Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου

869: Πεθαίνει στη Ρώμη σε ηλικία 41 ετών ο Άγιος Κύριλλος. Μαθητής του πατριάρχη Φώτιου Α’, έγινε, κατόπιν εντολής του, Ιεραπόστολος του Σλαβικού κόσμου μαζί με τον αδελφό του Μεθόδιο. Ο Κύριλλος δημιούργησε, (χρησιμοποιώντας σαν βάση το ελληνικό αλφάβητο) το γλαγολιτικό που αργότερα χρησιμοποιήθηκε μαζί με το Ελληνικό (σε Βυζαντινή μορφολογία), για την δημιουργία του κυριλλικού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από όλους σχεδόν τους σλαβόφωνους. Με αυτό το αλφάβητο έγραψαν την Αγία Γραφή, όλη τη λειτουργική υμνολογία και αρκετά θεολογικά βιβλία. Παρά την αρχική λυσσαλέα αντίδραση της καθολικής εκκλησίας για παραβίαση του τριγλωσσικού δόγματος, ο Κύριλλος, πηγαίνοντας στη Ρώμη που είχε κληθεί για απολογία, χάρη στην φοβερή μόρφωσή του, αλλά και στον χαρακτήρα του, έπεισε τον Πάπα να αποδεχθεί την αναγκαιότητα της πράξης και να αγιάσει τα μεταφρασμένα βιβλία. Τα δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη τιμούνται σαν Ισαπόστολοι και εορτάζονται (11 Μαΐου) σαν Άγιοι από όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες του κόσμου.


1779: Δολοφονείται, σε ηλικία 50 ετών, από ιθαγενείς της Χαβάης ο James Cook. Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος και χαρτογράφος. Ήταν η τρίτη αποστολή του με την οποία προσπάθησε χωρίς επιτυχία να βρει Βόρειο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία (από την Αρκτική). Οι επιστημονικές και γεωγραφικές γνώσεις που άφησε χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.


1804: O Καραγεώργης Πέτροβιτς ανακηρύσσεται αρχηγός της πρώτης επανάστασης των Σέρβων κατά του Οθωμανικού ζυγού που κράτησε μέχρι το 1813. Μετά την καταστολή της από τους Τούρκους έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.


1837: Ο Όθων απολύει μετά από “επανειλημμένες του αιτήσεις” τον αρχιγραμματέα της επικράτειας (πρωθυπουργό της σκιώδους κυβέρνησης μια και το πολίτευμα ήταν βασιλεία, χωρίς Σύνταγμα, κυβερνήσεις κλπ) κόμητα Άρμανσμπεργκ ευχαριστώντας τον κλπ, κλπ. Στην πραγματικότητα τον διώχνει κλωτσηδόν όχι μόνο από την θέση, αλλά και από την Ελλάδα. Μόλις έχει επιστρέψει από το Όλντενμπουργκ της Γερμανίας όπου έχει παντρευτεί κρυφά απ’ όλους (Μεγάλες Δυνάμεις και από τους Έλληνες) την Αμαλία. Έχει μάθει από τον πατέρα του Λουδοβίκο Α΄ τις ραδιουργίες του πρωθυπουργού του. Όταν ο Άρμανσμπεργκ κατάλαβε ότι ο Όθωνας είχε πάει στο εξωτερικό για νύφη, είχε βάλει τον προσωπικό γιατρό του βασιλιά να στείλει επιστολές στον πατέρα του στις οποίες περιέγραφε τον γιο του σαν ένα σοβαρά ψυχικά διαταραγμένο άτομο. Το έκανε γιατί έβλεπε ότι το σχέδιό του να ελέγξει τον Όθωνα μπλέκοντάς τον με την μεγαλύτερη κόρη του Λουίζα είχε πάει στράφι. Ο πατέρας όπως ήταν φυσικό το είπε στον γιο του. Αποφάσισαν από κοινού την παραπέρα στάση τους. Ο πατέρας κάνει δώρο στον γιο τον προσωπικό του σύμβουλο ιππότη δε Ρουδάρτ τον οποίο ο τελευταίος φέρνει μαζί του στην επιστροφή του στην Ελλάδα. Στο ίδιο ΦΕΚ της απολύσεως του Άρμανσμπεργκ ο δε Ρουδάρτ παίρνει την θέση του.


1863: Η πολιτεία κάνει το πρώτο πλάγιο βήμα για αποκατάσταση του ονόματος του Οδυσσέα Ανδρούτσου από το στίγμα του προδότη. Με ψήφισμα απονέμει στρατιωτική σύνταξη στην χήρα του Ελένη. Δυο χρόνια αργότερα, το 1865, θα γίνει ανακομιδή των οστών του κάτω από τον Ιερό Βράχο όπου είχε θαφτεί πρόχειρα. Θα μεταφερθούν και θα ταφούν με τιμές αρχιστρατήγου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν η πλήρης αποκατάσταση του ήρωα της Επανάστασης του ΄21. Τα οστά του τελικά μεταφέρθηκαν την 15η Ιουλίου 1947 και τοποθετήθηκαν στην βάση του αγάλματός του στην πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου στην γενέτειρά του την Πρέβεζα. Η χαροκαμένη Ελένη (είχε χάσει και τον μοναχογιό της ηλικίας 13 χρονών) πέθανε 86 ετών την 21.06.1879.


1884: Γεννιέται στον Πύργο (Бургас, Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο ποιητής Κώστας Βάρναλης. Το επώνυμο του πατέρα του ήταν Γιαννάκος. Δημοτικιστής, αγωνιστής σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις του ανθρώπου, αδούλωτο μυαλό μέχρι τον θάνατο του (1974). Πολλά έργα του έχουν μελοποιηθεί κατά καιρούς και αρκετά σημαντική η προσφορά του στην μετάφραση, ιδιαίτερα Αρχαίων Ελληνικών συγγραμμάτων.
Η μπαλάντα του κυρ’ Μέντιου.
Οι μοιραίοι.
Οι πόνοι της Παναγιάς.
Η μπαλάντα του Αντρίκου.


1898: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεώργιου Α’. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, δυο άγνωστοι πυροβόλησαν επί της Λεωφόρου Συγγρού από απόσταση 10 μέτρων έξι φορές κατά του βασιλιά ενώ αυτός επέστρεφε από βόλτα με την άμαξα. Τραυμάτισαν τα άλογα και τον συνοδό ενωμοτάρχη Βασίλειο Νέρη (στην κνήμη). Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από το ανακοινωθέν, είναι ότι δεν ήταν τυφλοί. Αν ήταν, από τα 10 μέτρα θα είχαν καλύτερη τύχη με 6 πυροβολισμούς. Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν (σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν) ότι ο βασιλιάς ανασηκώθηκε και προστάτεψε με το σώμα του την κόρη του Μαρία, απόπειρα κατά των αλόγων ήταν. Άλλωστε μεγάλη μερίδα του τύπου θεώρησε από τότε την όλη υπόθεση στημένη για να δημιουργηθεί κύμα συμπάθειας, ή να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του βασιλιά για τους χειρισμούς του στον πόλεμο του 1897. Ο διευθυντής της εφημερίδας “Καιροί” Πέτρος Κανελλίδης που είχε δημοσιεύσει μαρτυρίες και στοιχεία που αμφισβητούσαν την γνησιότητα της απόπειρας συνελήφθη για εξύβριση του βασιλέως. Μετά από έρευνες συνελήφθησαν οι παρ’ άλογον δολοφόνοι. Δράστες ήταν ο Γεώργιος Καρδίτσης και ο Ιωάννης Γεωργίου ή Κυριακός. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Εκτελέστηκαν με καρατόμηση (γκιλοτίνα) την 27/04/1898. Το αν συνέβηκε το τελευταίο και για τους δυο ή όχι δεν θα μαθευτεί, λόγω του ότι ο στρατός είχε αρνηθεί τις εκτελέσεις, και ή όλη διαδικασία γινόταν πάντα σε πολύ στενό κύκλο: Δήμιος, ιερέας, εκπρόσωπος πολιτείας. Αυτό που ενισχύει τις αμφιβολίες είναι ότι ένας Γιάννης Κυριακός λίγα χρόνια αργότερα δολοφόνησε τον Μαρίνο Αντύπα και αθωώθηκε. Τότε ήταν ο επιστάτης του τσιφλικά και βουλευτή Αγαμέμνωνα Σλήμαν γιου του Ερρίκου, που μετά μεταπήδησε στην παράταξη N. Πλαστήρα, ενώ αργότερα συμμετείχε στο πραξικόπημα του Γ. Κονδύλη το 1935 και είχε πάρει τη θέση του Γενικού Διοικητή Ηπείρου. Το βαθύ κράτος και οι κομματικές σκοπιμότητες για την δολοφονία του Αντύπα μάλλον δεν αφήσαν πολλά περιθώρια για την διευκρίνιση της ταυτοπροσωπίας. Έτσι το συμβάν θα παραμείνει σαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Γεωργίου Α’. Στην θέση Ανάλατος που έγινε η απόπειρα ανεγέρθηκε ο ναός του Άγιου Σώστη.


1924: H CTR μετονομάζεται σε IBM (International Business Machines). Από τότε μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει τις περισσότερες διακρίσεις από κάθε εταιρεία πληροφορικής, απασχολεί περί τους 427.000 εργαζόμενους και είναι από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορα εξελισσόμενες εταιρείες του κόσμου. Οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην ιστορία της είναι το 1952: εισάγει την μαγνητική ταινία για ανάγνωση και αποθήκευση δεδομένων. 1955: αντικαθιστά όλες τις λυχνίες με τρανζίστορ, 1981 το πρώτο PC. 1997 O Deep Blue νικάει σε έξι γύρους στο σκάκι τον grandmaster Γκάρι Κασπάρωφ.


1946: Γίνεται η παρουσίαση του ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) του πρώτου υπολογιστή με το όνομα Computer. Δεν είναι ο πρώτος υπολογιστής που πληρoί την συνθήκη Turing complete. Ο πρώτος ήταν ο γερμανικός Ζ3 (1941) αλλά οι Γερμανικές κυβερνήσεις ή Γ Ράιχ ήταν αυτό (με τον Ζ3), ή ο Gerhard Schröder το 1999 με τα οράματά του (σαν τη Ζαν ντ’ Αρκ) να κάνει πρώτη δύναμη του κόσμου στη πληροφορική τη Γερμανία, έχουν καταστρέψει τη πληροφορική σε αυτή τη χώρα που θα μπορούσε να δώσει πολλά στο τομέα. Ο ENIAC λοιπόν, με 17.000 λυχνίες, 7.200 διόδους, 1,500 ρελέδες, 70.000 αντιστάσεις, 10.000 πυκνωτές, 5.000.000 κολλήσεις στο χέρι, βάρος πάνω από 30 τόνους, 63 τμ χώρο, 150 kw κατανάλωση, είχε ταχύτητα 5kHz για 10ψήφιες πράξεις. Είχε την δυνατότητα παραγωγικής απασχόλησης 2 ωρών την εβδομάδα. Ο υπόλοιπος χρόνος ήταν για: τεστάρισμα της σύνθεσης (configuration test) και setup (17% του Υπολειπόμενου χρόνου). Όλος ο άλλος χρόνος αναλωνόταν σε δοκιμές, διαγνωστικά και επισκευές του hardware.


1989: Εκτοξεύεται ο πρώτος δορυφόρος που ήταν σχεδιασμένος να παρέχει υπηρεσίες GPS (Global Positioning System) ελεύθερες για χρήση απ΄ όλους τους πολίτες. Το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί (παρέχοντας παγκόσμια κάλυψη) το 1994 που εκτοξεύθηκε και ο 24ος. Αφορμή για την ελεύθερη χρήση του ήταν η κατάρριψη το 1983 πολιτικού αεροσκάφους της Νότιας Κορέας, με 269 θύματα, πάνω από απαγορευμένη για πτήσεις περιοχή στην Σοβιετική Ένωση στην οποία είχε μπει από λάθος πλοήγηση. Η χρήση επίγειων συσκευών (δεκτών) GPS έχει γενικευθεί από τότε και καλύπτει πολλούς τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Με την χρήση του GPS η ακρίβεια προσδιορισμού της θέσης φτάνει τα 3.5 m. Σε συσκευές που χρησιμοποιούν εκτός από το GPS και το αντίστοιχο Ρωσικό GLONASS (και τα δυο μαζί) η ακρίβεια φτάνει τα 2m. Το GPS ανήκει στις ΗΠΑ και θεωρείται εθνικός πόρος. Η Ευρώπη αναπτύσσει το δικό της σύστημα εντοπισμού θέσης (το ονόμασαν GSA) από τον οργανισμό Galileo που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Προς το παρόν είναι σε ερευνητικό στάδιο. Το κύριο αν όχι μοναδικό πρόβλημά της είναι η εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι δορυφόροι του εκτοξεύονται στο διάστημα με πυραύλους Σογιούζ. Το γιατί δεν χρησιμοποιούνται για την αποστολή τους στο διάστημα οι Ευρωπαϊκοί Ariane και Vega είναι άγνωστο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Galileo η εκμετάλευση του συστήματος θα αρχίσει μέσα στο 2020.


2005: Τρεις εργαζόμενοι στην Paypal ιδρύουν το YouTube. Ήθελαν να μοιραστούν με τους φίλους τους στο internet τα video που είχαν τραβήξει σε ένα πάρτυ και δεν έβρισκαν κάποια υπηρεσία κατάλληλη γι’ αυτό. Οι τρεις φίλοι ήταν: Ο σχεδιαστής Chad Hurley και οι Steve Chen και Jawed Karim που είχαν σπουδάσει την επιστήμη των υπολογιστών. Το πρώτο video το ανέβασε ο Καρίμ και είναι το Me at the zoo που υπάρχει ακόμη εκεί. Τον Οκτώβριο του 2006 εξαγοράστηκε από την Google έναντι $1.5 δισ.


2012: Τίθεται σε ισχύ το δεύτερο μνημόνιο, ή όπως ονομάζεται επίσημα «Συμβάσεις Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και της Τράπεζας της Ελλάδος«, με τον Νόμο 4046, από την κυβέρνηση που είχε δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό με πρωθυπουργό τον Τραπεζικό Λουκά Παπαδήμο.
Τα δάνεια ήταν: 30€ δισ. για την Εθελοντική Διαχείριση Συναλλαγής, 35€ δισ. για την Προσφορά Επαναγοράς και 5,7€ δισ. για την πληρωμή δεδουλευμένων τόκων. Η σύμβαση υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο. Η αποπληρωμή του δανείου σύμφωνα με την σύμβαση θα γίνει σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι το 2042. Τα επιτόκια και επιβαρύνσεις ήταν 2 μονάδες βάσης επί το σύνολο του ποσού για την προμήθεια διαχείρισης, 48 μονάδες βάσης για το ανεξόφλητο υπόλοιπο μετά από την εξόφληση κάθε δόσης και 0.5 μονάδες βάσης το ετήσιο τέλος υπηρεσίας. Ο δανεισμός αυτός κρίθηκε ανεπαρκής απ’ όλους αφού δεν έκανε το χρέος βιώσιμο. Την 9 Μαρτίου ολοκληρώθηκε το «κούρεμα» των Ομολογιακών Δανείων του Δημοσίου, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Μετά από την «επίτευξη» των στόχων και τους σκοπούς της η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου παραιτήθηκε την 17 Μαΐου και προκηρύχθηκαν εκλογές.  Τα «μέτρα» περικοπών και λιτότητας που περιλάμβαναν οι Συμβάσεις αποδείχθηκαν, όπως και του προηγηθέντος πρώτου μνημονίου, ανεπαρκή (ή αναποτελεσματικά) και οδήγησαν στην ψήφιση νέων σκληρότερων μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση την 8 Νοεμβρίου. Ο επιμένων όμως νικά. Έτσι με επιμονή και υπομονή προς την ίδια πάντα κατεύθυνση φτάσαμε τον Αύγουστο του 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην υπογραφή και άλλου μνημονίου αυτή την φορά όμως από τους αντιμνημονιακούς. Όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, ούτε τα μέτρα αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Τομέα όπως ονόμασαν τις απολύσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς αναδιάρθρωση, ούτε τα μέτρα υπερφορολόγησης έχουν επιφέρει κάποια βελτίωση στα οικονομικά της Ελλάδας. Αντίθετα το χρέος καλπάζει ανεξέλεγκτο πλέον, έχοντας υπερβεί κάθε άλλο προηγούμενο όριο, αλλά κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο κανείς δεν ασχολείται μαζί του, ντόπιος ή ξένος. Και αναρωτιέται κανείς (μα ούτε ένας): τότε γιατί στο όνομα του παλιού πολύ μικρού χρέους σε σχέση με το σημερινό γίνανε όλα αυτά;


←13 Φεβρουαρίου

15 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.