Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου

1919: Γεννιέται ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Πρωθυπουργός της Ελλάδας, γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και πατέρας του Γεωργίου Παπανδρέου πρωθυπουργών της χώρας. Σαν φοιτητής της Νομικής είχε συλληφθεί το 1937 από το καθεστώς Μεταξά και είχε βασανιστεί για να αποκαλύψει τους συντρόφους της οργάνωσης Τροτσικστών που συμμετείχε. Δεν τους κάρφωσε, αλλά με παρότρυνση της οικογένειάς του υπέγραψε δήλωση ότι δεν θα στραφεί κατά του καθεστώτος. Έτσι πήρε προσωρινό διαβατήριο και μετανάστευσε στην Αμερική, όπου μετά τις σπουδές του έκανε Ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα των Οικονομικών Επιστημών. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961, κατόπιν συμπαιγνίας και συνεννόησης του πατέρα του με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον Δ/ντή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξ. Ζολώτα, που τον διόρισαν Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΟΕ (Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, μετέπειτα ΚΕΠΕ) και σύμβουλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αφού εξασφάλισε έτσι την επιστροφή του «ασώτου», ο πανέξυπνος Γέρος, το να τον μπλέξει με την πολιτική ήταν γι’ αυτόν παιχνίδι.1930: Με προεδρικό διάταγμα οι γυναίκες μπορούσαν να ψηφίζουν στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές εφ’ όσον ήταν εγγράμματες και άνω των 30 ετών. Δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στις πρώτες δημοτικές εκλογές που έγιναν μετά από αυτό το νόμο, το 1936, ψήφισαν 240 Ελληνίδες. Σε βουλευτικές εκλογές ψήφισαν για πρώτη φορά το 1956.


1931: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο πολιτικός, υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα (19.07 – 26.08.1926) πρωθυπουργός Αθανάσιος Ευταξίας. Ήταν πρωθυπουργός ανδρείκελο του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου όταν ο τελευταίος είχε μετακομίσει στην προεδρία. Σαν υπουργός και σαν απλός βουλευτής ήταν πολύ πιο πετυχημένος. Υπουργός Εκκλησιαστικών και Παιδείας στην κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη το 1899 περνάει το Νόμο ‚ΒΧΚΑ’, «Περί Γυμναστικής και Γυμναστικών αθλητικών αγώνων» που καθιερώνει για πρώτη φορά την γυμναστική σαν μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με τον ίδιο νόμο ιδρύει τη Γυμναστική Ακαδημία και δίδει επιτέλους αντικείμενο στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επόμενος νόμος που θα εισηγηθεί θα τον οδηγήσει σε παραίτηση. Προτείνει σωστές μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα του πανεπιστημιακού κατεστημένου. Θα βάλουν τον τύπο της εποχής να του κολλήσει τη ρετισινιά του βουλγαρόφιλου, ανθέλληνα κλπ, γιατί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προέβλεπε την εισαγωγή, για πρώτη φορά, κατόπιν εξετάσεων, για να ανέβει το επίπεδο σπουδών, από τα Ελληνικά Σχολεία, στις σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έτσι απέκλειε τους ελληνόφωνους μαθητές της υπόδουλης Ελλάδας. Ο Α. Ευταξίας είχε πάει στην Μακεδονία και είχε εκπονήσει μελέτη – πρόταση, ίσως την πιο σωστή απ΄ όλες, για τον εξελληνισμό των σλαβόφωνων της Μακεδονίας με μοχλό την παιδεία. Σύμφωνα με την πρότασή του θα μπορούσε να γίνει με εξαγορά τσιφλικιών από τους Τούρκους και εγκατάσταση σε αυτά σχολείων.


1958: Κατά την διάρκεια ασκήσεων πάνω από την Tybee Island, ένα μαχητικό F-86 και ένα B-47 συγκρούονται στον αέρα. Το F-86 καταστρέφεται ενώ το B-47 παραμένει πλοηγήσιμο. Το B-47 μεταφέρει μια βόμβα υδρογόνου Mark 15. Ζητείται η άδεια από τον πιλότο να απορριφθεί η βόμβα αίτημα που γίνεται δεκτό λόγω των ζημιών του B-47, ώστε να γίνει η απόρριψη σε ελεγχόμενη ερημική τοποθεσία, την ακτή Wassaw Sound. Η βόμβα 3.4t αποτελείται από 180Kg συμβατικά πλαστικά εκρηκτικά, και δυο βόμβες ουρανίου που δίνουν την τελική επιτάχυνση για να εκραγεί η βόμβα υδρογόνου. Δεν μπόρεσαν να την βρουν ποτέ. Πιστεύουν ότι έχει εισχωρήσει στον πυθμένα ιλύος που υπάρχει στην περιοχή σε βάθος 2-5m. Αν αυτός ο πυθμένας μετακινηθεί, η βόμβα θα εκτεθεί στο διαβρωτικό θαλασσινό νερό με απρόβλεπτες συνέπειες.


1963: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια συνήθη αγωγή ιδιώτη (Van Gend en Loos) κατά ενός κράτους Μέλους της ΕΟΚ (Ολλανδίας), για να εκδώσει την απόφαση που ήθελε ή νόμιζε σωστή, εισαγάγει για τα κράτη μέλη της Κοινότητας τον όρο του «direct effect» (άμεσο αποτέλεσμα). Ο όρος σημαίνει: Κάθε συμφωνία, κανονισμός, απόφαση ή οδηγία της ΕΟΚ ισχύει άμεσα για κάθε πολίτη της ΕΟΚ άσχετα αν η χώρα μέλος τα έχει υιοθετήσει, αποδεχθεί, ή προσαρμόσει στην νομολογία της. Εκτός από τα επιμέρους αποτελέσματα που παραγάγει για τους πολίτες της ΕΟΚ το direct effect, αυτό που καθιερώνει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι ανώτερη (υπερισχύει) από τις Εθνικές Νομοθεσίες των Κρατών Μελών. Το τελευταίο, δρώντας αμφίδρομα, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο βαθμός που επηρέασε την πορεία της Ευρώπης και το Συνταγματικό της πλαίσιο ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2013 για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την απόφαση.


1976: Το φιάσκο της γρίπης των χοίρων. Σε ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στο Fort Dix του New Jersey ξεσπάει επιδημία που μετά δυο εβδομάδες αποδίδεται στον ιό H1N1. Σημειώνεται ένας θάνατος ενώ οι υπόλοιποι αναρρώνουν χωρίς πρόβλημα. Κανείς δεν προσβλήθηκε έξω από το στρατόπεδο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του ανακοινώνει πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού ύψους 139$ εκατομμυρίων και παροτρύνει σε εμβολιασμό όλους τους πολίτες της χώρας. Από το εμβόλιο 500 άτομα μένουν παραπληγικά, άλλα μόνιμα, άλλα προσωρινά, χωρίς πλήρη ανάκτηση της κινητικότητάς τους και πεθαίνουν 25. Από τότε ο ιός βελτιώθηκε αισθητά και μεταδίδεται ευκολότερα. Δείτε το «εξαφανισμένο» video έρευνας του CBS όσο υπάρχει* στο YouTube.
* Τελικά το video εξαφανίστικε οριστικά. Ακολούθησε έρευνα που αποκάλυψε και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Δείτε την.


1991: Συντρίβεται C-130 της πολεμικής αεροπορίας στο όρος Όθρυς. 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όπως και 44 κληρωτοί που επιβαίνουν στο αεροσκάφος σκοτώνονται. Το αεροσκάφος βρέθηκε μετά από 68 ώρες 10 μόλις μέτρα από την κορυφή του βουνού.


←4 Φεβρουαρίου

6 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.