Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου

Διεθνής ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θέμα του 2020: Κλείνοντας το κενό των ανισοτήτων για να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη.1824: Υπογράφεται στο Λονδίνο το πρώτο δάνειο της Ελλάδας, ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών, με τιμή έκδοσης 59%, που σήμαινε ότι θα παίρναμε το 59% της αξίας του δανείου, 472.000 λίρες, και θα εξοφλούσαμε το σύνολο συν τους νόμιμους τόκους που ήταν 5% συν 1% το τοκοχρεολύσιο. Τα δάνειο ήταν διάρκειας 36 ετών. Μείον κάτι προκαταβολές, προμήθειες, μείον η εγγύηση του επόμενου δανείου που παζαρεύαμε, 332.200 λίρες. Μείον 10.900 έξοδα επιτροπής, 4.000 τα δανεικά στο Λόρδο Βύρωνα που είχε βάλει όλα τα έξοδα για την ανεύρεση του δανείου και τα ταξιδιωτικά της επιτροπής μέχρι εκείνη τη στιγμή, μείον 9.900 αγορά πολεμοφοδίων, μείον 2.400 που στάλθηκαν κατευθείαν στο Μεσολόγγι, έμειναν σχεδόν 305.000 λίρες (άλλοι τις υπολογίζουν σε 298.000). Εγγύηση των ομολόγων που εκδόθηκαν ήταν τα εθνικά κτήματα, ενώ η εξυπηρέτηση των τόκων γινόταν από τα δημόσια έσοδα.  Επιτροπή ήταν ο Ιωάννης Ορλάνδος (γαμπρός των Κουντουριώτηδων), ο Ανδρέας Λουριώτης (φίλος του Κωλέττη) και ο Ανδρέας Ζαΐμης. Κύριος σκοπός του δανείου ήταν η χρηματοδότηση της ναυπήγησης δυο φρεγατών στο Λονδίνο για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά που τελικά άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούλιο; Οι φορεσιές των αξιωματούχων που είχαν ειρωνευτεί μέχρι και οι Times του Λονδίνου, ήταν η καλύτερη χρήση τους. Η χειρότερη ήταν ότι χρηματοδότησαν τους προσκυνημένους, έναντι της σωστής αμοιβής, στην Κυβέρνηση οπλαρχηγούς για να πολεμούν τους στρατιωτικούς υπό τον  Θ. Κολοκοτρώνη και τον Δ. Υψηλάντη. Η διαμάχη που υπήρχε μεταξύ των φιλικών και των κοτζαμπάσηδων με τα χρήματα αυτά μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Μωριάς από 18 Νοεμβρίου έως και τέλος του έτους αιματοκυλίστηκε απ’ άκρη σε άκρη. Ο πρωτότοκος γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Πάνος, σκοτώνεται σε ενέδρα Βουλγάρων μισθοφόρων των κυβερνητικών. Αρκετά από αυτά τα χρήματα δόθηκαν στο Ιωάννη Γκούρα για να δολοφονήσει τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Δεν φτάνει αυτό, με την έλευση του δεύτερου δανείου φαγώθηκαν και μεταξύ τους οι κυβερνητικοί που είχαν επικρατήσει. Αιτία πάλι, ποιος θα έτρωγε τα περισσότερα.
«Πόσο πλούσια είναι η Βρετανία.
Όχι φυσικά σε ορυχεία, ή ειρήνη
ή αφθονία, καλαμπόκι ή λάδι ή κρασιά.
Ήταν ποτέ η χριστιανική γη τόσο
πλούσια σε εβραίους;
Όλες οι καταστάσεις.
Όλα τα πράγματα.
Όλες τις ηγεμονίες, αυτοί τις ελέγχουν.
Κάνουν ένα δάνειο «απ’ την Ινδία ως τον Πόλο» με μεγάλη ταχύτητα.
Αυτοί τραπεζίτης – κτηματομεσίτης – Βαρώνος.
Βοηθούν την χρεοκοπία μας
τύραννοι για το συμφέρον τους…»
Λόρδος Βύρων.


1905: Εκλογές με νικητή τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη που παίρνει 142 έδρες έναντι 78 του Γεωργίου Θεοτόκη και 13 του Αλέξανδρου Ζαΐμη. Σχηματίζει κυβέρνηση και γίνεται πρωθυπουργός μέχρι την δολοφονία του τον Μάιο. Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν ο περιορισμός, στην πράξη, του τρίτου κόμματος του Α. Ζαΐμη, που έπαιζε τον ρόλο του ρυθμιστή στο δικομματικό παιχνίδι Θ. Δηλιγιάννη, Α. Ζαΐμη. Του είχαν ρίξει την ευθύνη για την κυβερνητική αστάθεια που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Οι βουλευτές του, ανάλογα με την ικανοποίηση ή όχι των αιτημάτων τους, μετατόπιζαν την στήριξή τους από το ένα κόμμα στο άλλο. Έτσι η κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη, με την υπερψήφισή του και από την παράταξη Δηλιγιάννη, τον Μάρτιο του 1904, είχε περάσει το Νόμο ΓΑ’, με τον οποίο είχε αποσπάσει τον Πειραιά από την επαρχία Αττικής Διοικητικά και εκλογικά με 3 βουλευτές. Ο Πειραιάς ψήφιζε τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά οι ψήφοι του χανόταν στην επαρχία Αττικής, στην οποία επικρατούσαν οι Ζαϊμικοί και άλλες μικρότερες παρατάξεις, ή και μεμονωμένοι.


1948: Γεννιέται στην Λευκωσία ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής Οικονομολόγος, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2010. Έχει την έδρα οικονομικών Norman Sosnow της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου. Εργαστηριακός, είναι αυθεντία στις σχέσεις αγοράς εργασίας – ανεργίας. Το Νόμπελ το πήρε μαζί με δυο συνεργάτες του για την μελέτη «Ανάλυσης των αγορών με την αναζήτηση των τριβών».


1962: Πεθαίνει σε ηλικά 72 ετών ο στρατιωτικός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία μέχρι την μάχη του Αφιόν Καραχισάρ που τραυματίστηκε. Ήταν ο διοικητής της VIII Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο όταν ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Προτίμησε να μην συμπτυχθεί Νοτιότερα με οργανωμένη υποχώρηση στην γραμμή Άραχθου, όπως του είχε δώσει την δυνατότητα το Γενικό Επιτελείο. Έστησε το στρατηγείο του στο Καλπάκι και εφάρμοσε το παλιό σχέδιο άμυνας (αμυντική γραμμή Ελαίας-Καλαμά) που είχε εκπονηθεί το 1939 αναλαμβάνοντας γραπτά την ευθύνη.  Διαπιστώνοντας ότι ο ηρωικός Δαβάκης στην Πίνδο του κάλυπτε τα πλευρά, απωθώντας με το απόσπασμά του την 3η Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια, διέταξε αντίσταση σ’ εκείνη την γραμμή μέχρις εσχάτων. Μέχρι να ξυπνήσει πρώτος ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Γεώργιος Τσολάκογλου να καταλάβει ότι δεν γινόταν ένας πόλεμος για την τιμή των όπλων* εναντίον των ανίκητων Ιταλών, αλλά μπορούσε να είναι νικηφόρος. Μετά από δοκιμή που έκανε για να σιγουρευτεί, επιτέθηκε με όλες τις δυνάμεις του Σώματος από τις Πρέσπες πλευροκοπώντας τους Ιταλούς, ενώ στην Αθήνα το επιτελείο μην πιστεύοντας τις αναφορές του, έστειλε δικούς του αξιωματικούς για να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα. Έτσι ξεκίνησε το Αλβανικό Έπος του 1940. Όταν η Ελλάδα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, ορκίστηκε υπουργός Εργασίας και Γεωργίας. στην πρώτη κυβέρνηση λογοδοτών του Γ. Τσολάκογλου. Παραιτήθηκε από το Γεωργίας 16 μέρες μετά και από το Εργασίας 5 μήνες από την ορκωμοσία του. Μετά την απελευθέρωση δικάστηκε την 31.5.1945 σαν δοσίλογος σε 5.5 χρόνια κάθειρξης. Το 1949 του δόθηκε χάρη από τον βασιλιά Παύλο για το υπόλοιπο της ποινής και αποκαταστάθηκε βαθμολογικά. Ο μοναδικός γιος του Γεώργιος έγινε και αυτός στρατιωτικός αλλά τσαλακώθηκε (βαθμολογικά) από τους ανωτέρους του  λόγω επωνύμου.

* Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς σε σύσκεψη με όλους τους αντιστράτηγους την 21η Μαΐου 1940 είχε προβλέψει μάχη 15-20 ημερών και μετά ένδοξο τέλος.


1973: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών ρίχνει στα μαλακά τους δυο βομβιστές της αντιστασιακής οργάνωσης “Αντίστασις – Απελευθέρωσις – Ανεξαρτησία” (ΑΑΑ). 9 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη στον Αναστάσιο (Τάσο) Μήνη, 7 χρόνια και 8 μήνες στον Στέφανο Παντελάκη. Οι δυο τους κατηγορούνταν για τοποθέτηση 19 εκρηκτικών μηχανισμών (οι 15 εξερράγησαν) σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά στο διάστημα Φεβρουαρίου έως και 21 Απριλίου 1971 που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Με άλλα λόγια, ενισχυμένα  βαρελότα με ωρολογιακό μηχανισμό. Τα τοποθετούσαν σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών ή σε πρεσβείες “φίλων και συμμάχων χωρών” και έξω από την Αρχιεπισκοπή. Σε μια περίπτωση μάλιστα “εξετινάχθη το τάσι του τροχού σε απόσταση έξι μέτρων και έπαθε φθορές το φτερό”. Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Ο Μήνης ήταν αντισμήναρχος σε πολεμική διαθεσιμότητα. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφύλιου που ακολούθησε είχε δηλώσει εθελοντής σε αρκετές περιπτώσεις. Είχε πολεμήσει εθελοντικά, σαν πεζικάριος, στην μάχη του Ελ Αλαμέιν. Είχε γίνει θρύλος στην αεροπορία με τις επικίνδυνες αποστολές που αναλάμβανε. Μέχρι και χωρίς τροχούς είχε επανέλθει στην βάση του από τα αντιαεροπορικά πυρά και το αεροσκάφος κόσκινο. Είχε τεθεί σε πολεμική διαθεσιμότητα λόγω αναπηρίας από βαρύτατο τραυματισμό του σε αεροπορική επιχείρηση. Τρεις μέρες πριν την δίκη η χούντα του Ιωαννίδη τον απέταξε από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Παντελάκης, από την άλλη, ήταν παιδίατρος διεθνούς ακτινοβολίες με πάμπολλες πρωτότυπες εργασίες που αφορούσαν τον κλάδο του. Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν, στον ενάμιση χρόνο της προφυλάκισής τους, φιλοξενηθεί στα κρατητήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ και είχαν υποστεί τέτοια περιποίηση ώστε, ο σεμνός Τάσος Μήνης, να αναφέρει εν παρόδω στο στρατοδικείο ότι εδώ και έξι μήνες μπορεί να στέκεται πάλι όρθιος.


1976: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Γάλλος δικαστικός René Cassin. Κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για την δημιουργία της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ. Είχε διατελέσει πρόεδρος (20 Μαΐου 1965 – 15 Ιουνίου 1968) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


1986: Εκτοξεύεται το πρώτο τμήμα (ο πυρήνας) του διαστημικού σταθμού Μιρ. Ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός και «πατέρας» του σημερινού Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο Μιρ ήταν σπονδυλωτός (7 τμήματα). Όλα τα τμήματα είχαν εκτοξευθεί με Ρωσικούς πυραύλους Πρώτον, εκτός από τον σταθμό σύνδεσης που είχε μεταφερθεί με το Space Shuttle και δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το κομμάτι που διευκόλυνε τα Αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία να συνδέονται με τον διαστημικό σταθμό. Ο Μιρ εκτός από τα αρχικά Ρωσικά πληρώματα είχε φιλοξενήσει Αμερικανικούς, Ευρωπαίους, Γιαπωνέζους, Σύριους, Αφγανούς κ.α. κοσμοναύτες. Παρέμεινε σε τροχιά 15 χρόνια και καταστράφηκε πέφτοντας προγραμματισμένα (λόγω έλλειψης κεφαλαίων) στην θάλασσα των νησιών Φίτζι το 2001. Το πρόγραμμα κόστισε συνολικά (από τον σχεδιασμό του) $4.2 δισ. Ο κοσμοναύτης που έκανε το ακατάρριπτο μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς παραμονής στο διάστημα ήταν ο Βαλερί Πολιακόφ με 435 μέρες και 18 ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό του πάλι ρεκόρ με 245 μέρες. Το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα το έχουν σπάσει άλλοι δυο Ρώσοι κοσμοναύτες. Η λέξη Μιρ στα Ρωσικά έχει δυο έννοιες: ειρήνη και κόσμος.


1988: Ξεσπάει ο πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Με δημοψήφισμα οι αμιγώς Αρμένιοι κάτοικοι της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάγ, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Αζερμπαϊτζάν ζητούν την ένωση τους με την Αρμενία. Ήταν η αφορμή του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο είχαν εμπλοκή όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Ο πόλεμος τελείωσε επίσημα το 1994 (με το πρωτόκολλο του Μπισκέκ που ήταν μόνο κατάπαυση  πυρός), χωρίς ποτέ να πάψουν οι συνοριακές αψιμαχίες. Η περιοχή ελέγχεται από τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχει αυτοανακηρυχθεί κράτος με πρωτεύουσα το Στεπανακέρτ, που δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα, ούτε από την Αρμενία. Κρατήθηκε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί την ίδια περίοδο οι ίδιες δυνάμεις, υποστήριζαν σε άλλες περιοχές εθνικιστικούς αποσχιστικούς πολέμους. Με πρόφαση τον πόλεμο, η Αρμενία έχει υποστεί εμπάργκο από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, πράγμα που έχει πλήξει την οικονομία της. Αν και το «πλούσιο» λόγω πετρελαίων Αζερμπαϊτζάν αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη υπεροπλία και απειλεί όλο και περισσότερο με ένοπλη επέμβαση τους αυτονομημένους Αρμένιους δεν τολμάει να κάνει το παραμικρό. Οι νέοι του Αζερμπαϊτζάν είναι όλοι στις καφετέριες, ενώ οι νέοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι όλοι έτοιμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι’ αυτή την περιοχή. Γεγονός που αναστέλλει κάθε σκέψη για ένοπλη επέμβαση από το Αζερμπαϊτζάν και τους συμμάχους του.


2015: Το Eurogroup αποφασίζει την δεύτερη παράταση  μέχρι και 30 Ιουνίου 2015 της δανειακής σύμβασης του 2012* μετά από αίτηση της Ελλάδας. Με την πρώτη παράταση έληγε την 28η Φεβρουαρίου. Την 14η Αυγούστου 2015 θα υπογραφεί νέα δανειακή σύμβαση γιατί η Ελλάδα δεν μπορούσε οικονομικά να σταθεί στα πόδια της, παρά τις έγκυρες διαβεβαιώσεις των ηγετών – σωτήρων που παρέλασαν από το Μαξίμου.
*Ήταν η δανειακή σύμβαση με το κούρεμα των ομολόγων της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου που με το μνημόνιο που την συνόδευε θα έβγαζε οριστικά την Ελλάδα από την οικονομική κρίση.


←19 Φεβρουαρίου

21 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.