Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου

1392: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος. Γιος και διάδοχος του Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου από την ηλικία των εννέα ετών και συναυτοκράτορας του Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού, που είχε την κηδεμονία του και για τον λόγο αυτό είχε ανακηρυχθεί συναυτοκράτορας. Όλες οι διπλωματικές προσπάθειές του για εξολόθρευση των Τούρκων με βοήθεια από την δύση απέτυχαν. Αναγκάστηκε στο τέλος να υπογράψει συμφωνία με τον Μουράτ Α’ με την οποία ήταν φόρου υποτελής και υποχρεωμένος να του παρέχει στρατιωτική βοήθεια, όποτε υπήρχε ανάγκη. Η παραμονή του στο θρόνο ήταν με «διαλείματα»: Με την ενηλικίωση του Ιωάννη ΣΤ΄ μέχρι και την παραίτησή του (1347-1354). Το 1380-81 που τον είχε φυλακίσει ο πρωτότοκος γιος του Ανδρόνικος Δ΄Παλαιολόγος, με τον οποίο είχαν διαφορές πριν από αρκετά χρόνια.   Το 1391 τον είχε ανατρέψει για λίγους μήνες ο εγγονός του Ιωάννης Ζ΄ Παλαιολόγος . Τον διαδέχθηκε ο γιός του Μανουήλ Β΄.


1828: Ο Ιμπραήμ αποχωρεί από την Τρίπολη που χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του αφού προηγουμένως έχει κάψει και το τελευταίο οικοδόμημα και έχει γκρεμίσει τα τείχη της. Είναι η τρίτη καταστροφή της Τρίπολης μετά τα ορλωφικά και την κατάληψή της από τους Έλληνες. Ο Ιμπραήμ αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από διακοίνωση των μεγάλων δυνάμεων. Η καταστροφή της πόλης κράτησε 9 μέρες (από τις 7 Φεβρουαρίου).


1886: Πεθαίνει ο Ιωάννης Παπάφης σε ηλικία 94 ετών στην «θετή» πατρίδα του στην Μάλτα. Εθνικός Ευεργέτης, που κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν γνωστός από τις ανώνυμες δωρεές του, μετά θάνατον αφήνει κληροδοτήματα με κυριότερο το ορφανοτροφείο. Η πρώτη του δωρεά έγινε ενεχειρίζοντας το 1827, στον Καποδίστρια 4.000 Ισπανικά δίστηλα και τονίζοντάς του ότι αυτή ήταν η πρώτη από τις δωρεές του και να την διανείμει στην Ελλάδα στους «αναξιοπαθούντας, δυστυχούντας και έχοντας ανάγκη». Ο Καποδίστριας με 4.000 δίστηλα στα χέρια και με ταμία της Ελλάδος τον Ιωάννη Δομπόλη που και αυτός έδωσε όλη την προσωπική του περιουσία για την δημιουργία της Τράπεζας, όπως έκανε και ο ίδιος ο Κυβερνήτης, έφτιαξαν την «Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα της Ελλάδος«. Την πρώτη Ελληνική Τράπεζα. Μετά από αυτό το «πάθημα» ο Παπάφης άλλαξε τακτική. Έκανε δωρεές μικροποσά (γι΄αυτόν), ανώνυμα μέσω των Τραπεζιτών του της Αγγλίας και της Γαλλίας σε κάθε Ελληνικό ίδρυμα που υπήρχε ή δημιουργούνταν στον Ελλαδικό χώρο, άσχετα αν ήταν σε περιοχή του τότε Ελληνικού κράτους ή όχι. Σχολεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, ναοί, Πατριαρχείο, Πολυτεχνείο όλοι είχαν πάρει το κάτι τις τους από τον ανώνυμο ευεργέτη.  Έτσι απέφευγε τα «τσιμπούρια», όσο μπορούσε και την διάθεση των χρημάτων για άλλους σκοπούς. Οι Έλληνες, πονηροί όπως πάντα, είχαν βρει την διαδρομή των χρημάτων και φρόντιζαν να κρατούν επαφή μαζί του. Με την διαθήκη του άφησε το κληροδότημα για την ίδρυση και συντήρηση του Παπάφειου, όπως και για αντίστοιχο στην Μάλτα.


1907: Γεννιέται στο Ναύπλιο ο πεζογράφος Άγγελος Τερζάκης († 03.08.1979, 72 ετών). Δημοτικιστής, ασχολήθηκε με διήγημα, δοκίμιο, μυθιστόρημα, θέατρο, περιγράφοντας συνήθως τη κοινωνία και τα γεγονότα της γενιάς του, με αφήγηση από απαισιόδοξη εως καταθλιπτική. Πέθανε το 1979 στην Αθήνα. Γνωστά έργα του «Πριγκίπισσα Ιζαμπώ«, «Μενεξεδένια Πολιτεία» (μεταφέρθηκε στην μεγάλη και την μικρή οθόνη), «Ταξίδι με τον Έσπερο«, «Δίχως Θεό», «Γαμήλιο εμβατήριο«.


1923: Ο αρχαιολόγος – αιγυπτιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ αποσφραγίζει τον διάδρομο που οδηγεί στον νεκροθάλαμο και αντικρύζει την σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών.


1942: Στο χωριό Δομνίτσα (Δομνίστα) Ευρυτανίας ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης αναγγέλλει την δημιουργία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΛΑΣ. Ήταν το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ. Μέσα σε δυο χρόνια από την ίδρυσή του αριθμούσε πάνω από 50.000 αντάρτες, όντας έτσι η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σε όλη την διάρκειά της είχε προστριβές και συγκρούστηκε επανειλημένα με την δεύτερη σε μέγεθος αντιστασιακή οργάνωση, του ΕΔΕΣ. Η μοναδική φορά που συνεργάστηκαν οι δυο κύριες αντιστασιακές οργανώσεις της Ελλάδας ήταν και η κορυφαία στιγμή της αντίστασης στον Γοργοπόταμο. Ο ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση διαλύθηκε (όπως και όλες οι ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις) με την Συφωνία της Βάρκιζας.


1943: Ιταλικά στρατεύματα κατοχής καίνε τα σπίτια και σφάζουν τους κατοίκους 3 χωριών. Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία σαν η σφαγή του Δομένικου από το όνομα του μεγαλύτερου χωριού που είχε και τα περισσότερα θύματα (138). Τα άλλα δυο ήταν η Μυλόγουστα (σημερινό Μεσοχώρι) με 12 θύματα και το Δαμάσο με 5 θύματα. Υπήρξαν άλλοι 40 νεκροί διερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή. Η θηριωδία συντελέστηκε σε αντίποινα επίθεσης δύναμης του ΕΛΑΣ Ολύμπου κατά Ιταλικής φάλαγγας έξω από το Δομένικο. Οι Ιταλοί υπεύθυνοι δεν λογοδότησαν ποτέ για το συγκεκριμένο έγκλημα πολέμου.


1964: Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου παίρνει τις εκλογές με 52,72% και σχηματίζει κυβέρνηση, η ΕΡΕ (ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε φύγει στο εξωτερικό) που έχει συνασπιστεί με το Κόμμα Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη παίρνει 35,26% και η ΕΔΑ 11,80%. Αυτές ήταν οι τελευταίες εκλογές που έγιναν πριν την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα. Νέα εκλογική αναμέτρηση έγινε μετά την πτώση της την 17.11.1974.


1966: Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη κατά του βουλευτή Μίκη Θεοδωράκη για προσβολή του προσώπου του βασιλέως (Κωνσταντίνου Β΄) και δυσφήμηση της βασιλομήτορος (Φρειδερίκης). Επίσης ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας του προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη. Η δίωξη έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργού δικαιοσύνης της τρίτης κυβέρνησης αποστασίας του Σ. Στεφανόπουλου. Η προσβολή, σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της δίωξης, είχε γίνει με το έργο του σαν συνθέτης (τα τραγούδια του). Ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην κοινή δήλωση, πριν 20 μέρες, των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών Μ. Θεοδωράκη – Μ. Χατζηδάκη – Σ. Ξαρχάκου, με την οποία απαγόρευαν την αναμετάδοση των τραγουδιών τους στην Ελλάδα σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την λογοκρισία που υφίσταντο.  Ο Μίκης, όπως τόνισε στην απάντησή του, είχε μελοποιήσει έργα των Ελλήνων ποιητών διεθνούς εμβέλιας: Σεφέρη, Βάρναλη, Ελύτη, Ρίτσου.  Οι τρεις συνθέτες προχώρησαν σε μήνυση κατά της ΕΙΡ που αγνοώντας την δήλωσή τους συνέχιζε να αναμεταδίδει συνθέσεις τους. Η υπόθεση δεν είχε κάποια συνέχεια γιατί η χούντα που ακολούθησε έδωσε “οριστική λύση” στο θέμα. Ποινικοποίησε τα τραγούδια του: Όποιος τραγουδούσε (μουρμούριζε, ή απλά σφύριζε) ή άκουγε τραγούδια του Θεοδωράκη διώκονταν για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Τον Αύγουστο του 1967 τον συνέλαβαν δίνοντας εκκίνηση σ΄ ένα γαϊτανάκι φυλακίσεων, εξοριών, εκτοπίσεων.


1985: Εγκαινιάζεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τον Α. Παπανδρέου, που ήταν και ο νουνός του. Κόστισε 8 δις δρχ. Όλος ο χώρος έχει έκταση 288 στρεμμάτων από τα οποία τα 50 είναι το κτίριο, χωρητικότητας 10.000 έως 14.000 θέσεων, ανάλογα με την χρήση. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία για τον σχεδιασμό, κατασκευή και εργονομία του. Εκτός από χώρος αθλητικών εκδηλώσεων είναι εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος. Τα έσοδά του διαρκώς μειώνονται και παρά την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εξόδων του, επιχορηγείται με πάνω από 8€ εκ. το χρόνο (στοιχεία 2011).


←15 Φεβρουαρίου

17 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.