Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου

Διεθνής ημέρα της Μητρικής Γλώσσας.
Θέμα του 2018: Η γλωσσική ποικιλομορφία και η πολυγλωσσία μετράνε για την αειφόρο ανάπτυξη.


1848: O Κάρολος Μαρξ και ο Φρειδερίκος Έγκελς δημοσιεύουν το κομμουνιστικό μανιφέστο.


1861: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Βαυαρός στρατιωτικός και αντιβασιλέας της Ελλάδας Κάρολος Γουλιέλμος Χάιντεκ ή Έιδεκ. Είχε συμμετάσχει στην επανάσταση του 21 υπό τις διαταγές του Γεωργίου Καραϊσκάκη χωρίς να επιδείξει κάποια ιδιαίτερα προσόντα. Είχε αναμιχθεί επί Καποδίστρια με την δημιουργία και την λειτουργία της Σχολής Ευελπίδων. Με την ανακήρυξη του ανήλικου Όθωνα βασιλιά της Ελλάδας ήταν μέλος της τριμελούς αντιβασιλείας μέχρι την ενηλικίωση του. Αρμοδιότητά του ήταν ο στρατιωτικός και ναυτικός τομέας. Είχε διαλύσει τον Καποδιστριακό Εθνικό Στρατό και τον είχε αντικαταστήσει με Βαυαρούς μισθοφόρους. Το ίδιο είχε κάνει και με την χωροφυλακή. Είχε ζητήσει την άμεση εκτέλεση της θανατικής ποινής που είχε επιβάλει το δικαστήριο στους Θ. Κολοκοτρώνη και Δημήτριο Πλαπούτα. Η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν η ζωγραφική.


1908: Εκδίδεται ο Ριζοσπάστης από τον Γεώργιο Φιλάρετο. Το 1916 τον εκδίδει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Πετσόπουλος. Στην Αθήνα επανεκδόθηκε με ιδιοκτήτη τον Πετσόπουλο στις 23.7.1917. Το 1918 με την προσχώρηση του ιδιοκτήτη της στο ΣΕΚΕ, γίνεται το επίσημο ενημερωτικό όργανο του κόμματος μέχρι και σήμερα.


1913: Παραδίδεται από τους Τούρκους στους Έλληνες η πόλη των Ιωαννίνων. Μετά από σκληρές μάχες γύρω από τα απόρθητα οχυρά του Μπιζανίου ο Ελληνικός στρατός με κυκλωτική κίνηση (πρωτοβουλία του Ιωάννη Βελησαρίου) μέσα από απόκρημνα βουνά φτάνει έξω από τα Ιωάννινα. Οι Τούρκοι βλέποντας ότι δεν είχε νόημα η παραπέρα αντίσταση τους και μόνο άσκοπη αιματοχυσία θα προκαλούσαν παραδίδονται.


1922: Δολοφονείται από αγνώστους, έξω από το σπίτι του, ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, Ανδρέας Καβαφάκης. Δέχθηκε από πολύ κοντινή απόσταση 2 σφαίρες στο κεφάλι και μια στην κοιλιά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του μάρτυρα Φραντζή, που εκείνη την ώρα (21:40) βρισκόταν στο απέναντι μπαλκόνι από το σπίτι του θύματος και του οδηγού της άμαξας (μισθωμένης) που τον μετέφερε σπίτι του, οι δολοφόνοι ήταν τρεις. Δυο με στρατιωτικές στολές και ένας με πολιτικά. Η αστυνομία μάλιστα αρχικά ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι τους είχε συλλάβει. Λίγο αργότερα ο διοικητής της αστυνομίας Μπαρμπάτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε συλληφθεί σαν ύποπτος ο Μαστραντώνης, γνωστός πλανόδιος οπωροπώλης και μέθυσος της περιοχής. Στο αίτημα των δημοσιογράφων να τον δουν για να του υποβάλουν ερωτήσεις ο Μπαρμπάτσης τους απάντησε ότι δεν ήταν δυνατόν γιατί ο ύποπτος για την δολοφονία “τελούσε εν ευθυμία”. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και αυτός αφού τον ταλαιπώρησαν 2 χρόνια με δικαστήρια και ψυχιατρεία. Η δολοφονία δεν εξιχνιάσθηκε ποτέ, ως προς τους φυσικούς αυτουργούς. Οι ηθικοί αυτουργοί ήταν γνωστοί από την πρώτη στιγμή τη είδησης. Ο Καβαφάκης είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα 11 μέρες νωρίτερα το Δημοκρατικό Μανιφέστο. Ήταν το κείμενο που είχε συντάξει ο Αλ. Παπαναστασίου και είχαν συνυπογράψει άλλοι έξι ομοϊδεάτες του και για το οποίο είχαν φυλακιστεί όλοι τους εκτός από το θύμα. Πρακτική που δεν είχε προηγούμενο ούτε επόμενο μια και ο πρώτος που συλλαμβανόταν και συλλαμβάνεται μέχρι σήμερα είναι ο/οι υπεύθυνος/οι για την δημοσίευση ενός ποινικά κολάσιμου κειμένου. Το κείμενο καταφερόταν κατά των ανακτόρων και γενικότερα κατά του θεσμού της βασιλείας όπως και κατά της αυλικής κυβέρνησης Γούναρη, τονίζοντας με προφητικό τρόπο ότι θα κατέστρεφαν την χώρα. Κατά σύμπτωση εκείνη την μέρα είχε επιστρέψει από την πεντάμηνη περιοδεία του στο εξωτερικό ο Δ. Γούναρης, όπου όλες οι μεγάλες δυνάμεις τον είχαν ρητά απειλήσει με εξόντωση της Ελλάδας εφ΄ όσον συνέχιζε να είναι βασιλιάς της ο Κωνσταντίνος Α΄. Είχε πάει μετά την τηλεγραφική διακοίνωση της απειλής, για να τους μεταστρέψει (Και αυτήν την είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδη ο Ελεύθερος Τύπος μετά από πληροφορία του Φωκίωνα Νέγρη που την είχε διαβάσει προσωπικά). Ο Γούναρης σε δήλωση του, προς τους αντιπροσώπους του τύπου, την μέρα της δολοφονίας και επιστροφής του, από τους σε όλους γνωστό άγονο ταξίδι του, είχε πει ότι δεν παραιτείται.


1941: Καταλήγει σε ηλικία 50 ετών μετά από αεροπορικό δυστύχημα ο Καναδός γιατρός Φρέντερικ Μπάντινγκ. Κάτοχος βραβείου Νόμπελ σε ηλικία 32 ετών, για την πρώτη εφαρμογή της ινσουλίνης. Το είχε μοιραστεί με τον συνεργάτη του Τζέημς Μακλεόντ. Την πατέντα της ινσουλίνης την πούλησαν για ένα δολάριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ τα μοιράστηκαν με όλους τους συνεργάτες τους. Με αυτές τους τις ενέργειες θέλησαν να δείξουν ότι όλοι συνέβαλαν για την απομόνωση αυτής της χημικής ουσίας έως καi την χρήση της στους ανθρώπους, που έσωσε εκατομμύρια διαβητικούς από βέβαιο, αργό και βασανιστκό θάνατο.


1945: Αρχίζει η πρώτη δίκη των δοσιλόγων Πρωθυπουργών και Υπουργών της Ελλάδας επί κατοχής. Παραπέμπονται 33, από τους οποίους άλλοι είναι παρόντες, άλλοι έχουν πεθάνει ή εκτελεσθεί και άλλοι φυγοδικούν στην Γερμανία. Η απόφαση θα βγεί στις 31 Μαΐου. Τρεις καταδικάζονται σε θάνατο (Γ. Τσολάκογλου, Τσιρωνίκος, Γκοτζαμάνης) που θα μετατραπεί σε ισόβια. Πέντε σε ισόβια (Ι.Ράλλης, K. Λογοθετόπουλος, Καραμάνος, Ταβουλάρης, Πασσαδάκης) και οι υπόλοιποι σε πρόσκαιρα δεσμά.


1952: Ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ καταργεί τις αστυνομικές ταυτότητες στη Μεγάλη Βρετανία «για να γίνουν οι άνθρωποι ελεύθεροι». Έγινε προσπάθεια επαναφοράς τους το 2006, αλλά το 2010 μετά από ομολογία του αρμόδιου υπουργού ότι το μέτρο ήταν αναποτελεσματικό, ακριβό, παρεμβατικό και βίαιο, με νέο νομοσχέδιο στη Βουλή ξανακαταργήθηκαν, αλλά χωρίς να επιστρέψουν τις £30 που είχε πληρώσει ο καθένας από τους 12.000 Βρετανούς που ήδη είχαν βγάλει ταυτότητα.


1965: Δολοφονείται σε ηλικία 40 ετών ο Malcolm X (πραγματικό όνομα Malcolm Little). Αφροαμερικανός ακτιβιστής, μέλος του «Έθνους του Ισλάμ», από το οποίο αποσχίσθηκε, λόγω των ρατσιστικών πεποιθήσεων, τους το 1964. Ένα χρόνο μετά τον δολοφόνησαν τρία μέλη του, γιατί η επιρροή του στην αφροαμερικανική κοινότητα ήταν σχεδόν ίση με του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η προσέγγισή τους, έβλαπτε τα συμφέροντά τους.


1974: Κατά την διάρκεια της δεξίωσης στην ΛΑΦΙ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων), παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των αξιωματικών της VIII Μεραρχίας, ο Δημήτριος Ιωαννίδης στην σύντομη πρόποσή του για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, λέει μεταξύ άλλων: «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας όποτε εκλήθησαν υπό τα όπλα πάντοτε τα ετίμησαν. Πολύ σύντομα θα κληθείτε και εσεί να πράξετε το ίδιο. Η Πατρίς περιμένει από εσάς να τα δοξάσετε.» Το δράμα της Κύπρου είχε δρομολογηθεί.


1985: Η 17Ν δολοφονεί τον εκδότη, τραπεζίτη και υπουργό της χούντας Νικόλαο Μομφεράτο και τον οδηγό του Γιώργο Ρουσέτη. Ο εξηντάχρονος Μομφεράτος ήταν υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση πολιτικών ανδρεικέλων του Σπ. Μαρκεζίνη. Στενός φίλος και συνεργάτης του Κ. Καραμανλή. Εκδότης της εφημερίδας Απογευματινή. Από την 17Ν θεωρούνταν, σύμφωνα με την προκήρυξή της, άνθρωπος της CIA. Ο γιος του Γιώργος Μομφεράτος είναι σήμερα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.


←20 Φεβρουαρίου

22 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.