Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου

1512: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Ιταλός χαρτογράφος, εξερευνητής, θαλασσοπόρος και επενδυτής Αμέριγκο Βεσπούκι (Amerigo Vespucci ή όπως υπέγραφε Americus Vespucius). Ο πρώτος που κατάλαβε ότι αυτό που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήταν η ανατολική Ασία αλλά κάποια άλλη γη. Έτσι ο Μάρτιν Βαλντσιμέλλερ (Martin Waldseemόller) στο πρώτο παγκόσμιο χάρτη του που υπήρχε και η νέα γη (το 1507) την ονόμασε Αμερική.


1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, με πέντε άντρες, διαβαίνει τον ποταμό Προύθο, στο ύψος των σημερινών χωριών Sculeni (ένα σε κάθε χώρα) στα σύνορα Μολδαβίας – Ρουμανίας  και υψώνει τη σημαία της επανάστασης στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Είναι η απαρχή της εξέγερσης του Έθνους μας κατά του Τουρκικού ζυγού. Δύο ημέρες μετά, θα εκδώσει την επαναστατική προκήρυξη.


1822: Η Νάουσα επαναστατεί εναντίον των Τούρκων. Με ηγέτες τους οπλαρχηγούς Ζαφειράκη Θεοδοσίου (που ήταν και πρόκριτος της Νάουσας) και Τάσο Καρατάσιο απελευθερώνουν την πόλη, η οποία είχε ιδρυθεί, με Χάτι Σερίφ του σουλτάνου Μουράτ Α’ και είχε αφιερωθεί στην βασιλομήτορα. Με αυτό εκτός των άλλων επιτρέπονταν η παρουσία μόνο δυο Τούρκων στην πόλη: του καδή ή κατή (ο δικαστής) και του βοεβόδα (σαν αντιπροσώπου του τουρκικού κράτους). Οι επαναστάτες κινήθηκαν για να απελευθερώσουν και την Βέροια. Δεν πρόλαβαν γιατί η τοπική φρουρά ενισχύθηκε έγκαιρα από την Θεσσαλονίκη. Ισχυρά τουρκικά στρατεύματα θα πολιορκήσουν την πόλη, θα την καταλάβουν την 13η Απριλίου και θα την καταστρέψουν. Είναι η μόνη πόλη, μετά το Μεσσολόγγι το οποίο έχει τον επίσημο τίτλο της «Ιεράς Πόλης», που έχει τιμηθεί από την πολιτεία με τον τίτλο «Ηρωική«.


1841: Ο εξόριστος Αριστείδης Χαιρέτης, επιστρέφει κρυφά από την Αθήνα στην Κρήτη με 65 άντρες και ξεκινάει άλλη μια επανάσταση κατά του Τουρκικού και Αιγυπτιακού ζυγού. Με την βοήθεια των αδελφών του βρίσκει υποστηρικτές σε όλο το νησί. Έγιναν σκληρές μάχες για αρκετούς μήνες αλλά τα στρατεύματα που έφταναν καθημερινά από την Τουρκία την καταπνίξαν και όσοι από τους αντάρτες έζησαν πήραν τις οικογένειές τους, ακολουθώντας το δρόμο της εξορίας.


1857: Γεννιέται ο Heinrich Hertz (†1.1.1894, σε ηλικία 37 ετών από σπάνια ασθένεια). Γερμανός φυσικός που απέδειξε με πειραματικές διατάξεις και όργανα την ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Από τότε, προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης της συχνότητας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, ονομάζεται Hertz. Αυτή η μονάδα μέτρησης έχει επεκταθεί και σε κάθε άλλο περιοδικό φαινόμενο που δίδει τις ίδιες τιμές σε ίσα χρονικά διαστήματα. Παραδείγματα: Ήχος, φως, ταχύτητα επεξεργαστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, κοσμική και πυρηνική ακτινοβολία (α, β, γ).


1943: Εκτελούνται στην γκιλοτίνα από τους ναζί τα τρία πρώτα μέλη της Γερμανικής αντιστασιακής οργάνωσης Λευκό Ρόδο. Δυο αδέλφια, η Σόφι (22 ετών) και ο Χανς (25 ετών) Σολ και ένα άλλο μέλος της οργάνωσης ο Κρίστοφ Προμπστ (24 ετών). Η Γκεστάπο συνέλαβε σταδιακά και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που είχαν την ίδια τύχη με τους τρεις πρώτους. Η οργάνωση δεν είχε κάνει κανενός είδους δολιοφθορά. Διένειμε μόνο φυλλάδια (6 τον αριθμό σε αρκετές χιλιάδες κόπιες το καθένα) υπέρ της ειρήνης και κατά του ναζισμού.


1956: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Αλέξανδρος Σβώλος. Συνταγματολόγος, πολιτικός, υπουργός Οικονομικών της εξόριστης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και πρόεδρος της ΠΕΕΑ (κυβέρνηση του βουνού).


1959: Οι Εγγλέζοι κλείνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς, Πύλας, Πολεμίου, Περγάμου, Μάμμαρι,  Πυρόι, Αγίου Λουκά, Λίμνης και Αγύρτα στην Κύπρο που είχαν δημιουργήσει κατά την διάρκεια της κατοχής του νησιού απ’ αυτούς. Η διάλυση των στρατοπέδων έγινε τρεις ημέρες μετά την υπογραφή των Συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου με τις οποίες η Κύπρος γινόταν ανεξάρτητη χώρα. Μόνο από το Κοκκινοτριμιθιάς είχαν περάσει πάνω από 3.000 Κύπριοι (για τα άλλα δεν υπάρχουν στοιχεία) κατά κύριο λόγο αγωνιστές της ΕΟΚΑ για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες αντιστασιακής δράσης χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία για παραπομπή τους σε δίκη. Οι συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτά και τα βασανιστήρια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι ναζιστικοί προγονοί τους ήταν φτωχοί συγγενείς. Οι κρατούμενοι ζούσαν σε λαμαρινένιους οικίσκους (ΤΟΛ) ημικυκλικής κατασκευής που ήταν παγωμένα τον χειμώνα και με θερμοκρασίες φούρνου το καλοκαίρι. Η σίτιση των κρατουμένων ήταν κάπως καλύτερη από τα ναζιστικά πρότυπα, αλλά η πιο συνηθισμένη τιμωρία για τους ανυπάκουους ήταν η διατροφή για χ διάστημα με νερό και ψωμί συγκεκριμένης ποσότητας. Εκεί που είχαν την απόλυτη υπεροχή αυτά το στρατόπεδα ήταν τα βασανιστήρια. Ηλεκτροσόκ, χτυπήματα στα γεννητικά όργανα, σπασμένα γυαλιά στα νύχια, ξερίζωμα δοντιών, ξύλα μέσα στις σάρκες, πνιγμός σε κουβά με νερό, ή ακόμη καλύτερα με κάποιο ρούχο στο πρόσωπο το οποίο πότιζαν με ούρα. Τους φόραγαν ντενεκέ στο κεφάλι που τον χτυπούσαν με αντικείμενα. Άλλος τρόπος μαζικού βασανισμού ήταν να λιθοβολούν αιφνιδιαστικά το βράδυ τους οικίσκους τους. Ο κάθε κρατούμενος έχει και την δική του μαρτυρία για ένα διαφορετικό βασανιστήριο που είχε υποστεί. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών άγνωστος. Στο Κοκκινοτριμιθιάς που υπάρχουν στοιχεία ήταν μόνο 13. Για τους 3.000 κρατούμενους που είχαν περάσει από εκεί και τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί αξιοθαύμαστα λίγοι. Που σημαίνει ότι οι βασανιστές τους ήταν σωστοί επαγγελματίες.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Κατίνα Παξινού. Έγινε παγκόσμια γνωστή από την ταινία “Για ποιον χτυπά η καμπάνα” (μεταφορά στην οθόνη του μυθιστορήματος του Ernest Hemingway.) που βραβεύθηκε το 1944 για την ερμηνεία της με Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου. Ήταν το πρώτο Όσκαρ που απονέμονταν σε μη Αμερικανίδα ηθοποιό. Το 1946 και ενώ βρισκόταν στην Αμερική απορρίφθηκε η συμμετοχή της στο Εθνικό θέατρο λόγω της γνωστής αντεθνικής της δράσης. Είχε κάνει δηλώσεις εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και του Ιωάννη Μεταξά. Για τον τελευταίο είχε δηλώσει: “Ο Ελληνικός λαός θα τον ξεθάψει για να τον τουφεκίσει νεκρόν.” Οι ερμηνείες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο υπήρξαν σταθμοί για την τέχνη.
Το νησί της Αφροδίτης.
«Μήδεια» του Ευριπίδη.
«Εκάβη» του Ευριπίδη.


1997: Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ρόσλιν, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ανακοινώνουν ότι κλωνοποίησαν ένα πρόβατο, την Dolly. Το γεγονός κέντρισε την φαντασία των ανθρώπων και έγινε αντικείμενο δημοσιογραφικής εκμετάλλευσης. Τεχνικά η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα είδη μεταξύ των οποίων και το ανθρώπινο.2014: Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο κηρύσσει παμψηφεί έκπτωτο από την θέση του τον Πρόεδρο της Ουκρανικής Δημοκρατίας Βίκτωρα Γιανούκοβιτς. Ο τελευταίος είχε διαφύγει από την Ουκρανία το προηγούμενο βράδυ, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε εκδηλωθεί με αλλεπάλληλα κύματα διαρκώς αυξανόμενων σε όγκο διαδηλώσεων από τους Euromaidan. Ο Γιανούκοβιτς είχε διακόψει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και είχε επιλέξει να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την Ρωσία. Από τις εκλογές που προκηρύχθηκαν εκλέχτηκε πρόεδρος ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρος Ποροσένκο.


←21 Φεβρουαρίου

23 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.