Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου

1804: Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης John Deere (†17.05.1886, 82 ετών). Σιδεράς το επάγγελμα, έβλεπε ότι τα σιδερένια αλέτρια, που χρησιμοποιούνταν τότε, είχαν πολλές φθορές και δεν ήταν κατάλληλα για σκληρά εδάφη που δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν και για λασπώδη που κόλλαγε η λάσπη επάνω τους. Εφτιαξε μια λεπτή καμπυλωτή ατσάλινη λεπίδα καλά ακονισμένη (το γνωστό σημερινό σχήμα) και διαπίστωσε ότι όλα τα προβλήματα που είχαν τα προηγούμενα αλέτρια είχαν εξαφανιστεί. Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε την μηχανική καλιέργεια. Η εταιρεία John Deere που δημιούργησε, συνεχίζει να κατασκευάζει αγροτικά μηχανήματα, αλλά έχει επεκταθεί και σε μηχανήματα παραπλήσιων χρήσεων: δασικά, κατασκευαστικά κλπ. Απασχολεί 56.000 εργαζόμενους και έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 26$ δισεκατομμύρια.


1897: Ο Ετέμ Πασάς, Διοικητής της Κρήτης, μετά την κατάληψη του φρούριου των Βουκολιών, από τον Τιμολέοντα Βασσο, ανέπτυξε τα στρατεύματά του, 4.000 στρατιώτες, γύρω από το στρατόπεδο των Λειβαδιών, που του έδινε κάλυψη το πυροβολικό που είχε εκεί. Ο Βάσος κινήθηκε με τους άντρες του και τους άτακτους Κρήτες κατά του στρατοπέδου, δίνοντας διαταγή σε όλες τις μονάδες να μετακινούνται συνέχεια για να μην μπορούν να γίνουν στόχος του πυροβολικού. Με αυτή την τακτική, με τον Ετέμ να τον κυνηγάει λόγω των διπλάσιων δυνάμεων του, με περίπλοκους στρατιωτικούς ελιγμούς, στο τέλος της ημέρας, το Σύνταγμα πεζικού του Βάσου βρέθηκε, μέσα στο στρατόπεδο των Τούρκων, που υποχώρησαν προς τα Χανιά με βαρύτατες απώλειες (600 νεκροί και τραυματίες). Ο Ετέμ Πασάς είναι ο στρατηγός νικητής (γαζής) του πόλεμου του 1897 στη Θεσσαλία.


1906: Έρχεται στον κόσμο ο Ρώσος σχεδιαστής αεροσκαφών Όλεγκ Κωνσταντίνοβιτς Αντόνοφ (†04.04.1984, 78 ετών). Νέος σχεδίαζε ανεμοπλάνα για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν αυτά απαγορεύτηκαν, λόγω της θεαματικής απόδρασης ενός εκπαιδευτή στη δύση, μετακινήθηκε στο τμήμα σχεδιασμού αεροσκαφών. Του δόθηκε δικό του σχεδιαστικό γραφείο στο Κίεβο. Τα αεροσκάφη που σχεδίασε, όλα εμπορικά/μεταφορικά, διακρινόταν για την οικονομία τους στα καύσιμα και την εύκολη συντήρησή τους. Ιδιαίτερα επιτυχημένα ήταν και συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα μεταφορικά με ναυαρχίδα το AN-124. Σχεδίασε το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το ΑΝ-225, αλλά πέθανε πριν το δει στην παρθενική του πτήση. Το ΑΝ-225 είχε σχεδιαστεί αρχικά για να «εκτοξεύει» το Σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο Μπουράν και έχει μέχρι σήμερα 240 ρεκόρ Guinness. Η βιομηχανία μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης συνέχισε να λειτουργεί σαν Ουκρανική Κρατική Επιχείρηση μια και βρισκόταν στο έδαφος αυτής της χώρας. Σήμερα αντιμετωπίζει, λόγω της κρίσης με την Ρωσία, σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης μια και τα ανταλλακτικά για την κατασκευή ή επισκευή αυτών των αεροσκαφών προέρχονται κατά 60% από την Ρωσία.


1962: Οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή το γενικό εμπάργκο στη Κούβα που ισχύει μέχρι σήμερα. Το εμπάργκο είχε αρχίσει το 1960 (Μερικό. Μόνο για εξαγωγές των ΗΠΑ, από το οποίο εξαιρούνταν τρόφιμα και φάρμακα), μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα από τον Φιντέλ Κάστρο. Το γενικό εμπάργκο κήρυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Κένεντυ την 3 Φεβρουαρίου 1962 με ημερομηνία εφαρμογής την 7η Φεβρουαρίου. Πυροδότησε με την σειρά του την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, η οποία προσπαθώντας να βρει μια εμπορική δίοδο, υπέκυψε στην απαίτηση της Σοβιετικής Ένωσης για ανάπτυξη πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της. Εκείνο το κορύφωμα της κρίσης στις σχέσεις των ΗΠΑ από την μια μεριά και Κούβας – Ρωσίας από την άλλη, εκτονώθηκε με απόσυρση των πυραύλων, από «καυτά» σημεία του πλανήτη και από τις δυο πλευρές. Τα μέτρα όμως για το εμπάργκο κατά της Κούβας γινόταν όλο και σκληρότερα προβλέποντας όλο και μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για όσους το παρέβαιναν και μη επιτρέποντας ούτε σε θυγατρικές Αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών συναλλαγές με την Κούβα. Τελευταία σοβαρή εξέλιξη στο θέμα ήταν η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα, ότι η Κούβα πρέπει να κάνει πραγματικά βήματα εκδημοκρατισμού, που κατονομάζοντάς τα, είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, η ελεύθερη εγκατάσταση των Αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Κούβα και η μη παρακράτηση Τραπεζικών δικαιωμάτων στα εμβάσματα των Αμερικανοκουβανών στους συγγενείς τους στην Κούβα. Το 2013 ο ΟΗΕ καταδίκασε για 22η φορά το εμπάργκο, με μόνο δυο ψήφους όπως πάντα εναντίον της καταδίκης, των ΗΠΑ και Ισραήλ, αναφέροντας ότι αυτό το εμπάργκο ισοδυναμεί με γενοκτονία.


1964: Πεθαίνει λίγο μετά τα μεσάνυκτα (01:05), εν πλω από Χανιά για Πειραιά, ο Σοφοκλής Βενιζέλος σε ηλικία 69 ετών. Αιτία θανάτου καρδιακή μαρμαρυγή και οξύ πνευμονικό οίδημα. Ήταν γιός του Ελευθέριου, στρατιωτικός, πολιτικός και τέσσερεις φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας. Στον πόλεμο του ’40 ζήτησε να καταγεί, αλλά η αίτησή του δεν έγινε δεκτή από την χούντα της 4ης Αυγούστου. Έγινε αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων το 1948. Έδωσε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες με τον νόμο 2159/1952.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
14.04.1944 -26.04.1944 Ανάθεση 13 μέρες
23.03.1950 -15.04.1950 Ανάθεση 24 μέρες
21.08.1950-03.11.1950 Εκλογές – Συνεργασίας 2 μήνες και 13 μέρες
03.11.1950 -27.10.1951 Συνεργασίας 11 μήνες και 29 μέρες
Σύνολο 1 χρόνος, 3 μήνες και 19 μέρες

1966: Εκδίδεται το βούλευμα του συμβουλίου εφετών με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 31 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και τον βαρύ τραυματισμό του επίσης βουλευτή Γιώργου Τσαρουχά. Για να βγει αυτό το βούλευμα το συμβούλιο χρειάστηκε να απορρίψει αιτήσεις, ενστάσεις και εφέσεις εισαγγελέων, πολιτικής αγωγής και κατηγορουμένων. Απέρριψε την παραπομπή, που είχε προτείνει ο εισαγγελέας, αρκετών στελεχών της Αστυνομίας, που όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία, είχαν άμεση εμπλοκή και ευθύνη για τα γεγονότα εις βάρος των δυο βουλευτών.  Η δίκη τυπικά άρχισε την 3η Οκτωβρίου 1966, αλλά την πρώτη μέρα δεν παρουσιάστηκαν εννέα ένορκοι από τους 12 (10 τακτικοί και δυο αναπληρωματικοί) που απαιτούνταν. Η πρώτη συνεδρίαση αναβλήθηκε για την 6η Οκτωβρίου και παρά πάσα ελπίδα με παρόντες όλους άρχισε η ακροαματική διαδικασία.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών στην Μπερτιόγκα της Βραζιλίας ο Άγγελος του Θανάτου. Ο περιβόητος γιατρός του Άουσβιτς Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε. Έκανε φρικιαστικά ιατρικά πειράματα με πειραματόζωα του κρατουμένους των στρατοπέδων. Με την βοήθεια της ODESSA είχε διαφύγει στην Βραζιλία, όπου πέθανε από εγκεφαλικό ενώ κολυμπούσε.


1981: Ο δικτάτορας της Αϊτής Ζαν Κλωντ Ντυβαλιέ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Οι τελευταίες θεώρησαν ότι η αποχώρηση του δικτάτορα θα εκτόνωνε το κύμα εξεγέρσεων που είχε ξεσπάσει σ΄όλη τη χώρα, χωρίς να εισπράξουν αυτές το μερίδιο που τους αναλογούσε με στροφή του κόσμου προς την αριστερά (η Κούβα είναι ακριβώς δίπλα). Η διάδοχος κατάσταση που είχαν δρομολογήσει (μπανανοδημοκρατία) δεν πέτυχε τους στόχους της με αποτέλεσμα αλλεπάληλες στρατιωτικές επεμβάσεις είτε απ΄ ευθείας είτε μέσω των Ηνωμένων Εθνών (1994, 2004)  για να διορθώσουν την «Δημοκρατία» της Αϊτής. Παραμένουν από τότε στο έδαφός της για έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση παρεκτροπής. Ο μόνος πραγματικά εκλεγμένος πρόεδρος της, o Ζαν – Μπερτράντ Αριστίντ απήχθηκε με την οικογένεια του από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ που τον έκαναν μετανάστη δια της βίας στη Νότια Αφρική. ΗΠΑ και ΟΗΕ, σύμφωνα με τα δικά τους αρχεία, που έχει δημοσιοποιήσει το Wikileaks. ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να τον ενοχοποιήσουν, ανεπιτυχώς, με διάφορες κατηγορίες που πίστευαν ότι θα πιάσουν (ώστε να μην επιστρέψει).


1992: Υπογράφεται η συνθήκη του Μάαστριχτ. Με αυτήν η ΕΟΚ που είχε συσταθεί με την Συνθήκη της Ρώμης μετασχηματίζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση (παύει να είναι μόνο οικονομική κοινότητα). Μέχρι σήμερα είναι η σημαντικότερη συνθήκη που έχει υπογραφεί από Ευρωπαϊκά κράτη. Είναι σπονδυλωτή για να υπάρχει σχετική ευελιξία σε τροποποιήσεις. Το περιεχόμενό της μπορείτε να το δείτε εδώ σε περίληψη. Στο τέλος της σελίδας υπάρχει και αυτούσια. Τροποποιήθηκε το 1997 με την Συνθήκη του Άμστερνταμ ως προς τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της. Το 2007 (έναρξη ισχύος 2009) με την Συνθήκη της Λισσαβώνας ενίσχυσε την κεντρική εξουσία της ΕΕ εις βάρος των κρατικών εξουσιών των χωρών μελών της.


←6 Φεβρουαρίου

8 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.