Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου

1804: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Γερμανός επιστήμονας και φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ. Η πολυμάθειά του ήταν τέτοια που ενώ είχε τις έδρες (Πανεπιστήμιο Καίνιξμπεργκ, σημερινό Καλίνινγρκραντ) της Λογικής και της Μεταφυσικής, δίδασκε ταυτόχρονα Ανθρωπολογία, Θεολογία, Φυσική, Γεωγραφία κλπ. Στην Αστρονομία διατύπωσε πρώτος την θεωρία της ύπαρξης Γαλαξιών πέρα από του δικού μας. Επίσης έναν αιώνα μετά οι φυσικοί (λόρδος Κέλβιν) «διάβασαν» μια αναφορά του Καντ που έγραφε: «Η αντίσταση τριβής από τα παλιρροϊκά ρεύματα στην επιφάνεια της γης θα πρέπει να προκαλεί μείωση της ταχύτητας περιστροφής της γης.» Αν και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού η τελική γνώμη του για την μεταφυσική ήταν: «Η Μεταφυσική είναι ένας σκοτεινός ωκεανός χωρίς ακτές και φάρους, γεμάτη με φιλοσοφικά ναυάγια.»


1809: Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος (Charles Robert Darwin. †19.4.1882, 72 ετών). Άγγλος φυσιοδίφης, γεωλόγος και βιολόγος. Ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης και πατέρας της βιολογίας. Η καταγωγή των ειδών ήταν το έργο που έδωσε επιστημονική εξήγηση στην προέλευση της ζωής. Πλήρης βιβλιογραφία των συγγραμμάτων του στο: http://darwin-online.org.uk/.


1844: Παραιτείται ο Ανδρέας Μεταξάς, πρωθυπουργός της κυβέρνησης κοινής αποδοχής που είχε προκύψει από την επανάσταση της 3.9.1843. Τον αντικαθιστά ο Κ. Κανάρης. Ο λόγος ήταν η διαφωνία του με την Εθνοσυνέλευση που ήταν επιφορτισμένη με την σύνταξη του Συντάγματος για την ισοβιότητα των Γερουσιαστών. Τελικά οι Εθνοπατέρες έθεσαν σε ψηφοφορία το αν οι γερουσιαστές έπρεπε να είναι ισόβιοι ή δεκαετούς θητείας. Ψηφίσθηκε η ισοβιότητα. Επίσης ψηφίσθηκε (αρθρο 70) να διορίζονται από τον βασιλιά και όχι από την κυβέρνηση. Η παραίτηση δεν δημοσιεύθηκε σε κάποιο ΦΕΚ, ούτε καταγράφηκε στα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης. Καταγράφηκε στα πρακτικά η αναφορά από τον ίδιο τον Α. Μεταξά στην παραίτησή του την 14.2.1844.


1853: Πεθαίνει, σε ηλικία 68 ετών, στην Σμύρνη, κάτω από περίεργες συνθήκες (μάλλον δηλητηριάστηκε) ένας από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της Επανάστασης. Ο Νικόλαος Κριεζώτης. Είχε συμμετάσχει ή είχε ηγηθεί σε πολλές μάχες. Στην μάχη της Πέτρας, η επέμβασή του ήταν σωτήρια για την επιχείρηση. Είχε αναλάβει την διοίκηση των αμυνομένων στην Ακρόπολη μετά τον θάνατο του Γιάννη Γκούρα. Συμμετείχε στους εμφυλίους πολέμους πάντα με τους κυβερνητικούς. Υπηρέτησε τόσο τον Καποδίστρια όσο και τον Όθωνα. Έγινε μέλος του Γαλλικού κόμματος του Ι. Κωλέττη μέχρι το 1847 που στασίασε κατά της κυβέρνησης. Είχε συλληφθεί και φυλακισθεί στην Χαλκίδα. Ελευθερώθηκε από οπαδούς του και έδωσε μάχη με τα κυβερνητικά στρατεύματα, στην οποία τραυματίστηκε βαριά. Προκειμένου να πάθει γάγγραινα έκοψε μόνος του το χέρι του. Διέφυγε την σύλληψη και μετά από μια περιπετειώδη πορεία έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, από εκεί στην Προύσα και κατέληξε στην Σμύρνη όπου εγκαταστάθηκε. Εκεί έκανε τον τρίτο γάμο του με μια πλούσια Σμυρνιά . Το 1863 έγινε ανακομιδή των οστών του στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην περιοχή Μύτικα Χαλκίδας. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Χαραχλιάνης. Το Κριεζώτης που υπέγραφε και ο  ίδιος προέρχεται από το χωριό  Κριεζά Ευβοίας που είχε μεγαλώσει.


1873: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Σπυρίδων Τρικούπης. Ιστορικός, λόγιος και ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21 ήταν ο πολιτικός εκπρόσωπος της γενέτειράς του, του Μεσολογγίου. Και ο Καποδίστριας και ο Όθωνας τον χρησιμοποίησαν σε διάφορες θέσεις, ενώ συμμετείχε στη σύνταξη του Συντάγματος του 1844. Το τετράτομο έργο του «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως«* είναι πολύτιμο αρχείο αυτόπτη και αυτήκοου μάρτυρα των συμβάντων κατά της διάρκεια της Επανάστασης.  Γιος του Σπυρίδωνα  και της Αικατερίνης (αδελφής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου) ήταν ο πρωθυπουργός και μεγαλύτερος εκσυγχρονιστής της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.
*Για την υπόλοιπη εργογραφία του κλικ εδώ.

ΣΣ: Ο Σπυρίδων Τρικούπης ουδέποτε υπήρξε μασόνος όπως υποστηρίζουν οι σύγχρονοι ιστορικοί του internet αναφέροντας σαν πηγή το site της Μεγάλης Στοάς. Ο Σπυρίδων Τρικούπης στον οποίο αναφέρεται η Μεγάλη Στοά ήταν εκ πλαγίου μακρινός απόγονος της οικογένειας Τρικούπη και όχι κατ΄ ευθείαν απόγονος (ο Χαρίλαος ήταν εργένης), υπήρξε ένας δοσίλογος της κατοχής που εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ το 1945. Αυτά ως προς την εγκληματικά υπεύθυνη ανευθυνότητα, μαζί με όλους τους άλλους, και των ιστορικών που θέλουν να σας μάθουν την ιστορία που πρέπει να μάθετε. Ή είδαν μόνο το ονοματεπώνυμο και δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν κλικ στο βιογραφικό του; Αν τροποποιήσουν τις σελίδες τους τις έχω φωτογραφίσει. Το internet μπορεί να είναι το βασίλειο της αυθαιρεσίας για τους ανευθυνοϋπεύθυνους κουτοπόνηρους, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα αρχείο από το οποίο δεν χάνεται τίποτε από το παρελθόν. Ούτε ένας τόνος.


1922: Δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο«. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου με άλλους έξι ομοϊδεάτες του (Γ. Βηλαρά, Σπ. Θεοδωρόπουλο, Θρ. Πετιμεζά, Δημ. Πάζη, Περ. Καραπάνο, Κ. Μελά.) που το υπογράφουν, δημοσιεύουν ένα τεκμηριωμένο κείμενο κατά της βασιλείας. Τα ανάκτορα και η κυβέρνηση Γούναρη, αντιδρούν βίαια. Δολοφονείται 11 μέρες μετά το δημοσίευμα ο Ανδρέας Καβαφάκης εκδότης και διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» που το δημοσίευσε και συλλαμβάνονται την 5η Απριλίου 1922 οι επτά. Παραπέμπονται σε δίκη στο κακουργιοδικείο Λαμίας. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο νεαρός τότε δικηγόρος Γεώργιος Παπανδρέου. Καταδικάζονται σε τρία χρόνια φυλάκισης.


1944: Το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο του κόσμου σε ανθρώπινα θύματα (μετά το Wilhelm Gustloff), γίνεται από ανθρώπινο λάθος. 4074 – 4180 άνθρωποι χάνονται σε ένα παλιό Νορβηγικό ατμόπλοιο επιταγμένο από τους Γερμανούς και πάρα πολύ μικρού τονάζ (2127t) για τον αριθμό επιβατών. Το Oria, που μετέφερε Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο και τη Λέρο στο Πειραιά προσκρούει στη νησίδα Πάτροκλος, απέναντι από το Σούνιο και βυθίζεται σε βάθος 30 μ. περίπου. Το γεγονός δεν πήρε ποτέ δημοσιότητα γιατί τότε οι Γερμανοί είχαν απαγορέψει κάθε ανακοίνωση.


1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ της κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ. Σύμφωνα με αυτή θα αφοπλίζονταν και θα διαλύονταν όλες οι αντάρτικες οργανώσεις. Ήταν σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δυο αντιπάλων στην σύσκεψη που είχε γίνει 26 και 27 Δεκεμβρίου 1944. Με αυτήν τερματίστηκαν και επίσημα τα Δεκεμβριανά. Το πραγματικό τέλος των Δεκεμβριανών ήταν με την ανακωχή μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων που είχε αρχίσει την 15η Ιανουαρίου και την απόσυρση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις περιοχές που είχε ο συνημμένος στην ανακωχή χάρτης. Είχε προηγηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Ν. Πλαστήρα που στην σύνθεσή της συμμετείχαν αριστερά στελέχη σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις της σύσκεψης. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο αριστερός Ιωάννης Σοφιανόπουλος που απολάμβανε της εμπιστοσύνης και των δυο πλευρών. Εφαρμόστηκε αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον εμφύλιο πόλεμο. Αποδείχθηκε πρόσχημα για να οργανωθεί καλύτερα, το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Μετά την υπογραφή και εφαρμογή της, ζητήθηκε η παραίτηση του Ν. Πλαστήρα, σαν συνεργάτη των Γερμανών.


1950: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU European Broadcasting Union). Στους περισσότερους είναι γνωστή από τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision. Είναι η μεγαλύτερη ραδιοτηλεοπτική ένωση του κόσμου με 73 ενεργά μέλη από 56 χώρες και άλλα 34 συνεργαζόμενα από 20 χώρες.  Ο συνημμένος χάρτης δίνει μια πλήρη εποπτεία των γεωγραφικών περιοχών του κόσμου που καλύπτει. Εκτός από τον διαγωνισμό τραγουδιού η EBU διοργανώνει τους διαγωνισμούς χορού, παιδικού τραγουδιού, νεαρών χορευτών, νεαρών μουσικών και νέων σεναριογράφων. Έχει επετειακές παραγωγές, όπως και συμπαραγωγές σε παιδικά προγράμματα.
Το 2013 έκλεισε η ΕΡΤ (που ήταν μέλος της EBU) με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης συνεργασίας Νέας ΔημοκρατίαςΠΑΣΟΚ. Δικαιολογία ήταν η περικοπή δαπανών. Δεν είχε ζητηθεί από κανέναν από τους δανειστές αυτή η ενέργεια, ούτε περιλαμβανόταν σε κάποιον όρο μνημονίου. Η EBU εξέφρασε την βαθειά της απογοήτευση για την ενέργεια και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να χρησιμοποιήσει κάθε εξουσία του για να αναστρέψει άμεσα αυτή την απόφαση. Προσέφερε κάθε βοήθεια συμβουλευτικού χαρακτήρα και τεχνογνωσίας ώστε να γίνει βιώσιμη η ΕΡΤ. Το 2014 λειτούργησε το νέο σχήμα της ΝΕΡΙΤ που κατέλαβε την κενή θέση της ΕΡΤ. Το 2015 έκλεισε η ΝΕΡΙΤ και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ που κατέλαβε πάλι την θέση που κατείχε η ΝΕΡΙΤ στην EBU. Σιγά μη μας πουν οι ξένοι τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας τα ξέρουμε καλύτερα απ’ όλους. Γι΄ αυτό μας ζηλεύουνε.


2002: Αρχίζει η δίκη στη Χάγη του τελευταίου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και πρώτου προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (Слободан Милошевић). Τυπικά αυτό το ειδικό δικαστήριο με την ονομασία «Διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» είχε συσταθεί από τον ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά των πρώην χωρών μελών της που την απάρτιζαν. Στην πραγματικότητα ήταν ένα “απορρυπαντικό” αυτοκάθαρσης του ΟΗΕ από το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Οργανισμός για να επιτύχει τον διαμελισμό αυτής της χώρας. Η όλη του φιλοσοφία βασιζόταν στο ότι αφού δεν έγινε ποτέ πόλεμος χωρίς ωμότητες και εγκλήματα θα μπορούσαν να αναδειχτούν τα εγκλήματα της μίας πλευράς για να δικαιολογήσουν ιστορικά την επέμβαση. Για τον Μιλόσεβιτς δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για εγκλήματα πολέμου που κατηγορούνταν. Το δικαστήριο σε μια εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία, σε ρόλο ανακριτή, προσπαθεί να πείσει τον Μιλόσεβιτς να τους δώσει στοιχεία (ή να κατασκευάσει αληθοφανή), που με βάση αυτά να μπορέσουν να τον καταδικάσουν. Η δίκη παρωδία κρατάει μέχρι την 11η Μαρτίου 2006, που «πεθαίνει» ο κρατούμενος Μιλόσεβιτς από καρδιακό επεισόδιο. Η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο χωρίς κάποια απόφαση. Το 2016 με αφορμή την απόφαση της δίκης του Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς κήρυξαν αθώο τον Μιλόσεβιτς από κάθε έγκλημα πολέμου, θάβοντας την απόφαση μέσα στις 2590 σελίδες της δικογραφίας του Κάρατζιτς. Το “δικαστήριο” αυτό, το μόνο που πέτυχε ήταν να εξευτελίσει την έννοια της δικαιοσύνης.


←11 Φεβρουαρίου

13 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.