Σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου

1405: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ταμερλάνος. Έτσι έμεινε γνωστός στην ιστορία ο Τουρκομογγόλος κατακτητής Αμίρ Τιμούρ. Ξεκίνησε παίρνοντας την αρχηγία του Χανάτου του Τσανγκατάι (δεύτερος γιος του Τζένγκις Χαν). Σταδιακά (χρειάστηκαν 35 χρόνια πολέμων) το επέκτεινε φτάνοντας το κράτος του να κατέχει τα εδάφη από την Κασπία μέχρι την Τουρκία, Ιράκ και Ινδία. Αιμοσταγής και αδίστακτος δεν χάριζε κάστανα ούτε στους ομόθρησκούς του. Για το Βυζάντιο υπήρξε ανέλπιστα ευεργετικός μια και επιτέθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία το 1402 ενώ ο σουλτάνος Βαγιαζήτ Α΄ πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη από το 1393, δίδοντας έτσι στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία άλλον μισό αιώνα ζωής. Λίγο πριν πεθάνει όρισε διάδοχό του τον εγγονό του Τζαχανγκίρ. Οι υπόλοιποι απόγονοί του δεν σεβάστηκαν την τελευταία επιθυμία του ξεκινώντας έναν πόλεμο διαδοχής που κράτησε 15 χρόνια και οδήγησε σε διάλυση την αυτοκρατορία που είχε στήσει με τόσους πολέμους και αίμα. Για την ιστορία την διαμάχη κέρδισε ο γιος του Σαχρούχ.


1546: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Μαρτίνος Λούθηρος. Γερμανός κληρικός, ο ιδρυτής της Προτεσταντικής Εκκλησίας. Αμφισβήτησε τον Πάπα και την καθολική εκκλησία, αρνήθηκε ότι με χρήματα αγοράζεις μια θέση στον Παράδεισο, αρνήθηκε την ισχύ κάθε χριστιανικής διδαχής και κειμένου εκτός από αυτά που υπάρχουν στην Βίβλο, αρνήθηκε την ιεροκρατία αμφισβητώντας ότι όλοι οι βαπτισμένοι είναι μια ιερή κοινότητα. Παντρεύτηκε την Katharina von Bora, αμφισβητώντας έτσι έμπρακτα την αγαμία του κλήρου. Στις 31 Οκτωβρίου 1517 τοιχοκόλλησε τις θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ ξεκινώντας επίσημα το δόγμα του προτεσταντισμού που μαζί με τον καθολικισμό και την ορθοδοξία είναι τα τρία κύρια δόγματα του Χριστιανισμού. Προς το τέλος της ζωής του έγινε αντισημιτικός, κηρύσσοντας ότι τα σπίτια των Εβραίων έπρεπε να καταστραφούν, οι συναγωγές τους να καούν, τα χρήματά τους να κατασχεθούν και να περιοριστούν οι ελευθερίες τους.
…δεν πιστεύω στο αλάθητο του πάπα, ούτε στο αλάθητο των συνόδων, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πολλές φορές και οι πάπες και οι σύνοδοι, έχουν σφάλλει και έχουν πέσει σε αντιφάσεις…


1564: ‘Φεύγει’ πλήρης ημερών (88 ετών) ο Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni). Ιταλός αναγεννησιακός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής. Το έργο του μοναδικό, πρωτοποριακό έως τολμηρό για την εποχή του και πάνω απ’ όλα ο τεράστιος όγκος δουλειάς που άφησε. Ήταν ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της εποχής του και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.


1834: Δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην Ελλάδα. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πήρε αυτό το όνομα γιατί για την σύσταση, συντήρηση και λειτουργία αυτών των Σχολείων, ήταν σύμφωνα με αυτόν το Νόμο, υπεύθυνοι οι Δήμοι. Με τον ίδιο Νόμο δημιουργείται το διδασκαλείο που εκπαιδευόταν οι δάσκαλοι. Αυτοί χωριζόταν, αναλόγως των προσόντων τους, σε δάσκαλους νομών και επαρχιών και σε δασκάλους α΄, β΄ και γ΄ τάξεως. Η εκπαίδευση στα σχολεία ήταν υποχρεωτική για όλα τα παιδιά (εννοούσε τα αγόρια) ηλικίας 5 έως 12 ετών. Για τις κοπέλες η σύσταση σχολείων θηλέων και η φοίτηση ήταν προαιρετική. Όσοι δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο είχαν πρόστιμο τουλάχιστον 10 λεπτών της δραχμής ανά ώρα χαμένης διδασκαλίας. Για απουσίες μεγάλου χρονικού διαστήματος γινόταν διακανονισμός.


1856: Ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ εκδίδει το διάταγμα Χάτι-Χουμαγιούν. Με αυτό όλες οι θρησκευτικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξομοιώνονταν (ή θα εξομοιώνονταν), απέναντι στο νόμο, με τους Μωαμεθανούς της πολίτες. Στα χαρτιά υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε διαχρονικά στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι λόγοι όμως που δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης αυτού του διατάγματος προοιώνιζαν και την μη τήρηση των μέτρων που είχε εξαγγείλει για άμεση εφαρμογή, όπως και αυτών για τα οποία θα μεριμνούσε. Όπως για παράδειγμα  της δημιουργίας συστήματος άμεσης φορολογίας, ώστε να μην υπερφορολογούνται οι υπήκοοί της. Αυτό που ίσχυσε από την πρώτη στιγμή ήταν η στράτευση όλων των πολιτών. Ο λόγος λοιπόν ήταν ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας, Αγγλία και Γαλλία, στον πόλεμο της Κριμαίας, βλέποντας ότι ο πόλεμος με την Ρωσία δεν θα τελείωνε ποτέ, είχαν δρομολογήσει ειρηνική λύση. Για να δεχθεί η Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε θέσει σαν προαπαιτούμενο την από την πλευρά της Τουρκίας ισότιμη μεταχείριση των  πληθυσμών μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας της, τα οποία όρια θα ήταν το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, αλλιώς απειλούσε την συνέχιση του πολέμου μέχρι την απελευθέρωση όλων των Χριστιανικών μειονοτήτων. Με άλλα λόγια την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το διάταγμα υπεγράφη μετά από αφόρητες πιέσεις Αγγλίας και Γαλλίας στον σουλτάνο. Σε ένα μήνα από την έκδοση του Χάτι Χουμαγιούν υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων.


1871: Ο Γεώργιος Α’ σε μια προσπάθεια να μετατρέψει την Ελλάδα σε μιλιταριστικό κράτος, με βασιλικό διάταγμα, εισάγει στα σχολεία την υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση για όλους όσους είναι άνω των 14 ετών. Η εκπαίδευση θα γινόταν από μόνιμους υπαξιωματικούς. Ο Νόμος επίσης προβλέπει την δημιουργία στρατιωτικών μονάδων (Πραγματικών ή εικονικών δεν διευκρινίζεται. Η φράση είναι «…η κατ’ ουλαμούς, λόχους και τάγματα διαίρεσης των μαθητών…») στα Σχολεία με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Στρατιωτικών. Ο νόμος καταργήθηκε το 1877 λόγω αδυναμίας του στρατού να επανδρώσει τα σχολεία με τους εκπαιδευτές που ήταν αναγκαίοι.


1892: Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α‘, παύει αναίτια με μίνι πραξικόπημα, την κυβέρνηση πλειοψηφίας του Θ. Δηλιγιάννη που έχει την αρχή της «δεδηλωμένης» (αποδοχή από την Βουλή). Αναγκάζεται να το κάνει γιατί η κυβέρνηση αρνείται γραπτά να παραιτηθεί σε προφορικό του αίτημα. Είναι η μοναδική φορά στα χρονικά της νεότερης Ελληνικής ιστορίας που ανώτατος άρχων ασκεί το τυπικό δικαίωμά του να πάψει κυβέρνηση. Δεν το κάνει λόγω της φαυλότητας της κυβέρνησης που έχει φτάσει την χώρα στη χρεοκοπία, αλλά επειδή ο Δηλιγιάννης δεν έκανε τα «χατήρια» σε ομάδα Γάλλων κεφαλαιούχων που τα συμφέροντά τους εκπροσωπούσε ο ισχυρός άντρας τη εποχής και φίλος του βασιλιά Ανδρέας Συγγρός. Δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κανένα κόμμα, ούτε το τρίτο κόμμα που είχε δημιουργηθεί από την Δημήτριο Ράλλη για «εξυπηρέτηση» της αυλής και είχε μόνο 6 βουλευτές, αλλά σε ένα μεμονωμένο βουλευτή του τρίτου κόμματος, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, που σχηματίζει κυβέρνηση «αυλικοφωλιά» όπως την καταγγέλλει ο βασιλικός Δ. Ράλλης. Ο Κωνσταντόπουλος διαλύει τη Βουλή για 30 ημέρες, προς άγρα υπουργών και βουλευτών που θα τον στήριζαν. Θα αποτύχει και την 12 Μαρτίου θα διαλυθεί οριστικά η Βουλή, προκηρύσσοντας εκλογές για την 3 Μαΐου.


1908: Δίδεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Λη ντε Φόρεστ για την εφεύρεση της τριόδου λυχνίας. Η τρίοδος λυχνία ήταν η “μητέρα” των τρανζίστορς. Με αυτήν ο κόσμος μπήκε στην εποχή των ηλεκτρονικών. Ήταν το απαραίτητο συστατικό για την ενίσχυση ασθενών σημάτων εναλλασσομένου ρεύματος (από 5 έως 200 φορές). Γνωστές εφαρμογές της ήταν το ράδιο, η τηλεόραση, το ραντάρ. Με την ανακάλυψη του τρανζίστορ η χρήση της γνώρισε ραγδαία πτώση λόγω του πολύ φτηνού κόστους κατασκευής των τελευταίων και του μικρού όγκου τους σε σχέση με την λυχνία. Δεν εξαλείφθηκε τελείως λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της που την διαφοροποιούν από τα τρανζίστορ. Παράδειγμα τα υψηλών απαιτήσεων ακουστικά συστήματα χρησιμοποιούν τριόδους λόγω της αναλογικής τους απόκρισης που δεν μπορούν να αποδώσουν τα τρανζίστορς με τους/τις on-off διακόπτες/πύλες τους.


1952: Η Ελλάδα και η Τουρκία εντάσσονται στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (NATO). Προκειμένου να γίνουν μέλη, το άρθρο 2 της ένταξης περιλαμβάνει τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού, περί μη επίθεσης μέλους του NATO σε άλλο μέλος.


1959: Η κυβέρνηση της ΕΡΕ ψηφίζει το Νόμο 3933 με τον οποίο αναστέλλονται οι διώξεις κατά εγκληματιών πολέμου. Με αυτόν το νόμο καταργεί επίσης χωρίς να τολμήσει να το κατονομάσει το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου («…αντίγραφα δε των δικογραφιών παραδίδονται εις τας οικείας δικαστικάς αρχάς…»). Τα αντίστοιχα γραφεία σε όλες τις άλλες χώρες συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν μέχρι σήμερα. Εξαιρεί την υπόθεση του εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν μετά από ισχυρότατες πιέσεις της αντιπολίτευσης του τύπου και της κοινής γνώμης. Ο νόμος εκδίδεται μεσούσης της δίκης του. Κατηγορούνταν ότι από την θέση του εισαγγελέα της Κομαντατούρ στην Θεσσαλονίκη ήταν υπεύθυνος για αποστολή 45.000 περίπου Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και υφαρπαγή περιουσιών τους, ακόμη και για τυμβωρυχία του νεκροταφείου της Εβραϊκής κοινότητας, που η αξία τους ήταν πάνω από 125 εκ. χρυσά φράγκα. Η Γερμανική κυβέρνηση είχε ασκήσει έντονες πιέσεις για απελευθέρωση του Μέρτεν, με ανταλλάγματα δάνειο 200 εκ. μάρκων και την απορρόφηση ελληνικού εργατικού δυναμικού μεταναστών στην Δ. Γερμανία. Ο Κ. Καραμανλής δέχθηκε την απελευθέρωσή του, αλλά όταν κατατέθηκε το σχέδιο νόμου στην Βουλή, η αντίδραση έφτασε σε επίπεδο χειροδικιών και επεισοδίων μέσα στην αίθουσα και προστέθηκε η εξαίρεση, που δυσαρέστησε την Γερμανική κυβέρνηση. Ο Μάξ Μέρτεν αποφυλακίσθηκε, με Νομοθετικό Διάταγμα (4016/3.11.59) που φωτογραφικά τροποποιούσε τα δυο πρώτα άρθρα, μόλις κόπασε ο θόρυβος, παρά την 25ετή κάθειρξή του, την 5η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.


1967: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ Αμερικανός πυρηνικός φυσικός που συνδιεκδικεί με τον Ενρίκο Φέρμι τον τίτλο του πατέρα της ατομικής βόμβας. Ήταν ο επικεφαλής των εργαστηρίων του Manhattan Project. Με αυτό το project κατασκευάστηκε η πρώτη ατομική βόμβα. Το 1949 όντας πρόεδρος της επιτροπής ατομικής ενέργειας των ΗΠΑ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και κατασκευή της βόμβας υδρογόνου, στα πλαίσια του Μακαρθισμού κατηγορείται από το FBI σαν κομμουνιστής, με στοιχεία τις σχέσεις του με άλλους κομμουνιστές. Ο αδελφός του και οι δυο σύντροφοι της ζωής του (γυναίκα και ερωμένη) ήταν στο κομμουνιστικό κόμμα των ΗΠΑ, όπως και αρκετοί μαθητές και συνεργάτες του. Ο ίδιος παρ΄όλο που είχε βοηθήσει έμπρακτα, αλλά και ιδεολογικά ήταν αρκετά κοντά με τις απόψεις του κόμματος, δεν είχε γίνει μέλος, κυρίως λόγω φόρτου εργασίας. Το πόρισμα ήταν ότι ο Οπενχάιμερ είναι πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης και παύθηκε από κάθε θέση και δραστηριότητα.


1983: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους οι Ελληνίδες είναι, νομοθετικά, απόλυτα ίσες με τους Έλληνες. Με ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δημιουργείται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο απόλυτης εξίσωσης των δυο φύλων. Αν και κοινωνικά έχουν αρκετά ακόμη να γίνουν ο Νόμος 1329/15.2.1983 θα μείνει από αυτούς που παράγουν κοινωνική δικαιοσύνη.


2010: Το Wikileaks αρχίζει την δημοσίευση 251.287 διπλωματικών, ηλεκτρονικά διακινηθέντων, εγγράφων πρεσβειών των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη και έξω από κάθε μέτρο σύγκρισης διαρροή διπλωματικών εγγράφων στο κόσμο που ονομάστηκε Cablegate. Ο επικεφαλής του Wikileaks Julian Assange καταλαβαίνοντας την επικινδυνότητα αυτών των εγγράφων έρχεται σε συνεννόηση με πέντε διεθνούς κύρους εφημερίδες για την δημοσίευση αυτών των εγγράφων που θα τα λογόκριναν όπου αυτά δημιουργούσαν κίνδυνο για ανθρώπους στους οποίους αναφερόταν. Οι εφημερίδες ήταν: η Ισπανική El Pais, η Γερμανική Der Spiegel, η Γαλλική Le Monde, η Αγγλική The Guardian και η Αμερικανική The New York Times. Δημοσίευσαν κάποια απ΄ αυτά αλλά μετά από σειρά πιέσεων σταμάτησαν την ήδη με διακοπές δημοσίευσή τους. Ο Julian Assange κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από κάποιες Σουηδέζες και από τότε η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του από την Αγγλία στην οποία βρισκόταν εκείνη την εποχή. Ο Assange ζήτησε πολιτικό άσυλο και κατέφυγε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ, την μοναδική χώρα που του την παρείχε. Από τότε ζει εκεί, μια και η Μ. Βρετανία έχει δηλώσει ότι μόλις βγει από την πόρτα της Πρεσβείας ακόμη και με διπλωματικό αυτοκίνητο για να πάει στο Εκουαδόρ θα τον συλλάβει και θα τον εκδώσει στη Σουηδία. Η τελευταία έχει σκοπό να εκδώσει τον Assange στς ΗΠΑ από τις οποίες κατηγορείται για κατασκοπεία. Την 5η Φεβρουαρίου 2016 με απόφαση του ΟΗΕ η υπόθεση Assange χαρακτηρίστηκε σαν αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση. Κατά της απόφασης θα προσφύγουν, κατά δήλωσή τους, οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Σουηδία. Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάννιγκ που είχε δώσει ∼750.000 έγγραφα στο Wikileaks καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία. Επειδή όμως ουδείς τέλειος έχω φτιάξει την δική μου συλλογή από τα πρωτότυπα cables. Αφορά αυτά που αναμεταδόθηκαν από τις δυο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Αθήνας, Θεσσαλονικής) και από τις αντίστοιχες όλων των γειτονικών χωρών. Επίσης έχει όλα τα cables, άσχετα από πρεσβεία, που αναφέρονται στην Ελλάδα, ή για Έλληνες. Κλικ εδώ, ακολουθείστε τις οδηγίες και καλό σκάψιμο.


←17 Φεβρουαρίου

19 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.