Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου


1857: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών, μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά, ο Διονύσιος Σολωμός. Ο Εθνικός μας ποιητής ήταν ο πρώτος που έδωσε στη δημοτική τη θέση που της άρμοζε στα Ελληνικά γράμματα.

Διαβάστε κάποια κομμάτια από τα Άπαντα Διονυσίου Σολωμού, αυτούσια όπως είχαν εκδοθεί το 1880. Ή μόνο τον Ύμνο στην Ελευθερία που έγινε ο Εθνικός μας Ύμνος.


1874: Παραιτείται μετά από 18 μήνες η κυβέρνηση του Επ. Δεληγιώργη. Έχει συγκεντρώσει στις τελευταίες εκλογές 90 έδρες (επί συνόλου 190). Όλο αυτό το διάστημα είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής της στην εξουσία είτε διαλύοντας την βουλή είτε με τον χαρακτηρισμό προεκλογική (υπηρεσιακή) κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί μόνο όταν το κλίμα από τα Λαυρεωτικά και το πρώτο χρηματιστηριακό σκάνδαλο αρχίζουν να βαραίνουν επικίνδυνα.  Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Δ. Βούλγαρη, που είχε 12 βουλευτές. Η νέα κυβέρνηση έμεινε γνωστή σαν στηλιτική (προδοτική). Ο Βούλγαρης παρέμεινε στην εξουσία μέχρι και το 1875, με το νέο εφεύρημα του βασιλιά. Παραιτούνταν ο Βούλγαρης και ο βασιλιάς δεν έδινε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν που είχε την πλειοψηφία (Αλ. Κουμουνδούρο) αλλά σε κάποιον που αδυνατούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά από αυτό ανακαλούνταν η παραίτηση της κυβέρνησης Βούλγαρη και η διαδικασία επαναλαμβανόταν. Η φάμπρικα αυτή σταμάτησε όταν τελείωσαν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί και από όλους του υποδεικνυόταν το «καπέλο» που άκουγε στο όνομα Χαρίλαος Τρικούπης. Ο τελευταίος, που τότε δεν ήταν ούτε βουλευτής, δέχτηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης με δυο όρους: Την καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.1897: Ο Σπύρος Καγιαλές (Καγιαλεδάκης) κάνει το κορμί του ιστό της Ελληνικής Σημαίας κατά την διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού από τον στόλο των μεγάλων δυνάμεων του Προφήτη Ηλία, στο Ακρωτήρι Χανίων Κρήτης. Ο βομβαρδισμός παύει ακαριαία και τα πληρώματα των πλοίων που βομβάρδιζαν τους επαναστάτες ξεσπούν σε ζητοκραυγές. Ένα από τα ηρωικότερα επεισόδια του αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης. Είχε προηγηθεί κατάρριψη του ιστού, από τις οβίδες, δύο φορές κατά τις οποίες ο Καγιαλές τον είχε ξαναστήσει και καταστροφή του την τρίτη.


1934: Η κυβέρνηση Τσαλδάρη υπογράφει στην Αθήνα το Βαλκανικό Σύμφωνο. Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, υπογράφουν σύμφωνο που αποδέχεται το γεωγραφικό status των συμβαλλομένων. Ταυτόχρονα είναι ένα περίπλοκο σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση επίθεσης από άλλη βαλκανική χώρα και από εκεί πήρε και το παρατσούκλι του, «Σύμφωνο αυτοκτονίας». Η Βουλγαρία και η Αλβανία δεν συμμετέχουν λόγω των γνωστών βλέψεων σε γειτονικά εδάφη. Για την Αλβανία ήταν επιπλέον κώλυμα η Δεύτερη Συμφωνία των Τιράνων του 1927 με την οποία γινόταν Ιταλικό προτεκτοράτο. Το σύμφωνο είχε εσωτερικούς αντίπαλους σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα κύριος αντίπαλός του ήταν ο Βενιζέλος, οπαδός των διμερών συμφωνιών, ο οποίος ανέφερε ότι το Βαλκανικό Σύμφωνο, με το άρθρο 3 του Μυστικού Πρωτοκόλλου που το συνόδευε, μπορούσε να μας εμπλέξει αναίτια σε πόλεμο.


1950: «Έχω στα χέρια μια λίστα 205 ονομάτων του Υπουργείου Εξωτερικών, που είναι εν γνώσει του Υπουργού μέλη του κομμουνιστικού κόμματος». Με αυτές τις λέξεις ο Γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθυ, σε λόγο του στην λέσχη γυναικών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, εγκαινιάζει την περίοδο του μακαρθισμού στις ΗΠΑ. Κατά την διάρκειά της, κάθε ενέργεια ήταν κομουνιστικός δάκτυλος και κάθε Αμερικάνος κομουνιστής, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πράγμα λίγο δύσκολο, η απόδειξη του εναντίου, μια και ο συνδικαλισμός, τα δικαιώματα των γυναικών, η κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, η ομοφυλοφιλία, η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση για τα πολιτικά δρώμενα, ο τουρισμός σε κομουνιστική χώρα, ή και του τρίτου κόσμου, η συνομιλία ή συναναστροφή με ύποπτο για κομμουνιστικά φρονήματα, ήταν όλα κομουνιστικός δάκτυλος. Τα FBI δεν προλάβαινε τις ανακρίσεις και παρακολουθήσεις των υπόπτων (και έτσι ο Έντγκαρ Χούβερ «αναγκάστηκε» να αυξήσει του πράκτορές του από 3559 που ήταν πριν σε 7029) και το Συμβούλιο Μη Αμερικανικών Ενεργειών, τις εξετάσεις μαρτύρων και όσων από τους κατηγορούμενους υπήρχαν «στοιχεία» κομμουνιστικής δράσης. Στα πλαίσια του Μακαρθισμού, ειδικά στο Holywood, καταστραφήκαν καριέρες καλλιτεχνών και επιχειρηματιών του χώρου, ενώ τα «καλά παιδιά» δεν προλάβαιναν να φτιάχουν λίστες υπόπτων και να ανταμοίβονται με καλιτεχνική και επαγγελματική επιτυχία. Από την υστερία δεν γλύτωσε ούτε ο ιδρυτής του ΝΑΤΟ και πρόεδρος της Αμερικής Χάρυ Τρούμαν, που έχασε τις εκλογές του 1953 με την κατηγορία ότι ήταν φιλοκομουνιστής. Ο Μακαρθισμός διήρκεσε μέχρι το τέλος  της δεκατίας του 50 οπότε ατόνησε και σχεδόν έσβησε χωρίς να απαλειφθεί τελείως μέχρι σήμερα. Η γραμμή «πέρασε» σε όλες τις χώρες που ελέγχονταν από την Αμερική, με συνέπεια η Ελλάδα που είχε και το επιβαρυντικό στοιχείο του εμφυλίου, να το πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος, με πολιτικές διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες.


1956: Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος έκταση 14620 m2 στην περιοχή Παραπήγματα (τέως στρατώνες Πεζικού) στην οδό Βασ. Σοφίας από το Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών, στον Σύλλογο “Φίλοι της Μουσικής”. Σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν η ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής όπως αυτή περιγράφεται στην Πράξη με δαπάνες του Συλλόγου. Παρά τις μεγάλες δωρεές που δόθηκαν στάθηκε αδύνατη η επίτευξη του στόχου μέχρι που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής ο οποίος με κρατικά χρήματα και επιδοτήσεις κατόρθωσε να γίνουν τα εγκαίνια του Μεγάρου το 1991. Σήμερα ο Οργανισμός έχει χρεοκοπήσει και το Δημόσιο, που είναι ο τριτεγγυητής των χρεών του, «παζαρεύει» την μεταφορά του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος σ’ αυτό με απρόβλεπτες συνέπειες (ιδιωτικοποίηση λόγω μνημονίων κλπ).


1976: Με ομοβροντία πρωτοσέλιδων από τις Αθηναϊκές εφημερίδες η Ελλάδα μαθαίνει ότι βρέθηκε το φάρμακο για τον καρκίνο. Εφευρέτης του ο Γιώργος Καματερός που με την στήριξη του κύριου συνεργάτη του, επιχειρηματία Κωνσταντίνου Γράτσου θα το διένειμε δωρεάν σε όλη την Ελλάδα για αρχή. Ο Κ. Γράτσος ήταν ο εφοπλιστής που είχε βοηθήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην ναυτιλία ο Α. Ωνάσης. Ποιοι τον έμπλεξαν (από τους δημοσιογραφικούς κύκλους πάντα), άγνωστο. Το θέμα πουλάει τρελά (έφτασαν τα 500.000 φύλα την ημέρα) με τα Νέα (δ/ντής ο μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής) να σέρνουν τον χορό. Μέχρι και δικά τους τεστ έκαναν σε καρκινοπαθείς για να αποδείξουν την θεραπευτική ιδιότητα του νερού. Η γιατρός Πίτσα Καλπακτσόγλου (δ/ντρια του εργαστηριακού κέντρου του Μαρίκα Ηλιάδη) μετά από τεστ που έκανε για ένα μήνα σε ποντίκια είχε παρατηρήσει ότι είχε σταματήσει η ανάπτυξη των όγκων. Κάποια εφημερίδα έφτασε να γράψει ότι σε ασθενή που έπινε το νερό φύτρωσε νέο πόδι στη θέση του ακρωτηριασμένου. Ο κόσμος είχε πάθει υστερία και στα σημεία διανομής που προαναγγέλλονταν από τις εφημερίδες προσπαθούσαν πατείς με πατώ σε να πάρουν ένα μπουκαλάκι από το θαυματουργό «Ήλιον», όπως είχε ονομάσει το νερό του ο Καματερός. Ασθενείς κάθε ηλικίας, κάθε νεοπλασματικής ασθένειας διέκοπταν την θεραπεία τους αφού είχαν εξασφαλίσει ένα μπουκαλάκι θαυματουργού νερού.  Ο ίδιος ο Καματερός περιέρχονταν τα σημεία διανομής προαναγγέλλοντας και δεύτερο φάρμακο με το οποίο θα θεράπευε τους τυφλούς. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ήταν ένας νεκρός που ποδοπατήθηκε κατά την διάρκεια της διανομής του νερού και πάρα πολλοί καρκινοπαθείς που διακόπτοντας την θεραπεία επιβαρύνθηκε ραγδαία η υγεία τους. Μεταξύ αυτών και 18 παιδιά μιας πτέρυγας του Αγλαΐα Κυριακού που οι γονείς τους δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν την θεραπεία των παιδιών τους με Ήλιον διακόπτοντας την ιατρική αγωγή. Στο μεταξύ είχαν άρχισαν οι μηνύσεις κατά του Καματερού. Από συμπολίτες μας που ισχυριζόταν ότι αυτοί είχαν εφεύρει το θαυματουργό φάρμακο. Το θέμα ξεφούσκωσε η μάλλον εξαφανίστηκε μαζί με τον πρωταγωνιστή του, το ίδιο ξαφνικά όπως είχε εμφανιστεί. Σε προγραμματισμένη «συνέντευξη τύπου» λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 25ης Μαρτίου ο δικηγόρος, παλιός τρόφιμος ψυχιατρικού ιδρύματος, Γιώργος Καματερός εμφανίζεται με ένα πιστόλι στη ζώνη του. Μοιράζει, στους παριστάμενους δημοσιογράφους, κόκκινα τριαντάφυλλα, μπουκαλάκια με Ήλιον, «ραδιενεργή ζάχαρη» και τους δηλώνει ότι:
Κρατάει όλο τον κόσμο στα χέρια του.
Θα καταργήσει κάθε εξουσία και θα την αντικαταστήσει με αγάπη.
Θα σφάξει όλους τους βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν βλάκας. (Τότε ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής). Ο Αϊνστάιν ένα τίποτε. Έχει βραχυκυκλώσει όλους τους κλασικούς επιστήμονες, και πολλά άλλα “σοφά” λόγια.  Αποσπάσματα των βαρύγδουπων δηλώσεών του με κλικ εδώ.
Οι δημοσιογράφοι που μπιζάριζαν μέχρι τότε το θέμα δεν είχαν που να κρυφτούν. Φρόντισαν όμως να φυγαδεύσουν τον Καματερό στο εξωτερικό. Μετά από λίγες μέρες έφτασαν και οι χημικές αναλύσεις του νερού που είχε αναγκαστεί να κάνει το Υπουργείο Υγείας. Το νερό είχε μεγάλα ποσοστά ραδιενέργειας και ήταν πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Πρέπει να αναφερθούν οι εφημερίδες που δεν συμμετείχαν σε αυτή την ιστορία δημοσιογραφικής αθλιότητας εις βάρος του κόσμου, εις βάρος της υγείας και της ζωής απελπισμένων ασθενών μόνο και μόνο για να τα «οικονομήσουν». Οι εφημερίδες που, όταν έβρεχε χιλιάρικα για τις άλλες, κράτησαν σταθερά και στιβαρά την ομπρέλα της αξιοπρέπειας ήταν: Αυγή, Ελευθεροτυπία, Εστία, Καθημερινή, Μακεδονία, Ριζοσπάστης.
Ο Καματερός επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Αυτοκτόνησε το 1998 σε ηλικία 58 ετών.


1984: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Γιούρι Αντρόπωφ. Γενικός Γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1956 ήταν αυτός που υπέδειξε στον Νικήτα Χρούτσεφ ότι μόνο με στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η εξέγερση στην Βουδαπέστη, στην οποία τότε υπηρετούσε σαν πρεσβευτής. Σαν διοικητής της KGB χάλκευσε πληροφορίες όχι μόνο για δημόσια κατανάλωση αλλά και για χρήση του Πολιτικού Γραφείου με τις οποίες φαινόταν ότι η εξέγερση της Πράγας ήταν μεθοδευμένη από τους Αμερικανούς. Ταυτόχρονα κατέστρεψε αναφορές του πράκτορα Όλεγκ Καλούγκιν από τις ΗΠΑ που ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχε, έδειχναν ότι η CIA δεν είχε καμία ανάμειξη. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που επέμεινε στην εισβολή στο Αφγανιστάν, γνωρίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική. Ήταν κάθετα αντίθετος με την επέμβαση (κατάληψη) στην Πολωνία που είχαν ξεσπάσει ταραχές από το συνδικάτο «Αλληλεγγύη». Στην πολύ σύντομη σταδιοδρομία του σαν Γενικός Γραμματέας (από το 1982) προώθησε εκτεταμένες αλλαγές απολύοντας 18 υπουργούς, 37 γραμματείς, δίνοντας εκκίνηση σε δικαστικές διώξεις για κακουργήματα εναντίον πολλών από αυτούς. Προσπάθησε να τονώσει την οικονομία χωρίς να ξεφύγει από τις αρχές του κόμματος, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα σχέδια του.


1993: Ιδρύεται η Διεθνής Διαφάνεια με έδρα το Βερολίνο. Ένας Οργανισμός απόλυτα εχθρικός προς τους Έλληνες. Η κατάταξη μας πάντα χαμηλή δεν προοιονίζει τίποτε το καλό. Αν συνδυαστεί και με άλλους πίνακες όπως ο πίνακας ευτυχίας/ελπίδας/οικονομικής προσδοκίας για κάτι καλύτερο κάνει τα πράγματα να μην φαίνονται καθόλου ρόδινα για τους κατοίκους αυτού του τόπου. Για το γραφείο της Ελλάδας κλικ εδώ.


←8 Φεβρουαρίου

10 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.