Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου

1834: Ο Όθων θεωρώντας ότι οι ευχές της Δ’ Εθνοσυνέλευσης έχουν γίνει πραγματικότητα «υλοποιεί» το Τάμα του Έθνους. Ορίζει ημερομηνία θεμελιώσεως του Ναού του Σωτήρος την 25η Ιανουαρίου του 1835. Επανέρχεται το 1838 έχοντας και τα σχέδια έτοιμα, αλλά σοφότερος αυτή τη φορά δεν ορίζει ημερομηνία. Από τότε έχουν γίνει αρκετά εγκαίνια και έχουν δοθεί του κόσμου τα λεφτά από δωρεές. Τελευταία «απόπειρα» ήταν την 28ην Οκτωβρίου 1971 επί χούντας όπου ο Γ. Παπαδόπουλος έκανε τα εγκαίνια, στα Τουρκοβούνια για να είναι ορατό από όλη την Αττική, «αντάξιον του Παρθενώνος». 453 εκατομμύρια δραχμές, της εποχής, από δωρεές πιστών αλλά και από τον προϋπολογισμό για αμοιβές μελετητών, έκαναν φτερά. Ο επόμενος στόχος που έχει τεθεί είναι το 2021.


1837: Πεθαίνει σε ηλικία 37 ετών ο Αλέξανδρος Πούσκιν, τραυματισμένος θανάσιμα σε μονομαχία. Συγγραφέας, ρομαντικός, φιλέλληνας. Πολλοί τον θεωρούν  «πατέρα» της Ρωσικής λογοτεχνίας. Ο Γκόργκι τον είχε χαρακτηρίσει αρχή της αρχής, η Ρωσική προσωνυμία του είναι «Ήλιος της ρωσικής ποίησης». Επαναστάτης από την φύση του είχε υποστεί πολλές διώξεις από τον Τσάρο Νικόλαο. Προστάτης του, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Καποδίστριας που είχε καταφέρει την εξορία της Σιβηρίας να την μετατρέψει σε εξορία στη Νότια Ρωσία.

Διαβάστε από την ¨Ανέμη»  μια, μεταφρασμένη στα ελληνικά, συλλογή έργων του,  που εκδόθηκε το 1888.


1913: Πεθαίνει σε ηλικία 24 ετών ο Κωστής Τσικλιτήρας από μηνιγγίτιδα. Ποδοσφαιριστής, υδατοσφαιριστής, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης και μια παγκόσμιος ρέκορντμαν, στα αθλήματα του μήκους και του ύψους, άνευ φοράς. Όταν άρχισαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι κατατάχθηκε εθελοντής και ζήτησε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στάλθηκε στην μάχη του Μπιζανίου, όπου και αρρώστησε. Στον τάφο του είναι χαραγμένοι οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών αγώνων αφού τρία μέλη της οικογένειας έχουν συμμετάσχει σε αυτούς. Κάθε χρόνο τελούνται τα Τσικλιτήρεια, διεθνές γκραν πρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.


1947: Παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων (Άρθρο 14). Η απόφαση είχε παρθεί κατά την διάρκεια της τετραμερούς Διάσκεψης των Παρισίων την 27.06.1946. Η Ιταλία είχε εξασφαλίσει την πλήρη προσάρτηση τους και κυριαρχία σε αυτά με την ονομασία «Ιταλικά Νησιά του Αιγαίου» (Possedimenti Italiani dell’Egeo), με την Συνθήκη της Λωζάνης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα τα διεκδίκησε και τα κέρδισε με το σπαθί της στην κυριολεξία. Η γραμμή των συνόρων με την Τουρκία όπως διαμορφώθηκε με την απόκτηση τους άρχισε να ισχύει από 09.01.1948. Ήταν η ίδια που υπήρχε απ΄ όταν ήταν Ιταλοκρατούμενα. Ενώθηκαν επίσημα με την Ελλάδα την 07.03.1948.


1947: Με την ίδια Συνθήκη (των Παρισίων) η Ιταλία παραιτείται των κτήσεών της στην Αφρική (Άρθρο 23): Λιβύη, Ιταλική Ερυθραία και Ιταλική Σομαλία. Για την Λιβύη ήταν η μέρα της ανεξαρτησίας της. Η Ιταλική Ερυθραία ενσωματώθηκε στην  Αιθιοπία, η Ιταλική Σομαλία ενώθηκε με την Αγγλική Σομαλία για να δημιουργηθεί το κράτος της Σομαλίας το 1960.


1956: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο πολιτικός Εμμανουήλ Τσουδερός. Έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1941, μετά την αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή και επτά μέρες πριν μπουν τα κατοχικά στρατεύματα στην Αθήνα. Παρέμεινε πρωθυπουργός της εξόριστης ελεύθερης κυβέρνησης μέχρι και το 1944, που εκδηλώθηκε η εξέγερση των ενόπλων δυνάμεων. Επίσης είχε διατελέσει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1931 έως το 1939.


1956: Με Διάταγμα εγκρίνεται η σύσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου, σύμφωνα με την διαθήκη του Ευγένιου Ευγενίδη. Σήμερα το Ίδρυμα χορηγεί 9 υποτροφίες κάθε χρόνο σε αποφοίτους του ΕΜΠ. Οι διάφορες θεματικές παραστάσεις στο Πλανητάριο είναι πραγματικό εργαλείο εκλαϊκευμένης κατανόησης του Σύμπαντος και του πλανήτη μας, βοηθώντας, ιδίως τα παιδιά, σε κατανόηση των δομών και λειτουργιών του περιβάλλοντος με τρόπο που κανένα βιβλίο και κανείς δάσκαλος δεν θα μπορούσε να τα εξηγήσει καλύτερα. Σημαντική είναι η προσφορά του με δωρεές στην οργάνωση εργαστηρίων πολλών Λυκείων της χώρας, όπως και η επιχορήγηση ερευνητικών προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πατρών.


1959: Αρχίζει η δίκη, στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, του εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν. Κατηγορούνταν ότι κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν υπεύθυνος για εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων, ιδίως Εβραίων της Θεσσαλονίκης, την αποστολή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, για λεηλασίες, υφαρπαγές περιουσιών, καταστροφή του Εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι φίλος της Ελλάδας και ότι ήταν ένας απλός αξιωματικός που εκτελούσε εντολές. Υπήρξαν συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων του που είχαν επιβιώσει από την θηριωδία του, όπως και ατράνταχτα ντοκουμέντα. Σε κάποιο απ’ αυτά πουλούσε με επίσημο συμβόλαιο όλα τα εμπορεύματα του φαρμακείου ενός Εβραίου σε κάποιον τρίτο και του έδιδε το δικαίωμα της νόμιμης εμπορίας τους με την, κατά δικιά του δήλωση ενώπιον του συμβολαιογράφου, ιδιότητα του στρατιωτικού διοικητή της γερμανικής διοικητικής περιφέρειας Μακεδονίας. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε την 5η Νοεμβρίου 1959 μετά από Νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε κατά την διάρκεια της δίκης με το οποίο έπαυαν στην Ελλάδα κάθε είδους διώξεις για εγκλήματα πολέμου. Ο νόμος ήταν προαπαιτούμενο από την Γερμανία για χορήγηση δανείου και απορρόφηση Ελλήνων εργατών (μεταναστών) στις Γερμανικές επιχειρήσεις.


1959: Ο Μποδοσάκης πουλάει, μόλις δυόμισι χρόνια από την θεμελίωσή της, την υπερχρεωμένη και ανολοκλήρωτη από πλευράς μονάδων ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδος) στην ΔΕΗ. Αφού εξάντλησε, από την σύσταση της ΛΙΠΤΟΛ το 1956, όλα τα περιθώρια δανειοδότησης της (ιδιαίτερα από το νεοσύστατο ΟΧΟΑ, προκάτοχο της ΕΤΒΑ), έκανε πρόταση στη ΔΕΗ για εξαγορά των μετοχών της εταιρείας του στην κανονική τους τιμή (90.000.000 δρχ.). Η κυβέρνηση δέχθηκε και μάλιστα όχι μετρητοίς αλλά με δόσεις και τόκο 10%. Κυβέρνηση ήταν η ΕΡΕ του Κων. Καραμανλή. Η επιχείρηση έπαψε να υπάρχει τυπικά την 29 Αυγούστου 1975 που με νόμο συγχωνεύθηκε από την ΔΕΗ. Η ΛΙΠΤΟΛ έχει κλείσει διάφορες μονάδες της από το 2008 (παραγωγή μπρικέτας κλπ). Η ατμοηλεκτρική της μονάδα έκλεισε το 2015.


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Νίκος Καββαδίας, ναυτικός, ποιητής και πεζογράφος. Μια ξεχωριστή φιγούρα του λόγου, αγωνιστής του Αλβανικού μετώπου και της αντίστασης.

Ένα μελοποιημένο δείγμα του έργου του.


1989: Ένα μήνα μετά τον ελαφρύ τραυματισμό του στα πόδια από την 17Ν ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης καταλήγει από επιπλοκές, αφού έχει υποστεί διαδοχικά ακρωτηριασμό και στα δυο πόδια. Το κτύπημα είχε «προαναγγελθεί» από την 17Ν με προκήρυξή την 22.12.1988 που κατηγορούσε τον εισαγγελέα για την πρόταση απαλλαγής της οικογένειας Τσάτσου για τα σκάνδαλα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ «Ηρακλής». Η οικογένεια του, μήνυσε του θεράποντες ιατρούς σαν συνυπεύθυνους για τον θάνατό του. Οι γιατροί απαλλάχτηκαν των κατηγοριών. Η 17 Ν με δεύτερη προκήρυξή της κατηγόρησε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ότι αν έκαναν την δουλειά τους θα ήταν σπίτι του σε 4-5 μέρες, όπως και ο συνάδελφός του Παναγιώτης Ταρασουλέας που τον είχαν τραυματίσει κι αυτόν στα πόδια μετά από μια βδομάδα.


2012: Το ΛΑΟΣ, με απόφαση του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη, αποχωρεί από την κυβέρνηση ειδικού σκοπού του Λουκά Παπαδήμου. Την καταγγέλλει για τον τρόπο διαχείρισης την οικονομικής κρίσης και ανακοινώνει ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο (Διαφωνεί με τους όρους της νέας Δανειακής Σύμβασης). Τα στελέχη του που συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα παραιτούνται την ίδια μέρα. Οι παραιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές την 14η Φεβρουαρίου. Για τυπικούς λόγους είναι το επόμενο ΦΕΚ από την Δανειακή Σύμβαση του 2012. Λίγες μέρες αργότερα τα στελέχη του ΛΑΟΣ που παραιτήθηκαν θα προσχωρήσουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχει στη κυβέρνηση. Ήταν οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Κυριάκος Βελόπουλος. Μέχρι τέλος Μαΐου είχαν αποχωρήσει πολλά δευτεροκλασάτα ονόματα από το ΛΑΟΣ οδηγώντας το κόμμα των τηλεπωλητών (Καρατζαφέρης, Γεωργιάδης, Βελόπουλος) στην ουσιαστική διάλυσή του.


←9 Φεβρουαρίου

11 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.