο ελληνικό κείμενο. Για την Ελλάδα, σαν χώρα, είναι ζωτικής εθνικής σημασίας γιατί αποδεικνύει την σχέση και την συνέχεια τόσο της ελληνικής γλώσσας όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον σημερινό Ελλαδικό χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος του Σιναϊτικού κώδικα φυλάσσεται στην Βρετανική Βιβλιοθήκη. Για παραπέρα διερεύνηση ανατρέξτε στον ομώνυμο διεθνή φορέα. Δύο αποδόσεις του σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν στις Βυζαντινές Γραμματοσειρές.


1867: Ισχυρότατος σεισμός 7,4 Ρίχτερ κτυπάει 04:19 το πρωί την Δυτική Κεφαλονιά. Απολογισμός: 224 άνθρωποι νεκροί, 2.612 σπίτια κατέρρευσαν και 2.946 έπαθαν σοβαρές ζημιές. 12 χωριά ολοκληρωτικά κατεστραμμένα. Στο Ληξούρι έμειναν όρθια 2 σπίτια. Σε πολλές περιοχές υπήρξε ρευστοποίηση του εδάφους. Το τότε Ελληνικό Κράτος έταξε λαγούς με πετραχήλια, όπως κάνει μέχρι σήμερα σε παρόμοιες καταστροφές και έκανε το ίδιο που κάνει και σήμερα. Εκτός από αποστολή κάποιων σκηνών και τροφής για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, τίποτε άλλο. Έτσι τον σεισμό ακολούθησε μεταναστευτικό κύμα προς το εξωτερικό. Το 1953 υπήρξε δεύτερος μεγάλος σεισμός στα Νότια Επτάνησα. Παρά το ότι ήταν λίγο μικρότερος (7,2), προκάλεσε πολλά περισσότερα θύματα και πολλαπλάσιες ζημιές σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.


1943: Εκτελείται στην Καισαριανή ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ Κωνσταντίνος Περρίκος. Είχε συλληφθεί μετά την ανατίναξη, από την ΠΕΑΝ, των γραφείων της φιλοναζιτικής ΕΣΠΟ. Ανθυποσμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας, στέλεχος στο «Ενωτικό Κόμμα» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, δημοσιογραφεί και αρθρογραφεί, επώνυμα. Συμμετέχει στο κίνημα του 1935 πράγμα που τον οδηγεί στην απόταξη. Εθελοντής (κατόπιν επανειλημμένων αιτημάτων) στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, με το που καταλαμβάνεται η Αθήνα αρχίζει την αντιστασιακή του δράση. Εκδίδει παράνομες εφημερίδες για να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών του. Ιδρύει την “Σκλαβωμένη Στρατιά Νικητών”. Την διαλύει, και στην θέση της  ιδρύει την ΠΕΑΝ “Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων”. Το έκανε για να απαλλαγεί από τα φιλοβασιλικά μέλη της πρώτης οργάνωσης τα οποία θεωρούσε επίφοβα για προδοσία. Αρχίζει τα σαμποτάζ και το κυνηγητό των μαυραγοριτών. Μετά το χτύπημα της ΕΣΠΟ συλλαμβάνεται, ύστερα από προδοσία μέλους άλλης αντιστασιακής οργάνωσης (του Πολύκαρπου Νταλιάνη που ήταν μέλος στην κατασκοπευτική οργάνωση “Όμηρος”) και στην δίκη που ακολουθεί η απολογία του είναι: «Είμαι Έλληνας Αξιωματικός. Υπερηφανεύομαι για το χτύπημα που σας έδωσα. Το έκανα με την ιδέα πως έπρεπε να το κάνω χάριν της πατρίδας μου. Για το μεγαλείο της, δίνω την ζωή μου». Ο 38χρονος Περρίκος καταδικάστηκε τρις εις θάνατον. Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός έκανε πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες για να τον γλυτώσει που δεν απέδωσαν. Όταν τον στήσαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα απευθύνθηκε προς αυτούς λέγοντας:  «Δεν αισθάνομαι εναντίον σας τίποτε. Εσείς εκάματε το καθήκον σας. Ομοίως και εγώ έκανα το καθήκον μου. Είμαι Έλλην αξιωματικός της Αεροπορίας, υποσμηναγός. Σας ευχαριστώ πολύ». Οι παριστάμενοι Γερμανοί τον χαιρέτησαν στρατιωτικά. Την ίδια μέρα, σε διάστημα 10′ – 15′ ο ένας από τον άλλο, εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο οι: Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Σάββας Μιχαλόπουλος και Ηλίας Ντάικος.


1945: Από 4 έως 11 Φεβρουαρίου ορίζεται ο σύγχρονος Γεωπολιτικός χάρτης του κόσμου στη Διάσκεψη της Γιάλτας. Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ σε 7 ημέρες μοίρασαν και όρισαν τις τύχες των λαών. Είχε προηγηθεί (30.01-03.02) η Διάσκεψη της Μάλτας στην οποία είχαν συμμετάσχει μόνο οι δυο πλευρές (Ρούσβελτ, Τσώρτσιλ) στην οποία προσπάθησαν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την ανεπιθύμητη προέλαση του τρίτου μεγάλου συμμάχου τους του Στάλιν στην Ευρώπη. Σαν μοναδική λύση βρήκαν τον προκαθορισμό των κομματιών της πίτας1 που αντιστοιχούσε στον καθένα αποσυσχετίζοντας τα στο μέτρο του δυνατού από την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Η διάσκεψη έγινε στο Λειβαδιά Σαράι που είχε χαρίσει η Αικατερίνη η Μεγάλη στον Λάμπρο Κατσώνη.
Την 17η Ιανουαρίου 1955 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που τα αποχαρακτήρισε από απόρρητα, δημοσίευσε όχι μόνο τα πρακτικά των δύο διασκέψεων αλλά και ότι είχε διαμειφθεί γύρω από αυτές. Το έκανε μάλιστα εν αγνοία του ίδιου του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τυπικά είχε το δικαίωμα, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Όλοι οι ιθύνοντες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, (ο Τσώρτσιλ έκανε και δήλωση περί λάθους κίνησης) που συμμετείχαν στις διασκέψεις τσούχτηκαν (το να διαχειρίζεσαι τον κόσμο λες και είναι πίτα και να βγαίνει αυτό επίσημα προς τα έξω δεν είναι ότι καλύτερο για έναν πολιτικό), εκτός από τον Στάλιν. Αυτός σύμφωνα με παλιό σχόλιό του είχε χαρακτηρίσει γενικότερα τις Συνθήκες σαν πίτες. Αυτός που θα τις κόψει πρώτος αυτός τις τρώει κιόλας. Το τσούξιμο συμπεριλαμβάνει και μεταγενέστερους: κόμματα, παρατάξεις, αλλά ιδιαίτερα ιστορικούς όπως αυτοχαρακτηρίζονται που επικαλούνται ανυπαρξία τους. Το γεγονός είναι ότι τα πρακτικά υπάρχουν και είναι δημοσιευμένα στην επίσημη ιστοσελίδα Ιστορίας των ΗΠΑ. Για την Ελλάδα υπάρχει αναφορά στην σελίδα 7812, όπου ο Στάλιν ρωτάει τι τρέχει με την Ελλάδα και ο Ρούσβελτ του απαντά ότι επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να του εξηγήσει θα του τα πει στην επόμενη συνάντηση!!! Παρ’ όλα αυτά ο Ρούσβελτ, στην σελίδα 782, επανέρχεται στο θέμα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι οι Έλληνες αλληλομισούνται και ως εκ τούτου θεωρούσε απίθανο την δημιουργία κυβέρνησης κοινής αποδοχής3. Ο Στάλιν συμφωνεί πλαγίως στο θέμα λέγοντας ότι οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και πως θέλουν ο ένας να φάει τον λαιμό του άλλου. Επανέρχεται όμως λέγοντας ότι δεν θέλει να αναμιχθεί στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να θέλει να κριτικάρει τις ενέργειες των Βρετανών στην χώρα, θα ήθελε πραγματικά να ξέρει τι γίνεται εκεί. Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα για την χώρα μας είναι ότι η Σοβιετική Ένωση τουλάχιστον κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δεν ήθελε επ’ ουδενί λόγω την εμπλοκή της στην Ελλάδα. Όχι μόνο από τα λεγόμενα του Στάλιν, που λόγω νοοτροπίας του πολύ λίγη αξία θα είχαν από μόνα τους, αλλά από την αντίδραση του Ρούσβελτ και την μη αντίδραση του Τσώρτσιλ.
1 Όπως το Βερολίνο. Το μοίρασαν ενώ βρισκόταν βαθιά μέσα από τα όρια της περιοχής της Γερμανίας που είχε καταληφθεί από την Σοβιετική Ένωση.
2 Υπάρχει αναφορά και στην σελίδα 249 αλλά για ανθρωπιστική και υλική βοήθεια λόγω της άθλιας κατάστασης στην οποία άφησαν την χώρα οι Γερμανοί.
3 Προσβάλει έτσι ευθέως των Τσώρτσιλ, αλλά πιθανά προοιωνίζει για το τι θ’ ακολουθούσε. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε κυβέρνηση κοινής αποδοχής που ήταν προσωπική επιτυχία του Τσώρτσιλ.


1961: Διπλή επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος και των φυλακών της Λουάντα σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα, για ανεξαρτησία από την Πορτογαλία, του λαού της Ανγκόλα. Η επίθεση έγινε από το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Ανγκόλα (MPLA Movimento Popular de Libertação de Angola) του οποίου πρόεδρος ήταν ο φυλακισμένος Αγκοστίνο Νέτο. Ο Νέτο, μετά από διεθνείς πιέσεις τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό, δραπέτευσε και άρχισε περιοδεία σε διάφορες χώρες ζητώντας υποστήριξη για τον αγώνα του λαού της Ανγκόλας. Από τις πρώτες χώρες που επισκεύθηκε ήταν οι ΗΠΑ, που ο τότε πρόεδρός τους Τζων Κένεντυ αρνήθηκε την βοήθεια στο MPLA. Αντ΄ αυτού έδωσε οικονομική βοήθεια σε κάποιους εθνικιστές. Ο Νέτο μετά από συνάντηση με τον Τσε Γκεβάρα άρχισε να παίρνει βοήθεια από την Κούβα.  Οργάνωσε την αντίσταση αλλά δεν κατάφερε να απελευθερώσει την πατρίδα του με στρατιωτική δράση. Η απελευθέρωση της Ανγκόλα ήλθε μετά την ανατροπή του δικτάτορα της Πορτογαλίας Αντόνιο Σαλαζάρ το 1974. Η μεταπολιτευτική κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεσμεύτηκε και εγγυήθηκε την ανεξαρτησία της πρώην αποικίας της. Πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους ήταν ο Αγκοστίνο Νέτο.


1970: Σε ισόβια καταδικάζονται, από το έκτακτο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης 4 μέλη της οργάνωσης Λαϊκή Πάλη (Πρώην Σπουδαστική Πάλη). Άλλα 5 καταδικάζονται σε φυλακίσεις 21/2 έως 181/2 ετών. Από το 9 μέλη οι 7 ήταν φοιτητές. Η κατηγορία ήταν ότι είχαν παραβεί τον Α.Ν 509/47 “περί μέτρων ασφαλείας του κράτους”. Αν δεν σας λέει τίποτε το “Α.Ν. 509/47” ήταν ο περιβόητος Νόμος για το ιδιώνυμο “για την αντιμετώπιση των ελαχίστων προαιωνίων εχθρών του Έθνους”. Δηλαδή, σύμφωνα με τους μάρτυρες αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων, διένειμαν προκηρύξεις και φυλλάδια κατά της χούντας. Επίσης προετοίμαζαν επιθέσεις με δύο αυτοσχέδιες βόμβες (μασούρια δυναμίτη με ωρολογιακό μηχανισμό), εναντίον συμβολικών στόχων (κτιρίων).


1992: Ο Ούγκο Τσάβες κάνει την πρώτη αποτυχημένη του προσπάθεια για κατάληψη της εξουσίας στην Βενεζουέλα. Παρά την ατυχή κατάληξή της και την φυλάκισή του, γίνεται ευρύτερα γνωστός και δημοφιλής στα λαϊκά στρώματα. Η προσπάθειά του να ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Κάρλος Πέρεζ βρήκε μεγάλη απήχηση. Ο Πέρεζ είχε εκλεγεί με προεκλογικές υποσχέσεις την απομάκρυνση του ΔΝΤ και την αποτροπή Αμερικανικών παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας. Αντί γι’ αυτά ακολούθησε πιστά την νεοφιλελεύθερη πολιτική που του επέβαλε το ΔΝΤ, οδηγώντας την χώρα σε ύφεση, υπανάπτυξη, απαξίωση, γιγάντωση της κλεπτοκρατίας και την πλατιά λαϊκή μάζα στην ακραία φτώχια. Έτσι η πλειοψηφία είδε στο πρόσωπο του αντιαμερικανού σοσιαλιστή Τσάβες τον άνθρωπο που της έδινε κάποια ελπίδα για το μέλλον. Το «Μπολιβαριανό Κίνημα» του Τσάβες απέκτισε μαζικότητα. Τα κινήματα που έκαναν για να καταλάβουν την εξουσία (και ήταν αρκετά) υπήρξαν όλα αποτυχημένα. Αυτές οι αποτυχίες κατά παράδοξο τρόπο δημιουργούσαν όλο και μεγαλύτερο ρεύμα προς το κίνημα. Τελικά κατέλαβαν την εξουσία με τον πιο νόμιμο τρόπο: Τις εκλογές. Και από τότε (1999) μέχρι σήμερα, παρά τον θάνατο του ιδρυτή του κινήματος συνεχίζουν να ελέγχουν την χώρα, πάντα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Ιάννης Ξενάκης. Μουσικός και αρχιτέκτονας. Συνδύασε την μουσική με την αρχιτεκτονική τα μαθηματικά και την φυσική δημιουργώντας μοναδικές συνθέσεις στο είδος τους. Νέος συμμετείχε στην αντίσταση (γραμματέας της ΕΠΟΝ) τραυματίστηκε βαρύτατα στα Δεκεμβριανά, από χειροβομβίδα, χάνοντας το ένα μάτι του και με παραμόρφωση της δεξιάς πλευράς του προσώπου του. Τέλος κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό το 1947, ενώ στην Ελλάδα στρατοδικείο τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο. Tο περίπτερο της Philips, του Ξενάκη, στη Διεθνή έκθεση των Βρυξελλών το 1958 το ονομάζουν αρχιτεκτονικό δημιούργημα, ενώ είναι η πρώτη multimedia εφαρμογή με 400 ηχεία 20 ενισχυτές, μηχανές προβολής, που προσέλκυσε 2 εκ. επισκέπτες.
Δείτε και ακούστε ένα δείγμα από την Ορέστεια
.


2004: Ένα site κάνει την εμφάνισή του στο internet. Είναι το «thefacebook.com», που ένα χρόνο αργότερα θα αγοράσει για 200.000$ το όνομα «facebook.com». Σήμερα έχει πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες και είναι το μεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του, Mark Zuckerberg, έχει γεννηθεί το 1984 και η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 49,1$ δισ. Ταυτόχρονα είναι ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος του κόσμου. Το 2013 δώρησε $990 εκ. σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Το 2014 δώρησε «μόνο» $25 εκ. για την μάχη κατά του ιού του  Έμπολα. Το 2015 αποφάσισαν με την σύζυγό του να δίνουν ισόβια το 99% των κερδών τους από το facebook σε φιλανθρωπίες (το 2015 είχαν μετοχές της εταιρείας αξίας 45$ δισ.)


←3 Φεβρουαρίου

5 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.