Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

Διεθνής ημέρα μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών.


893: Η κατά συνθήκη ημερομηνία θανάτου, σε ηλικία 72 ετών του πατριάρχη Φώτιου Α’. Ανώτατος αξιωματούχος του Βυζαντίου που έγινε πατριάρχης για να αντικαταστήσει τον πατριάρχη Ιγνάτιο. Ο δεύτερος ήταν αυτοκρατορικός γόνος και ευνοούμενος της αυτοκράτειρας Θεοδώρας που είχε πέσει στην δυσμένεια του ισχυρού άνδρα των ανακτόρων καίσαρα Βάρδα. Ο Φώτιος είχε τεράστια μόρφωση, ενώ ταυτόχρονα ήταν ευφυέστατος και αποφασιστικός ώστε να προλαβαίνει τις εξελίξεις αντί να τον προλαβαίνουν αυτές. Έτσι όταν ο πάπας θέλησε να εκχριστιανίσει τους Σλάβους με δικούς του ιεραπόστολους ο Φώτιος είχε την απάντησή του: Τους Κύριλλο και Μεθόδιο (Ο Κύριλλος ήταν μαθητής του), οι οποίοι με το κυριλλικό αλφάβητο που δημιούργησαν έκαναν τους σλαβόφωνους ορθόδοξους. Τελικά ένας άλλος μαθητής του, ο Λέων ΣΤ’ ο Σοφός, όταν έγινε αυτοκράτορας τον εξόρισε στην Αρμενία για να κάνει πατριάρχη τον αδελφό του Στέφανο. Ο Φώτιος ήταν αυτός που εισήγαγε για πρώτη φορά τους ναούς Βυζαντινού ρυθμού. Ενέκρινε το πρώτο σχέδιο και εγκαινίασε τον πρώτο ναό  Βυζαντινού ρυθμού. Μέχρι τότε οι ναοί ήταν βασιλικές μετά τρούλου. Η ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά σαν Άγιο.


1515: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ιταλός ουμανιστής, λόγιος, κλασικιστής, τυπογράφος και εκδότης Άλδος Μανούτιος. Εφευρέτης των ιταλικών (πλάγιων) στοιχείων στις γραμματοσειρές, εισήγαγε στην τυπογραφία το κόμμα (,) και το ερωτηματικό (;). Το τελευταίο στοιχείο στην λατινική τυπογραφία αντιστοιχεί με την δικιά μας άνω τελεία (.). Όταν ασχολήθηκε με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία έφαγε το κόλλημα της ζωής του. Επέβαλε τόσο στο σπίτι του όσο και στην επιχείρησή του να μιλούν μόνο Ελληνικά. Συνέλεξε ότι είχε διασωθεί από τους Έλληνες κλασσικούς και το εξέδωσε, διασώζοντας έτσι την πνευματική μας κληρονομιά. Εκτός από τις αποκλειστικά δικές του εκδόσεις, προχώρησε σε διόρθωση υπαρχουσών εκδόσεων με πολύ καλύτερες δικές του.  Πάνω από 30 Έλληνες μελετητές των Αρχαίων ήταν στο προσωπικό της επιχείρησής του. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στα Ελληνικά ήταν το 1476 η «Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών» του Βυζαντινού λόγιου Κωνσταντίνου Λάσκαρη.  Ίδρυσε την «Νέα Ακαδημία» που τα μέλη της έπρεπε να μιλούν καλά Ελληνικά και να έχουν Ελληνοποιήσει τα ονόματά τους και τους τίτλους που έφεραν. Το πιο γνωστό μέλος ήταν ο Έρασμος. Το έργο του συνέχισε ο γιος του, αλλά κυρίως ο συνονόματος εγγονός του.


1833: Ο Όθωνας ανακηρύσσεται βασιλιάς της Ελλάδας. Τον είχαν επιλέξει οι μεγάλες δυνάμεις από το 1832 με την Σύμβαση του Λονδίνου. Είχε φτάσει στο Ναύπλιο την 30ή Ιανουαρίου αλλά περίμενε να τακτοποιηθούν όλα (αποβίβαση στρατευμάτων τακτοποίηση διαδικαστικών θεμάτων κλπ) μέχρι που κατέβηκε από το πλοίο εκείνη την μέρα. Το διάγγελμά του, προφορικά, το έκανε στα Γερμανικά γιατί δεν γνώριζε (τελείως φυσιολογικά) την Ελληνική. Ο τίτλος του ήταν σύμφωνα με την επιθυμία των μεγάλων δυνάμεων «Βασιλεύς της Ελλάδος»  και όχι «Βασιλεύς των Ελλήνων» που ήταν το φυσιολογικό, για να μην υπάρξει πρόβλημα με την Τουρκία που είχε  εκατομμύρια Έλληνες  στα εδάφη της. Από τότε υπάρχει το αρχείο του Εθνικού Τυπογραφείου με πρώτο το ΦΕΚ(1/16.2.1833), της ανακήρυξης του Όθωνα σε Βασιλιά. Όλες οι δημοσιεύσεις νόμων από τότε μέχρι και τέλους του 1935 γινόταν και στις δυο γλώσσες: Στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Επίσης οι ημερομηνίες των ΦΕΚ και των περιεχομένων τους ήταν στα μεν Ελληνικά με το παλιό ημερολόγιο στα δε Γερμανικά με το νέο, πράγμα που αυτόματα καταργήθηκε όταν τα ΦΕΚ έγινε μονόγλωσσα το 1836 που χρησιμοποιούνταν μόνο το παλιό ημερολόγιο. Στην πραγματικότητα, λόγω ηλικίας (18 ετών), δεν κυβερνά αυτός αλλά η τριμελής Βαυαρική αντιβασιλεία, όπως έχει ορισθεί με την Σύμβαση του Λονδίνου (Άρθρο 10). Πρόεδρος της τριμελούς είναι ο κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ και μέλη οι Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ και Κάρολος Γουλιέλμος Έϊδεκ. Η αντιβασιλεία καταργήθηκε όταν αυτός ενηλικιώθηκε, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Λονδίνου (20 ετών Άρθρο 9), την 1 Ιουνίου 1835.


1835: Αρχίζει η λειτουργία του Άρειου Πἀγου. Καταργούνται όλα τα παλιά δικαστήρια, όπως και η όλη οργάνωση και απονομή δικαιοσύνης όπως ήταν θεσμοθετημένη από τον Ι. Καποδίστρια. Συστήνονται εξ αρχής με τον νέο οργανισμό του 1834, με νέες συνθέσεις και με νέα πολιτική και ποινική δικονομία. Το όλο έργο ήταν του δικαστικού και καθηγητού της ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Γεωργίου Μάουρερ, ενός από τους τρεις της αντιβασιλείας. Όταν εφαρμόστηκαν όλοι οι Νόμοι και τα διατάγματα ο Μάουρερ είχε ήδη απομακρυνθεί από την αντιβασιλεία και από την Ελλάδα γιατί είχε περιπέσει στην δυσμένεια του  προέδρου της αντιβασιλείας Λουδοβίκου Άρμανσμπεργκ τον οποίο κατέκρινε για τις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό του στην άσκηση της εξουσίας.


1836: Τοποθετείται ο θεμέλιος λίθος των ανακτόρων στο λόφο της Μπουμπουνίστρας. Κτίστηκε επί βασιλείας Όθωνα, με αρχιτέκτονα τον Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ. Είναι η σημερινή Βουλή. Δείτε την ιστορία του κτιρίου.


1878: Αρχίζει μεταξύ των Τουρκικών στρατευμάτων και των επαναστατημένων του Πηλίου η πρώτη μάχη της Μακρινίτσας. Ήταν η πρώτη σημαντική μάχη της επανάστασης του Πηλίου. Ο οπλαρχηγός Πλατούτζας επικεφαλής 100 περίπου ανδρών αποκρούει με επιτυχία την απόπειρα κατάληψης του χωριού από 4500 περίπου Τούρκους στρατιώτες. Είχε καταλάβει τελευταία στιγμή το στενό κάτω από το χωριό (Σαρακηνό). Ειδοποιήθηκε αρκετά καθυστερημένα και οριακά πρόλαβε να τοποθετήσει τους άντρες του στην έξοδο του στενού, που του στοίχισε σε απώλειες. Οι απώλειες όμως των Τούρκων ήταν πολύ μεγάλες. Πάνω από 600 άταφους Τούρκους νεκρούς στο χιόνι μέτρησε ο ανταποκριτής των Times Κάρολος Ογλ (Charles Chaloner Ogle που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της σφαγής της Μακρινίτσας). Ακολούθησαν αρκετές μάχες στην περιοχή μέχρι την δεύτερη μάχη της Μακρινίτσας που άρχισε την 16η Μαρτίου και ολοκληρώθηκε την 17η με κατάληψη του χωριού και σφαγή των κατοίκων από τους Τούρκους. Υπάρχει ακριβής και λεπτομερέστατη εξιστόρηση των γεγονότων από τον αυτόπτη εθελοντή Επαμεινώνδα Κυριακίδη.


1894: Ο William Painter παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ανοιχτήρι των πωμάτων μιας χρήσεως για τα γυάλινα μπουκάλια που και αυτά (τα καπάκια) ήταν δικιά του εφεύρεση από το 1892. Χωρίς το ανοιχτήρι, το άνοιγμα των πωμάτων (δεν υπήρχαν τότε αναπτήρες μιας χρήσεως) ήταν μια δύσκολη έως και επικίνδυνη υπόθεση. Πολλές φορές έσπαγε το χείλος του μπουκαλιού ή τραυματιζόταν αυτός που προσπαθούσε να ανοίξει το μπουκάλι. Αυτό είχε σαν συνέπεια πολύ περιορισμένες πωλήσεις αυτών των πωμάτων και με καθόλου καλές προοπτικές. Με την εφεύρεση του ανοιχτηριύ οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. Σ΄αυτήν την επιχείρηση με τα καπάκια δούλευε εκείνη την εποχή σαν πωλητής ο King Cab Gillette. Με τις πατέντες καπάκι/ανοιχτήρι του ήλθε η έμπνευση για τις ξυριστικές μηχανές με λεπίδες που άλλαζαν.


1897: Ο Τιμολέων Βάσσος που έχει αποβιβασθεί και έχει καταλάβει την Κρήτη, σύμφωνα με την διακήρυξή του, εν ονοόματι του βασιλέως των Ελλήνων, στις 2 Φεβρουαρίου, επιτίθεται κατά φρουρίου των Τούρκων στις Βουκολιές. Μετά από ολοήμερη μάχη και ηρωική έξοδο των τουρκικών δυνάμεων από το φρούριο καταφέρνει να καταλάβει το οχυρό. Την επομένη θα κατατροπώσει τον Ετέμ Πασά στην μάχη των Λειβαδιών.1924: Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1923 , κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης του Α. Παπαναστασίου και σχηματίζει κυβέρνηση ο Γεώργιος Καφαντάρης. Ο Παπαναστασίου υποστήριζε ότι πρέπει πρώτα η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση, με ψήφισμα, να δηλώσει την Προεδρευομένη Δημοκρατία σαν πολίτευμα της Ελλάδας και μετά να κληθεί ο ελληνικός λαός να το επικυρώσει, ενώ ο Βενιζέλος ζητούσε να υπάρξει ανεπηρέαστο δημοψήφισμα από τον λαό για το θέμα του πολιτειακού. Ο Καφαντάρης δεν κατάφερε να βρει κάποια συμβιβαστική λύση κι έτσι παραιτήθηκε μετά από ένα μήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου που πέρασε την δική του λύση.


1965: Παραπέμπονται, με ψηφοφορία που έγινε την 3η πρωινή, από την Βουλή, στον ειδικό ανακριτή για σκανδαλώδη διαχείριση της ΔΕΗ: Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που εκείνη την εποχή ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Ο υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης ΕΡΕ που υπέγραψε την σκανδαλώδη σύμβαση με την ΠΕΣΙΝΕ Ν. Μάρτης και ο Υπουργός Συντονισμού της επόμενης κυβέρνησης ΕΡΕ (που την υλοποίησε) Π. Παπαληγούρας. Τον Κ. Καραμανλή εκτός από το σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ, βάρυναν οι κατηγορίες για τις υπερβάσεις των εργολαβικών εταιρειών OL-CO και Knapen κατά την κατασκευή των ΥΗΣ Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Καστρακίου. Ο ίδιος επίσης παραπέμφθηκε για τις υπερβάσεις των Μον Παρνές και για τα «βραχώδη οικόπεδα» της Φιλοθέης. Η παραπομπή είχε εισαχθεί για συζήτηση από την ΕΔΑ μετά από δικαστικές έρευνες για τις εν λόγω υποθέσεις που απέδιδαν ευθύνες στους παραπεμφθέντες. Η Ένωση Κέντρου, που ήταν κυβέρνηση, επίσημα ζητούσε από τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ανεπίσημα ήταν υπέρ της παραπομπής. Η ΕΡΕ απειλούσε ευθέως ακόμη και με πραξικόπημα σε περίπτωση που θα υπερψηφιζόταν η παραπομπή. Κατά την ψηφοφορία ο Ανδρέας Παπανδρέου απουσίαζε. Το πόρισμα της  ανακριτικής επιτροπής έκρινε ενόχους τους τρεις κατηγορούμενους για τις υποθέσεις ΠΕΣΙΝΕ, Μέγδοβα και Καστρακίου. Η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία την 18η Ιουνίου 1965 θεώρησε τα αδικήματα παραγραφέντα και έκλεισε την υπόθεση.


1973: Άνδρες της ΕΟΚΑ Β΄ πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον 18 αστυνομικών τμημάτων στην Κύπρο προκειμένου να κλέψουν όπλα. Ήταν η ημέρα λήξης της 11μηνης ανακωχής μεταξύ ΕΟΚΑ και Βρετανικών δυνάμεων της Κύπρου. Οι επιθέσεις έγιναν γιατί ο Γ. Γρίβας δεν κατάφερε να έχει τον απαραίτητο οπλισμό για τους άνδρες της ΕΟΚΑ. Ή η χούντα είχε αθετήσει τις υποσχέσεις της ή δεν κατάφερε να προωθήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το να μην μπορέσει ο Γρίβας να βρει προμηθευτές οπλισμού όταν η CIA τον επιδοτούσε με $1 εκ. τον χρόνο λέει πολλά. Ενδεικτικά την ίδια μέρα σύμφωνα με την ειδησεογραφία είχε βρεθεί σε πλοίο που είχε προσαράξει κοντά στην Αμμόχωστο ένα κιβώτιο όπλων και 120 τόνοι δυναμίτιδας. Κάποια κιβώτια με όπλα είχαν πεταχτεί στην θάλασσα. Όπως και να έχει ήταν ελάχιστα σαν ποσότητα. Ούτε αυτή η επιχείρηση (Plan B) ανατροπής του Μακαριακού κατεστημένου πήγε καλά.


1981: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών η πρώην βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη (Frederica Louise Thyra Victoria Margaret Sophie Olga Cecily Isabelle Christina) κατά την διάρκεια αισθητικής επέμβασης στα ανάκτορα Zarzuela της Μαδρίτης. Ανιψιά και σύζυγος του Βασιλιά Παύλου Α‘. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Ελλάδα με τον παρασκηνιακό παρεμβατισμό της στα πολιτικά μας, με σοβαρότερο την αποστασία. Κατά την διάρκεια της κηδείας της, που έγινε στο Τατόι την 12η Φεβρουαρίου δημιουργήθηκαν επεισόδια από οπαδούς της μοναρχίας.


←5 Φεβρουαρίου

7 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.