Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου

Διεθνής ημέρα της Μητρικής Γλώσσας.
Θέμα του 2020: Οι αυτόχθονες γλώσσες έχουν σημασία για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση.


1848: O Κάρολος Μαρξ και ο Φρειδερίκος Έγκελς δημοσιεύουν το κομμουνιστικό μανιφέστο.
Με αυτό προσδιόρισε, κωδικοποίησε θα ήταν πιο δόκιμο, για πρώτη φορά την έννοια του κομουνισμού, διαχωρίζοντάς τον από τον σοσιαλισμό της Γαλλικής Επανάστασης, ή των άλλων εργατικών και προλεταριακών κινημάτων ή κομμάτων όπως είχαν αναπτυχθεί μέχρι τότε. Το συμπέρασμά του;
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!


1861: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Βαυαρός στρατιωτικός και αντιβασιλέας της Ελλάδας Κάρολος Γουλιέλμος Χάιντεκ ή Έιδεκ. Είχε συμμετάσχει στην επανάσταση του 21 υπό τις διαταγές του Γεωργίου Καραϊσκάκη χωρίς να επιδείξει κάποια ιδιαίτερα προσόντα. Είχε αναμιχθεί επί Καποδίστρια με την δημιουργία και την λειτουργία της Σχολής Ευελπίδων. Με την ανακήρυξη του ανήλικου Όθωνα βασιλιά της Ελλάδας ήταν μέλος της τριμελούς αντιβασιλείας μέχρι την ενηλικίωση του. Αρμοδιότητά του ήταν ο στρατιωτικός και ναυτικός τομέας. Είχε διαλύσει τον Καποδιστριακό Εθνικό Στρατό και τον είχε αντικαταστήσει με Βαυαρούς μισθοφόρους. Το ίδιο είχε κάνει και με την χωροφυλακή. Είχε ζητήσει την άμεση εκτέλεση της θανατικής ποινής που είχε επιβάλει το δικαστήριο στους Θ. Κολοκοτρώνη και Δημήτριο Πλαπούτα. Η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν η ζωγραφική.


1908: Εκδίδεται ο Ριζοσπάστης από τον Γεώργιο Φιλάρετο. Το 1916 τον εκδίδει στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Πετσόπουλος. Στην Αθήνα επανεκδόθηκε με ιδιοκτήτη τον Πετσόπουλο στις 23.7.1917. Το 1918 με την προσχώρηση του ιδιοκτήτη της στο ΣΕΚΕ, γίνεται το επίσημο ενημερωτικό όργανο του κόμματος μέχρι και σήμερα.


1913*: Παραδίδεται από τους Τούρκους στους Έλληνες η πόλη των Ιωαννίνων. Μετά από σκληρές μάχες γύρω από τα απόρθητα οχυρά του Μπιζανίου ο Ελληνικός στρατός με παραπλανητική κίνηση (πρωτοβουλία του Ιωάννη Βελισσαρίου) μέσα από απόκρημνα βουνά τα παρακάμπτει και φτάνει έξω από τα Ιωάννινα. Οι Εσάτ πασάς που υπερασπιζόταν τα Γιάννενα,  βλέποντας ότι δεν είχε νόημα η παραπέρα αντίσταση και μόνο άσκοπη αιματοχυσία θα προκαλούσε παραδίδεται. Η παράδοση έγινε στο χάνι Εμίν Αγά που ήταν το στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων κατά την διάρκεια των μαχών. Απέχει 29 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και 1 χλμ από την Ε.Ο. Ιωαννίνων Άρτας. Το χάνι έγινε Στρατιωτικό Μουσείο
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ημερολόγιο ήταν 6 Μαρτίου.


1922: Δολοφονείται από αγνώστους, έξω από το σπίτι του, ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, Ανδρέας Καβαφάκης. Δέχθηκε από πολύ κοντινή απόσταση 2 σφαίρες στο κεφάλι και μια στην κοιλιά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις του μάρτυρα Φραντζή, που εκείνη την ώρα (21:40) βρισκόταν στο απέναντι μπαλκόνι από το σπίτι του θύματος και του οδηγού της άμαξας (μισθωμένης) που τον μετέφερε σπίτι του, οι δολοφόνοι ήταν τρεις. Δυο με στρατιωτικές στολές και ένας με πολιτικά. Η αστυνομία μάλιστα αρχικά ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι τους είχε συλλάβει. Λίγο αργότερα ο διοικητής της αστυνομίας Μπαρμπάτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε συλληφθεί σαν ύποπτος ο Μαστραντώνης, γνωστός πλανόδιος οπωροπώλης και μέθυσος της περιοχής. Στο αίτημα των δημοσιογράφων να τον δουν για να του υποβάλουν ερωτήσεις ο Μπαρμπάτσης τους απάντησε ότι δεν ήταν δυνατόν γιατί ο ύποπτος για την δολοφονία “τελούσε εν ευθυμία”. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και αυτός αφού τον ταλαιπώρησαν 2 χρόνια με δικαστήρια και ψυχιατρεία. Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, ως προς τους φυσικούς αυτουργούς. Οι ηθικοί αυτουργοί ήταν γνωστοί από την πρώτη στιγμή τη είδησης. Ο Καβαφάκης είχε δημοσιεύσει στην εφημερίδα 11 μέρες νωρίτερα το Δημοκρατικό Μανιφέστο. Ήταν το κείμενο που είχε συντάξει ο Αλ. Παπαναστασίου και είχαν συνυπογράψει άλλοι έξι ομοϊδεάτες του και για το οποίο είχαν φυλακιστεί όλοι τους εκτός από το θύμα. Πρακτική που δεν είχε προηγούμενο ούτε επόμενο μια και ο πρώτος που συλλαμβανόταν και συλλαμβάνεται μέχρι σήμερα είναι ο/οι υπεύθυνος/οι για την δημοσίευση ενός ποινικά κολάσιμου κειμένου. Το κείμενο καταφερόταν κατά των ανακτόρων και γενικότερα κατά του θεσμού της βασιλείας όπως και κατά της αυλικής κυβέρνησης Γούναρη, τονίζοντας με προφητικό τρόπο ότι θα κατέστρεφαν την χώρα. Κατά σύμπτωση εκείνη την μέρα είχε επιστρέψει από την πεντάμηνη περιοδεία του στο εξωτερικό ο Δ. Γούναρης, όπου όλες οι μεγάλες δυνάμεις τον είχαν ρητά απειλήσει με εξόντωση της Ελλάδας εφ΄ όσον συνέχιζε να είναι βασιλιάς της ο Κωνσταντίνος Α΄. Είχε πάει μετά την τηλεγραφική διακοίνωση της απειλής, για να τους μεταστρέψει (Και αυτήν την είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδη ο Ελεύθερος Τύπος μετά από πληροφορία του Φωκίωνα Νέγρη που την είχε διαβάσει προσωπικά). Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε πάνω στο καταδρομικό Έλλη που τον έφερε στην Ελλάδα, ήταν και ο πρόεδρος της παρακυβέρνησης* της Ελλάδας Κ. Κωνσταντινόπουλος διοικητής της αναπληρωματικής Μεραρχίας, όπως λεγόταν η στρατιωτική μονάδα που έδρευε στην Αττική, για να τον ενημερώσει σε θέματα “αρμοδιότητάς του”. Ο Γούναρης σε δήλωση του, προς τους αντιπροσώπους του τύπου, την μέρα της δολοφονίας και επιστροφής του, από όλους ήδη γνωστό άγονο ταξίδι του, είχε πει ότι δεν παραιτείται.
* Είχαμε και τέτοια στην Ελλάδα. Την είχαν στήσει τα ανάκτορα. Ήταν η πρώτη εμφάνιση επίσημου παρακράτους. Αναλάμβανε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, απειλές και γενικότερα τρομοκρατία κατά αντιπάλων των ανακτόρων. Για “στρατό” είχε την πρώτη παραστρατιωτική οργάνωση του Ι. Μεταξά, τους Επίστρατους. Η παρακυβέρνηση ήταν στελεχωμένη από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του βασιλιά, με πρώτα ονόματα τους: πρίγκιπα Νικόλαο, Γ. Στρέιτ, Β. Δούσμανη, Κ. Κωνσταντινόπουλο, Γ. Τσόντο.


1941: Καταλήγει σε ηλικία 50 ετών μετά από αεροπορικό δυστύχημα ο Καναδός γιατρός Φρέντερικ Μπάντινγκ. Κάτοχος βραβείου Νόμπελ σε ηλικία 32 ετών, για την πρώτη εφαρμογή της ινσουλίνης. Το είχε μοιραστεί με τον συνεργάτη του Τζέημς Μακλεόντ. Την πατέντα της ινσουλίνης την πούλησαν για ένα δολάριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τα χρήματα του βραβείου Νόμπελ τα μοιράστηκαν με όλους τους συνεργάτες τους. Με αυτές τους τις ενέργειες θέλησαν να δείξουν ότι όλοι συνέβαλαν για την απομόνωση αυτής της χημικής ουσίας έως και την χρήση της στους ανθρώπους, που έσωσε εκατομμύρια διαβητικούς από βέβαιο, αργό και βασανιστικό θάνατο.


1945: Αρχίζει η πρώτη δίκη των δοσιλόγων Πρωθυπουργών και Υπουργών της Ελλάδας επί κατοχής. Παραπέμπονται 33, από τους οποίους δέκα ήταν παρόντες. Άλλοι είχαν  εκτελεσθεί (Νικόλαος Καλύβας από την ΟΠΛΑ, Γεώργιος Μπάκος και Γεώργιος Πειρουνάκης από τον ΕΛΑΣ ). Άλλοι φυγοδικούσαν στην Γερμανία (Κ. Λογοθετόπουλος, Σ. Γκοτζαμάνης, Έ. Τσιρονίκος, Α. Ταβουλάρης). Τον στρατηγό Δ. Διαλέτη τον έκρυβαν οι σύμμαχοι, ενώ άλλοι 13 δεν είχαν συλληφθεί.  Η απόφαση θα βγεί στις 31 Μαΐου. Τρεις καταδικάζονται σε θάνατο (Γ. Τσολάκογλου, Τσιρωνίκος, Γκοτζαμάνης) που θα μετατραπεί σε ισόβια. Πέντε σε ισόβια (Ι.Ράλλης, K. Λογοθετόπουλος, Καραμάνος, Ταβουλάρης, Πασσαδάκης), επτά αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρα δεσμά. Αρκετοί απ’ αυτούς αποφυλακίστηκαν αργότερα είτε για λόγους υγείας, είτε γιατί ο βασιλιάς τους έδωσε χάρη (Χαράλαμπος Κατσιμήτρος).


1952: Ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ καταργεί τις αστυνομικές ταυτότητες στη Μεγάλη Βρετανία «για να γίνουν οι άνθρωποι ελεύθεροι». Έγινε προσπάθεια επαναφοράς τους το 2006, αλλά το 2010 μετά από ομολογία του αρμόδιου υπουργού ότι το μέτρο ήταν αναποτελεσματικό, ακριβό, παρεμβατικό και βίαιο, με νέο νομοσχέδιο στη Βουλή ξανακαταργήθηκαν, αλλά χωρίς να επιστρέψουν τις £30 που είχε πληρώσει ο καθένας από τους 12.000 Βρετανούς που ήδη είχαν βγάλει ταυτότητα.


1965: Δολοφονείται σε ηλικία 40 ετών ο Malcolm X (πραγματικό όνομα Malcolm Little). Αφροαμερικανός ακτιβιστής, μέλος του «Έθνους του Ισλάμ», από το οποίο αποσχίσθηκε, λόγω των ρατσιστικών πεποιθήσεων, τους το 1964. Με την αποχώρησή του είχε ιδρύσει την Αφροαμερικανική Ένωση. Ένα χρόνο μετά τον δολοφόνησαν τρία μέλη του Έθνους του Ισλάμ, γιατί η επιρροή του στην αφροαμερικανική κοινότητα ήταν σχεδόν ίση με του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η προσέγγισή τους, έβλαπτε τα συμφέροντά τους.


1974: Κατά την διάρκεια της δεξίωσης στην ΛΑΦΙ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων), παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των αξιωματικών της VIII Μεραρχίας, ο Δημήτριος Ιωαννίδης στην σύντομη πρόποσή του για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, λέει μεταξύ άλλων: «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας όποτε εκλήθησαν υπό τα όπλα πάντοτε τα ετίμησαν. Πολύ σύντομα θα κληθείτε και εσείς να πράξετε το ίδιο. Η Πατρίς περιμένει από εσάς να τα δοξάσετε.» Το δράμα της Κύπρου είχε δρομολογηθεί.


1985: Η 17Ν δολοφονεί τον εκδότη, τραπεζίτη και υπουργό της χούντας Νικόλαο Μομφεράτο και τον οδηγό του, αστυνομικό, Γιώργο Ρουσέτη (κατέληξε 11 μέρες μετά). Η επίθεση έγινε τις 7 το απόγευμα ενώ έφευγαν από τα γραφεία της εφημερίδας Απογευματινή για το σπίτι του Μομφεράτου. Ο εξηντάχρονος Μομφεράτος ήταν υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση πολιτικών ανδρεικέλων του Σπ. Μαρκεζίνη. Στενός φίλος και συνεργάτης του Κ. Καραμανλή. Εκδότης της εφημερίδας Απογευματινή. Από την 17Ν θεωρούνταν, σύμφωνα με την προκήρυξή της, άνθρωπος της CIA. Ο γιος του Γιώργος Μομφεράτος είναι σήμερα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.


←20 Φεβρουαρίου

22 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.