Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου

1512: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Ιταλός χαρτογράφος, εξερευνητής, θαλασσοπόρος και επενδυτής Αμέριγκο Βεσπούκι (Amerigo Vespucci ή όπως υπέγραφε Americus Vespucius). Ο πρώτος που κατάλαβε ότι αυτό που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήταν η ανατολική Ασία αλλά κάποια άλλη γη. Έτσι ο Μάρτιν Βαλντσιμέλλερ (Martin Waldseemόller) στο πρώτο παγκόσμιο χάρτη του που υπήρχε και η νέα γη (1507) την ονόμασε Αμερική.


1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, με πέντε άντρες, διαβαίνει τον ποταμό Προύθο, στο ύψος των σημερινών χωριών Sculeni (ένα σε κάθε χώρα) στα σύνορα Μολδαβίας – Ρουμανίας  και υψώνει τη σημαία της επανάστασης στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Είναι η απαρχή της εξέγερσης του Έθνους μας κατά του Τουρκικού ζυγού. Δύο ημέρες μετά, θα εκδώσει την επαναστατική προκήρυξη.


1822: Η Νάουσα επαναστατεί εναντίον των Τούρκων. Με ηγέτες τους οπλαρχηγούς Ζαφειράκη Θεοδοσίου (που ήταν και πρόκριτος της Νάουσας) και Τάσο Καρατάσιο απελευθερώνουν την πόλη, η οποία είχε ιδρυθεί, με Χάτι Σερίφ του σουλτάνου Μουράτ Α’ και είχε αφιερωθεί στην βασιλομήτορα. Με αυτό εκτός των άλλων επιτρέπονταν η παρουσία μόνο δυο Τούρκων στην πόλη: του καδή ή κατή (ο δικαστής) και του βοεβόδα (σαν αντιπροσώπου του τουρκικού κράτους). Οι επαναστάτες κινήθηκαν για να απελευθερώσουν και την Βέροια. Δεν πρόλαβαν γιατί η τοπική φρουρά ενισχύθηκε έγκαιρα από την Θεσσαλονίκη. Ισχυρά τουρκικά στρατεύματα θα πολιορκήσουν την πόλη, θα την καταλάβουν την 13η Απριλίου και θα την καταστρέψουν. Είναι η μόνη πόλη, μετά το Μεσσολόγγι το οποίο έχει τον επίσημο τίτλο της «Ιεράς Πόλης», που έχει τιμηθεί από την πολιτεία με τον τίτλο «Ηρωική«.


1841: Ο εξόριστος Αριστείδης Χαιρέτης, επιστρέφει κρυφά από την Αθήνα στην Κρήτη με 65 άντρες και ξεκινάει άλλη μια επανάσταση κατά του Τουρκικού και Αιγυπτιακού ζυγού. Με την βοήθεια των αδελφών του βρίσκει υποστηρικτές σε όλο το νησί. Έγιναν σκληρές μάχες για αρκετούς μήνες αλλά τα στρατεύματα που έφταναν καθημερινά από την Τουρκία την καταπνίξαν και όσοι από τους αντάρτες έζησαν πήραν τις οικογένειές τους, ακολουθώντας το δρόμο της εξορίας.


1857: Γεννιέται ο Heinrich Hertz (†1.1.1894, σε ηλικία 37 ετών). Γερμανός φυσικός που απέδειξε με πειραματικές διατάξεις και όργανα την ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Από τότε, προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης της συχνότητας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, ονομάζεται Hertz. Αυτή η μονάδα μέτρησης έχει επεκταθεί και σε κάθε άλλο περιοδικό φαινόμενο που δίδει τις ίδιες τιμές σε ίσα χρονικά διαστήματα. Παραδείγματα: Ήχος, φως, ταχύτητα επεξεργαστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, κοσμική και πυρηνική ακτινοβολία (α, β, γ).


1943: Εκτελούνται στην γκιλοτίνα από τους ναζί τα τρία πρώτα μέλη της Γερμανικής αντιστασιακής οργάνωσης Λευκό Ρόδο. Δυο αδέλφια, η Σόφι (22 ετών) και ο Χανς (25 ετών) Σολ και ένα άλλο μέλος της οργάνωσης ο Κρίστοφ Προμπστ (24 ετών). Η Γκεστάπο συνέλαβε σταδιακά και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που είχαν την ίδια τύχη με τους τρεις πρώτους. Η οργάνωση δεν είχε κάνει κανενός είδους δολιοφθορά. Διένειμε μόνο φυλλάδια (6 τον αριθμό σε αρκετές χιλιάδες κόπιες το καθένα) υπέρ της ειρήνης και κατά του ναζισμού.


1956: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Αλέξανδρος Σβώλος. Συνταγματολόγος, πολιτικός, υπουργός Οικονομικών της εξόριστης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και πρόεδρος της ΠΕΕΑ (κυβέρνηση του βουνού).


1997: Επιστήμονες του Ρόσλιν στη Σκωτία ανακοινώνουν ότι κλωνοποίησαν ένα πρόβατο, την Dolly.2014: Το Ουκρανικό Κοινοβούλιο κηρύσσει παμψηφεί έκπτωτο από την θέση του τον Πρόεδρο της Ουκρανικής Δημοκρατίας Βίκτωρα Γιανούκοβιτς. Ο τελευταίος είχε διαφύγει από την Ουκρανία το προηγούμενο βράδυ, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσαρέσκεια που είχε εκδηλωθεί με αλλεπάληλα κύματα διαρκώς αυξανόμενων σε όγκο διαδηλώσεων από τους Euromaidan. Ο Γιανούκοβιτς είχε διακόψει την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και είχε επιλέξει να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με την Ρωσία. Από τις εκλογές που προκηρύχθηκαν εκλέχτηκε πρόεδρος ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρος Ποροσένκο.


←21 Φεβρουαρίου

23 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.