Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου

120: Γεννιέται στην Αντιόχεια (Τότε ήταν Συριακή πόλη φτιαγμένη κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους από τον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα. Είναι κοντά στην σημερινή Αντάκεια της Τουρκίας) ο Vetius Valens (Ουέτιος Ουάλης). Πρακτικός αστρολόγος της Ελληνιστικής Αστρολογίας έγραψε την εκτενέστερο σύγγραμα που υπάρχει γι αυτήν. Είναι η δεκάτομη “Ανθολογία” γραμμένη στα Ελληνικά.


1204: Ο Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος σκοτώνει τον Αλέξιο Δ’ Άγγελο (21 ετών) αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο πατέρας και συναυτοκράτορας του Αλέξιου Δ’ , Ισαάκιος Β΄ (Αδελφός του Αλέξιου Γ΄. Ο τελευταίος ήταν πεθερός του Μούρτζουφλου) μόλις μαθαίνει το θάνατο του γιου του πεθαίνει και αυτός σε ηλικία 48 ετών. Ο Αλέξιος Δ’ για να εκθρονίσει τον προκάτοχό του Αλέξιο Γ’, είχε υπογράψει συμφωνία με τους σταυροφόρους και τους Βενετσιάνους ότι αν τον βοηθούσαν να πάρει τον θρόνο, θα έδινε 100.000 αργυρά μάρκα στους Βενετσιάνους και άλλα τόσα στους σταυροφόρους. Επίσης θα συντηρούσε τον σταυροφορικό στρατό για ένα χρόνο. Τέλος θα αναγνώριζε την πρωτοκαθεδρία του Πάπα και στην ορθόδοξη Εκκλησία. Οι δυο πλευρές τήρησαν όλα τα συμφωνηθέντα αλλά λαός, Δυνατοί (προύχοντες, συγκλητικοί, μεγαλοκτηματίες) και κλήρος, αγανακτισμένοι (οι πρώτοι για την βαρύτατη φορολογία, οι δεύτεροι για την πρωτοκαθεδρία) επαναστάτησαν και όρισαν αυτοκράτορα τον Μούρτζουφλο με το όνομα Αλέξιος Ε’. Με την ανάρησή του στον θρόνο ο Μούρτζουφλος διαμηνύει στον Δόγη της Βενετίας Δάνδολο ότι αυτός δεν είχε κάνει καμία συμφωνία μαζί τους. Ο υπέργηρος Δόγης που μισούσε μέχρι θανάτου την Βυζαντινή Αυτοκρατορία (είχε τυφλωθεί στην Κωνσταντινούπολη από τον Μανουήλ Α’ Κομνηνό το 1171) βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε. Αποτέλεσμα ήταν η Πόλη να πέσει στα χέρια των σταυροφόρων τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.


1725: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α΄ ή όπως έμεινε Μέγας Πέτρος. Παρέλαβε τη Ρωσία ένα προβληματικό βασίλειο και την έκανε κυρίαρχη αυτοκρατορία. Επιβλήθηκε στους Σουηδούς, έχτισε την πρωτεύουσα του κράτους: Την Πετρούπολη, έφτιαξε Ανώτατες Σχολές για αρκετές επιστήμες, εκσυγχρόνισε τον στρατό, δημιούργησε για πρώτη φορά Ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Αναμόρφωσε την χώρα του χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά πρότυπα. Τον διαδέχθηκε στον θρόνο η σύζυγός του Αικατερίνη Α΄.


1833: Με Βασιλικό διάταγμα του Όθωνα καταργείται από νόμισμα της Ελλάδας ο Φοίνιξ. Νέο νόμισμα ορίζεται η δραχμή. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2/1833. Στο ίδιο ΦΕΚ περιέχεται και η υποτίμηση του Φοίνικα για αντικατάστασή του, όπως και η θανατική ποινή για όποιον παραχαράσσει ελληνικά νομίσματα. Η ύπαρξη της δραχμής χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα όταν την εισήγαγε σαν νόμισμα ο βασιλιάς του Άργους Φείδων που είχε ασχοληθεί τόσο με το νομισματικό σύστημα της εποχής του όσο και με τα μέτρα και σταθμά. Η ισοτιμία της ήταν 1 δραχμή = έξι οβολοί. Οι τελευταίοι είχαν ραβδοειδές σχήμα και η χούφτα ενός ανθρώπου μπορούσε να πιάσει (αδράξει) έξι από αυτούς. Έτσι το δράττω ονοματοδότησε το νέο νόμισμα. Το είχε κυκλοφορήσει και σε πολλαπλάσια (αργυρό δίδραχμο με διπλάσιο βάρος κλπ). Το απόγειο της ακμής της ήταν ο χρυσούς αιώνας του Περικλέους όπου το Αθηναϊκό τετράδραχμο γινόταν δεκτό στις συναλλαγές όλου του, τότε γνωστού, κόσμου. Με την κυριαρχία της Ρώμης υποκαταστάθηκε στις συναλλαγές από το δηνάριο. Το όνομά της και πιθανόν το βάρος της χρησιμοποιήθηκαν για την ονομασία της μονάδας βάρους που επικράτησε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα: Το δράμι (400 δράμια μια οκά).   Η νέα Ελληνική δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ την 01/01/2002.


1904: Η Ιαπωνία πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίθεση με τορπίλες κατά του Ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Πορτ Άρθουρ. Η καταστροφή του Ρωσικού στόλου μπορεί να μην ήταν ολοσχερής αλλά οι Ιάπωνες είχαν πια και το πλεονέκτημα του ηθικού. Το λιμάνι ήταν μισθωμένο από την Κίνα στην Ρωσία. Τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης κήρυξε τον πόλεμο στην Ρωσία. Η υπεροπλία του Ιαπωνικού στόλου τους έδωσε την ευχέρεια να μεταφέρουν στρατεύματα και εφόδια αρχικά στην Κορέα που την κατέλαβαν  και αμέσως μετά στην Μαντζουρία που ήταν το πεδίο μάχης των δύο στρατών. Οι Ιάπωνες κατάφεραν συντριπτικές επανειλημμένες νίκες κατά του Ρωσικού στρατού σε μάχες που το μέγεθός τους (τόσο σε αριθμό εμπλεκομένων όσο και σε απώλειες) συγκρίνεται μόνο με τις μεγάλες μάχες του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Η Ρωσία υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική Συνθήκη ειρήνης (την Συνθήκη του Πόρτσμουθ), μετά από 19 μήνες, προκειμένου να τερματίσει αυτόν τον τόσο άδοξο γι’  αυτήν πόλεμο.


1912: Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση αεροπλάνου στην Ελλάδα με Έλληνα χειριστή. Απογειώθηκε από την περιοχή του Ρουφ με ένα Nieuport 50 ίππων, διέγραψε κύκλους γύρω από την περιοχή και προσγειώθηκε. Απογειώθηκε για δεύτερη φορά με επιβάτη τον πρωθυπουργό και νονό του αεροπλάνου (το ονόμασε Αλκυών) Ελ. Βενιζέλο, ξανάκανε το ίδιο δρομολόγιο και προσγειώθηκε πάλι. Αν και αυτή η πτήση προκάλεσε τους μύδρους της αντιπολίτευσης και του φιλικού της τύπου, λόγω της προβολής με αυτή του πρωθυπουργού, οι λόγοι του τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος του τελευταίου ήταν άλλοι. Η κυβέρνηση είχε παραγγείλει 4 αεροπλάνα στην Γαλλία και είχε στείλει ήδη προσωπικό για εκπαίδευση, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς. Το όλο εγχείρημα ήταν πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο και η χρησιμότητά του, αν και θεωρητικά εμφανής, στο θέμα της εναέριας παρατήρησης (μαχητικά αεροπλάνα δεν υπήρχαν ακόμη) δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη. Ο Βενιζέλος καιγόταν να ξέρει από πρώτο χέρι αν το κονδύλιο που είχε διατεθεί για το σκοπό αυτό θα έπιανε τόπο.


1921: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Πιότρ Κροπότκιν. Ρώσος ζωολόγος, γεωγράφος, φιλόσοφος, αλλά πάνω απ’ όλα ο θεωρητικός του αναρχοκομουνισμού. Είχε έλθει σε αντίθεση με Τρότσκι και Λένιν προβλέποντας ότι ο συγκεντρωτισμός της επανάστασης των μπολσεβίκων θα κατέληγε στον φαύλο κύκλο επαναφοράς του καπιταλισμού. Παρά την αντίθεσή τους ο Λένιν όταν έμαθε ότι ο Κροπότκιν είναι σοβαρά άρρωστος έστειλε τραίνο με γιατρούς για να τον σώσουν, ενώ στην κηδεία του επέτρεψε στους αναρχικούς να κρατούν πανό με συνθήματα κατά των μπολσεβίκων.


1928: Ανασχηματίζεται για δεύτερη φορά η οικουμενική κυβέρνηση Α. Ζαΐμη. Στενεύει και άλλο η οικουμενικότητά της μετά την αποχώρηση του Αλ. Παπαναστασίου λόγω διαφωνίας του με τον Ι. Μεταξά για το θέμα του διαγωνισμού της οδοποιίας. Ο πραγματικός λόγος είναι η Κρητική εξέγερση του Ιανουαρίου κατά των φορολογικών μέτρων. Οι εφοριακοί, που τους είχαν δοθεί ποσοστά επί των εισπράξεων των φόρων προσπάθησαν να τους εισπράξουν συνοδευόμενοι από χωροφύλακες. Μετά την οργανωμένη αντίσταση των Κρητικών σε αυτή την πρακτική και την πυρπόλυση αρκετών εφοριών, στάλθηκαν στρατεύματα στην Κρήτη. Για να δικαιολογήσουν τον στρατιωτικό Νόμο στο Νησί, έβαλαν τον φιλικό τους τύπο να αναφέρει αυτονομιστικά κινήματα, αιχμαλωσίες Νομαρχών, ή και την δολοφονία του Νομάρχη Ηρακλείου Εμμανουήλ Λυδάκη. Ταυτόχρονα υποσχέθηκαν εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος αλλά όχι μείωση των φόρων. Αυτό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους αγρότες που άρχισαν να οργανώνονται σε μαζικότερες κινητοποιήσεις, με αναφορές και συγκρίσεις στην Τουρκοκρατία και την αυτάρκεια του νησιού. Παρόμοια περιστατικά αλλά με μικρότερη ένταση και σε μικρότερη έκταση συνέβηκαν στην Κέρκυρα και στην Λιβαδειά. Για την ιστορία ο φόρος ήταν, κλιμακούμενος από την πρώτη δραχμή, 15%-25% επί των καθαρών εσόδων.  Στη νέα κυβέρνηση συνεχίζουν να συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι του Ελ. Βενιζέλου (που ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα) και οι Ελευθερόφρονες του Ι. Μεταξά. Οι τελευταίοι συνεχώς μειούμενοι λόγω διαρροών προς το Λαϊκό Κόμμα.


1944: Οι ναζί εκτελούν εκείνο το βράδυ 520 κατοίκους της Καλαμάτας. Τους επιλέγουν και τους συγκεντρώνουν, με την βοήθεια μονάδων Χιτών, επί δυο μέρες (από την 6η Φεβρουαρίου) στο στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού που έδρευε από πριν τον πόλεμο στην Καλαμάτα. Για να μην ακούγεται το κροτάλισμα των πολυβόλων βάζουν τα οχήματα που είναι στο στρατόπεδο να γκαζώνουν σε όλη την διάρκεια των εκτελέσεων. Πριν χαράξει τους μεταφέρουν σε διάφορες τοποθεσίες και τους θάβουν. Τις επόμενες μέρες, στους συγγενείς των θυμάτων που ρωτούν για την τύχη τους, απαντούν ότι στάλθηκαν στην Γερμανία για να εργαστούν σε στρατόπεδα. Τον Μάιο του 1945 σκυλιά ξεθάβουν από την Δυτική παραλία της πόλης πτώματα. Οι κάτοικοι βλέπουν διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη στην παραλία. Αρχίζουν το σκάψιμο και βρίσκουν σ’ εκείνο το σημείο 153 πτώματα καλά διατηρημένα λόγω του αλατιού. Με βουβό πόνο οι συγγενείς τους τα θάβουν χωρίς να τολμάει να μιλήσει κανείς τους. Οι Χίτες και οι ταγματασφαλίτες στην περιοχή ήταν πανίσχυροι. Οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται την 21η Ιανουαρίου 1946. 2.500-3.000 απ’ αυτούς καταλαμβάνουν την πόλη. Επιτίθενται κατά του αστυνομικού τμήματος και απελευθερώνουν τους δοσίλογους που κρατούνταν σ’ αυτό. Επιτίθενται κατά των φυλακών για να εξοντώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά αποκρούονται με επιτυχία από την φρουρά τους. Καίνε τυπογραφεία, δολοφονούν 14 πολίτες επί τόπου και άλλους 150 που είχαν πάρει αρχικά σαν ομήρους. Για την επίθεση εκείνη έγιναν και γίνονται μέχρι σήμερα διάφορες εμβριθείς και βαθυστόχαστες αναλύσεις. Οι ίδιοι τότε είχαν δηλώσει ότι το έκαναν γιατί ήθελαν να έλθει ο βασιλιάς στην Ελλάδα για να βάλει τάξη. Για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Το κύμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν, κατά κύριο λόγο στόχευε στο να βουλώσουν στόματα. Μια σκηνή που επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα με τις νέες πολιτισμένες μεθόδους τόσο για την ανάμνηση των γεγονότων όσο και με την αποκάλυψη των Ελλήνων εγκληματιών. Ενώ έχει εγκριθεί δαπάνη για την ανέγερση μνημείου για τα θύματα αυτής της θηριωδίας, μετά από 70 χρόνια, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (60/2014, €24.600) το τελευταίο προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο την 29/5/2018, μετά από 4 χρόνια, που σύμφωνα με αυτήν έχει περιθώριο εννέα μηνών για την παράδοση του έργου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε.


1950: Ιδρύεται στην Ανατολική Γερμανία η Stasi. Ήταν το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (Ministerium für Staatssicherheit) το οποίο στην εποχή του ψυχρού πολέμου έφτασε να έχει ακόμη και σε μια ποδοσφαιρική ομάδα 18 πράκτορες. Οι δυο Γερμανίες την περίοδο εκείνη είχαν γίνει και από τις δυο πλευρές η αιχμή του δόρατος στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού μπλοκ, με αποτέλεσμα οι μυστικές υπηρεσίες να «οργιάζουν». Διαλύθηκε με την Ένωση των δυο Γερμανιών (1990). Τα αρχεία της περιέχουν κολοσσιαίο όγκο πληροφοριών αλλά τόσο ο τρόπος τήρησής τους όσο και οι σκοπιμότητες κάνουν πρακτικά αδύνατη την αξιολόγησή τους. Μέχρι σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα ePuzzler που χρησιμοποιείται για την αξιοποίηση των πληροφοριών έχει επεξεργαστεί 400 «σωρούς» σάκων με έγγραφα, από τους 16.000 που έχουν συγκεντρωθεί. Για όλο το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί υπηρεσία Ομοσπονδιακού Επιτρόπου. Έχει επίσης δημιουργηθεί μουσείο με τις συσκευές, τα γραφεία και άλλο αρχειακό υλικό που χρησιμοποιούνταν τότε.


1957: Πεθαίνει ο Ούγγρος μαθηματικός Γιάνος Νόιμαν (John von Neumann). Του έχουν δώσει τον τίτλο «Ο τελευταίος των μεγάλων μαθηματικών» και μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει αμφισβητηθεί από κανένα. Μετανάστης στη Γερμανία και μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία στην Αμερική. Παιδί θαύμα ο πολυμαθής Νόιμαν στα 6 του διαιρούσε δυο οκταψήφιους αριθμούς από μνήμης, στα 8 είχε μάθει διαφορικό λογισμό, στα 19 δημοσίευσε εργασίες στα μαθηματικά και στα 22 ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Δημοσίευσε 150 εργασίες στα μαθηματικά κα την φυσική που αφορούν όλους τους κλάδους των σύγχρονων επιστημών. Δεν του απονεμήθηκε ποτέ βραβείο Nobel, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί δεκάδες μαθηματικοί και φυσικοί για τις μελέτες τους πάνω στις εργασίες του Νόιμαν. Πέθανε σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο που προκλήθηκε από επανειλημμένες εκθέσεις του σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Μέχρι την ημέρα του θανάτου του σε στρατιωτικό νοσοκομείο, βρισκόταν κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας για να μην διαρρεύσει κάποιο από τα απόρρητα πειράματα στα οποία είχε συμμετάσχει.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου . Ο Μάρκος Βαμβακάρης γόνος φτωχής οικογένειας, «γνώρισε» όλα τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα «εκ των έσω», η μεγαλύτερη φυσιογνωμία του ρεμπέτικου τραγουδιού με μπουζούκι. Όταν πέθανε, η οικογένειά του τον έθαψε με δανεικά λεφτά.
Μία φούντωση, μια φλόγα
έχω μέσα στην καρδιά
Λες και μάγια μου΄χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά…

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά.
Οι πρωθυπουργοί, σε εκτέλεση Δ. Τσαουσάκη.
Κορόιδο.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο «πατέρας» της ολογραφίας Ούγγρος ηλεκτρολόγος μηχανικός και φυσικός Ντένις Γκαμπόρ. Για την εφεύρεσή του είχε βραβευθεί με Νόμπελ. Την είχε εφεύρει το 1947 στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου με ακτίνες Χ (Ρέντγκεν). Η ολογραφία δεν αναπτύχθηκε έξω από το συγκεκριμένο αντικείμενο μέχρι την ανακάλυψη των ακτίνων λέιζερ το 1955. Αυτές έδωσαν την δυνατότητα στην δημιουργία ολογραμμάτων με φυσική απεικόνιση στο χώρο. Η ολογραφία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Τα ολογράμματα υπερυψηλής ανάλυσης για την πιστή απεικόνιση των αντικειμένων, απαιτούν, ακόμη, μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αλλά, κυρίως τεράστιους ψηφιακούς αποθηκευτικούς χώρους, που η τεχνολογία δεν έχει την δυνατότητα να δώσει μέχρι σήμερα σε προσιτές τιμές και όγκους συσκευών. Ίσως η επόμενη γενιά αντί για φωτογραφικές μηχανές και δισδιάστατες φωτογραφίες, να χρησιμοποιεί  ολογραφικές μηχανές.
1980: Στα 44 χρόνια του ο Νίκος Ξυλούρης αφήνει «Αυτόν τον κόσμο τον καλό…«. Χαρισματικός όχι μόνο σαν τραγουδιστής αλλά και σαν χαρακτήρας, άφησε κληρονομιά μοναδικές ερμηνείες με φωνή που δύσκολο να βρεθεί άλλη να της μοιάσει.

Ήτανε μια φορά.
Ερωτόκριτος (αποχαιρετισμός).
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί.
Πότε θα Κάνει Ξαστεριά.


2000: Επανεκλέγεται πρόεδρος Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1995, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα τον διαδεχθεί το 2005 ο Κάρολος Παπούλιας.


←7 Φεβρουαρίου

9 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.