Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου

1878: Ο Τόμας Έντισον παίρνει την 200521 άδεια ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του φωνογράφου. Ήταν η πρώτη συσκευή που αποθήκευε φωνή, ήχους και τους αναπαρήγαγε. Είχε ξεκινήσει την έρευνά του με στόχο την τηλεφωνική αναμετάδοση των τηλεγραφικών σημάτων μορς. Κατά την διάρκεια της έρευνας του ήλθαν και άλλες ιδέες, αλλά και η αμφιβολία της χρησιμότητάς της. Έτσι έκανε μια παρουσίαση του φωνογράφου τον Νοέμβριο του 1877 για να δει τις αντιδράσεις. Η συνέχεια και οι εξελίξεις στο θέμα της εγγραφής, αποθήκευσης και αναπαραγωγής του ήχου δηλώνουν ότι δεν έχασε τον καιρό του με αυτήν την εφεύρεση. Ο Έντισον μέχρι το τέλος της ζωής του είχε πάρει 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


1916: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ερνστ Μαχ, φυσικός και φιλόσοφος. Είχε γεννηθεί στο Μπρνο της Τσεχίας που τότε ανήκε στην Αυστρία. Σαν φιλόσοφος είχε ασκήσει έντονη κριτική στη Νευτώνειο Φυσική, αναπτύσσοντας τον λογικό θετικισμό, που θεωρείται ο πρόδρομος της θεωρίας της σχετικότητας. Σαν φυσικός ασχολήθηκε με τα κρουστικά κύματα και καθιέρωσε τον αριθμό Μαχ που χρησιμοποιείται σήμερα για μέτρηση, συνήθως, υπερηχητικών ταχυτήτων. Είναι ο αριθμός που προκύπτει από την διαίρεση της ταχύτητας ενός σώματος δια την ταχύτητα διάδοσης του ήχου στον αέρα (343 m/s ή 1.234,8 km/h).


1946: Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου η δίκη των εγκληματιών πολέμου Τζιοβάνι Ραβάλλι (Ιταλός) και Άντον Κάλτσεφ (Βούλγαρος). Κατηγορούνταν για την δράση τους επί κατοχής στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς με πάνω από επτακόσια θύματα. Παρά την παρέλαση πολλών μαρτύρων, θυμάτων που γλύτωσαν ή συγγενών των θυμάτων, παρά την πρόταση από την κατηγορούσα αρχή για την ποινή του θανάτου καταδικάστηκαν την 10.06.1946 σε ισόβια. Η δίκη έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από αριστερούς και δεξιούς για το αν οι Έλληνες συνεργάτες τους ήταν δοσίλογοι ή εαμίτες. Οι συνήγοροι επίσης είχαν χωριστεί σε αριστερούς και δεξιούς. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που ξεκίνησε πρωτοσέλιδο προεκλογικά έπεσε κατακόρυφα μετά τις εκλογές.


1956: Στις εκλογές η νεοσύστατη ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή παίρνει 30.000 λιγότερους ψήφους (47,38%) από την αντίπαλη παράταξη που ήταν ο προεκλογικός συνασπισμός των κομμάτων της «Δημοκρατικής Ένωσης» (48.35%). Χάρη στον εκλογικό νόμο ΦΕΚ 340/22.12.55 άρθρο 15 (στα αστικά κέντρα που δεν είχε δύναμη η ΕΡΕ ίσχυε η απλή αναλογική ενώ στην επαρχία που είχε δύναμη, το πλειοψηφικό) πήρε 165 έδρες στη Βουλή και σχημάτησε Κυβέρνηση. Τον εκλογικό νόμο τον είχε «περάσει» ο ίδιος ο Καραμανλής ενώ ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης που διενήργησε τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα με το νόμο 2159/7.6.1952. Θα παραιτηθεί το 1958 για να διενεργηθούν πάλι εκλογές.


1959: Η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Τουρκία και οι αρχηγοί των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, σε συνάντησή τους στο Lancaster House του Λονδίνου, ξεκινούν με την κατ’ αρχήν συμφωνία ότι η Κύπρος θα γίνει ανεξάρτητη χώρα. Από τις διαπραγματεύεσεις που ακολουθούν, προκύπτουν οι Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου*, που καθορίζουν το καθεστώς ανεξαρτησίας. Με αυτό προβλέπεται μεν η ανεξαρτησία της, αλλά δίδεται η δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά της από τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες που χρίζονται εγγυήτριες δυνάμεις: Αγγλία, Τουρκία Ελλάδα. Ο Μακάριος προσπαθεί ν΄ αντισταθεί απειλώντας ότι θα αποχωρήσει αλλά στο τέλος υποκύπτει στον εκβιασμό: ή υπογράφει, ή η Κύπρος θα παραμείνει για πάντα στο προηγούμενο καθεστώς της επικυριαρχίας των Άγγλων. Η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος τις 16.08.1960. Η Ελληνική βουλή θα επικυρώσει τις συμφωνίες με 170 ψήφους υπέρ και 117 κατά. Υπέρ ήταν το κόμμα της ΕΡΕ. Ο Κ. Καραμανλής θα δηλώσει για τις συμφωνίες αυτές ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Αντίθετα ο Ηλίας Ηλιού της ΕΔΑ καταψηφίζοντας τις συνθήκες θα δηλώσει προφητικά: «Η Κύπρος δεν κατέστη ούτε δημοκρατία ούτε ανεξάρτητος. Αι συμφωνίαι αποτελούν πράγματι μιαν πρωτοφανή ήττα της Ελλάδος.» Ο Γεώργιος Παπανδρέου θα την καταδικάσει γιατί η δική του γραμμή ήταν ξεκάθαρη: Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
* Οι Συνθήκες ήταν τέσσερις: Το Σύνταγμα της Κύπρου, η εγακθίδρυση της Δημοκρατίας της Κύπρου, η Συνθήκη Συμμαχίας (Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας) και η Συνθήκη Εγγύησης της ανεξαρτησίας της.


1962: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γεώργιος Παπανικολάου, καθηγητής ανατομίας και ιστολογίας, ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού τεστ Παπ. Έχει δημοσιεύσει και άλλες εργασίες λιγότερο γνωστές (πάνω από 100). Θεωρείται ο ιδρυτής και ‘πατέρας’ της κυταροπαθολογίας.


1964: Η Ένωση Κέντρου μετά τη νίκη των εκλογών την 16 Φεβρουαρίου καταλαμβάνει 171 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου θα εξαναγκασθεί από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ σε παραίτηση την 15η Ιουλίου 1965. Θα αρχίσει η πρώτη περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ονομάστηκε αποστασία.


1978: Αποτυγχάνει η επιχείρηση Αιγύπτιων κομάντος, με βαρύ φόρο αίματος για τους ίδιους, να απελευθερώσουν, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ομοεθνείς τους όμηρους τρομοκρατών. Οι Αιγύπτιοι επιχείρησαν χωρίς την άδεια της Κυπριακής κυβέρνησης που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς. Μονάδα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς κατέστρεψε το αεροσκάφος των επιδρομέων. Σκοτώθηκαν 17 και τραυματίστηκαν 16 Αιγύπτιοι καταδρομείς πριν παραδοθούν. Από πλευράς Κυπρίων σκοτώθηκε ένας πολιτικός υπάλληλος του αεροδρομίου και τραυματίστηκαν 7 εθνοφρουροί. Οι διαπραγμετεύσεις συνεχίστηκαν, οι όμηροι απελευθερώθηκαν και οι απαγωγείς συνελήφθησαν, πέρασαν από δίκη και καταδικάστηκαν σε θάνατο, που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια.


2002: Φτάνουν στην Καμπούλ τα πρώτα 49 μέλη της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της επέμβασης του ΝΑΤΟ σ’ αυτή τη χώρα. Η ΕΛΔΑΦ στο απόγειο της «δύναμής» της ήταν 122 μέλη και είχει ονομαστεί ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν). Περιλάμβανε Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο, Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, Πεζικό, Μηχανικό και Ειδικές δυνάμεις. Το χειρουργείο παρείχε υπηρεσίες σε άνδρες της ISAF (International Security Assistance Force) και Αφγανούς πολίτες, με σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια. Το μηχανικό ασχολήθηκε με κατασκευή, βελτίωση ή ανακατασκευή έργων υποδομών. Η αεροπόροι είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ. Το πεζικό και οι ειδικές δυνάμεις ασχολήθηκαν σαν «τεχνικοί σύμβουλοι» με την εκπαίδευση τμημάτων του Αφγανικού στρατού. Το τελευταίο τμήμα του ΤΕΣΑΦ αποσύρθηκε το 2012, εξοικονομώντας για την χώρα μας 7.5€ εκ. το χρόνο. Από αυτό είχαν παρελάσει 3.295 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, λόγω της ολιγόμηνης παραμονής του κάθε στελέχους στο έδαφος του Αφγανιστάν (3 έως 6 μήνες το μέγιστο), χωρίς καμία απώλεια.


←18 Φεβρουαρίου

20 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.