Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου

Διεθνής ημέρα γυναικών και κοριτσιών στην Επιστήμη.


Πανευρωπαϊκή ημέρα 112. (11/2)


641: Πεθαίνει, ψυχικά και σωματικά άρρωστος, σε ηλικία 65 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος. Διάδοχοί του δυο από τους γιούς του: Ο πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Γ’ από την πρώτη του σύζυγο Ευδοξία. Ο δεύτερος ο Ηρακλεωνάς 15 ετών από την δεύτερη σύζυγό του Μαρτίνα που ήταν και ανιψιά του από αδελφή. Ο Κωνσταντίνος Γ’ πέθανε λίγους μήνες μετά και όλοι κατηγόρησαν την Μαρτίνα ότι τον δηλητηρίασε. Η Σύγκλητος καθαίρεσε και αφαίρεσε κάθε αξίωμα από μάνα και γιο, διέταξε τον ακρωτηριασμό τους και τους εξόρισε. Στον Ηρακλεωνά έκοψαν την μύτη ενώ στην Μαρτίνα έσκισαν την γλώσσα. Τους εξόρισαν στην Ρόδο. Τους διαδέχθηκε σε ηλικία 11 ετών ο γιος του Κωνσταντίνου Γ’, Κώνστας Β΄ ο Πωγωνάτος.
Υπάρχει εμπεριστατωμένη βιογραφία του Ηράκλειου από τον Παύλο Καρολίδη.


1650: Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Καρτέσιος. Γάλλος μαθηματικός και φιλόσοφος. Καρτέσιος ήταν το εξελληνισμένο του εκλατινισμένου Cartesius από το πραγματικό του όνομα René Descartes. Είναι ο πατέρας της μοντέρνας φιλοσοφίας και ο δημιουργός του Καρτεσιανού Συστήματος Συντεταγμένων με το οποίο προσδιορίζεται η (δισδιάστατη ή τρισδιάτατη) θέση ενός αντικειμένου με 2 (ή 3 για το χώρο) αριθμούς που είναι η προβολή του στους άξονες Χ, Ψ (και Ζ για χώρο).
Cogito ergo sum.
Σκέφτομαι άρα υπάρχω.


1863: Η Β΄ Εθνική Συνέλευση αντικαθιστά τελικά την «επαναστατική» κυβέρνηση Κ. Κανάρη, Δ. Βούλγαρη, Μπ. Ρούφου που είχε παραιτηθεί από την 21 Ιανουαρίου. Γίνεται η ορκομοσία της νέας κυβέρνησης Ζηνόβιου Βάλβη, καταγράφεται στα πρακτικά της Συνέλευσης, αλλά δεν δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ονομαστική σύνθεση της Κυβέρνησης. Αντ’ αυτού δημοσιεύεται το ΙΒ ψήφισμα της Βουλής που αναφέρει ότι «Η διαχείρησις της εκτελεστικής εξουσίας ανατίθεται εις επτά υπουργούς». Υπογράφει ο μόνιμα προεδρεύων αντιπρόεδρος Α. Μωραϊτίνης. Την «κυβέρνηση» θα αποσύρει από την κυκλοφορία, με τον ίδιο τρόπο που την είχε εκλέξει, η Συνέλευση από τον φόβο λαϊκής και στρατιωτικής εξέγερσης την 27 Μαρτίου 1863. Είχε προηγηθεί, την 18 Μαρτίου, η αναγόρευση του Γεώργιου Α’ σαν συνταγματικού βασιλιά των Ελλήνων. Την διαδέχθηκε προσωρινή κυβέρνηση πάλι, υπό τον  Κυριάκο Διομήδη. Η κυβέρνηση Ζ. Βάλβη είχε κόψει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, τις παλιές αυξήσεις των στρατιωτικών και όλα απολύτως τα επιδόματα δημιουργώντας μισθοδοτικό καθεστώς πείνας. Ταυτόχρονα είχε εκδώσει διάταγμα απαγόρευσης εξαγωγής και πώλησης του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ελλάδας φοβούμενη ότι οι στρατιωτικοί θα πουλούσαν όπλα για να ζήσουν. Επίσης είχε περικόψει τις θέσεις των δημοσιών υπαλλήλων, μειώνοντας τους μισθούς σε αυτούς που είχαν μείνει και είχε επιβάλει βαρύτατους φόρους. Για τους πληρεξούσιους της Συνέλευσης αύξησε την κατώτατη αποζημίωση σε 300 δραχμές. Εξομοίωσε μισθολογικά τους συνταξιούχους γερουσιαστές με τους εν ενεργεία. Τέλος έδωσε από 15.000 δρχ. αποζημίωση σε καθένα από τους απεσταλμένους της Κοπεγχάγης που έψαχναν για βασιλιά.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γερμανός Καραβαγγέλης, Επίσκοπος και μαχητής. Σαν Μητροπολίτης Καστοριάς οργάνωσε ένοπλα σώματα με εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Με απαίτηση της Οθωμανικής κυβέρνησης εκδιώχθηκε από την Καστοριά και τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Αμασείας με έδρα την Σαμψούντα. Δημιούργησε και εκεί ένοπλες ομάδες από Έλληνες και Αρμένιους. Συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα τοποθετήθηκε σαν έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βιέννη, όπου και πέθανε.


1948: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Τα έργα του είναι επικά, δίνοντας ιστορικά στιγμιότυπα της Ρωσικής ιστορίας.

«Θωρηκτό Ποτέμκιν«. Εξιστορεί την ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν.

«Οκτώβριος. Δέκα μέρες που συγκλόνισαν το κόσμο.» Η Οκτωβριανή κομμουνιστική επανάσταση.

«Ιβάν ο Τρομερός«. Η ιστορία και οι κατακτήσεις του τσάρου Ιβάν IV.


1964: Οι Κύπριοι ανακαταλαμβάνουν το κάστρο της Λεμεσού από τους Τούρκους. Είναι τα επεισόδια 1963-64 που οι Τούρκοι της Κύπρου ενισχυμένοι με την ΤΟΥΡΔΥΚ. (Τουρκική Δύναμη Κύπρου), προσπαθούν να καταλάβουν στρατιωτικά μέρος τους νησιού. Η υπάρχουσα μέχρι τότε ΕΛΔΥΚ και οι Κύπριοι είναι σχεδόν άοπλοι. Ο Άγγλος αρμοστής που ήταν εκεί όπως και ο Διοικητής των κυανόκρανων, όταν οι Κύπριοι τους οδηγούν στα σημεία που οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει προγεφυρώματα, έχουν καταλάβει και ληστέψει Κυπριακές περιουσίες, αποφασίζουν να «σκεφτούν» για το θέμα. Τα καθαρά πολεμικά επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι και τον Αύγουστο. Η μεραρχία ΕΛΔΥΚ στάλθηκε τέλος Αυγούστου. Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου δημιουργήθηκε μόλις τον Ιούνιο. Τα αποβατικά των Τούρκων βρίσκονταν απέναντι από την Κερύνεια τον Αύγουστο. Τότε με παρέμβαση της Αμερικής (Λύντον Τζόνσον προς Ισμέτ Ινονού: «Πάρε τα πλοία σου και φύγετε από εκεί») είχε αποφευχθεί η γενικότερη σύρραξη. Την δεύτερη φορά ήταν πιο οργανωμένοι. Πρώτα δημιούργησαν τις πολιτικοστρατιωτικές προϋποθέσεις και μετά  έκαναν την στρατιωτική επιχείρηση.


1982: Αρχίζει η ισχύς του μονοτονικού συστήματος στον Ελληνικό γραπτό λόγο. Η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά την 11 Ιανουαρίου βάζει την καθιέρωση του μονοτονικού σαν εμβόλιμα άρθρα (2,3) στο Νόμο περί εγγραφής στα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια. Ο νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του (ΦΕΚ 15/11.2.1982). Η πράξη εφαρμογής, το είδος του μονοτονικού με τους κανόνες τονισμού και η έναρξη εφαρμογής του στο Δημόσιο (1.9.1982) καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 52/29.4.1982). Ήταν από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο γλωσσικό θέμα στην Ελλάδα. Τα σημεία στίξης δεν υπήρχαν στην αρχαία αλφάβητο. Είχαν καθιερωθεί από τους Αλεξανδρινούς για την σωστή προφορά των λέξεων, από αυτούς που δεν ήταν μητρική γλώσσα η Ελληνική, όταν αυτή είχε καθιερωθεί σαν lingua franca της εποχής. Με την «επέλαση» της πληροφορικής έγινε εμφανέστερο το πλεονέκτημα των μονοτονικών γραμματοσειρών, σε σχέση με τις πολυτονικές, από την ευκολία εισαγωγής των χαρακτήρων και την διαφορά ταχύτητας στην πληκτρολόγηση. Τα καταργημένα σημεία στίξης  από την άλλη, πνεύματα, υπογεγραμμένη,  βαρεία, περισπωμένη, ήθελαν πολλαπλάσια δουλειά για τους κατασκευαστές γραμματοσειρών, χωρίς όφελος για τον τελικό χρήστη, αφού δεν διαφοροποιούν κάτι στον προφορικό λόγο. Ο Αδαμάντιος Κοραής και οι διαφωτιστές της επανάστασης είχαν θεωρήσει, έμμεσα, σκόπιμο ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το πολυτονικό, μέσω της καθαρεύουσας που είχαν δημιουργήσει. Μάλλον, χωρίς αυτό να μειώνει στο παραμικρό την προσφορά τους, είχαν άδικο, γιατί αυτό έκανε την ορθογραφία, την γραμματική και γενικά τη γραφή ακόμη πιο δύσκολη για τους πολλούς αναλφάβητους τότε, λόγω τουρκοκρατίας, Έλληνες.


1990: Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης σαν πολιτικός κρατούμενος ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίζεται. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια το 1964 γιατί ζητούσε την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων της Νότιας Αφρικής χωρίς διακρίσεις με γνώμονα το χρώμα του δέρματος.

Στην χώρα μου, πρώτα πάμε φυλακή και μετά γινόμαστε Πρόεδροι.


←10 Φεβρουαρίου

12 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.