Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.
Η UNESCO πανηγυρίζει κάθε χρόνο με αυτό το τρόπο την εφεύρεση του ραδιοφώνου από τον Αλ. Ποπόφ, που τα τελευταία χρόνια δεν τον αναφέρει. Η διαφορετική ημερομηνία από την εφεύρεση πηγάζει πάλι από δική της δυσνόητη ή ευνόητη κατ’ άλλους πρωτοβουλία.


1332: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος, πρώην αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Αποδόμησε και απαξίωσε όσα είχε κερδίσει ο πατέρας του Μιχαήλ Η’. Με τις πρώτες οικονομικές δυσκολίες, όταν το υπέρπυρον υποτιμήθηκε ξαφνικά σε μεγάλο ποσοστό, αύξησε τους φόρους, κατάργησε πολλές κατηγορίες εξαιρούμενες φόρου, αλλά το χειρότερο, παρόπλισε τον Βυζαντινό Στόλο, στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών. Έγινε έρμαιο των Ενετών και Γενοβέζων που κυριάρχησαν στο Αιγαίο. Προσπάθησε να βελτιώσει την κατάσταση με την διπλωματία των γάμων. Παντρεύτηκε ο ίδιος, μετά τον θάνατο της γυναίκας του Άννας, την Γιολάντα Μομφεράτου (αυτοκράτειρα Ειρήνη μετά τον γάμο), για να εξασφαλίσει την Θεσσαλονίκη από τις διεκδικήσεις της οικογένειάς της. Προσπάθησε να παντρέψει το γιό του Μιχαήλ Θ’ με την  Αικατερίνη Κουρτεναί για να σταματήσει τις βλέψεις ανασύστασης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Δύση, αλλά η πρότασή του απερρίφθη. Μέχρι και την πεντάχρονη κόρη του Σιμωνίδα έδωσε για τέταρτη σύζυγο στον βασιλιά της Σερβίας Στέφανο Μιλιούτιν για να εξασφαλίσει τα βόρεια σύνορά του. Η μεγαλύτερη όμως καταστροφή ήλθε από την Ανατολή. Οι Τούρκοι ανενόχλητοι διέσπασαν όλο το μέτωπο της Μικράς Ασίας. Η επιλογή του να αναλάβει την αντιμετώπισή τους μια μισθοφορική εταιρεία  Καταλανών πειρατών, πέρα από αποτυχημένη, είχε σαν συνέπεια οι πειρατές να κάνουν την δουλειά που ήξεραν στο Βυζαντινό κράτος, ερημώνοντας περιοχές από την Θράκη μέχρι την Αθήνα. Τον ανέτρεψε, με εμφύλιο πόλεμο, ο εγγονός του Ανδρόνικος Γ’ Παλαιολόγος.


1571: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Ιταλός γλύπτης, χρυσοχόος, ζωγράφος, μουσικός και στρατιωτικός Μπενβενούτο Τσελίνι. Από τους σημαντικότερους αντιπροσώπους του μανιερισμού (η σταδιακή εγκατάλειψη της πιστής αναπαράστασης και στροφή στην οπτική του δημιουργού), που εμφανίστηκε στο τέλος της αναγέννησης και πριν την επικράτηση του μπαρόκ. Σημαντικά κοινωνικοπολιτικά στοιχεία δίνει και η αυτοβιογραφία του.


1840: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο στρατάρχης και αρχιστράτηγος της Γαλλίας Nicolas Joseph Maison. Για τους Έλληνες ο στρατηγός Μαιζών. Το 1828 σαν διοικητής του Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στον Μοριά (Πελοπόννησος), κατεδίωξε και άλλοτε αμαχητί, άλλοτε μετά από σκληρές μάχες ή πολιορκίες εκδίωξε τον Ιμπραήμ, στεριώνοντας την ελευθερία της Ελλάδας. Όδός Μαιζώνος υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.


1899*: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ανδρέας Συγγρός. Διεθνής οικονομικός παράγοντας και πολιτικός. Είχε τέτοιο οικονομικό μέγεθος που δάνειζε τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Αιγύπτου. Ιδιοκτήτης Τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδας. Ιδιοκτήτης αχανών εκτάσεων στην Θεσσαλία, δημιουργός του σκανδάλου των Λαυρεωτικών, που κατέστρεψε οικονομικά αρκετούς Έλληνες. Ζήτησε να συστήσει προνομιούχο Τράπεζα στην Ελλάδα το 1890, έχοντας συγκεντρώσει σε όμιλο τους δανειστές της Ελλάδας, που ζητούσαν ή να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα, ή να ιδρύσουν αυτή την Τράπεζα. Προνομιούχος σήμαινε να έχει το δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα. Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη αρνήθηκε έχοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή για το συγκεκριμένο θέμα και ο Γεώργιος Α’ την έριξε με μίνι πραξικόπημα. Τελικά με την αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου δεν του πέρασε. Για «αποζημίωση» όταν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η Άρτα και η Θεσσαλία το κοινοβούλιο άργησε εννιά μήνες να επικυρώσει την σύμβαση και να ενσωματώσει τα εδάφη, μέχρι ο Συγγρός να στήσει την «προνομοιούχο Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας». Μόλις το έκανε, η Βουλή ενέκρινε την επόμενη μέρα την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Βουλευτής με τον Τρικούπη, η ενσάρκωση της έννοιας των διαπλεκομμένων, είχε ταυτόχρονα τεράστια φιλανθρωπική δράση. Φυλακές Συγγρού, Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Κτήμα Συγγρού, Μέγαρο Συγγρού, Νοσοκομείο Ανδρέα Συγγρού, όλες οι εκτάσεις που είχε στην Αττική δόθηκαν δωρεά στο Αμαλιείον Οικοτροφείο, Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου, ενώ τεράστια ποσά έχει δώσει σε διάφορα ιδρύματα ή και απευθείας στο κράτος. Το σπίτι του έγινε δωρεά από τη χήρα του στο κράτος προκειμένου να στεγαστεί το υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν ο ισχυρότερος άντρας της Ελλάδας στην εποχή του, για το καλό και για το κακό.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα με το νέο ήταν 25/2/1899.


1914: Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Ήταν η επικύρωση του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας , με το οποίο αναγνωριζόταν το Αλβανικό κράτος, σύμφωνα με την Συνθήκη του Λονδίνου και του παραχωρούνταν η Β. Ήπειρος με ενσωματωμένη την διακοίνωση στην Ελλάδα να σεβαστεί τους όρους του Πρωτοκόλλου. Η είδηση προκαλεί την αντίδραση των Βορειοηπειρωτών με την ανακήρυξη της Βορείου Ηπείρου σε αυτόνομο κράτος την 17η Φεβρουαρίου. Η διευθέτηση της κρίσης ήλθε την 17/5/1914 με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας σύμφωνα με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος γινόταν αυτόνομη μέσα στο όρια του Αλβανικού κράτους. Ούτε οι μεγάλες δυνάμεις κράτησαν την υπόσχεσή τους να παραδώσουν όλα τα νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα (τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στην Ελλάδα από τους Ιταλούς την 7η Μαρτίου 1948) ούτε το νεοσύστατο Αλβανικό Κράτος τίμησε την υπογραφή που έβαλε στο πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Την μη τήρηση των υπογεγραμμένων διεθνών Συνθηκών, Συμφωνιών και Συμβάσεων το έχει επαναλάβει αρκετές φορές μέχρι πολύ πρόσφατα κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς.


1918: Γεννιέται ο William Shockley. Ο Αγγλοαμερικανός Φυσικός που μαζί με τους John Bardeen και Walter Brattain, εφεύραν το τρανζίστορ. Για την εφεύρεσή τους είχαν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ. Είχαν δώσει την μεγάλη «κλωτσιά» στην χρήση των ηλεκτρονικών. Ο W. Shockley, έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τις αρνητικές έως παρανοϊκές του ενέργειες. Οκτώ από τους βοηθούς του (ή με το λογοπαίγνιο «οι οκτώ προδότες» που έτσι έμειναν στην ιστορία) μη αντέχοντας άλλο το παρανοϊκό αφεντικό τους και μετά από την απόφασή του να σταματήσει η έρευνα στους ημιαγωγούς πυριτίου, έφυγαν από την εταιρεία και δημιούργησε ο καθένας το δικό του ερευνητικό κέντρο, κοντά στο ερευνητικό κέντρο του W. Shockley. Έτσι δημιουργήθηκε ο πυρήνας της σημερινής Silicon Valley. Στο τέλος της καριέρας του και στο απόγειο της παράνοιάς του ασχολήθηκε με την ευγονική, χωρίς καν επιστημονικοφανή έρευνα. Παράδειγμα είναι η «διαπίστωσή» του, ότι οι μαύροι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα υπογεννητικότητας από τους λευκούς. Το «κατάλαβε» αναλύοντας στατιστική που είχε σαν στοιχεία ότι οι ανειδίκευτοι λευκοί στην Αμερική είχαν 3,7 παιδιά και οι εξειδικευμένοι 2,3, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους μαύρους ήταν 5,4 και 1,9. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, το 1989, απομονωμένος από συγγενείς και φίλους.


1933: Γεννιέται ο Κώστας Γαβράς. Έλληνας σκηνοθέτης στη Γαλλία. Πέτυχε τα κοινωνικοπολιτικά του φιλμ (βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα) να είναι ταυτόχρονα εμπορικά και ποιοτικά κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία. Το γνωστότερο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, «Ζ» είναι η ιστορία ενός εισαγγελέα που ψάχνει να βρει την αλήθεια για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Πήρε Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
«Ο Αγνοούμενος» πήρε όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και χρυσό φοίνικα στις Κάννες. Είναι η υπόθεση «εξαφάνισης» του Αμερικανού δημοσιογράφου Charles Horman κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Augusto Pinochet στη Χιλή.
«Το Μουσικό Κουτί» είναι η υπόθεση του Ivan Mykolaiovych Demianiuk που βρέθηκε χωρίς υπηκοότητα, κατηγορήθηκε δυο φορές για εγκλήματα πολέμου ως Ναζί, από λάθος αναγνώριση, και τελικά πέθανε το 2012 σαν πολίτης καμίας χώρας, αλλά αθώος. Το φιλμ πήρε την «Χρυσή Άρκτο». Έχει γυρίσει πάνω από είκοσι ταινίες, που μέσα από μια συγκεκριμμένη υπόθεση, αναδεικνύουν όλο τον περίγυρο της. Όλες τους είναι γροθιές στο στομάχι. Ποια πονάει πιο πολύ είναι θέμα ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου.


1941: Ο Αλέξανδρος Παπάγος διατάσσει επίθεση εναντίον των Ιταλών στο Τεπελένι. Οι Έλληνες προώθησαν τις θέσεις τους κατά 5 km στα παράκτια σε επιθέσεις με ξιφολόγχη, αλλά οι Ιταλοί αποφασισμένοι αυτή τη φορά να πεθάνουν παρά να παραδοθούν ή να οπισθοχωρήσουν, κράτησαν το Τεπελένι. Η 5η Μεραρχία Κρητών, που είχε διακριθεί σε πολλές μάχες, θερίστηκε στην κυριολεξία αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 3.350 νεκρούς.


1945: 13 έως 14 Φεβρουαρίου βομβαρδίζεται η Δρέσδη. 3600 Αγγλικά και Αμερικάνικα βομβαρδιστικά σε αλλεπάλληλες επιδρομές αδειάζουν 3900 τόνους βομβών στη πόλη ισοπεδώνοντας τη από τη μια άκρη της στην άλλη. Χρησιμοποιούν την τεχνική της αυτοσυντηρούμενης πυρκαγιάς που είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Ντάρμσταντ. Τις πρώτες δεκαετίες μετά το πόλεμο οι μεν Γερμανοί ανέβαζαν τα θύματα σε 500.000 μόνιμους κατοίκους και πρόσφυγες πολέμου (Χιροσίμα 90.000 – 140.000 Ναγκασάκι 60.000-180.000) ενώ οι σύμμαχοι στους 250.000. Πιο πρόσφατη «έρευνα» τους έβγαλε 25.000 έως 50.000. Δημοσιεύματα «ιστορικών» του 21ου αιώνα ρίχνουν όλη την ευθύνη στους Ναζί που άφησαν ανυπεράσπιστη τη πόλη.
Γιατί τα κατοπινά ‘παζάρια’ και ‘ιστορικά’ καμώματα; Είχε χαρακτηριστεί σαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γα τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν χαθεί αλλά και του πολιτισμού της. Η Δρέσδη ήταν η πρωτεύουσα του Baroque.


1975: Ο Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει την κατεχόμενη, από τον Τουρκικό Στρατό, περιοχή της Βόρειας Κύπρου κράτος με την ονομασία «Ομόσπονδο Τουρκικό Κράτος της Κύπρου». Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από κανέναν διεθνή οργανισμό μέχρι και την αντικατάστασή του την 15η Οκτωβρίου 1983, λόγω αποτυχίας επίτευξης των στόχων του, από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια με την δημιουργία του ψευδοκράτους ήταν η πρώτη σε πολιτικό επίπεδο απόπειρα της ντεφάκτο διχοτόμησης της Κύπρου. Η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε την αναγνώρισή του όπως και του διάδοχου κράτους με το σκεπτικό ότι μια τέτοια πράξη θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αν αναγνώριζαν το ψευδοκράτος θα δημιουργούσαν προηγούμενο ώστε κάθε χώρα που θα καταλάμβανε στρατιωτικά μια περιοχή θα την κατοχύρωνε δημιουργώντας ένα κράτος μαριονέτα/δορυφόρο στα εδάφη που είχε κατακτήσει. Το προφανές αυτού του σκεπτικού αποδεικνύει και η άμεση διακοπή, εκ μέρους των ΗΠΑ, της στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 12η Μαρτίου 1975 καταδίκασε ομόφωνα και απερίφραστα την δημιουργία του ψευδοκράτους όπως και κάθε μελλοντική επιβουλή κατά της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα επέβαλε κατά κάποιον τρόπο, μετά από τις δικαιολογίες των Τουρκοκυπρίων ότι εξαναγκάσθηκαν στην δημιουργία του κράτους από την αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων στο ζήτημα.


1991: Δυο «έξυπνες βόμβες», κατά την διάρκεια του «πόλεμου του Κόλπου» καταστρέφουν το καταφύγιο αμάχων Αμιρίγια της Βαγδάτης. Οι νεκροί των οποίων βρέθηκαν τα πτώματα είναι 408. Είναι άγνωστο πόσοι «εξαχνώθηκαν» από τις δυο βόμβες.


1993: Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης δηλώνει για το όνομα της FYROM: Το όνομα δεν έχει μεγάλη σημασία. Σε 10 χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται. Το σχετικό video δεν είναι διαθέσιμο στο internet. Ο Αντώνης Σαμαράς, μετέπειτα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, κατηγορεί ευθέως τον Κ. Μητσοτάκη για εθνική μειοδοσία. Σαν αιτία της πράξης του πιθανολογεί οικονομικό σκάνδαλο παράνομης συναλλαγής με την γείτονα χώρα (πετρέλαια Μαμιδάκης). Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα προκαλέσει την ανατροπή του και την διενέργεια εκλογών.


2012: Εκτοξεύεται από την ESA για πρώτη φορά ο Ευρωπαϊκός πύραυλος, της EADS, Vega. Έχει τρεις κινητήρες στερεών καυσίμων, ενώ ο τελευταίος (ο πιο κοντινός στην κορυφή) είναι υγρών καυσίμων για να επιτυγχάνει διακοπή και επαναπυροδότηση όσες φορές χρειαστεί. Μπορεί να θέσει σε τροχιά δορυφόρους μέχρι δυο τόνους. Μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί 4, ενώ μέχρι και το 2017 θα έχουν εκτοξευθεί άλλοι 8.  Για την ιστορία αυτός ο πρώτος πύραυλος εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουινέας και έφερε 9 δορυφόρους (γεωδαιτικούς και νανοδορυφόρους επιστημονικών μετρήσεων).


←12 Φεβρουαρίου

14 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.