Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου


155: Εκτελείται, στο στάδιο της Σμύρνης, ο Πολύκαρπος Σμύρνης. Υπέργηρος εντοπίζεται από τους διώκτες του και γίνεται μάρτυρας της πίστης του. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος Σμύρνης. Εορτάζεται σαν άγιος από όλες τις χριστιανικές εκκλησίες.


303: Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός την ημέρα των τερμιναλίων διατάζει την καταστροφή της εκκλησίας της Νικομήδειας, το κάψιμο των γραπτών της και την κατάσχεση των θησαυρών της. Με την πρώτη εδίκτα κατά των χριστιανών που εξέδωσε εκτός από την παραπάνω εντολή υπήρχαν και οι εξής γενικότερες: Να καταστραφούν οι χριστιανικές περιουσίες και να εξολοθρευτούν οι ανώτεροι κληρικοί σε όλη την Ρωμαϊκή επικράτεια. Επίσης διέταζε το κάψιμο των χριστιανικών βιβλίων και την καταστροφή όλων των τόπων λατρείας των χριστιανών. Τέλος απαγόρευε τις συναθροίσεις χριστιανών για προσευχή, ενώ τους στερούσε το δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους στα δικαστήρια. Η πρώτη αυτή εδίκτα σηματοδότησε την αρχή του Διοκλητιανού διωγμού ή μεγάλου διωγμού όπως έμεινε στην ιστορία. Ακολούθησαν άλλες τρεις που όριζαν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Ο μεγάλος διωγμός κράτησε μέχρι το 311, ήταν ο τελευταίος μαζικός διωγμός κατά των χριστιανών και απέτυχε παταγωδώς. Ιστορικά του δόθηκε ο χαρακτηρισμός του «πολύ λίγο και πολύ αργά», που είναι τελείως λάθος. Η καταπίεση των λαών, ο αμοραλισμός που είχε επικρατήσει, αλλά και ο ξεπεσμός του πολυθεϊστικού μοντέλου, σε μια κοινωνία που οι γνώσεις και η παιδεία της είχαν ξεπεράσει από καιρό το επίπεδο της πίστης σ’ αυτούς τους θεούς, ακόμη και να σκότωναν όλους τους χριστιανούς, θα δημιουργούνταν πάλι χριστιανικές κοινότητες εκ του μηδενός.


1855: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Carl Friedrich Gauss. Γερμανός Μαθηματικός και φυσικός. Οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις του σε όλους τους τομείς αναρίθμητες. Μωρό θαύμα: Στην ηλικία των τριών χρονών διόρθωσε από μνήμης τον πατέρα του που έκανε λογιστικές πράξεις στο χαρτί. Στο δημοτικό ο δάσκαλος του έβαλε τιμωρία, για αταξία του, να προσθέσει όλους του αριθμούς από το ένα έως και το εκατό και να του πει το αποτέλεσμα. Σε δυο δευτερόλεπτα απάντησε στον αποσβολωμένο δάσκαλο 5050. Τόσος χρόνος του χρειάστηκε για να καταλάβει ότι 1+100=101, 2+99=101, 3+98=101. Άρα το αποτέλεσμα ήταν 50*101=5050. Προς τιμήν του έχουν πάρει το όνομά του η μονάδα μέτρησης του μαγνητικού πεδίου (από το νόμο του Gauss), ο όρος Degauss για την εξάλειψη ανεπιθύμητων μαγνητικών πεδίων, ο κρατήρας Gauss της Σελήνης, Σχολές, κτίρια, παρατηρητήρια.


1877: Δημοσιεύεται ο πρώτος Νόμος περί ευθύνης υπουργών. Όπως φαίνεται και από το κείμενο, το κύριο μέλημά του ήταν να προστατεύσει τους Υπουργούς από τους νόμους που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες. Ακόμη και αν υπουργός διέπραξε κακούργημα που επιφέρει την ποινή του θανάτου, αυτή αυτόματα γίνεται ισόβια δεσμά (Μέρος Β’ άρθρο 6). Για τις υπόλοιπες παρανομίες (παραβίαση του Συντάγματος, εφαρμογή Νόμου που δεν έχει υπογραφεί ακόμη κλπ), οι ποινές που προβλεπόταν ήταν πολύ μικρότερες από αυτές για τους κλεφτοκοτάδες. Δεν πρόλαβε να ισχύσει και σε λιγότερο από ένα μήνα τον «κούρεψαν» με άλλο Νόμο, που προέβλεπε ότι δεν υπάρχει θέμα δίωξης αν ο Υπουργός το έκανε λόγω «συγγνωστής πλάνης». Ο μόνος που δικάστηκε με αυτό το Νόμο ήταν το 1951 ο Υπουργός Μεταφορών Πάνος Χατζηπάνος. Είχε απαγορέψει στις εταιρείες πετρελαιοειδών την μεταφορά καυσίμων. Στον μειοδοτικό διαγωνισμό απέρριψε όλες τις προσφορές και έδωσε κατ’ ανάθεση, με πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο από τις προσφορές, την μεταφορά των καυσίμων σε όλη την Ελλάδα στην «οικοκυρά» το επάγγελμα Όλγα Κυριαζοπούλου. Καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.


1886: Ο Charles Martin Hall μετά από αρκετά χρόνια ερευνών καταφέρνει να παραγάγει, με οικονομικά συμφέρουσα διαδικασία, τα πρώτα δείγματα αλουμινίου. Η επανάσταση που έφερε στην χρήση υλικών από τον άνθρωπο και τις συνέπειες στην εξέλιξη του πολιτισμού του, συγκρίνεται μόνο με την αντίστοιχη προϊστορική ανακάλυψη του σιδήρου. Μετά από αιώνες ο άνθρωπος θα ξέρει πιο από τα τρία σημαντικότερα νέα υλικά (πυρίτιο, αλουμίνιο, πλαστικό) οδήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό την εξέλιξη του. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης του αλουμινίου είναι ότι σήμερα η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωσή του είναι μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή νέου. Έτσι από αυτά τα πρώτα δείγματα του Hall μέχρι σήμερα, κυκλοφορεί ανακυκλωμένο το 75% που έχει παραχθεί πρωτογενώς. Δεύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν χάνει καμία από τις φυσικές ή χημικές του ιδιότητες όσες φορές και αν υποστεί ανακύκλωση.


1903: Υπογράφεται Αμερικανοκουβανική Συνθήκη για την διαρκή μίσθωση της Κουβανικής περιοχής Γκουαντάναμο στην Αμερική. Από τότε χρησιμοποιείται μόνιμα σαν στρατιωτική βάση, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυλακή, στρατιωτική φυλακή και πιο πρόσφατα σαν φυλακή Αφγανών, Ιρακινών και άλλων εχθρών της πατρίδας. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις  ανοίγουν και κλείνουν διάφορα πτέρυγές του, όπως αυτή που βλέπετε στην φωτογραφία (Τομέας X-Ray). Όπως φαίνεται στην φωτογραφία ο προαυλισμός των κρατουμένων γινόταν με χειροπέδες, με γυαλιά αδιαφανή για να μην βλέπουνε με ακουστικά για να μην ακούνε με γάντια, μάσκες και γονατιστοί. Αν κρίνει κανείς από τα νάιλον που φοράνε για ρούχα μάλλον μέσα στην φυλακή δεν φορούσαν ούτε αυτά. Έχει καταδικαστεί, σαν φυλακή και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να την κλείσει σαν φυλακή με νομοθετικά διατάγματα το 2009 και το 2011, αλλά βρήκε αντίθετο το Κογκρέσο.


1905: Τέσσερις φίλοι ιδρύουν στο Σικάγο ένα σύλλογο με το όνομα Ρόταρυ. Σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια (υπεράνω των δυνατοτήτων του καθενός, όπως λέει το moto της). Εξαπλώθηκε σ’ όλο το κόσμο με κύριο όπλο τις δεξιώσεις, τις γκλαμουράτες εκδηλώσεις, που με αφορμή κάποια μικροπροσφορά, ή κάποια επέτειο, ή για να τιμήσουν κάποιον ή κάτι, πρόβαλαν την οργάνωση και τα μέλη της. Η αμφιλεγόμενη αυτή Οργάνωση που είχε κατηγορηθεί για σύνδεση με την μασονία και τον σιωνισμό (έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς παρακλάδι, πλοκάμι, καμουφλάζ κλπ) είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν προσέφερε τίποτε, ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης. Από την έναρξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, είτε αυτή ήταν προϊόν της οικονομικής κρίσης, είτε του μεταναστευτικού προβλήματος, έχει εξαφανιστεί, ή όπως λέει ο λαός τους κατάπιε η γη.


1943: Ιδρύεται η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων). Αντιστασιακή οργάνωση, μέλος του ΕΑΜ. Η ίδρυση της έγινε σ’ ένα σπίτι στης Δουκίσης Πλακεντίας 3 με την συγχώνευση 13 οργανώσεων νέων. Είχε περί τις 600.000 μέλη, από τα οποία 30.000 ήταν μέλη και του ΕΛΑΣ. Με τον εμφύλιο κομματικοποιήθηκε και ελέγχθηκε από το ΚΚΕ. Το τελευταίο στην 8η ολομέλεια του το 1958 διέλυσε την Οργάνωση όπως και όλες τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, προκειμένου να διοχετευθούν στην ΕΔΑ και τις δικές της οργανώσεις που χρησιμοποιούσε σαν κομματικό φορέα του. Το ίδιο είχε κηρυχθεί παράνομο από το 1947.


1945: Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο στην Γερμανία. Το κάνει, μετά από «συμβουλή» του πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Άγκυρα Peterson,  για να προλάβει την ίδρυση του ΟΗΕ.


1947: Ιδρύεται ο ISO (International Organization for Standardization) με έδρα την Γενεύη. Διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, που θέτει τα ιδιοκτησιακά, βιομηχανικά και εμπορικά διεθνή πρότυπα (standards). Τα μέλη του είναι οι εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης των χωρών που συμμετέχουν (162 από τις 205 χώρες του κόσμου). Η Ελλάδα συμμετέχει με τον  ΕΛΟΤ που είναι μόνιμο μέλος του.


1949: Το δικαστήριο επιβάλει κάποιες μικρές ποινές φυλάκισης στους εμπλεκόμενους σε παράνομη διακίνηση συναλλάγματος (δολαρίων και χρυσών λιρών) και λαθρεμπόριο βαρυτελών (χρυσών) ρολογιών, στυλό, αναπτήρων κλπ. Επίσης εκτός από τα ατομικά πρόστιμα είχε δεχθεί την απαίτηση του Δημοσίου για 1.650.000.000 δρχ εις βάρος των λαθρεμπόρων καταβλητέα αλληλέγγυα. Τέλος διέταξε την κατάσχεση των ευρεθέντων λαθραίων (συναλλάγματος και τιμαλφών), όπως και του ιδιωτικού αεροπλάνου που τα μετέφερε. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 1948 με την αναγκαστική προσγείωση ενός μικρού μονοκινητήριου αεροπλάνου σε ακτή της Λευκάδας. Σ΄ αυτό είχε βρεθεί το παράνομο φορτίο. Γιατί τους δίκασε πλημμελειοδικείο και όχι κακουργιοδικείο για τέτοια ποσά; Στην υπόθεση, που ιστορικά έμεινε σαν υπόθεση Μπακόπουλου, είχαν, σύμφωνα με φήμες, εμπλοκή υπουργοί της τότε κυβέρνησης.


1966: Εκπέμπεται το πρώτο σήμα τηλεόρασης στην Ελλάδα. Είναι πειραματικό και τόσο το στούντιο όσο και η κεραία βρισκόταν στον τότε πύργο του ΟΤΕ που είναι στο πάνω μέρος της πλ. Βικτωρίας (με πρόσβαση από την Γ΄Σεπτεμβρίου και από την Πατησίων). Η εκπομπή (στο κανάλι 5) με το σήμα του ΕΙΡ ήταν δίωρης διάρκειας (18:30-20:30). Παρουσιάστρια η Ελένη Κυπραίου. Το παρακολούθησαν περίπου 1.000 τηλεθεατές που είχαν ήδη συσκευές τηλεόρασης και ήταν στην εμβέλεια του σταθμού. Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο, αλλά και αντικείμενο ειρωνικών σχολίων, όπως επί τέλους τηλεόραση έστω μετά την Αλβανία και την Γκάνα. Λίγες μέρες μετά λειτούργησε και Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ μετέπειτα ΥΕΝΕΔ) που αργότερα συγχωνεύτηκαν.


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Μάρκος Βαφειάδης, αντιστασιακός και πολιτικός. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ από το οποίο διαγράφηκε δύο φορές, αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, παρά τις αντιρρήσεις του (σε θέματα τακτικής), πρωθυπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (κυβέρνηση του βουνού). Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου μετά από διαφωνία του με τον Γ.Γ. Νίκο Ζαχαριάδη απομακρύνθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ μεταφέρθηκε στην Σοβιετική Ένωση, όπου και εξορίστηκε. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983 και ήταν βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ το 1989 και 1990. Ως το τέλος της ζωής του αυτοπροσδιοριζόταν σαν κομμουνιστής.


←22 Φεβρουαρίου

24 Φεβρουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.