Σαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου

706: Εκτελείται στον ιππόδρομο σε ηλικία 45 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λεόντιος. Είχε διαδεχθεί τον Ιουστινιανό Β’ ανατρέποντας τον  το 695 με την βοήθεια των Βένετων και των συντρόφων του από τις φυλακές που τον είχε ρίξει ο αυτοκράτορας. Αιτία ήταν η ήττα του, σαν στρατηγός του Ιουστινιανού Β’, στην Σεβαστούπολη Κιλικίας, από τους Άραβες, μετά από την λιποταξία κατά την διάρκεια της μάχης 20.000 περίπου Σλάβων από το σύνολο των 30.000 ανδρών του Βυζαντινού στρατού. Με την ανάρρησή του σε αυτοκράτορα είχε κόψει τη μύτη και την γλώσσα του Ιουστινιανού Β’ και τον είχε εξορίσει στην Χερσόνα της Κριμαίας. Σαν αυτοκράτορας κατέλαβε την Καρχηδόνα που είχε πέσει στα χέρια των Αράβων. Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι Άραβες την επανακατέλαβαν, αναγκάζοντας τον Λεόντιο να φύγει με τον στόλο. Κατά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη και ενώ ο στόλος βρισκόταν στην Κρήτη για ανεφοδιασμό, ο στρατός, επαναστάτησε και ανακήρυξε αρχηγό του τον Αψίμαρο. Όταν έφτασαν στην Πόλη, το 698, ο Αψίμαρος με την υποστήριξη των Πράσινων ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με το όνομα Τιβέριος Γ’. Τον Λεόντιο, αφού του κόψανε τη γλώσσα και την μύτη, τον κλείσανε σε μοναστήρι. Όταν επανήλθε ο Ιουστινιανός Β’ μετά την ανατροπή του Τιβερίου, διέταξε την διαπόμπευσή και των δυο (τον Λεόντιο και τον σφετεριστή του θρόνου Τιβέριο) στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, μαζί με αρκετούς υψηλόβαθμους υποστηρικτές τους, με τελικό προορισμό τον τόπο της δημόσιας εκτέλεσής τους: Τον Ιππόδρομο.
Η βασιλεία του Λεόντιου θεωρείται η απαρχή της εικοσαετούς αναρχίας, όπως ονομάστηκε η περίοδος 695-717, όπου ο ένας αυτοκράτορας ανατρεπόταν από τον επόμενο σφετεριστή του θρόνου. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα ανακηρύχθηκαν 6 αυτοκράτορες. Έληξε με ανάρρηση στο θρόνο του Λέοντα Γ΄ Ίσαυρου ιδρυτή της δυναστείας των Ισαύρων που είχε διάρκεια μέχρι το 802 όταν ανατράπηκε η τελευταία της δυναστείας Ειρήνη η Αθηναία.


1835: Γεννιέται ο Δημήτριος Βικέλας. Ποιητής, πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, με μεγάλη κοινωνική κι ανθρωπιστική δράση. Πρωτοστάτησε, από Ελληνικής πλευράς, στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη ίδρυσαν τον «Οίκο Τυφλών«. Έπεισαν τους Εθνικούς Ευεργέτες Κωνσταντίνο Σεβαστόπουλο και Μαρίνο Κοριαλένιο να αφήσουν μεγάλα ποσά στις διαθήκες τους για την ίδρυση Τεχνικής Σχολής («Σεβαστοπούλεια Εργατική Σχολή»). Ίδρυσε τον «Σύλλογο προς Διάδοση Ωφέλιµων Βιβλίων«. Το λογοτεχνικό έργο που άφησε μετά θάνατον (†07.07.1908, 73 ετών), αν και αρκετά περιορισμένο από τις άλλες του δραστηριότητες του, είναι σημαντικό τόσο αυτό καθ’ εαυτό, όσο και σαν πρόδρομος λογοτεχνικών τάσεων (πχ ηθογραφία).


1923: Αυτή τη χρονιά ο Φεβρουάριος τελειώνει σαν σήμερα, στις 15. Η επόμενη ημέρα είναι η 1 Μαρτίου. Η πολιτεία εφαρμόζει το Γρηγοριανό ημερολόγιο σύμφωνα με το ΦΕΚ 24/25-1-1923. Ο Όθων το χρησιμοποιούσε ανεπίσημα από το πρώτο ΦΕΚ (διπλή αναγραφή ημερομηνίας) μέχρι την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι το 1923 χρησιμοποιούνταν μόνο το Ιουλιανό (παλιό) ημερολόγιο, σαν Ελληνορθόδοξο όπως το είχε περάσει η Εκκλησία σε τρεις συνόδους που είχε αφορήσει το νέο, αφού το είχε καθιερώσει ο πάπας Γρηγόριος. Ο Γεώργιος Β’ «πέρασε» το νέο ημερολόγιο με την Σολομώντεια λύση του «πολιτικού ημερολογίου», όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, αφήνοντας  ρητά την εκκλησία με το δικό της ημερολόγιο. Αυτή βρέθηκε επανειλημμένα σε δίλημμα (πχ. 25η Μαρτίου πολιτική εορτή και ταυτόχρονα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που πια δεν συνέπιπταν). Το θέμα  στις Ορθόδοξες Εκκλησίες λύθηκε από την θυελλώδη προσωπικότητα του Μελέτιου Μεταξάκη, που κατά την διάρκεια της πατριαρχίας του τόσο στο Κωνσταντινουπόλεως όσο και μετέπειτα στο Αλεξανδρείας, επέβαλε το Γρηγοριανό. Έτσι η Ελλάδα έγινε η τελευταία Ευρωπαϊκή χώρα που καθιέρωσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η Εκκλησία της Ελλάδος σύρθηκε εκ των πραγμάτων στην εφαρμογή του νέου ημερολογίου ένα χρόνο αργότερα.
Για να δείτε τις ημερομηνίες που αντιστοιχούν από το ένα στο το άλλο ημερολόγιο κλικ εδώ.


1932: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο νομικός, διπλωμάτης και εθνικός ευεργέτης Λυσίμαχος Καυταντζόγλου. Γιος του αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΕΜΠ και ευεργέτη Λύσανδρου Καυταντζόγλου και εγγονός του Ιωάννη Γούτα Καυταντζόγλου που ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρείας. Άφησε όλη του την περιουσία σε κληροδότημα για την κατασκευή του «Πανελλήνιου Ηρώου» στη Θεσσαλονίκη. Το κληροδότημα έμεινε ανενεργό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, που οι διαχειριστές του πείσθηκαν να διατεθεί για την ανέγερση Εθνικού Σταδίου. Το Καυταντζόγλειο Στάδιο εγκαινιάσθηκε την 27η Οκτωβρίου 1960 και ήταν, τότε, το μεγαλύτερο στάδιο της Ελλάδας με χωρητικότητα πάνω από 45.000 θέσεις.


1934: Γεννιέται ο Ελβετός πληροφορικάριος Niklaus Wirth. Ήταν ο αρχιμηχανικός ομάδων που δημιούργησαν πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Pascal, Algol W, Modula, Modula-2, Oberon, Oberon-2, Oberon-07, PL/O, Lola, είναι μερικές από αυτές. Επίσης δημιούργησε τα λειτουργικά συστήματα Lilith και Oberon. Έγινε περισσότερο γνωστός με τον νόμο του Wirth: «Το Software γίνεται όλο και πιο αργό γρηγορότερα απ’ ότι το Hardware γίνεται πιο γρήγορο». Τιμήθηκε με το βραβείο Turing για την προσφορά του στον προγραμματισμό.


1944: Το αβαείο του Μόντε Κασσίνο βομβαρδίζεται από την Αμερικανική αεροπορία με πάνω από 1400 τόνους εκρηκτικών. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεθεμελιωθεί στην κυριολεξία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και λόγο.
Κατά την διάρκεια της μάχης του Μόντε Κασσίνο μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των Γερμανών το μοναστήρι λόγω της δεσπόζουσας στην περιοχή θέσης του είχε κριθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τους Γερμανούς τουλάχιστον σαν παρατηρητήριο και είχε αποφασισθεί η καταστροφή του. Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι μέχρι την ισοπέδωσή του δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς σε τίποτε γιατί φοβόταν ότι λόγω της θέσης του θα ήταν στόχος των συμμάχων. Αντίθετα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του, τα ερείπιά του έγιναν πρώτης τάξεως κρησφύγετα και αμυντικές θέσεις για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Η μάχη του περάσματος για την Ρώμη που είχε αρχίσει την 17η Ιανουαρίου συνεχίστηκε μέχρι και την 18η Μαΐου με 55.000 απώλειες για τους συμμάχους και 20.000 για τους Γερμανούς. Οι σύμμαχοι μετά την κατάληψη της θέσης του Αβαείου, διαπιστώνοντας το άσκοπο αλλά και το μέγεθος της καταστροφής (ειδικά της ιστορικής και της πολιτιστικής), απεκατέστησαν οικοδομικά το μοναστήρι.


1991: Οι ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας Βάτσλαβ Χάβελ, Πολωνίας Λεχ Βαλέσσα και Ουγγαρίας Ζόζεφ Αντάλ ιδρύουν κατά την διάρκεια meeting στο Βίσεγκραντ της Ουγγαρίας το Visegrand Group. Μετά την  διάλυση της Τσεχοσλοβακίας  μέλη του είναι η Τσεχία και Σλοβακία. Στόχοι  του  είναι:
1) Να εξαλείψουν τα απομεινάρια του κομουνιστικού μπλοκ στην Κεντρική Ευρώπη.
2) Να ξεπεράσουν τις ιστορικές εχθρότητες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.
3) Μέσω κοινών προσπαθειών να επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι, δηλαδή να επιτευχθεί επιτυχώς ο κοινωνικός μετασχηματισμός και να ενταχθεί στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
4) Την προσέγγιση των ιδεών των τότε κυβερνώντων πολιτικών ελίτ.
Οι χώρες του είναι μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.
Πραγματικά περίεργο γκρουπ.


1998: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γεώργιος Μυλωνάς νομικός και πολιτικός. Ήταν ο γραμματέας της ελληνικής αντιπροσωπείας της διάσκεψης του Αγίου Φραγκίσκου (San Francisco) το 1945 που δημιούργησε τον ΟΗΕ. Συμμετείχε στη Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 1964 σαν υφυπουργός προεδρίας και μετά τον θάνατο του Λουκή Ακρίτα σαν υφυπουργός Παιδείας (την θέση του υπουργού την είχε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να υλοποιήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση). Είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την δημιουργία Σχολών στα Γιάννενα που λειτουργούσαν σαν παραρτήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξορίστηκε επί χούντας στην Αμοργό απ’ όπου δραπέτευσε το 1969 στο εξωτερικό. Με την μεταπολίτευση το 1974 έγινε υπουργός στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Έγινε πάλι υπουργός το 1989, σαν μέλος του Συνασπισμού (τότε που συμμετείχαν όλες οι αριστερές δυνάμεις), στην Οικουμενική Κυβέρνηση.


1999: Ο ιδρυτής του PKK (Εργατικό Κουρδικό Κόμμα) Αμπντουλάχ Οτσαλάν συλλαμβάνεται ενώ μεταφέρεται από την Ελληνική πρεσβεία του Ναϊρόμπι στο αεροδρόμιο. Είχε προηγηθεί η μεταφορά του από την Αθήνα στο Ναϊρόμπι, με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Τουρκική MIT και η CIA. Το γεγονός προξένησε διαδηλώσεις των Κούρδων εναντίον των πρεσβειών Ελλάδας και Ισραήλ σε όλο το κόσμο. Στο Βερολίνο κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων η Γερμανική Αστυνομία σκότωσε τρεις Κούρδους και τραυμάτισε 16. Για να αποφύγει κλιμάκωση της βίας απείλησε ότι θα απελάσει όλους τους Κούρδους αν υπάρξει συνέχεια στις ταραχές. Ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια επειδή η Τουρκία κατάργησε την θανατική ποινή. Η Ελλάδα βρέθηκε υπόλογη απέναντι στο Κουρδικό Έθνος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη που διαχειρίστηκε την υπόθεση, είναι αδιαμφισβήτητες όπως αυτές  αναδεικνύονται μέσα από την απόρητη έκθεση του πρεσβευτή Γεωργίου Κωστούλα προς τον Γιάννο Κρανιδιιώτη στο ΥΠΕΞ μετά από αίτημα του τελευταίου.


←14 Φεβρουαρίου

16 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.